Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu.

Jätteissä piilee potentiaalia

Kiertotalous tarkoittaa resurssien mahdollisimman tehokasta käyttöä. Toisen roska on toisen aarre - vanha sananlasku kiteyttää yksinkertaisimmillaan kiertotalouden periaatteen.

Kiertotalouden edistäminen on keskeisessä roolissa työssämme Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnassa. Tänään hyväksyimme valiokunnassa laajan jätettä koskevan lakikokonaisuuden.

Tehostamalla raaka-aineiden käyttöä ja pidentämällä tuotteiden elinkaarta pyritään tuotanto- ja kulutusjärjestelmäämme tuomaan nykyistä kestävämmälle tasolle. Tavoite vuoteen 2030 mennessä on, että valtaosa jätteestä päätyy kierrätykseen ja uusiokäyttöön polton ja kaatopaikkojen sijaan.

EU:n alueella haaskataan arviolta 600 miljoonaa tonnia käyttökelpoisia raaka-aineita joka vuosi. Yli 60 prosenttia EU-alueella tuotetusta jätteestä jää tällä hetkellä hyödyntämättä.

Harvaanasutussa Suomessa korostuu logistiikan osuus. Jätteen hyödyntäminen vaatii usein sen kuljettamista paikasta toiseen. Meidän kannaltamme on tärkeää, että kaikessa jätteiden kierrätyksessä ja uudelleenkäytössä ympäristövaikutuksia arvioidaan kokonaisuutena.

Kun jätettä syntyy, on arvioitava ylittävätkö kuljetuskustannukset ja kuljetusten ilmastovaikutukset saavutetut hyödyt. Todellisuus on hyvin erilainen tiiviisti asutetussa Keski-Euroopassa.

Vaikka kierrätys ei aina olekaan järkevin vaihtoehto, on asiaan kiinnitettävä huomiota. Jätteiden tehokkaampaan käsittelyyn ja hyödyntämiseen piiloutuu potentiaalia. Olisi hullua jättää iso resurssi käyttämättä.

Seuraavaksi jätepaketti etenee parlamentin, neuvoston ja komission välisiin neuvotteluihin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Suomessa romutetaan yli miljoona tietokonetta vuodessa. Muissa pohjoismaissa määrä on suurempi. Keski-Euroopassa jo kymmeniä miljoonia tietsikoita - joka ikinen vuosi.

Kuka niitä tarvitsee:
- Entisiin itäblokin ja Välimeren maiden koulut ottaisivat mielellään vastaan, jokunen 10 miljoonaa konetta. Voitaisiin auttaa näitä maita ihan oikeasti.

Ai niin, komissaario Kataisen mielestä aitoa auttamista on vain se, kun lähetetään rahaa saksalaisille ja ranskalaisille pankeille. Olinpa tyhmä - mun moka.

Henry

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Ai niin, komissaario Kataisen mielestä aitoa auttamista on vain se, kun lähetetään rahaa saksalaisille ja ranskalaisille pankeille. Olinpa tyhmä - mun moka.

No oli.
- Koska sopimuksen teki ,kansan -07 vaaleilla valitsema eduskunta,jolle kansa antoi valtakirjan päättää puolestaan.

-Sopimuksenhan teki eduskunnan enemmistö. Vanhasen II hallituspuolueet.
Pääministeri sopi hallituspuolueiden ja suurenvaliokunnan luvalla -09 ne Brysselissä.Kreikalle 2018 asti.
Siis EU-valtio Suomen puolesta.
Sitä lupausta ei voinut rikkoa,ei Kiviniemi,ei Katainen,Ei Urpilainen,Ei Sipilä,Soini eikä Orpokaan -15.
Puolue ei siis sopinut vaan valtio.

Eduskunnassa ei kukaan päätä yksin mitään. Siksi siellä on 200 kansanedustajaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Katainen (tuolloin valtionvarainministeri) selitti jo lentokentällä, kunka "markkinavoimat on selätetty". Vanhanen oli mukana reissussa.
Eduskunnan keskustellessa aiheesta, he toistivat iltapäivälehtien (oikeastaan Reutersin) juttuja. Kukaan heistä ei vaivautunut soittamaan Ole Norrbackalle, joka oli Ateenassa Suomen suurlähettiläänä.
Kyllä homma oli alusta loppuun Kataisen junttaama juttu, johon toki muukin osallistui mm. Vanhanen.

Ja kyllä on hyvin dokumentoitu sekin, kuinka aikoinaan Lipponen "veti asioita yksin läpi".
Toki eduskunnassa on 200 napinpainajaa, mutta sillä ei aina ole päätöksenteossa painoarvoa. Leninin "Demokraattinen sentralismi" eli ryhmäkuri toimii tänä päivänä paremmin kuin koskaan. Piiskana vaaliraha.

Henry

Toimituksen poiminnat