Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu.

Nyt on aika vaikuttaa EU:n maatalouspolitiikkaan

Euroopan komissio avasi sivuillaan viime viikolla kyselylomakkeen, jonka avulla kerätään kansalaisten ja järjestöjen mielipiteitä maatalouspolitiikan uudistamiseen. Nyt meillä jokaisella on vaikuttamisen paikka.

Komissio yrittää siivota maataloustukiin liittyvää byrokratiaviidakkoa. Tähän se tarvitsee viljelijöiden ja järjestöjen apua. Tietoja kerätään toukokuuhun asti. On tärkeää, että mahdollisimman moni suomalainen toimija kertoo mielipiteensä.

Maatalouspolitiikka on yksi EU:n tärkeimmistä prioriteeteista. Vuonna 2014 maatalouspolitiikka käsitti 39 prosenttia koko EU:n budjetista. Maatalouspolitiikan saralla viedään eteenpäin ja toteutetaan monia EU:lle tärkeitä asioita, kuten ilmastotoimia.

Euroopan parlamentin vaalikausi on tullut puoliväliin. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että pikkuhiljaa katseet parlamentissa, jäsenmaiden neuvostossa ja komissiossa kääntyvät tulevan valmisteluun. Tästä on kyse myös nyt avatussa kyselyssä.

EU:n vuotuista budjettia jopa suurempi merkitys on niin sanotulla monivuotisella rahoituskehyksellä. Nykyinen seitsemänvuotinen kehyskausi päättyy vuoteen 2020. Uuden kehyksen valmistelu on alkamassa ja sen kautta vaikutetaan voimakkaasti EU:n asialistaan ja tavoitteisiin tulevina vuosina.

Tässä työssä meidän suomalaisten on oltava hereillä niin maatalouspolitiikassa kuin muillakin aloilla.

Suuren kysymyksen valmistelun ylle luo myös Brexit. Iso-Britannia on yksi EU:n suurimmista rahoittajista. Ison maksajan poistuessa on säästöjä löydyttävä. Tämä on myös nettomaksajiin lukeutuvan Suomen etu.

EU:n budjettia on uudistettava rohkeasti. Esimerkiksi koheesiopolitiikan mielekkyyttä on tarkasteltava. Onko tukia järkevää kierrättää Brysselin byrokratiakoneen kautta, kun kansallisesti voitaisiin löytää tehokkaampia ratkaisuja. Tällä hetkellä koheesiopolitiikka on tulonsiirtoa suomalaisilta Itä-Eurooppaan.

EU:n budjetista on rahoitettava hankkeita, jotka luovat selkeää eurooppalaista lisäarvoa. Siis joilla saavutetaan asioita, joita ei kansallisesti voida saavuttaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Tuleeko koskaan tukipolitiikkaan järkeä. Lopetetaanko koskaan sunnuntai- ja vappaa-ajan harrasteviljelijöiden tukeminen veronmaksajien varoista?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ei kai. Kepun kärkihanke . Verovaroilla tuetaan kuten työttömien työpajoja.
"Pienviljelijä Nallen ja Herliinien takia.
Elintarvikevientiä varten. Ja ketkähän elintarvikejalostamot omistaa itse osuuskuntiensa kautta?

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Suomen maatalouden EU:hun liittäminen on petos, vieläpä valtiopetos (vallan kolmijaon luovuttaminen), johon myös oikeusministeri Anneli Jäätteenmäki osallistui
http://jormajaakkola.fi/141%3An%20ja%20142%3An%20E...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun Suomellekkin on ollut tärkein asia EU jo Kekkosen ETY lähtien maataloustuet ,niin kyllä sen on tukiaisten määrässäkin nähty.

Siirtymäkautta on venytetty vuosia jo .
Maatila -Yrittäjien on jo aika alkaa tuottamaan itse omilla yritystensä tuotoilla.
Kuten PK yrittäjienkin on tehtävä.

"Navettatuet"Bioenergian varjolla alkaa olla jo liikaa veronmaksajien taskuilta joista Kepu Sipilä eniten jo leikkasi "lamatalkoissa" johon ei tilalliset osallistuneet.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Marja-Liisa:

"...Suomellekkin on ollut tärkein asia EU jo Kekkosen ETY lähtien maataloustuet..."

Mistä ETY on lyhenne?

Ei ETY-aikana Suomessa maataloustukia ollut juuri muuta kuin pinta-alalisät pienviljelijälle.
Mauno Koivisto (sosialidemokraattinen yhteiskuntapoliittinen yhdistys olisi nekin jo 1960-luvun alussa lopettanut, mutta se olisi merkinnyt sdp:tä äänestävien tulonmenetyksiä.

ETA-aikana 1.1.1994-31.12.1994 Suomi sai harjoittaa ihan omaa maatalous- ja elintarvikepolitiikkaa, kuten Norja nyt.

Suomessa kuluttajaa autettiin suurlakon 1956 seurauksena liikevaihtoverojärjestelmään liittyneellä alkutuotevähennysjärjestelmällä(, jota EY ei sallinut).
Tähän liittyvän tietopohjan avulla Suomi voisi harjoittaa maataloutta ilman minkäänlaisia tukia ilman että ruuan hinta kaupassa nousee.

Marja-Liisa, vastasit minulle osoitteessa
http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2313...
"Mutta kun juna lähti jo Kekkosen aikana EFTA,ETY,EY ei sitä junaa enää pysäytetty."

Suomesta tuli EFTA:n täysjäsen vuonna 1986, Manun ollessa presidenttinä.
EFTA ei millään tavalla vaikuttanut Suomen itsenäisyyteen eikä maataloustukiin.

Mitä ETY:lle tapahtui vuonna 1993?

Vielä:
Olen saanut tammikuussa 2000 kaksi mapillista ulkoministeriön EY-/EU-neuvotteluasiakirjoja ja taustamuistioita.
Lisäksi minulla on Antti Kuosmasen hävitetystä kirjasta "Suomen tie EU:n jäseneksi"-kirjasta kopiot, joten tiedän asioista todella paljon.

Olisin toivonut, että joku maataloutta enemmän tunteva henkilö olisi ryhtynyt tutkimaan Suomen lähihistoriaa kyseisten asiakirjojen ja kirjan pohjalta.
Tutkimukset oli tehtävä yksin, koska olemme eläneet Mauno Koiviston järjestämän pelon ilmapiirissä.
Nyt Koivisto oon muistisairas, mutta kukaan ei uskalla puuttua asioihin, koska pelkäävät oman puolueensa kannatuksen laskua.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Varsin vähälle uutisoinnille on päässyt jäämään, että alkuviikosta Britannian parlamentin alahuone äänesti Brexitin puolesta äänin 494 vastaan 122. Melkoisen yksituumaisesti ovat siis EU:n jättämässä omin päätöksin.

Suomen nettomaksuosuus tulee kasvamaan entisestään huomattavasti.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Niin tulee ja vielä sen lisäksi on Kepu Vanhasen -05 lupaamat jopa taannehtivasti muiden maiden EU-jäsenmaksut .Joita Suomalainen veronmaksaja on maksanut.

Kun artikla 141 tuet loppui sai Suomi ainoastaan erikoistuen tilalle-13?
Mitähän vastineeksi luvattiin tällä kertaa?

Mikko Toivonen

EU todellakin tulisi vakavasti miettiä miten saadaan viimeisetkin (Kaikki ovat muuten Suomessa) kansalliset tuet lakkautettua ja sen jälkeen kaikkien EU maataloustukien lakkauttamista ja tuontisuojan maataloustuotteille siirretyksi EU ulkorajoille tasaustulleiksi

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Turhauttavaa katsoa kuinka paljon käytetään veronmaksajien rahaa poliitikkojen aikaa ja energiaa tähän taisteluun mitä käymme EU:n pystyssä pysymisen eteen.

Taistelemme itseämme vastaan, yrittäessämme kaikin keinoin keksiä täällä tuhansien järvien maassa, että miten saisimme edes jotain takaisin miljardeista, joita maksamme tästä eurostoliiton jäsenyydestä.

Tuntuu jotenkin uskomattomalta, että olemme vapaaehtoisesti tässä liittovaltioksi suunnitellussa viritelmässä, joka on tuhonnut meidän hyvinvointia jo yli 20 vuotta.

Velkaa on tullut 100 miljardia, joista korkoa on maksettu 70 miljardia, valtion omaisuutta on myyty vielä enemmän, maatalous on tehty kannattamattomaksi alle 150 hehtaarin tilallisilta, hinnat on noussut lähes kaikissa, kuten ruossa pilviin suhteessa siihen, mitä pieni ja keskituloisten tulot on noussut. Rikkaat elää omillaan ja tietysti omistamalla vuokra-asuntoja, joihin pumpataan verorahaa asumistukien kautta. Ja asuntojen arvokuplaan puhalletaan lisää arvoa kasvukeskuksissa mielivaltaisesti.

Palveluita on karsittu kokoajan ja koulua ja sairaalaa tuhotaan sellaista tahtia, että ei ole koskaan missää ennen nähty paitsi kaikkialla maailmassa kun ovat tehneet samat globaliisaatioon ja vapaakauppaan tähtäävät virheet kuten usassa. Naurettavan typerää, että täällä vapaaehtoisesti tehdään asioita, joita voidaan nähdä ihmisten hyvinvoinnin kannalta täysin epäonnistuneen esimerkiksi usassa. Tosin usasta näytetään aina vain sitä puolta mikä siellä menee hyvin, eli hyvätuloisten elämää.

Kukaan ei voi kertoa edes yhtä merkittävää asiaa, mitä eu olisi parantanut Suomelle, ainakaan sellaista, mitä emme olisi voinut itse keksiä tai kopioida sitten kun on hyväksi muualla todettu.

Kukaan ei voi kieltää, että euro on tuhonnut taloutemme.

Kukaan ei voi väittää, että eu:lla olisi mitään mahdollisuuksia selvitä muuten kun liittovaltiona, eli verot maksetaan jatkossa brysseliin ja siellä päätetään miten ne käytetään, kun oman hallituksemme päätösvalta lakkautetaan lopullisesti ja kallispalkkaiset edustajat jätetään pyörimään kulissiksi, jotta kansa ei nouse barrikaadeille.

Meillä ei ole mitään muuta mahdollisuutta kääntää tätä hyvinvoinnin tuhoamista parempaan kun alkaa keskittyä omiin kansalaisiimme ja omaan talouteemme ja jos siihen intressiin ei sovi eu ja/tai euro, niin pitäköön tunkkinsa.

Toimituksen poiminnat