Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu.

Sosiaalinen Eurooppa tarvitsee reilut pelisäännöt

Olen ollut Euroopan parlamentin jäsen 12 vuotta, joista viimeiset puolitoista vuotta parlamentin varapuhemiehenä. Vuosien varrella olen nähnyt, ketkä ovat todellisia vallankäyttäjiä Brysselissä.

Suuret korporaatiot, joilla on rahaa ja resursseja, käyttävät merkittävää valtaa. EU-koneisto on edistänyt globalisaatiokehitystä, jossa pätee suuruuden logiikka pienen ihmisen asian jäädessä toissijaiseksi.

Visioni välittävän Euroopan kehittämiseksi lähtee liikkeelle periaatteesta, että sekä EU:n sisämarkkinoilla että globalisaatiossa täytyy olla reilut pelisäännöt. Ihmistä ei saa unohtaa. Markkinatalous on hyvä renki, mutta huono isäntä.

EU:ssa on ryhdytty Suomen tapaan byrokratiatalkoisiin. Komission paremman sääntelyn ohjelma on ollut tervetullut työkalu turhan byrokratian vähentämiseksi. On kuitenkin varottava, ettei lapsi mene pesuveden mukana. Sääntelyn purkamisen paine on nimittäin kohdistunut myös eurooppalaisen työlainsäädäntöön ja työsuojeluun, toisin sanoen työntekijöiden terveyteen ja jaksamiseen yhteisillä sisämarkkinoilla.

Kansainvälisen työjärjestön ILO:n mukaan EU:ssa todetaan vuosittain noin 160 000 kuolemaan johtanutta työperäistä sairaustapausta. Merkittävin kuolinsyy on syöpä. Lähes puolet kaikista työperäisistä kuolemantapauksista on yhteydessä kemikaaleihin.

Komission tutkimuksen mukaan työntekijät pitävät stressiä suurimpana työhön liittyvänä riskitekijänä. Toisena listalla on työergonomia. Tästä huolimatta komissio ilmoitti pari vuotta sitten, ettei se vie suunniteltua työergonomiadirektiiviä eteenpäin, koska pitää sitä turhana sääntelynä. Moni selkäongelmien kanssa kamppaileva lienee eri mieltä.

Aina emme voi syyttää komissiota. Jäsenvaltiot vastustivat, kun komissio ja parlamentti olisivat halunneet kehittää raskaana olevien työntekijöiden suojelun minimitasoa. Kyseistä direktiiviä vastusti valitettavasti myös silloinen Suomen hallitus vihreän vastuuministerin johdolla.

Oma visioni sosiaalisesta Euroopasta ei tarkoita sosiaalipolitiikan keskittämistä Brysseliin. En kannata eurooppalaista minimipalkkaa, en eurooppalaista työttömyyskorvausjärjestelmää enkä muitakaan tulonsiirtojärjestelyitä jäsenvaltioiden välille. Tällaisen kehityskulun salliminen johtaisi moraalikatoon ja ajattelutapaan, että ”kyllä EU maksaa”. Se ei ole reiluutta vaan holhouksen alaiseksi saattamista.

Jäsenvaltioilta ei pidä viedä päätösvaltaa pois pelkän keskittämisideologian vimmassa. Päätökset pitää tehdä mahdollisimman lähellä kansalaista. Ihmisellä pitää olla mahdollisuus vaikuttaa oman elinympäristönsä asioihin. Kun on vastuuta tehtävistä päätöksistä, tekee myös vastuullisia päätöksiä. Tämä koskettaa niin yksittäisiä ihmisiä kuin kansakuntiakin.

Keskittäminen ei siis ole itseisarvo, mutta yhteisten sääntöjen laatiminen ja niiden noudattaminen voivat luoda parhaillaan lisäarvoa. Joissain asioissa olemme yhdessä enemmän.

Tällaisia asioita ovat työsuojelun ja kansanterveyden edistämisen lisäksi eittämättä ympäristönsuojelu, ilmastomuutoksen vastaiset toimet, kuluttajansuoja yhteisillä sisämarkkinoilla sekä veronkierron estäminen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

EU voisi ottaa mallia Ruotsista, jossa työsuojelusäännöt kieltävät yksittäisen ihmisen nostamasta 150 litran jätesäkkiä jätepuristimeen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Sosiaalinen Eurooppa tarvitsee reilut pelisäännöt"

Taas halutaan reilun pelin säännöillä sosialisoida suomalaisten rahat, Italian ja Saksan pankit on täynnä roskalainoja.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo
Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Sipilän olisi pitänyt sanoa, että pipo on suojavarusteen osa. Sitä käytetään puuhapete-potan alla lämmikkeenä suojaamassa kansakunnalle tärkeitä aivoja paleltumiselta ja sen virallinen nimi on alushuppu:

"71 §

Henkilönsuojainten tarve rakennustöissä

Rakennustyömaalla on käytettävä suojakypärää. Tarvittaessa kypärä on varustettava alushupulla"

Tarina ei kerro, miksei varsinainen suojaväline tuolla hetkellä ollut käytössä. Ehkä kuva otettiin rakennustyömaan ulkopuolella ja huolellisen riskianalyysin tuloksena päädyttiin siihen, että pakkanen olisi putoavaa vasaraa suurempi riski.
Toivottavasti tähän kansakuntaa järkyttäneeseen asiaan saadaan uskottava selitys. Jos ei muuten, niin asetetaan komitea asiaa pohtimaan ja selvittämään.

Toimituksen poiminnat