Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu.

Veroparatiisit jäytävät demokratiaa

Verojen välttely ja veronkierto nousivat viime viikolla otsikoihin. Paratiisin papereiksi nimetty tietovuoto paljastaa suuryritysten ja rikkaiden verovälttelyä veroparatiisipalveluja tarjoavien yhtiöiden kautta.

Tietovuoto ei ole ensimmäinen laatuaan. Viime vuonna sama toimittajien yhteenliittymä toi julkisuteen Panaman paperit. Molemmissa vuodoissa tuli esiin myös valtionpäänmiesten yhteyksiä veroparatiisiyhtiöihin ja päätöksentekijöiden arveluttavia sijoituksia.

Yksi kohussa ryvettyneistä on Ruotsin elinkeinoelämän hallituksen puheenjohtaja Leif Östling. Hän on tietovuodon tietojen mukaan muun muassa järjestellyt verotustaan matalista veroista tunnetun Maltan kautta.

Östling ei varmasti ole papereissa mainituista suurimpia vallankäyttäjiä, mutta omaan korvaani hänen kommenttinsa pistivät erityisesti, koska ne paljastavat yhteiskunnallisesti riskialttiin asenteen olemassaolon.

Östling sanoo maksaneensa veroja tuhannen ruotsalaisen edestä, eikä koe saavansa verorahoilleen vastineeksi mitään. Hän kokee oman henkilökohtaisen verokertymänsä täyttyneen ja pitää sen vuoksi järjestelyään hyväksyttävänä.

Verorahoista tehdään liimaa, jolla yhteiskunta pidetään osaltaan kasassa. Siinä vastinetta myös Östlingin verorahoille. Elinkeinoelämän johtajana hän tietää varmasti hyvin millaista liiketoiminnan harjoittaminen on olosuhteissa, joissa ei ole vakaata yhteiskuntajärjestystä ja kehittynyttä demokratiaa.

Östlingin kommenttien kaltaisia äänenpainoja on kuultu aika ajoin myös kotimaisessa keskustelussa. Voimme kuitenkin olla tyytyväisiä siitä, että viimeisimmissä vuodoissa ainakaan räikeimpien esimerkkien joukossa ei ole vielä ollut suomalaisia. Toivottavasti kuva vastaa todellisuutta.

Viimeaikaisten vuotojen ja niiden julkisen käsittelyn myötä voidaan sanoa, että media on toimittanut tehtäväänsä hyvin. Valitettavasti päätöksentekijöistä ei voida sanoa samaa.

Veronkierron ja porsaanreikiä hyödyntävän vero­suun­nit­telun torjumiseen tarvitaan euroop­pa­laisia ratkaisuja.

Kansallisten verolainsäädäntöjen eroavaisuuksia erityisesti yhteisöveron kohdalta on harmonisoitava siten, että kilpailu jäsenmaiden välillä poistuu. Tietojenvaihtoa ja avoimuutta on niin ikään lisättävä.

EU:ssa on käyty keskustelua veroparatiisien listaamista niin sanotulle mustalle listalle. Esitys on kuitenkin ollut jumissa, koska osa jäsenmaista vastustaa listan muodostamista.

Syyt tälle ovat ilmeiset. Yksi räikeimmistä esimerkeistä löytyy komission johdosta. Nykyisen komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ollessa Luxemburgin pääministerinä olivat maan veroviranomaiset tehneet yritysten kanssa sopimuksia, joilla minimoitiin yritysten verotus. Junckerin maine tahriintui kohussa heti komission alkutaipaleella ja tapahtumien varjo on edelleen komission yllä.

Veroparatiisien vastaisten toimien jumiuttamisesta ovat vastuussa kuitenkin myös jäsenmaat. Monet jäsenmaat hyötyvät veroparatiiseista. Avoimeen ja reiluun demokratiaan ne eivät kuitenkaan kuulu. Veroparatiisien avulla vältetyille veroille olisi käyttöä kaikissa jäsenmaissa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

"Veroparatiisien vastaisten toimien jumiuttamisesta ovat vastuussa kuitenkin myös jäsenmaat. Monet jäsenmaat hyötyvät veroparatiiseista."

Eli suomeksi! On järjetöntä kuulua tällaiseen mafiajärjestöön!
Mitä Anneli ja suomen mepit ovat tehneet asian eteen?

Käyttäjän jaatteenmaki kuva
Anneli Jäätteenmäki

Markku Nieminen, kiitos kysymyksestä: Olen pitänyt veronkierron torjumista aktiivisesti esillä koko parlamentissa oloni ajan. Valitettavasti käytännön toimet ovat kuitenkin olleet hyvin hitaita, kuten tässä kirjoitinkin. Heinäkuussa 2015 parlamentissa oli äänestys monikansallisten yritysten verojen maakohtaisesta raportointivelvollisuudesta. Äänestin esityksen puolesta. Lisätietoja nettisivuiltani: https://annelijaatteenmaki.net/cofferatin-raportti...
Euroopan parlamenttiin on perustettu heti Panaman papereiden tultua julki tutkintavaliokunta, jonka mietinnön on määrä valmistua joulukuussa. Käytännössä monet esitykset, kuten yhteisöveron harmonisointi ja musta lista veroparatiiseista ovat kirjoituksessa kuvatuista syistä jumissa jäsenmaiden neuvostossa. On hyvä, että asia saa nyt julkisuutta. Sitä kautta paine kasvaa.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

"On hyvä, että asia saa nyt julkisuutta."

Olen samaa mieltä, mutta sitä minä vaan ihmettelen ja olen aina ihmetellyt, miksi oikeutta pitää aina hakea julkisuuden kautta? Muuten sitä ei saa edes oikeusvaltioksi itseään kehuvassa Suomessa!
Kaikki muistamme Hannu Karpon ansiot oikeuden etsimisessä. Nyt ainut kanava siihen on MOT ohjelma ja some julkisuus, jota viimemainittua on juuri tästä syystä ruvettu kovalla kädellä sensuroimaan vihapuhe nimikkeen varjolla!

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Jos veroparatiisit niin kovasti suomalaisia meppejä pännii, niin tehkää sellainen radikaali muutos, että Suomi muuttaisi itsensä veroparatiisiksi, että tänne kannattaa koko maailman yritykset sijoittaa ja antaa täystyöllisyyden vihdoin ja viimein?

Jos muut jäsenmaat urputtavat asiasta, niin Suomi voisi lopettaa veroparatiisina olemisen, jos veroparatiisien kanssa oikeasti on tahtoa puuttua mutta ei sitä ennen?

Kyllä Suomen valtiollakin on kädet tahrautuneet veroparatiiseihin ja mitään niiden eteen ei ole tehty.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

"Mitä isot edellä sitä pienetkin perässä." Miksi Suomen pitää olla lypsettävä ja tyhmä, kiltti malliopilas kaikessa, perustetaan Suomesta globaali veroparatiisi. Varmaan "veroparatiisineuvos" Juncker opastaa joukkoineen siihen!

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245710-...

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Veroparatiisit saavat toimia sillä päättäjät manipuloidaan rahalla - vain jokin yksittäinen henkilö pyristelee vastaan ja sekin henkensä uhan alaisena.

Juha Hämäläinen

Kirjoittaja on juristi. Jokainen hänen ammattikunnassaan on aina tietänyt veroparatiisien haitoista ja moni ollut itse niiden käyttöä neuvomassa asiakkailleen.

Jäätteenmäen blogi kertoo erittäin suuresta epäkohdasta globaalisti, mutta se ei kerro miksi juristit kaikkialla eivät ole tehneet mitään vuosikymmeniin poistaakseen tämän rikolllisen toiminnan. Päinvastoin juristit ovat ahkeroineet sen eteen, että varojen ja omistajien piilottelu on saatu laillistettua.

Kiitos juristinnilkeille, jotka kansa on verovaroilla tähän kouluttanut. Juristien ammattietiikka on keskimäärin heikko. Sen määrittää saatavilla oleva raha.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#5. Rahalla kun on kuulemma taivaallinen valta, muttei kuoleman jälkeen!

Vitsi: Juristikolleegat ihmettelivät miksi kaveri oli ottanut niin pienen korvauksen erään perikunnan perintöpapereista. "Siksi kun sillä perikunnalla ei ollut enempää rahaa." - Ei siis ollut enempää nyysittävää!

Kirjanpitoekspertit, ekonomistit ja juristit osaavat neuvoa poliitikoille ja ökyrikkaille "sopivaa, kohtuullista korvausta vastaan" hyvät porsaanreiät ja sijoituskohteet. Ja hyötyvät siitä itsekin sievoisesti ja pitävät suunsa supussa näistä "sovitaan-projekteista". Raha rauhoittaa monia suita.

Kalastajatkin pyrkivät aina hyville apajille!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kun näitä verotusasioita miettii, tulee jo huono olo. Näistä kirjoittaminen tekee suorastaan epätoivoiseksi. Niin paljon kohtuuttomuutta, epäreiluutta, lurjustelua sieltä työntyy esiin.

Nämä Panaman ja Paratiisin paperit ovat hiukan paljastaneet jäävuoren huippua. Hyvä niin. Mutta mitä EU voi tehdä asialle, kun siellä johtopaikalla häärii veroparatiisimaan etten sanoisi voroparasiittimaan entinen pääministeri?

Ja eikös meilläkin johtavilla paikoilla käytetä vakuutuskuoria ja muita hämärämiesten dokumentteja?

Tosin eduskuntakeskustelussa valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi, että me tuhoamme veroparatiisit. Näkisi vain. Se on kuin hallitusohjelma: toteuttamista vaille valmis!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#8. Kokoomuksen Orpo ja Pietikäinen: länget veroparatiiseille! Bluffiako? Onko hallintarekisteri osa tuota kuppausta?

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245943-...

Juha Hämäläinen

On tietenkin. Mitään muuta funktiota ei sillä ole.

Jari Liedes

Onko Anneli sinulla tietoa Miten esim. aikoinaan nämä kuuluisat vakuutuskuoret, joita myös sinunkin puoluetoverisi Sipilä käyttää hyväkseen ovat syntyneet. Onko ne lobbauksen seuraus, vai ahkaran pyrkimyksen avoimuuteen? Miksi näitä järjestelmiä luodaan? Kysymys pitäisi oikeastaan esittää Richard Nixonille?

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Eikös lakeja, verolakejakin valmistelemassa ole juristit ja säädettävien lakien pitäisi olla aukottomia, ts. tulkintaongelmattomia?

Nyt kuitenkin näyttää, ja usein onkin, että lainlaatijat tarkoituksella jättävät veronkierron mahdollistavia sian kokoisia reikiä lakeihin ja tekevät niistä tulkinnanvaraisia!
Lakimiesten ja lainlaatijoiden tarkoitus on siis työllistää itse itsensä ja saada vaikutusvaltaa (rahaa) niin politiikassa kuin talouselämän huipullakin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

"Mikä ei ole oikeus ja kohtuus , ei voi olla lakikaan", Olaus Petri neuvoi jo aikoinaan tuomareita viisaasti.

Johtavatko ja vedättävätkö finanssiauervaarat ja pyramidi-/ponzihuijarit mafiamaisesti maailmaa? Mallina Wall Street virtuaalimaailman johdannaisineen.

Miksi maailman talous on epävakaa ja markkinat hermoromahduksen partaalla?

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001673798.html

Edelleenkin olen samaa mieltä kuin arvostettu ja viisas oraakkeli Otto von Habsburg Euroopasta:
- " Euroopalla ei ole kansaa, ei yhteistä poliittista kulttuuria, ei riittävän voimakasta kohtalonyhteyttä eikä yhteisvastuun tunnetta, jotta sen kansalaiset voisivat hyväksyä EU:n perustuslakisopimuksen omien kansallisten lakiensa yläpuolelle."

Tästä johtuvat pääosin EU/EMU-ristiriidat/kriisit: kuplatalouden, jäsenmaiden heterogeenisuuden, valuvirheiden ja demokratiavajeiden ja sääntöjen muutosten lisäksi. Sisäpiiri: Saksa, Ranska, Italia ja Espanja päällepäsmäreinä muihin nähden. Siksi palapeli ja integraatio ei onnistu mielekkäästi USA:n malliin.
PIIGS-maat pahimpina kantoina kaskessa - etenkin tilastoväärentäjä-Kreikka EU:n lypsylehmänä muille euromaille. Siksi myös Brexit...

HUOM! "sopimuksen"! Mikä on sen asema juridisessa hierarkiassa? "Sopimus ei ole EU-laki", analysoi Esko Seppänen asiaa kirjassaan EMUMUNAUS sivuilla 210-211
oikeutetusti ja terävästi!

Juha Hämäläinen

On jälleen koomista nähdä blogikirjoitus, jonka kirjoittaja ei vaivaannu sanomaan mitään ammattikuntansa arvostelusta osuudessaan veronkiertoon ja lakien laatimiseen ja tulkintaan, jotka tekevät tämän toiminnan helpoksi.

Miksi juristit eivät toimi vääryyksien karsimiseksi vaan juuri päinvastoin?

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Toiset aivan avoimesti vetää mm. Kuiteilla todistamattomia kulukorvauksia verottomasti. Ja kehtaa puhua veromoraalista.

Toimituksen poiminnat