Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu.

Suomen metsälinja myötätuulessa

EU:n komissio julkaisi tänään (30.11.2016) energiapakettinsa. Tuhatsivuisen esityksen suurin huomio on Suomessa kohdistunut uusiutuvan energian sääntelyn uudistamiseen. EU:n ja Suomen tavoitteena on varmistaa, että siirrymme kohti nykyistä laajamittaisempaa uusiutuvan energian käyttöä.

Siirtymä uusiutuvaan energiaan on tehtävä kestävällä tavalla. Metsävarojamme, Suomen vihreää kultaa, on käytettävä siten, että tulevien sukupolvien mahdollisuudet niiden käyttämiseen eivät vaarannu. Samalla on kannettava vastuu metsäluonnon monimuotoisuudesta.

Suomalaisilla on ollut täysi työ selittää suomalaisen metsätalouden erityispiirteitä kansainvälisillä kentillä. Euroopassa suurin osa metsävarannoista on tuhottu jo satoja vuosia sitten. Vertailun vuoksi EU:n ytimen Belgian pinta-alasta noin 20 prosenttia on metsää, kun Suomessa vastaava luku on yli 70  prosenttia. Tämä aiheuttaa näkökulmaeroja.

Suomalainen metsätalous on kestävällä tasolla. Metsää kasvaa enemmän kuin hakataan. Talousmetsän lisäksi maassamme on paljon luonnonvaraista metsää. Suomen metsien suojelumäärät ovat Euroopan suurimmat.

Tänään julkaistun esityksen perusteella näyttää siltä, että komissio on ymmärtänyt suomalaisten kestävän metsänhoidon periaatteet. Kiitos kuuluu kaikille suomalaistoimijoille, jotka ovat vaikuttaneet aktiivisesti asiaan. Vaikuttamistyötä on tehty ennakolta ja pitkäjänteisesti.

Komission esitysten taustalla on ilmastonmuutos, jonka hillitseminen on EU:n tärkeimpiä tavoitteita. Puhtaan energian paketissa esitetään monia eri toimenpiteitä, joilla EU pääsee kohti vähintään 40 prosentin päästövähennystavoitettaan vuoteen 2030 mennessä.

Koko paketti siirtyy nyt Euroopan parlamentin käsittelyyn, joka tulee kestämään kohtuullisen pitkään. Asiaa käsitellään muun muassa ympäristövaliokunnassa, jonka jäsen olen. Työ jatkuu.

Linkki komission esityksiin: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-4009_fi.htm


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kuulemma esityksen sisältö voi vielä muuttua, joten työtä vielä tarvitaan. Mutta jos siinä onnistutaan, niin voisin miettiä jotain sen suuntaista, että MEPpimme ovat palkkansa ansainneet.

On näyttänyt nimittäin siltä, että jotkut kotimaan poliitikot ja muut vaikuttajatkin ovat omaksuneet sellaisenaan Keski-Euroopasta tulevan kritiikin bioenergiaamme kohtaan. Esim. tokaisut metsiemme tuhoamisesta polttamalla. Jonka pelin tarkoituksena voi olla kivihiilen ja maakaasun polton turvaaminen, aurinko- ja tuulienergialla viherpestynä. Ja samoin pohjoismaisen metsäbiomassan khk-neutraalisuuden luoman kilpailuedun vieminen, viherpestyjen fossiilisten eduksi.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Safety first! - tuulivoimaloiden terveysvaikutukset on hallitus päättänyt tutkia ennen kuin uusia tuulivoimaloita saa mihinkään rakentaa. Suuruudenhulluus valtasi liian nopeasti alan ja tuulivoimalat mitkä Suomeen on ostettu ulkomailta ovat maailman suurimmat mitä on maalle rakennettu. Suomesta tehtiin koelaboratorio, infraäänien sietokyky testataan nyt suuren kansanosan keskuudessa ihmisillä.

Jo aiemmin, ainakin 1979 alkaen on terveysvaikutus asiaan tutkimuksilla saatu vahvistukset, ja ne nykyiset kokemukset joita kentältä kuuluu ainoastaan tukevat aiempien tutkimusten tulosta. Suurten tuulivoimaloiden ominaisuus, matalataajuinen kapeakaistaisesti ja amplitudimoduloituneesti sykkivä paineaalto on terveydelle vahingollinen.

Suomen valtio rikkoo kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia tukemalla teollisen kokoluokan tuulivoimaloiden rakentamisia asutusten lähelle.
Nyt jo suuri kansanosa kärsii terveyshaittojen vaikutuksista joita tuulivoimalat aiheuttaa. Länsirannikolla on päässyt piru irti!

http://howgreenisthis.org/infrasound-low-frequency...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kaikki eivät vaikuta tyytyväisiltä tähänkään.

Kauppalehti: "Komission energiapaketti petti Suomen elinkeinoelämän"

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/komission-energi...

Mitä europarlamentaarikko Jäätteenmäki tästä ajattelee?

Käyttäjän jaatteenmaki kuva
Anneli Jäätteenmäki

Kiitos kysymästä.
Komission paketissa on reilu tuhat sivua esityksiä. En ole niitä ehtinyt vielä lukea. On selvää, että näin laajassa paketissa on monenlaisia esityksiä, joista biopolttoaineet ovat yksi osa. Suomalaisosaaminen on korkealla tasolla ja sitä pitää tarmokkaasti kehittää. Mikäli tavoite uusiutuviin siirtymisestä pidetään kirkkaana mielessä, markkinoilla on tilaa edistyneille biopolttoaineille.

Öljynviejämaiden järjestö OPEC päätti eilen leikata tuotantoaan ensimmäisen kerran moneen vuoteen. Öljyn hinta nousee. Biopolttoaineilla tulee olemaan oma asemansa energiapaletissa. Kun niiden voidaan osoittaa olevan kiistattomasti parempia kuin fossiilinen öljy, käyttö on hyvin perusteltua.

Kun yhteisistä ilmastotavoitteista sovitaan sitovasti, niistä pitää myös raportoida sovitun mukaisesti. Ilmastonmuutos sitoo meidät yhteen, halusimmepa sitä tai emme.

Kaikkien esitysten käsittely alkaa nyt vähitellen ja kestää vielä pitkään.

Käyttäjän KariRantala kuva
Kari Rantala

IPCC:n Marrakechin seurantakokouksesta palatessaan ympäristöministeri Tiilikainen totesi ylpeänä, että olemme maailmassa ensimmäisiä, joiden tarkoituksena on kieltää lailla hiilen käyttö vuoteen 2030 mennessä. Maailmalla on hämmästelty rohkeaa strategiaamme, kun esimerkiksi Kiinassa rakennetaan viikoittain uusia kivihiilivoimalaitoksia.
Halvan hiilen hylkääminen heikentää kilpailukykyämme ja huoltovarmuuttamme.
Autoilussa panostetaan sähköautojen käyttöön, vaikka akkujen kehitys on kesken ja lataukseen tarvitaan verkkovirtaa, jota ei saisi jatkossa tuottaa kivihiilellä eikä ydinvoimalla. Biodiesel
on toistaiseksi vielä, tukieuroista huolimatta, normaalia polttoainetta kalliimpaa. IPCC:n raportoinneissa ilmaston lämpenemisestä olisi entistä enemmän keskityttävä muihin kuin hiilen aiheuttamiin muutoksiin, kuten El Nino ilmiöön, auringon säteilyintensiteetin ja CME purkausten vaikutuksiin sekä ns. luonnollisen vaihtelun tutkimiseen. Kaikessa toiminnassa olisi hyvä säilyttää suhteellisuudentaju, jotta emme suojelisi itseämme hengiltä; emmehän yksin voi taistella tuhatkertaisen joukon edestä.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Energiatehokkuuteen voisi panostaa. Ns. lähienergia tuo työtä mutta kuinka tehokasta on jos sama sähkö tehdään yhden yksikön sijasta sadassa.

Toimituksen poiminnat