Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu.

Keskikaistaa Eurooppaan

EU:n johtajat kokoontuivat viikonloppuna Roomaan juhlistamaan 60-vuotista EU-yhteistyötä. Yhteisessä julistuksessa johtajat sitoutuivat viemään unionia eteenpäin yhdessä ja samaan suuntaan seuraavan kymmenen vuoden ajan. Julistus oli Suomen hallituksen jo aiemmin esittämän vision mukainen.

Viime viikolla oppositio kritisoi demareiden johdolla hallituksen ja erityisesti pääministeri Sipilän keskitietä korostavia EU-näkemyksiä passiivisiksi ja näköalattomiksi. Vaadittiin selkeämpää ulostuloa EU-yhteistyön syventämisen puolesta.

On hyvä, että oppositio kirittää hallitusta Suomen EU-politiikan linjanvedoissa. Selkeä ja jäsennelty vaihtoehtoinen visio jäi kuitenkin uupumaan.

Jäin miettimään, mikä hallituksen ja opposition ero EU-linjassa loppujen lopuksi on. Pintaa raaputtamalla tuntuu, että linjaerot ovat hiusten halkomista ja kritiikki ohuella pohjalla.

Suomen ja viikonlopun jälkeen myös Rooman julistuksen visiossa kaikki jäsenmaat toimivat ensisijaisesti yhdessä, mutta eritahtinen yhteistyön syventäminen on mahdollista halukkaiden valtioiden kesken.

Hallituksen ajama keskitien EU-linja on aktiivinen lähestymistapa ennen kaikkea olemassa olevan EU-lainsäädännön täytäntöönpanoon ja sovittujen sääntöjen noudattamiseen. Suomi pyrkii pysymään EU:n politiikan ytimissä kaikilla osa-alueilla, mutta EU:n jatkuva instituutioiden ja toimivallan muuttaminen ei voi olla itseisarvo.

Yhdentymistä täytyy tarpeen tullen arvioida kriittisesti ja eri osa-alueisiin purettuna. On ajattelun laiskuutta antaa kaikkiin ongelmiin mallivastaukseksi ”lisää Eurooppaa”.

Keskitien politiikan ydinajatus on, että EU-yhteistyön syventämisen tarvetta pohditaan osa-alueittain. Muun muassa puolustusyhteistyö toisi Suomelle huomattavaa lisäarvoa.

Sisämarkkinoilla on paljon työtä tehtävänä esimerkiksi digitalisaation hyödyntämisessä ja energiamarkkinoiden yhtenäistämisessä. Siihen ei tarvita perussopimusten avaamista. Aggressiivisen verosuunnittelun ja veropakoilun kitkemisessä näkisin EU-ulottuvuuden tuovan selkeää lisäarvoa.

Toisilla osa-alueilla, kuten talous- ja rahaliitossa, EU:n toimivallan kasvattamiseen liittyy suuria huolenaiheita taloutensa hyvin hoitaneiden maiden näkökulmasta. Yhteisvastuun kasvattamisen etuja on Suomen kannalta hyvin vaikea nähdä.

Päätöksenteon etäisyys ja monimutkaisuus kismittävät kansalaisia erityisesti asiansa tunnollisesti hoitaneissa maissa. Uusien toimivaltaoikeuksien luovuttaminen EU:lle tuskin korjaa tilannetta. Hallitus on tehnyt tilanteesta oikean arvion. Haaveet liittovaltiosta tai toisaalta EU:n toimivallan radikaalista kaventamisesta on laitettava syrjään.

Oppositiopuolueiden kritiikki hallituksen passiivisuudesta EU-politiikan suhteen tuntuu perustuvan tahattomaan tai tahalliseen väärinymmärtämiseen. Onko ainoastaan institutionaalisten muutosten vaatiminen aktiivisuutta? Onko aktiivisuus ainoastaan liittovaltioon tähtäävän kehityksen edistämistä? Mielestäni ei.

EU:n pitää pyrkiä ratkaisemaan ihmisten huolia. EU-politiikan sisältö on tärkeämpää kuin EU:n toimielinten rakennemuutokset ja keskinäiset valtataistelut.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Noilla sanoilla myydään halvalla Suomen itsenäisyyttä - tai siitä jäljellä olevia rippeitä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kirjoituksessa sanotaan "Oppositiopuolueiden kritiikki hallituksen passiivisuudesta EU-politiikan suhteen tuntuu perustuvan tahattomaan tai tahalliseen väärinymmärtämiseen."

Mistähän mahtaakaan johtua niin opposition kuin kansalaistenkin käsitys mitä siellä juhlatilaisuudessa yhdessä sovittiinkaan? Kyllä uutisointi ja tiedottaminen tuosta SuomenSipilän kertomasta linjasta jäi varsin epäselväksi. Miksi Suomen kantaa ei voi kertoa selväsanaisesti mitä EU:lta ollaan jatkossa hakemassa? Luulisi tuon olevan ensiarvoisen tärkeää tiedottamista kaikille kansalaisillemme, mutta ei..... Ilmeisesti liikaa vaadittu, kuten aiemminkin on todettu tiedottamisen ja tosiasioiden kertomisen EUn päätösten teosta olleen arvoituksellista. Ilmeisesti harkittua tekemistä. Mitäs lansalaisille kertomaan mitä Sipilä haluaa EU:ssa päättää Suomen puolesta. Siis veronmaksajien "päänmenoksi".

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

"Suomi pyrkii pysymään EU:n politiikan ytimissä kaikilla osa-alueilla,..."

Siis suomalaiset istuvat neuvottelupöydissä ja saleissa kiltisti hiljaa ja äänestävät isompiensa, erityisesti Saksan, mukaisesti. Niin kauan saamme olla mukana "ytimissä". En näe tässä mitään ylpeilyn aihetta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Siis suomalaiset istuvat neuvottelupöydissä ja saleissa kiltisti hiljaa ja äänestävät isompiensa, erityisesti Saksan, mukaisesti."

Samanlaista suomettumista kuin Neuvostoliiton aikana.Häpeällisen epädemokraattista käytöstä tältäkin hallitukselta.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Euroopan unioni tuhoutuu kun ei hyväksy kansanäänestyksiä. Esimerkkinä tapaukset Irlanti ja UKn brexit.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Anneli se jaksaa höpöttää EU:n ihanuudesta, keisarista ilman vaatteita. Huoh. ;)

Toimituksen poiminnat