Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu.

Kreikan etu olisi erota eurosta

Olin viime viikonloppuna Euroopan liberaalien ja keskustaryhmän johtajiston kokouksessa Ateenassa. Tapasimme kahden päivän aikana talouden asiantuntijoita, poliitikkoja ja yliopiston professoreita.

Kreikan talous on paljon huonommassa kunnossa kuin kaksi vuotta sitten, kun kriisi puhkesi. Kreikan rahat ovat lopussa. Tänään julkaistu virallinen tilasto kertoo, että  työttömien määrä nousi marraskuussa yli miljoonan. Työttömänä on yli 20 prosenttia työvoimasta. Kreikan velkaosuus on kasvanut jo 160 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Epätoivo kansalaisten keskuudessa vain kasvaa. Lähdimme pois juuri kun väkeä alkoi kerääntyä mielenosoituksiin parlamentin eteen. Uusista yleislakoista on ilmoitettu.

Mielenkiintoista oli, että kukaan kreikkalaisista ei ottanut esille puolustusmenojen säästöjä. Kreikka käyttää vieläkin EU-maista puolustukseen eniten suhteessa bkt:een.

Sain kipakan vastauksen, kun kysyin asiasta. Turkkia vastaan pitää varautua, sanottiin. Varsinkin poliitikot puolustivat armeijan menoja. Kreikkalaiset vetosivat myös Natoon, joka on kehottanut jäsenmaita nostamaan puolustusmenoja. Puolustuksessakin kuulemma on säästetty ja lisää säästetään. Lukuja ei kerrottu.

Armeijan piirissä kuten muuallakin korruptio on suuri ongelma. Pienenä yksityiskohtana voi mainita, että 60 000 armeijan virkailijaa on saanut kestitä kerran vuodessa 45:ttä tuttavaansa kreikkalaisessa luksusravintolassa.

Nyt käsiteltävä apupaketti ei ratkaise tilannetta. Kreikka tarvitsee lisää rahaa, jos vain rahanantajia löytyy.

Johtopäätökseni on, että EU:lta oli virhe rientää apuun. Tilanne ei ole parantunut, päinvastoin. Kreikkalaisten on itse ratkaistava ongelmansa. EU:n on kerrottava, ettei lisäapua tule, muuten kreikkalaiset vain odottavat.

Kuten yksi professori kertoi, kreikkalaiset ovat hyvin taitavia ja kekseliäitä käyttämään valtiota hyväkseen. Lisäisin tähän, että myös EU:ta. Talousihmisten ja hallituksen jäsenten lisäksi kannattaisi kuunnella muitakin, historioitsijoita, valtiotieteilijöitä ja sosiologeja.

EU-maiden keskinäiset suhteet ovat koetuksella. Pelkään ajatella, mihin nykyinen jäsenmaiden kiivas syyttely voikaan johtaa. Tätä umpikujaa ei ratkaista EU:n toimin ja veronmaksajien rahoilla. Se tuli selväksi.

Euroryhmän kokous Brysselissä alkaa jälleen tänä iltana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Vain seinää vasten pistettynä kreikkalaiset alkavat käyttää kultavarantoaan.

- Mutta niin kuin mainitset, historiasta pitäisi oppia; maailma ei ole pysähtynyt kuten EU luulee. Kansanluonne nyt vain taitaa olla sellainen, että ihmiset saadaan Kreikassa kuriin vain pistimillä (terveiset Halla-aholle).

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Muistelen jonkun käyttäneen lähes tarkalleen otsikon mukaisia puheenvuoroja jo 1,5 vuotta sitten...

Käyttäjän OSAKARIK kuva
Olli Kankaanpää

Niin kauan kuin Kreikka on eurossa, se ei voi devalvoida valuuttaansa, joka on ainoa keino nostaa maa suosta. Lisäksi heidän yhteiskuntamoraalissaan on hieman parannettavaa. Apukoulun ja SYK:n oppilailla ei ole juuri yhteistä.

Juho Aalto

Mihin suuntaan olet katsellut tässä kriisissä?

Kreikka on koko aika ollut kiristäjän asemassa ja ollut nettosaajana koko ajan. Kreikan etu ei ole lähteä EU:sta niin kauan kuin muut EU maat jaksavat maksella heidän poliittista korruptiotaan. En osaa sanoa, onko se meidänkään etu ENÄÄ, sillä olemme itse Kreikan niskalenkissä vastuun muodossa.

Käyttäjän Banjaljubitel kuva
Vesa Suonmaa

Kreikan ja erityisesti kreikkalaisten etu olisi erota eurosta. Nyt tässä vaan vetkutellaan ja tilanne pahenee myös Suomen osalta. Velkapaperit ovat pikkuhiljaa siirtyneet EKP:n lokeroon ja kansainvälinen rahoitus on eurooppaan on pysähtynyt. Rahoittajat ovat nähneet edessä olevan inflaatiosulatuksen jolloin eurolainoja omistavat polttavat rahansa jollain aikavälillä. Ranskan ja Saksan pankit ovat jo saaneet suurimman osan Kreikkasaatavistaan veronmaksajien, myös suomalaisten piikkiin joten Kataisen ei kannata enään muistuttaa 2 miljardin laskusta vaan alkaa katsoa totuutta silmiin. Saatavat eivät koskaan häviä minnekään, niillä on vain joku muu maksaja. Yleensä se jolla on nimet paperissa.

Kreikka ulos eurosta, laskut maksuun ja kreikkalaisille uusi parempi alku ilman lainoja. Lainanotto siellä pitäisi kieltää kokonaan, ainakin valtion lainanottto. Oppikoot elämään tulojen mukaan, sitten vasta euroon...tai ehkä ei sittenkään.

Tällä hetkellä Kreikka on selvästi koelaboratorio. Saksa ja Ranska alistavat keskimääräistä kreikkalaista tavalla joka ei suomalaisittain ole enään kovin reilunoloista. Viimeisen 10 vuoden aikaiset Kreikan poliitikot sitä vastoin olis ihan kriisin aluksi voinut laittaa kaltereiden taakse. Niin paljon huijausta on taloudessa ollut ettei todellisia syyllisiä pitäisi päästää pälkähästä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Diili tuli ilmeisesti. Reuters siitä raportoi. Samaa epätoivoista linjaa jatketaan aina siihen asti, kunnes kiehahtaa vallankumouksiin asti.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Ketkutus ei lopu ennen kuin hanat pistetään kiinni, tämän päivän sopimuksella ja paperisäästöillä ei ratkaista vaan jatketaan hommaa pahempaan ja kalliimpaan jamaan.
Ps. On muuten täysin Suomen oma asia ja valinta, osallistuuko se tuohon ketkutteluun ja kuinka kauan.. monta kertaa olisi jo pystytty pistämään menolle stoppi perustellusti ilman seuraamuksia Suomelle.

Pohjan Akka

No, millaiset neuvot annoit kreikkalaisille eroprosessiin?

kari iivari merenko

... nyt et tainnu malttaa lukee Annelin kommenttii loppuunasti, vai onks mulla pidempi versio...

Pohjan Akka

Luin uudestaan pikaisesti, mutta en edelleenkään löytänyt, miten Anneli on keskusteluissa evästänyt kreikkalaisia.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Samalla tavoin elinkelvottomien ja velkaisten pikkukuntien etu olisi liittyä kuntauudistuksessa suurempaan kokonaisuuteen.

Markku Nieminen

Jäsenmaiden ja etenkin kansojen syyttely on järjetöntä. Oikea osoite syytteille ovat tähän tilanteeseen ajaneet poliitikot. Suomessa siis kokoomus, SDp ja kepuli.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Jäätteenmäen kirjoituksessa ei millään tavalla perusteltu miksi Kreikan olisi parempi olla euroalueen ulkopuolella. Velat eivät häviäisi mihinkään ja maan talouden rakenne on aivan erilainen kuin Suomella: Kreikka ei pysty laskemaan devalvaaatiosta hyötyvän voimakkaan vientisektorin varaan.

Jos Kreikka ei olisi eurojärjestelmässä ja saamassa apua EU:lta, maa joutuisi IMF:n holhoukseen ja SILLOIN vasta kyyti olisi todella kylmää. Mallia voi käydä katsomassa IMF:n holhoamista maista.

Jäätteenmäki tosin väläyttää kirjoituksessa rahahanojen välitöntä ja totaalista sulkemista. Tämä on varmaankin vain huonosti harkittu ajatus.

Juho Jäppinen

Kylmä kyyti Kreikalle olisi aivan oikeutettua. Samalla saa viima tuntua vähän muuallakin Euroopassa. Kuten meillä Suomessa, jossa eletään yli varojen.

Toki ymmärrän Kokoomuksen kannan asiaan, koska teillä on ns. "oma lehmä ojassa" pörsseissä ja pääomissa muutenkin. Vituttaahan se köyhtyä.

Käyttäjän jaatteenmaki kuva
Anneli Jäätteenmäki

Ossi, jos Kreikka päättäisi irtautua eurosta, se pystyisi itse päättämään mistä ja miten se toteuttaa säästötoimet. Muiden EU-maiden syyttely saataisiin loppumaan. Komissiolla on alusta asti ollut väärät lääkkeet. Olisi pitänyt keskittyä enemmän kasvun ja työllisyyden tukemiseen. Ymmärrän hyvin kreikkalaisten reaktion nousta barrikadeille kun kansalaisten sosiaaliturva ja palkat ajetaan alas.

Sepetius Kangas

Aivan Kreikkalaisten kannattaisi ottaa kaikki rahansa pankeista ja myös irtonainen omaisuus ja siirtää ne ulkomaille. Sen jälkeen vain kylmästi ilmoittaa, ettei laskuja makseta. ja vasta sitten jos ei EU kreikkaa eroita niin ilmoittaa erosta itse. Ottaa oma valuutta käyttöön. Tätä ei voida muuten tehdä kuin eroamalla EU:sta Ja aloittaa ns. vapaa pudotus. sen jälkeen voisi nähdä minne Drakma putoaa. Argentiinasta on hyvää tietoa mitä tapahtuu. Maastamuuuttoa Varmaan tapahtuu. Varmaan myö todella tiukkaa on. Mutta uskon, että ulkomailta alkaa kyllä aika pian ruoka-apua tulla. Kaikki pankit tuskin edes kreikasta sortuu eli jonkinlainen rahoitustoiminta jatkuu. Ruoka suurin ongelma on koska varmasti käy samoin kuin Argentiinassa, että kaikki ruokakaupat ryöstetään. Armeija luultavasti ottaa vallan, joten jonkinlainen järjestys säilyy. Mitä muulle euroopalle tapahtuu paljonko täällä muualla pankkeja kaatuu on arvoitus. Ja on selvää että täällä elämä myös vaikeutuu. Tosin se on selvää ilman keikkaakin. Paljon mahdollista on myös Portugalin ja Irlannin ja belgian romahtaminen. Ja italian mahdollisuus on jo aika heikoilla. Joten paras on rukoilla Kreikan selviämistä. Argentiinan tapauksessa pahin aika oli vain noin 4 vuotta. Nyt 10 vuoden jälkee siellä elämä on jotenkin hansakassa. Tosin kerjäläisten asteella on varmaan n. 10% ihmisistä. Kova leikkaus vaatii kovat toimet.. EU;n komissiolla on päätöstenteko vaikeaa koska se on poliittista. Siksi se on kokoajan jälkijunassa. Mutta suomen pitäisi keskittyä nyt voimakkaasti suomen nostamiseen velan kurimuksesta. Se on tuhannesti tärkeämpää kuin Kreikka. Kreikan asiaa selvittää kyllä saksa ja ranskan kanssa. Parempi on ettei suomi laita sinne sormiaan väliin.

Olli Polli

Herra Mäntylahti: "Kreikka ei pysty laskemaan devalvaaatiosta hyötyvän voimakkaan vientisektorin varaan."

Ennen Euroa kreikkalaisia tuotteita löytyi Australiasta ja Suomesta, sopu hintaan. Euron myötä kaikkien tuotteiden hinnat on nousseet samalle tasolle. Kreikan kilpailuvaltti, halpa hinta, katosi ja näyttää siltä, ettei kreikkalaisesta ole myyjäksi kiristyneessä kilpalutilanteessa.

Uskon vakaasti, että paluu Drahmaan antaa Kreikalle vastaavan edun joka Ruotsilla on Suomea vastaan. Tietysti tässä verrataan tuotteita joiden tuotantoa on molemmissa maissa.

Italian ja Espanjan "appelsiinin ja oliiviöljyn myyjät" ovat yksinkertaisesti aktiivisempia tai paremmin verkottuneita. Tämän näkee jopa siitä, että kreikkalainen oliiviöljy kuljetetaan Italiaan, pakataan/pullotetaan ja myydään suomalaiselle Italialaisena.

Kuka tähän bordelliin on syyllinen ? Sen voi kertoa kenties Olli Rehn tai joku muu "isopää".

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Eivät rahahanat kiinni mene. EU suorastaan kerjää: "luvatkaa edes!"

Nyt he sitten ovat luvanneet ja EU työntää sinne lisää velkaa. Ja Kreikka tekee "iltalypsyään" EU: lta eli kiristää EU: ta.

Hassua ja nurinkurista!

Eikä Jutta puhu enää mitään takuuksista, yksityisten sijoittajien vastuusta eikä sano "EI vastuiden nousulle".

Veikkaampa tämän käyvän kalliiksi, ainakin demareille!
Ja käy se Suomellekin!

kari iivari merenko

... Pohjan Akalle... mulla oli mielesssä FB versio, jossa mielenosoittajien kokoontuminen parlamentin eteen lopetti enemmät keskustelut ja tuli lähtö koko orkesterille ...

Käyttäjän Timbelius kuva
Timo Penttila

Kreikkahan olisi melkoisella varmuudella poistunut EU:sta Papandreun kansanänestyksen avulla, mutta sehän torjuttiin viime hetkessä ja sinne saatiin Harvardin käynyt 'teknokraatti' pitämään huolta asioista. - Tilanne on senkaltainen, että nykyisen kaltainen vetkuttelu on kaikkein edullisinta joillekin osapuolille EU:ssa. - Valitettavasti en kykene täysin yksilöimään keitä tarkoitan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Johtopäätökseni on, että EU:lta oli virhe rientää apuun. Tilanne ei ole parantunut, päinvastoin. Kreikkalaisten on itse ratkaistava ongelmansa. EU:n on kerrottava, ettei lisäapua tule, muuten kreikkalaiset vain odottavat." -Aivan.
Kreikkalainen selitys on hankalampi:
Ongelman syiksi mainitsi eräs kreikkalainen Talouselämä-lehdelle viime vuonna: 1) me olemme ylpeä kansa; 2) meillä on omat tapamme ja perinteemme; 3) olisi väärin vaatia meitä, sivistyksen kehtoa... jne.

Käyttäjän ritvalehtonen kuva
Ritva Lehtonen

Olen kanssanne samaa mieltä Seppo Saari. Myös Kreikassa tavallinen kansa kokee vääryyttä ja herrat rahastavat kaikin mahdollisin keinoin. Kun ajatellaan, että sieltäkin esitään leikkauksia eläkeläisiltä ja pienituloisilta ja korot hipoo pilvissä, ei se kansa pysty todellakaan näillä vaateilla maksamaan velkojaan koskaan.
Eikä sillä ole mahdollisuutta nousta, ellei siellä niin kuin muuallakin maailmassa aleta purkaa niitä ylisuuria optioita ja eläkkeitä ja tasapäsitetä kaikkien kansalaisten tuloja, millä he pystyisivät kuluttamaan ja sitä kautta kasvattamaan taloudellista kasvuaan.

Kerttu Loukola

Jos pyrittäisiin keskustelemaan asiasta ja jättämään naisen sukupuolielimet ja mennävuosien käräjät muihin keskustelutilanteisiin.
Ero EU:sta ja ero eurosta ovat kaksi eri asiaa. Käsittääkseni Kreikan roa EUsta ei ole ehdotettu, eikä se ainakaan auttaisi kreikkalaisia, jtka saavat EUlta varsin huomattavia tukia vuosittain, aiemmin n. 3% bkt:sta, nyt kai enemmänkin.
Ero eurosta voisi auttaa jos samalla todettaisiin, että velkoja ei pystytä maksamaan. Lainoittajien olisi sovittava jonkinlaisesta velkajärjestelystä ja loppuisi tämä löysässä hirressä roikottaminen, joka ei auta muita kuin keski-eurooppalaisia pankkeja.
Oma raha ja devalvaatio antaisi pohjaa ponnistaa eteenpäin. Argentiinassakin olot alkoivat parantua varsin pian konkurssin jälkeen.
Kreikka on itsenäinen valtio ja poliittiset päättäjät ovat kansan valitsemia. Jos kreikkalaiset tahtovat mieluummin ostaa sotalaivoja kuin hoitaa sairaitaan, se on heidän asiansa.
Jos eu tahtoisi tehdä jotain ylivelkaantuneiden euromaiden hyväksi se ryhtyisi taisteluun veroparatiiseja vastaan. Näin myös rikkaat yksityishenkilöt ja yritykset joutuisivat maksamaan veroja ja valtioiden maksukyky paranisi. Rikkaiden oikedenmkaisella verottamisella olisi suotuisa vaikutus myös tavallisten kansalaisten veronmaksuhaluihin ja monille tulisi siitä ihan muutenkin hyvä mieli.
Suomalaisten verovarojen käyttämisestä kreikkalaisten velkojen maksamisen saksalaisille pankeille tulee sen sijaan monelle paha mieli, tenkin kun tiedetään, että se maksaminen ei lopulta hyödytä tavallisia krikkalaisia mitenkään.

Käyttäjän ritvalehtonen kuva
Ritva Lehtonen

Kiitos Kerrtu Loukoila, olen samaa mieltä. Kun vaurautta on jaettu näinkin eriarvoisesti, kun nyt näemme viimeisten vuosikymmenten aikana,ei voi olla kysymättä, miten niillä suurilla tuloilla on kansakunnat rikastuneet?
Meille on perusteltu suurten tulojen hyötyä kansantalouden pelastamiseksi. Se on vale ja tekosyy kansamme kahtiajakoon.
Mielestäni ei mitenkään, muuten ei kuntaliitoksia ja varuskuntien lopettamisia ja lentoyhtiöstä luopumista jne... tarvitsisi tehdä.
Rikkaiden rikastumisella on vain siirretty varoja veroparatiiseihin ja lisää leikataan kansan peruspalveluita leikkaamalla.

Kuntaliitoksia ei tarvita, vaan palautetaan kunnat ruotuun ja valvontaan valtion taholta.

Käyttäjän ritvalehtonen kuva
Ritva Lehtonen

Suomen ei olisi koskaan pitänyt mennä EU:n. Meillä olisi hyvinvointivaltio, eikä leikkauksia olisi tarvinnut olla osoittamassa kansalaisten arkeen, pulustukseen, energiaan ja omaan ravintoketjuun, kuten EU aikana on tehty ja tahti kiihtyy.
Tämän seurauksena oman maan kansalaiset on laitettu köyhyyskuiluun , tötstä saatava hinta on laskenut ja hinnat nousseet, mikä on vienyt ostovoiman ja kasvun edellytykset.

Sanoudutaan jo nyt irti suuren mailman tukemisesta ja pidetään huoli omasta kansastamme. Se olisi oikeudenmukaisinta rauhanpolitiikkaa.

Sepetius Kangas

Ehkä olisi ehkä ei. Mutta aikaisempaa kovan rahan politiikkaa ei olisi voinut jatkaa. Olen elänyt sodan jälkeisen ajan suomessa tehden työtä. Ja voin sanoa 70-80 luku oli sellaista poukkoilua suomen taloudessa ettei kukaa nykyään enää voi sellaista käsittää. Jatkuvine suurine inflatioineen ja devalvoineen. EU oli taivas siihen verrattuna. Vain asiasta täysin tietämätön voi näin sanoa. Väyrysen jutut markasta euron rinnalla ovat näkemäni valossa täysin muusta maailmasta. Tai voihn se olla saa täällä dollareissakin tai ruotsin kruunuissa rahansa pitää. Tosin valuutta keinottelu ei näillä valuutoilla kovinkaan kannattavaa ole. Mutta se että esim. Kaupan pakoittaminen ottamaan markan rinnakkais valuutaksi olisi kohtuutoon. mielenkiintoista olisi myös noteeraisivatko muut ulkomaat markkaa olenkaan. No silloinhan markan voisi kyllä devalvoida ja se voisi inflatoitua miten vaan. Niin näkisitte miten se käyttäytyy. Mutta yksi mikä on varmaa ulkomailmasta ei voida erota. Yksinäinen suomi ei tulisi kukauttakaan selviämällä ilman muita.

Juhani Kinnunen

http://areena.yle.fi/video/1328822963987

Ulkolinja: Konkurssivaltio

Kreikka ei saa mennä konkurssiin, sanovat eurooppalaiset poliitikot. Kreikan tai Italian konkurssi olisi euron loppu. Mutta valtio voi mennä konkurssiin, Argentiina meni 2002 ja selvisi. Toimittaja Vesa Toijonen.

Vieläkö joku uskoo, että Kreikka maksaa joskus velkansa, kysymys varsinkin Kokoomuslaisille Vihreille ja RKP:lle ja myös SDP:lle.

Kerttu Loukola

Sijoittamisessa on aina kaksi puolta: voi tulla voittoa tai tappiota. Pankit ovat keränneet voittoja valtioiden lainoista ne saavat rahaa halvalla EKP.stä ja lainaavat kalliilla korolla eteenpäin. Kalliimpaa korkoa perstellaan riskillä- nyt se riski toteutuu, Kreikka eipysty maksaaan. Maksakoot ne, jotka ovat keränneet hyödyn.

Olen elänyt 70- ja 80-lvut. Rahan arvo saattoi heilahdella, mutta työllisyys oli huomattavasti nykyistä parempi. Yhteiskunta oli muutenkin tasa-arvoisempi. Valuutat eivät liikkuneet vapasti eivätkä tosirikkaat saaneet tulojaan niin helposti piiloon kuin nyt. Karkeasti voitaisiin sanoa, että EU on veronkiertäjän paratiisi eikä näin ole vain Kreikassa - tauti leviää, kun keskituloiset ottavat esimerkkiä tosirikkaista.

Oma valuutta antaa paremmat mahdollisuudet työpaikkojen säilyttämiseen kuin euro, sen pääsimme näkemään kun suomalaiset paperitehtaat siirsivät tuotantoa Ruotsiin. On kätevää, että matkailijan ei tarvitse vaihtaa valuuttaa, mutta kuinka suuren työttömyyden olemme valmiit sietämään tästä hyvästä? Entä kuinka paljon olemme valmiit kasvattamaan valtion velkaa ja leikkaamaan sosiaaliturvaa tukeaksemme euroa, joka alunalkaen oli rakennettu valheelliselle pohjalle? Maksoimme kalliisti Suomen pankkien keinotteluista, haluammeko kokea saman uudelleen pelastaaksemme kreikkalaisia, saksalaisia ja ranskalaisten pankkeja?

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Kaksi suomalaista, nyt jo vallan kammarit jättänyttä, mutta aika korkealla käynyttä keskustalais-konservatiivia on neuvomassa Kreikkaa:

"Erotkaa Euroalueesta"

(Kallis, Jäätteenmäki).

He tekevät tilanteen Olli Rehnille vain hivenen, ihan hiukan, kinkkisemmäksi, mutta onhan tapana sanoa, että on vihollinen - emävihollinen - aatetoveri.

Sitä viisautta, mitä EU-historia huomioiden nyt tarvittaisiin, vasta syntyy.
Eli tässä ei päde vanha sananlasku "vestigia terrent" (jäljet pelottavat).

EU, niinkuin USA ja muinoinen Neuvostoliitto (voidaan lukea joukkoon myös antiikin Rooma) ovat kehittyneet kukin omaan tilaansa "carpe diem", eivät menneisyydetä mallia ottaen.

Jos ei sitten siinä, että "Pax Romana"?

Toimituksen poiminnat