Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu.

Keskittyneestä kaupasta reiluus kaukana

Viljelijän huono asema elintarvikeketjussa huolestuttaa kaikkialla Euroopassa. Ei ole oikein, että viljelijän saama osuus on kaikkein pienin ja työpanos suurin.

Komissiokin on herännyt tilanteeseen ja tehnyt lakiesityksen epäreilujen kauppatapojen kitkemiseksi.

Myymättä jääneiden tuotteiden palautus myyjälle sekä hyllytys- ja markkinointimaksut olisivat kiellettyjä, mikäli niistä ei sovita etukäteen. Kaupan ruokahävikin maksattaminen tuottajalla kiellettäisiin myös koko Euroopassa.

Esityksen mukaan kielletyiksi tulisivat myös kuukautta pidempi maksuaika pilaantuville tuotteille, viime hetken peruutukset pilaantuvien tuotteiden tilauksiin ja ostajan viime hetkellä tekemät muutokset sopimuksiin.

Olen jättänyt esitykseen muutosehdotuksia, jotka vahvistavat heikomman sopimusosapuolen, eli ruuantuottajan, asemaa. Direktiivin soveltamisalaa pitäisi laajentaa kattamaan myös keskisuuret ostajat. Tällöin tuottajien asema suhteessa kauppaan paranisi.

Kaupan ollessa keskittynyttä tuottajilla ei ole neuvotteluvoimaa. Tuottajat ovat noidankehässä. He ovat vankina markkinoilla, joilla heidän on pakko olla, mutta jotka tarjoavat heille yhä heikomman toimeentulon.

On hyvin perusteltua, että lainsäädäntö turvaa heikomman osapuolen asemaa. Tälle on laajaa ymmärrystä yli puolue- ja kansallisuusrajojen.

Myös sisämarkkinavaliokunnan esittelijä, belgialainen sosiaalidemokraatti Marc Tarabella, esittää omassa mietinnössään parannuksia tuottajan asemaan.

Neuvottelut tulevat jatkumaan pitkin syksyä, ja niistä odotetaan kimurantteja.

Ruuan pitkässä ketjussa pellolta pöytään on monta lenkkiä. Alkutuottaja joutuu kiristämään nyörejään, vaikka kauppa porskuttaa. Kaupan osuus ruokaan käytetystä rahasta on viime vuosina kasvanut tasaisesti.

Tuotantokustannukset ovat kasvaneet huomattavasti. Tuottajan on hankala siirtää kulunsa tuotteidensa hintoihin. Tilanne on epäreilu. Ketjun kaikkien lenkkien on oltava vahvoja.

Suomessa tilannetta parannetaan uudella elintarvikemarkkinalailla, joka on tulossa eduskunnan käsittelyyn. EU-direktiivi antaa raamit sille.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Anneli, kuulostaa siltä kuin alkaisit nähdä todellisuutta sellaisena kuin se on. Tervetuloa joukkoon! Lue Karl Marxin Päääoma ymmärtääksesi enemmän. (Y)

Pekka Iiskonmaki

Kepu ei ole koskaan oikeasti ajanut maatalousväen etuja.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Oikein hyviä ajatuksia. Toivotaan, että toteutuvat. Niistä vain ei ole todellista apua viljelijöiden talouteen. Jos viljelijän saama hinta pyrkii nousemaan, se painetaan alas ulkomaisella tuonnilla. Varsinkin meillä, tiukan monopolin päivittäistavarakaupassa viljelijöitä ryostetään mennen tullen.

Ihan mukava, että näin vaalien edellä kovasti huolestutaan. Kyllä se siitä sitten unohtuu, kun vaalit on ohi.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Ymmärrän Jäätteenmäen näkökulman, mutta en voi sitä kannattaa. Tässä jälleen tiivistyy Keskustan kaksisuuntainen mielialahäiriö.

Maaseudun keskustalaiset äänestävät Keskustaa, koska "se on aina ollut maaseudun puolue".

Keskustan johto elää Helsingin noin 60-sukupuolisessa, monikulttuurin rikastamassa utopiassa ja liehittelee muita kulttuurimarksisteja.

Jäätteenmäen tehtävä on Brysselissä palvoa Brysselin vallan betonoimista kaikkien kansallisten etujen ohi.

Näennäisesti hyvä esitys, joka siis syksyllä betonoidaan Suomen lakiin, ei estä suomalaisen, laadukkaan tuotannon alasajoa, koska ruuan tuottaminen Suomen leveysasteilla ei ole Liittovaltion etu.

Ainoa eduskuntapuolue, joka tällä hetkellä ajaa pitkäjänteisesti suomalaisen maaseudun asiaa on ainoa puolue, joka uskaltaa asettaa tavoitteekseen eron Eurostoliitosta.

Toimituksen poiminnat