Hajottaako euro EU:n?

Europarlamentin tämänvuotisen elokuvapalkinnon voittaja muistutti kiitospuheessaan eurooppalaisista arvoista. ”Euroopan arvot liittyvät tasavaltaan: Vapaus, veljeys ja tasa-arvo. Ne tarkoittavat kukoistusta, toistensa tukemista ja yhteisöllisyyttä.”

Nyt nämä arvot on unohdettu. Kun eurokriisi syvenee ja laajenee, EU:sta on tullut eripurainen ja riitelevä joukko.

Kapitalismi ja darwinismi nostavat päätään, ainakin kokoomuksen piirissä. Se sanotaan myös häpeilemättä julki.

Ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb: ”Minä näen euron oleellisesti darwinistisena valuuttana. Siinä on kysymys eloonjäämistaistelusta. Ja siten kysymys kuuluu pitäisikö poliitikkojen vai markkinoiden määrätä vahvimmat. Minä haluaisin sanoa, että markkinoiden
pitäisi.”

”Me tarvitsemme Eurooppaan enemmän kilpailua, liikkuvuutta ja
kapitalismia – emme vähemmän.”

Pelottavaa puhetta.

Olen päinvastaisella kannalla. Markkinoiden toiminnalla pitää olla rajat. Nyt on nähty mihin on
jouduttu, kun markkinoita ei ole valvottu. Ja veronmaksajat maksavat.

EU-yhteistyön tiivistymisestä ei puhuta vaan EU:n jakamisesta kahtia euromaihin ja ulkopuolisiin.

Ennen Berliinin muuri jakoi Euroopan, nyt jakajana on euro. Alun perin euron piti syventää EU:n integraatiota. Nyt se hajottaa EU:ta.

Euron hajoaminen tulisi kalliiksi varsinkin Saksalle. Heikkojen euromaiden lähtö eurosta vahvistaisi euroa ja söisi Saksan kilpailukykyä.

Siis pelastetaan euro ja hajotetaan EU! Yksi esimerkki tästä on esitys eurobondeista, euromaiden yhteisistä velkakirjoista. En kannata niitä.

Eurobondit suosisivat asiansa huonosti hoitaneita valtioita hyvin hoitaneiden kustannuksella.
Moraalikadon vaara olisi tällöin ilmeinen.

Toinen esimerkki eriseuraisuudesta on Frankfurt-ryhmä. Se on EU:n uusi valtakeskus. Siihen ei
Suomi kuulu, vaikka AAA-kerhoon kuuluukin.

EU marssii Saksan tahdissa. Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy ja EU:n todellinen johtaja, Saksan liittokansleri Angela Merkel kokoontuvat ennen huippukokousta ja päättävät
asiat. Sitten kokoontuvat muut jäsenvaltiot.

Mutta ei tässä mitään uutta ole. Vuonna 1814 -15 Wienin kongressi ratkoi Ranskan ja Napoleonin sotien aiheuttamia ongelmia.

Keskeisiä henkilöitä olivat Venäjän keisari Aleksanteri I ja Itävallan ulkoministeri Metternich.
Hävinneen osapuolen Ranskan edustaja kutsuttiin joskus mukaan. Päätökset tiedotettiin muille läsnä olleille pikkuruhtinaille.

Napoleonin sotien jälkeen Euroopan rajat olivat muuttuneet, valta-istuimia oli kaatunut ja vanhan sääty-yhteiskunnan liitokset natisivat. Nyt kriisin ytimessä olevien maiden hallitukset ovat kaatuneet, pääministerit vaihtuneet ja EU:n sekä euron liitokset natisevat.

EU:n uusi valtakeskus ei ole parhaan luottoluokituksen jäsenvaltiot vaan EKP:n pääjohtajan Jean-Claude Trichet’n läksiäisissä Frankfurtin oopperatalolla syntynyt Frankfurt-ryhmä. Siihen
kuuluvat Saksan Merkel ja Ranskan Sarkozy sekä EU:n korkea virkamieseliitti.

Cannesin huippukokouksessa Frankfurt-ryhmä oli koolla neljä kertaa. Se ei salaillut toimintaansa. Sen virkamieseliitti kulki Frankfurt-ryhmän nimilaput rinnassa. Muut mukana olleet EU-maiden johtajat eivät mukaan kelvanneet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu