Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu.

Britannian epävarmuuden ajat

Kävin viime viikolla Lontoossa. Junamatka Brysselistä Lontooseen kestää kaksi tuntia. Välimatka Brysselin ja Lontoon välillä ei tule muuttumaan, mutta henkisesti britit ottavat etäisyyttä ”Mantereesta”, kuten he Eurooppaa kutsuvat.

Vaikka tieto liikkuu nopeasti netin välityksellä, niin yleensä vierailu paikan päällä ja keskustelut paikallisten kanssa antavat uusia näkökulmia. Näin myös tällä kertaa.

Yllätyin miten jakaantunut Britannia on. Kahtiajako oli näkyvissä jopa Lontoossa, vaikka siellä suuri enemmistö äänesti jäsenyyden puolesta. Brexit on ihmisten huulilla. He jopa esittäytyivät eron kannattajiksi tai vastustajiksi. Moni kertoi myös, oliko koko heidän perheensä eroa vastaan, puolesta vai oliko perheessä eri näkemyksiä.

Britannian kansanäänestyksen odotetaan konkretisoituvan pian Brexitin ensimmäisiksi askeleiksi. Pääministeri Theresa May antanee Britannian eroilmoituksen maaliskuun aikana. Sen jälkeen alkavat pitkät ja hankalat eroneuvottelut.

Nyt britit yrittävät kuumeisesti selvittää, millaisia vaikutuksia EU-erolla olisi. Eroa kannattaneiden päävaatimus oli, että varsinkin itäisen Euroopan maista Britanniaan suuntautuva maahanmuutto on saatava loppumaan. Nyt lopullisen eropäätöksen lähestyessä on huomattu, että asia ei olekaan aivan niin yksinkertainen.

Brittejä odottaa suunnaton työmäärä. EU-jäsenyyden aikana suuri osa lainsäädännöstä on rakennettu yhtenäisen mallin mukaan. Nyt kymmenet tuhannet säädökset on käytävä läpi ja esitettävä oma vaihtoehto tilalle.

Yhteiset säännöt eivät olekaan aina taakka tai turhaa byrokratiaa. Oikeisiin asioihin keskittyvät ja hyvin tehdyt yhteiset säännöt helpottavat elämää, työntekoa ja kaupankäyntiä.

Lontoon City on Euroopan finanssimaailman keskus. Tuhannet yritykset operoivat sieltä ympäri Eurooppaa ja hyötyvät yhteisistä säännöistä. Britit haluavat säilyttää Cityn aseman, mutta eivät halua yhteisiä sääntöjä. Yhtälö on hankala ratkaista.

Brexitin toteuduttua brittien on saatava voimaan joko uusi sopimus EU:n kanssa tai 27 erillistä sopimusta, joissa määritellään esimerkiksi kuinka kauppaa käydään ja miten ihmiset liikkuvat maiden välillä.

Asiantuntijat arvioivat, että Britannian vienti saattaa pienentyä Brexitin myötä jopa neljänneksellä. Britanniassa asuu 3,2 miljoonaa EU-kansalaista. Kukaan ei tiedä, mikä on heidän asemansa tulevaisuudessa. Monet brittiyliopistot hyötyvät merkittävästä EU-rahoituksesta. Ulkomaiset opiskelijat ovat yliopistoille suuri tulonlähde.

Ongelmakohtia on loputtomiin. Kyse on ihmisten työpaikoista, rahasta, turvallisuudesta sekä brittien ja Britanniassa asuvien ihmisten tulevaisuudesta.

EU-jäsenyydestä on tullut Britanniassa koko kansaa koskettava asia. Brexit vaikuttaa kaikkeen ja kaikkiin, mutta silti kukaan ei vielä tiedä, mitä kaikkea se lopulta tarkoittaa.

Sanotaan, että luopumisen hetkellä asioiden todellinen merkitys paljastuu. Vaikuttaisi siltä, että sananlasku on käymässä toteen Britannian EU-jäsenyyden kohdalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Tuo tämä Brexit yhden tärkeän vastauksen kysymykseen. Miten EU ero toteutetaan käytännössä ja mitä se merkitsee luopujalle ja ympäristölle? UK on siinä mielessä hyvä "empiirisen tutkimuksen" kohde, että valtio on tarpeeksi iso, verkostoiltaan valtava ja omalla mahtivaluutalla varustettu. Mielestäni sillä on paremmat edellytykset eroon kuin kenelläkään muulla EU:n valtiolla. Se on itsestään selvää, että muut valtiot ja elinkeinoelämä - erityisesti EU:n ulkopuolella pyrkii hyödyntämään tilannetta ennakoivasti ja myös reaaliajassa. Se tarkoittaa, että muutostekijöitä koko prosessin alkuajan (0....5 vuotta) tulee olemaan paljon ja ne vievät valtavasti energiaa UK:n poliittiselta päätöksenteolta ja elinkeinoelämältä. Maan palvelusektori on valtakunnan dreiveri - tuohen tuoja. Se mikä on varmaa on, ettei yrityssektorilla ole aikaa odotella, ei maan sisällä eikä ulkopuolella. Aasian, Etelä-Amerikan ja USA:n liiketoimintaympäristöjen muutokset tulevat pitämään "mielet virkeänä". Vaikka Suomi on nettomenettäjä viennin laskiessa jonkin verran UK:in, EU:n sisämarkkinat avaavat pienelle maalle uusia mahdollisuuksia muutostilanteessa. Ne olisi ennakkoluulottomasti hyödynnettävä. Suomella on myös hyvät valmiudet ottaa vastaan uusia merkittäviä investointeja. Mieleen tulee Saksan ja Kiinan sekä jatkossa myös Intian pääomavirrat, joita he kohdistavat ulospäin.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

"Brexitin toteuduttua brittien on saatava voimaan joko uusi sopimus EU:n kanssa tai 27 erillistä sopimusta, joissa määritellään esimerkiksi kuinka kauppaa käydään ja miten ihmiset liikkuvat maiden välillä." - tästä lienee turha olla kovin huolissaan siellä EU n pylväspyhätössä. N. 65 miljoonaa Brittiläistä kuluttajaa kiinnostavat jokaista kauppiasta ja kauppiaat osaavat junailla nopsasti kahdenkeskiset sopimukset plakkariin. Samoin matkusteluun on käytetty aiemmin passia, tuskin tämä on jatkossakaan vaikeaa. Saapa muuten myös nähdä, milloin Lontoon ja Frankfurtin pörssit yhdistyvät.

Enemmän ollisin blogistina huolissani koko EU n jatkosta nykymuotoisena laitoksena. Vaikuttaa ninittäin siltä, että jäsenten keskuudessa kasvava tyytymättömyys EU n kyvyttömyyteen ei vaan ota laantuakseen. Pikemminkin päinvastoin. Syitä tyytymättömyyteen löytyy ihan ilman lukulasejakin lehtien pääotsikoista.

Nämä jutut nousevat pintaan EU n sisäisistä ongelmista, jos / kun näihin epäkohtiiin ei saada muutosta, niin tulee mieleen, että miksi sitten pitäisi jäsenyyttä jatkaa ?

- Demokratian puuttuminen ja komission päätökset. Liittovaltiohaaveliu ei jaksa ottaa ilmaa siipiensä alle.
- Frontexin toiminta välimerellä tuo suoraan rahaa salakuljettajien laariin ja aiheuttaa välillisesti kuolemia.
- Pankkien talousvaikeudet kaatuvat muiden syliin, omia sopimuksia ei noudateta
- Ikuinen ja kallis matkustelu kahden kaupungin välillä ei enää edes naurata.
- Itäisten jäsenmaiden irtiotto pakolaiskysymyksissä
- Työttömyys, varsinkin nuorten osalta ei tunnu EU sa kiinnostavan ketään, vaikka nuorisossa on aina ollut tulevaisuus.

Aikaansa kutakin. Veikkaan, että samaan aikaan, kun EU n hallinto natisee liitoksistaan on uusia kauppaliittoja jo syntymässä. Kehitys kehittyy ja Euroopan kaupalliset rajat jatkavat elämistään.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Repo edustaa erilaista näkökulmaa kuin UK:n elinkeinoelämä. Alla viimeisin näkemys kauppakamarilta, joka pohjautuu yli 400 yrityksen näkemykseen ja pelkoon.

http://www.independent.co.uk/news/business/news/br...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Mielenkiintoinen tutkimus, kiitos. Luin sen pikaisesti.

Jää toki nähtäväksi, mitä jatkossa sitten tapahtuu mm ssa teollisuudessa toimivien yhteisyritysten osalta. Uskon vahvasti kuitenkin kauppiaiden ja päättäjien keskinäiseen sopimushalukkuuteen. Lisäksi ylipäänsä ennusteiden osalta muuttuva jäsenmaiden määrä saattaa olla iso X yhtälössä. Kaikki tulee vaikuttamaan kaikkeen.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Jäätteenmäeltä harha-huomioita!

Lakien muuttamisessa tulee töitä riittämään, mutta sitä helpottaa huomattavasti se, että alkuun olemassaoleva EU-lainsäädäntö säilyy (eli ei olla 'laittomassa' tilassa) ja tarpeettomia/turhia/vääränlaisia lakipykäliä puretaan ja kumotaan ajan myötä niin että niistä päästään eroon kuten pitääkin.

Lontoon Cityn aseman kehittyminen tulee olemaan mielenkiintoista seurattavaa. Pitäen mielessä, että EUn brexit-pääneuvottelija Barnier muutama viikko sitten vaati sen varmistamista, että EU-alueen pankeille taataan pääsy Lontoon Cityyn - eikä toisinpäin ...

Kaupan suhteen briteillä ei ole mitään tarvetta aikaansaada 27 erilaista sopimusta. Se ei olisi edes mahdollista, koska EUssa yksittäisellä jäsenmaalla - vaikka haluaisikin - ei ole oikeutta omiin kauppasopimuksiin. Kauppasopimukset ovat yksinomaan bryssel-eliitin omaisuutta. Eli yksi sopimus Iso-britannian ja EUn välillä riittää.

Siinä Jäätteenmäki on oikeassa kirjoitatessaan, että "EU-jäsenyydestä on tullut Britanniassa koko kansaa koskettava asia". Viime viikolla julkaistussa kyselyssä yli kolme neljännestä briteistä vaatii hallitusta etenemään ripeästi brexitin toteuttamiseksi.

Eikä nyt unohdeta sitäkään, että viime kesän kansanäänestyksessä brexitiä kannatti suurempi osa äänioikeutetuista briteistä kuin suomalaisista äänesti EU'hun liittymisen puolesta vuonna 1995 ...

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Jää nähtäväksi miten pitkälle populisimi kantaa kun vastaan tulee talouselämän armottomat lait. Brittiläiset liikekumppanini pitävät Brexit päätöstä täysin ääliömäisenä. Vientiä EU-alueelle harjoittava pk-sektori kärsii nyt jo tilanteesta. EU-alueen kilpailijat käyttävät tilannetta hyväkseen napatakseen itselleen brittien markkinaosuuksia. Epävarmuus on myrkkyä yrityksille. Yritykset edellyttävät tavarantoimittajiltaan luotettavuutta ja ennustettavuutta. Sitä ei ole brittien vientiyritysten kannalta katsoen tulossa.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Jalkapallo-ottelu Britania - EU on kutkuttava.
Asiantuntialausuntoja tulevasta on laidasta laitaan.

Niin tai näin, ollaanko Suomessa varauduttu tilanteeseen että unioni romahtaa? Näin ei tietenkään käy mutta.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Britannian epävarmuuden ajat"

ovat takanapäin ja edessä loistava tulevaisuus ITSENÄISENÄ valtiona ilman EU-tyranniaa ja umpihulluja direktiivejä, niistähän britit eroon halusivatkin, kuten monet täällä Suomessakin.

Meidän täytyy tehdä samoin, lisänä vielä ero mätävaluutta eurosta.

Toimituksen poiminnat