Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu.

Järjetön metsäpäätös

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta hyväksyi tänä aamuna niin sanotun LULUCF -raportin, joka käsittelee maan- ja metsänkäytön panosta EU:n ilmastotavoitteiden toteuttamiseksi.

Äänestin esitystä vastaan. Äänestyksen tuloksena hyväksytty päästöjen laskentatapa asettaa jäsenmaat hyvin eriarvoiseen asemaan metsänkäytön mahdollisuuksien osalta. Suomi kärsisi esitetystä laskentatavasta.

Valiokunnan esitystä käsitellään seuraavaksi täysistunnossa. Tavoitteena on, että esitys muuttuu. Jos ei muutu, niin viimeinen mahdollisuus on yhteisneuvotteluissa jäsenmaiden neuvoston kanssa.

Esityksen ongelma on, että laskentatavan mukaan EU-maan tulevien metsähakkuiden laajuutta verrataan historialliseen hakkuiden keskiarvoon.

Jos tulevat hakkuut ylittävät maan aikaisemmat hakkuumäärät, ne luetaan päästöiksi. Silloin kyseisen maan täytyy leikata päästöjään vastaavassa suhteessa muilta aloilta tai hankkia markkinoilta päästöoikeuksia.

Epäoikeudenmukaisuus piilee siinä, että ehdotettujen vertailujaksojen aikana eri maiden hakkuumäärät vaihtelivat huomattavasti. Suomen metsähakkuumäärät olivat vähäiset.

Toisilla mailla, kuten Ruotsilla, vertailujakson hakkuumäärät olivat huomattavasti korkeammat.

Näin ollen jos Suomi nostaisi tulevaisuudessa metsänkäyttöastetta esimerkiksi Ruotsin hakkuiden tasolle, Suomea rokotettaisiin mutta Ruotsia ei.

Suomen kontolle laskettaisiin päästöjä lisääntyneestä metsänkäytöstä, vaikka Suomen metsät edelleen sitoisivat huomattavasti enemmän hiilidioksidia kuin vapauttaisivat. Asiassa ei ole järjen hiventä.

Euroopan metsäisin maa Suomi, jossa kasvaa vuosittain enemmän metsää kuin sitä hakataan, saisi lisätiukennuksia jo ennestään EU:n tiukimpien joukossa oleviin päästövähennystavoitteisiin.

Metsätalous on kansantaloutemme kulmakivi, joka tuo yhteen pienet metsänomistajat ja suuret kotimaiset yritykset. Aktiivista metsänhoitoa täytyy puolustaa. Se on todellinen ilmastoteko.

Neuvottelut esityksen sisällöstä ovat olleet vaikeat ja ne jatkunevat vaikeina myös tämän päivän valiokuntaäänestyksen jälkeen.

Teen parlamentissa työtä sen eteen, että historiallinen hakkuumäärän vertailu poistuu esityksestä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Mitähän itkemistä tässäkin on? Jos EU noin määrää, niin sellun/bioöljyn ostaja maksaa "hiiliveron" tuotteen hinnassa. Jos sellutehdas ei kilpailusyistä voi nostaa hintoja kovin paljon, niin se pyrkii ostamaan raakapuun halvemmalla.
Suomalaiset ovat kuitenkin niin hölmöjä, että tuo hiiliverorasitus todennäköisesti subventoidaan sellutehtaalle ja puun myyjille verovaroista täysimääräisenä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ja sitten meille vakuutellaan kuinka EU:sta on meille hyötyä. Järjestään EU:n päätökset ovat negatiivisia Suomelle ja kehitys joka on ollut positiivista olisi pääsääntöisesti ollut sitä ilman EU:kin.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Missä EU, siellä ongelma:

Venäläinen kommunismi: Omistat kaksi lehmää. Sinun täytyy hoitaa niitä, mutta hallitus vie kaiken maidon.

Amerikkalainen demokratia: Hallitus lupaa sinulle kaksi lehmää, jos äänestät niitä. Vaalien jälkeen presidentti laitetaan syytteeseen lehmäfutuurien kanssa keinottelusta. Skandaalia kutsutaan Cowgateksi.

Fasismi: Omistat kaksi lehmää. Valtio ottaa molemmat ja myy sinulle maitoa.

Natsismi: Omistat kaksi lehmää. Valtio ottaa molemmat ja teloittaa sinut.

EU: Sinulla on kaksi lehmää. Lehmät ovat lehmiä vain, jos niillä on kaksi EU:n virallista metallitunnusta korvissaan. Jos lehmällä ei ole niitä, niin se ammutaan. Jos toinen metallitunnus putoaa, niin lehmä ammutaan ja sinulle lähetetään lasku ongelmajätelaitokselta. Direktiivien mukaan aitojen lehmien kasvattamiseen Suomessa voit anoa vuoristotukea.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

EU:sta eroaminen ratkaisisi lukuisia Suomen ongelmia.

Nehän olisi varmaan kannattanut hakata kaikki Suomen metsät sileäksi ennen EU:hun liittymistä. Eihän niissä ole monessakaan maassa paljoa metsää jäljellä.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

"Järjetön metsäpäätös". Ei ole ensimmäinen järjetön. Ehkä pahin on ollut euroon liittyminen. Toivottavasti Anneli ei ole mieltään muuttanut noista ajoista.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Mitäs järjetöntä tuossa on? Isot jäsenmaat ajavat omaa etuaan ja päätökset ovat sen mukaisia.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomen on vaan sopeuduttava EU:n päätöksiin. Kepulaisten on turha valittaa. Valtio tullee maksamaan tarvittavat päästöoikeuksien ostot.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

En ole edes lukenut noita perusteluja joilla Suomi joutuisi "ostamaan" päästö oikeuksia jos metsiä hakataan.

Se minua kiinnostaa keneltä Suomi voi ostaa näitä päästö oikeuksia, miten jollakin maalla voi olla myynnissä näitä oikeuksia.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Siellähän te olette, Jäätteenmäki, EUn pöydidissä ja ytimessä näistä asioista päättämässä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

"Teen parlamentissa työtä sen eteen, että historiallinen hakkuumäärän vertailu poistuu esityksestä".

Niin ja lupaa tehdä työtä sen eteen.

Käyttäjän RonjaKarkinen kuva
Ronja Karkinen

Jos tulevat hakkuut ylittävät maan aiemmat hakkuumäärät, ne ovat käytännössä päästöjä. Silloin ne on oikeudenmukaista myös laskea sellaisiksi. Ainoa tapa, jolla kasvava hakkuumäärä ei aiheuttaisi päästöjä, olisi että hakatun puun hiili sitoutuisi pitkäaikaisiin tuotteisiin, kuten puutaloihin. Tämä ei kuitenkaan ole Suomen tarkoitus, eikä sitä kukaan edes yritä väittää.

Päästöjen vähentämiseen on sitouduttu nyt eikä vuonna 2002 tai edes 2012. Siksi nyt tapahtuva vähentäminen verrattuna aiempaan omaan tasoomme on merkityksellistä Suomen tekemien sitoumusten kannalta. Ruotsilla tai metsiemme yhteenlasketulla hiilinielulla ei ole asian kanssa tekemistä. Kun hakkaamme lyhytaikaiseen käyttöön, aiheutamme päästöjä. Kun jätämme hakkaamatta, vähennämme päästöjä ja teemme ilmastoteon.

Toimituksen poiminnat