Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu.

Euroopan synkkä vuosi

Joulun alla saimme taas surullisia uutisia maailmalta. Berliinissä tapahtunut terrori-isku järkytti jouluvalmistelujen keskellä.

Vuoden ollessa lopuillaan joudumme raskain mielin toteamaan, että Euroopalle kulunut vuosi on ollut synkkä. Maailmassa tapahtuu kauheita asioita.
 
Samaan aikaan eriarvoisuus kasvaa. Toiset eivät tiedä mihin käyttäisivät miljoonansa ja miljardinsa, toisilla ei ole minkäänlaista turvaa eikä edes ruokaa.
 
Syyrian tilanne on lohduton. Tavalliset ihmiset ovat menettäneet kaiken. He joutuvat jättämään kotinsa, kaiken omaisuutensa ja etsimään epätoivoisina rauhalista paikkaa asua ja elää normaalia elämää.

Hallitsematon maahanmuuttokriisi on valtava haaste Euroopalle. Hädänalaisten ja vastaanottavien yhteiskuntien kannalta on erittäin vahingollista, että henkensä edestä pakenevien joukkoon on soluttautunut myös ihmisiä, jotka ovat liikkeellä väärin motiivein.
 
Maahanmuutto on pysynyt Euroopan unionin esityslistalla viimeiset kaksi vuotta. Aiheen käsittely jatkuu ensi vuonna.
 
Välimerellä on vähentyneistä tulijamääristä huolimatta hukkunut kuluvana vuonna enemmän ihmisiä kuin 2015. Kriisi ei ole ohi, vaikka uutiset ovat täyttyneet muista aiheista.
 
Hallitsemattoman muuttoliikkeen ilmiö ei saa toistua Euroopassa. Kyse on turvallisuudesta. Ulkorajojen valvonta on saatava kuntoon. EU on ottanut askeleen eteenpäin hyväksyttyään syksyllä eurooppalaisen raja- ja rannikkovartioston perustamisen. 
 
Toimia tarvitaan myös noin kahden miljoonan jo Eurooppaan tulleen turvapaikanhakijan osalta.
 
Turvapaikkahakemusten käsittelyaikoja on syytä nopeuttaa. Näin suojeluun oikeutetut turvapaikanhakijat saavat oleskeluluvan ripeämmin. Vastaavasti kielteisen päätöksen saaneet voidaan palauttaa nopeammin. Pitkä ja epävarma odotteluaika on raastavaa ja kuluttaa resursseja.
 
Käsittelyn nopeuttaminen on myös EU:n tavoite. Alkuvuodesta aletaan käsitellä esitystä, joka puuttuu muuttoliikkeen ja turvapaikkahakemusten epätasaiseen jakautumiseen jäsenmaiden välillä.

Komissio esittää, että turvapaikkahakemuksen käsittely voitaisiin siirtää EU-maasta toiseen yhdessä sovitun jaon perusteella. Näin toimitaan, jos hakemuksen vastaanottaneeseen maahan kohdistuu kohtuuton muuttopaine. 
 
Samalla hakemusten käsittelyä ja sääntöjä, kuten turvallisten maiden määritelmää, yhdenmukaistetaan. Tällä pyritään estämään myös turvapaikkashoppailua.
 
Maahanmuuttokriisi on koetellut eurooppalaisen yhteiskunnan kestävyyttä. Kasvava eriarvoisuuden tunne ei helpota kykyämme selvitä kriisin aiheuttamista haasteista. EU:n on löydettävä ratkaisuja eriarvoisuuden tunnetta kasvattaviin ongelmiin kuten veronkiertoon.  
 
Kaikesta huolimatta toivon kaikille hyvää uutta vuotta. Olkoon vuosi 2017 rauhallisempi ja oikeudenmukaisempi kuin 2016.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Maahanmuuttajia Espanjan rajalla Ceutassa pari viikkoa takaperin:

https://www.youtube.com/watch?v=enY6QxL4R48

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kovin on Annelin puheessa noussut esille jälleen kerran tärkeitä puheenaiheita. Samat aiheet ne toistuvat aina uudelleen ja uudelleen. Orjatyövoimaakin virtaa sujuvasti edelleen EU n alueelle Afrikasta, paremman elintason toivossa. Espanjan tomaatti ja paprikaviljelmät toimivat tässä esimerkkinä EU n rajavalvonnan onnistumisesta.

Entäpä EU maiden välinen rajavalvonta. Kuinka EU n alueella jatkossa varmistetaan käytännösssä, että terroristit eivät pääse vaeltelemaan maasta toiseen ilman kontrollia ? Hetki sitten saatiin lukea uskomaton juttu etsityn rekkaterroristin matkasta, joka sitten ihan sattumalta päättyi poliisin ratsiaan.

https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/berliin...

https://m.youtube.com/watch?v=HH5aJhwnEtE

'Ei saa antaa pelolle valtaa ' - puheiden ja nöyrän selittelyn asemasta odotan EU n päättäjiltä 2017 vihdoin myös konkretiaa kansalaisten turvallisuuden parantamiseksi. Eihän se kontrolli sinänsä poista terrorismin uhkaa, mutta vähentää kyllä terrorismin riskiä ja lisää turvallisuuden tunnetta.

Lentokentillä tehtävän valvonnan seuraukset lentämisen turvallisuuden parantamiseksi on hyvä esimerkki toimivasta valvonnasta.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Euroopan poliitikoilta todella surkea esitys. Mitään ryntäystä Eurooppaan tuskin olisi tapahtunut, jos oltaisiin ilmoitettu ettei täällä ole tarjolla kuin leirielämää talvisemmissa olosuhteissa. Nyt luvattiin merkittävien poliitikkojen puolelta enemmän ja tässä on lopputulos. Edes laittomista tulijoista rikollisista puhumattakaan ei päästä nykysäädöksillä eroon, kun laitamme heidän oikeutensa omien kansojemme turvallisuuden, hyvinvoinnin ja tulevaisuuden edelle. Muutama itäisemmän Euroopan maa on ottanut toisenlaisen linjan, mutta kyllä he saavatkin läntisen Euroopan mailta kuulla olevansa Hitlerin jalanjäljillä. Arvosteluilta vie pohjaa pois linjan perustuminen kansan enemmistön mielipiteeseen.

Samalla tavalla hukkuneita ei olisi kovin montaa, jos ilmoitettaisiin ettei Eurooppaan ole pääsyä vesiteitse. Kaikki veneet, joilla ei ole asiakirjat kunnossa palautetaan lähtösatamaan matkustajien kera. Lähtösataman jäädessä epäselväksi palautus leirille Afrikan puolelle. Näin on Australia saanut venematkailun aika tavalla loppumaan.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Monissa maissa myös Euroopan ulkopuolella ehkä seurataan eurooppalaista elämäntapaa. Naiset ja miehet työskentelevät ahkerasti työurillaan ja on ehkä havaittu, että eurooppalaisten oma syntyvyys on alentunut. Jospa muiden maiden ihmiset arvelevat auttavansa eurooppalaisia muuttamalla Eurooppaan täyttämään tyhjiötä. Eurooppalainen elämäntapa ehkä houkuttaa. Halutaan oppia sitä.

Eurooppalainen elämäntapa on rakennettu kristillisyyden varassa.

Kerrommeko tulijoille omasta elämäntavastamme vai yritämmekö koko ajan etsiä kuitenkin viisastenkiveä muilta, vaikka se on omassa hallussa?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"muuttamalla Eurooppaan täyttämään tyhjiötä."

Missä Euroopan maassa on pulaa työntekijoistä?

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Mediaa luetaan oikein tai "väärin". Ymmärtääkseni esimerkiksi Lähi-idässä katsotaan mielellään Kauniita ja rohkeita. Siinä perheisiin ei juuri synny lapsia, mutta siinä keskustellaan paljon ihmissuhteista. Liekö sitä käytetään ihannemallina?

Jaakko Paasonen

Ei kai missään,..
halpatyövoimasta, tai työn orjaksi suostuvista, on kyllä Euroopassa pulaa.
Kysykää vaikka €Un komissiolta tai j Kataiselta ja kyllä Annelikin tuon tietää.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Synkkä vuosi? Tämähän on vasta alkua.

Kiitos, monikultturistit.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Berliini oli kokonaisskaalassa pikkujuttu. Suomessa katsottaisiin liikenneonnettomuudeksi ja epäiltäisiin rattijuopumusta. Ei se ainakaan järkyttänyt kuten järkyttää tuhannet Välimereen hukkuneet.
Vain populismi nostaa Berliinin ykkösuutiseksi.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Berliini oli pikkujuttu globaalissa vertailussa kuten Nizzakin, kun otetaan huomioon menetetyt ihmishenget. Luultavasti Irakissa ja Syyriassa ihmishenkiä on menetetty huomattavasti enemmän harva se päivä.

Ihmisiä kuitenkin järkyttää asiat, joihin he pystyvät samaistumaan helpommin. Olen käynyt Berliinissä ja perheenjäsenteni on tarkoitus tehdä sinne matka ensi vuoden puolella. Irak ja Syyria eivät samalla tavalla ole elämääni kytköksissä.

Toisia ihmisiä järkyttää ihmiskohtalot globaalisti ja toisten mielenkiinto keskittyy suppeampaan lähipiiriin. Myönnän kuuluvani siihen ryhmään, joka laittaa suomalaisten ja oman perheeni asiat selkeästi etusijalle. Uskon meitä olevan aika reilusti muitakin ja luulisin, ettet pääsisi minkään puolueen vaaliohjelmaa laatimaan omalla mielipiteelläsi: "Voimme ottaa tänne reilusti islamistejakin, kun heidän mahdolliset uhrinsa ovat joka tapauksessa maailmalla tapahtuviin tappoihin verrattuna epäolennaisia".

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Suomen synkkä vuosikymmen alkoi 1995 eli silloin kun keskusta,kokomus ja sdp allekirjoittivat suomen ITSENÄISYYDEN myntikirjat.Ennen sitä oli suomen yrittäjät myyty ikuiseen velkavankeuteen.Ja ,kuten sovittua oli suomen alasajolle ei loppua näy.

Oikeastaan sopimukset kirjoitettiin jo korfulla 1994.Näillä näkymin:taatulle tuhontielle ei loppua näy.

Toimituksen poiminnat