Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu.

Kauppaneuvotteluihin lisää avoimuutta

  • Mielenosoittajia europarlamentin edessä.
    Mielenosoittajia europarlamentin edessä.

Hyväksyimme tänään täysistunnossa EU:n ja Kanadan välisen vapaakauppasopimuksen eli niin sanotun CETA-sopimuksen. Äänestin sopimuksen hyväksymisen puolesta.

CETA:n ympärillä on nähty poikkeuksellisen laaja kansalaiskeskustelu. Aamulla töihin tullessani CETA- ja TTIP-sopimuksia vastustavat mielenosoittajat olivat tukkineet Euroopan parlamentin sisääntuloväylät. Ennen äänestyksen alkua nähtiin mielenilmaus myös täysistuntosalin yleisöparvelta.

CETA on ennenäkemättömän laaja vapaakauppasopimus. Perinteisten tullien alentamisen ja poistamisen lisäksi sopimuksella pyritään poistamaan kaupankäynnin esteitä, jotka johtuvat EU:n ja Kanadan eroavaisesta sääntelystä.

Ei ole siis mikään ihme, että CETA on herättänyt huolta monissa. Olen itsekin saanut lukuisia yhteydenottoja niin kansalaisjärjestöiltä kuin yksittäisiltä kansalaisiltakin.

Mielestäni kansalaisjärjestöt ja aktiivisesti kriittisiä näkökulmia nostaneet kansalaiset ansaitsevat suuren kiitoksen. On käynyt selväksi, että uudet laajat vapaakauppasopimukset vaativat myös uutta otetta neuvottelujen avoimuuteen.

Olen yhtynyt monilta osin kritiikkiin jota on esitetty sopimuksen investointisuojaa ja erityisesti sen riitojenratkaisumenettelyä kohtaan. Kriitikoiden ansiosta suljetusta välimiesmenettelystä on luovuttu ja tilalle on ehdotettu avointa investointituomioistuinmenettelyä.

Olen suhtautunut nihkeästi ajatukseen, että investointeja koskevissa kiistoissa ei tahdota luottaa kansallisiin oikeusjärjestelmiin. Mielestäni näin olisi voitu tehdä, kun sopimuskumppaneina ovat EU ja Kanada, joissa kansalliset oikeusjärjestelmät ovat luotettavia.

Nyt parlamentin ja jäsenmaiden neuvoston hyväksyttyä sopimuksen, astuu sopimus voimaan vain osittain. Niiltä osin kun sopimus käsittelee kansallisen toimivallan piirissä olevia asioita, on sopimus hyväksyttävä myös kansallisissa parlamenteissa. Tähän yhteyteen sisältyy myös investointisuoja ja sen riitojenratkaisumenetelmä.

On ollut valitettavaa, että keskusteluissa vapaakauppasopimusten ympärillä on ollut taipuvaisuutta mustavalkoiseen ajatteluun. Kritiikki ja esitetyt huolet on helposti leimattu yksisilmäisesti vapaakaupan vastustamiseksi.

Päätöksentekijöiden ja neuvotteluja johtavan komission on pystyttävä paremmin perustelemaan kantojaan ja vastaamaan esitettyihin huoliin. Avoimuutta on kritiikin yltyessä lisätty, mutta tiedontarvetta ei ole pystytty vieläkään tyydyttämään.  Kriitikoidenkin on pystyttävä esittämään rakentavia vaihtoehtoja vastustamiensa asioiden tilalle. 

Uskon, että vientivetoiselle Suomelle CETA-sopimus on kokonaisuutena hyvä asia. Sopimus avaa uusia mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille Kanadan kaupassa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kauppaneuvottelut on helppoja, kun on myyydä mitä muut haluavat.
Puolueiden koulutuksesta säästämistä, kehityksestä säästämistä, en ymmärrä.

Käyttäjän juhalevo kuva
Juha Levo

Minkälaista äänestyskäyttäytymistä Paavo Väyrynen teki tässä asiassa? Paavo kunnostautuu kotimaassa näin: http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2315...

Miten Keskustan ryhmä ja Keskusta sietää joukoissaan edustajaa, joka kokoaa toisen puolueen listaa Helsingissä ehdokkaana? Tämä rapauttaa pääministerin ja koko hallituksen uskottavuutta.

Keskustaankin voisi tulla sen verran avoimuutta, että saisitte tämän edustajan ulos.

http://www.keskusta.fi/Suomeksi/Keskusta/Mepit

Toimituksen poiminnat