Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu.

Yritysverosäännöt täytyy yhtenäistää EU:ssa

EU-komissio on määrännyt tekno­lo­gi­a­jätti Applen maksamaan 13 miljardia euroa Irlannin valtiolle. Komissio katsoo, että Apple on saanut Irlannilta kilpailua vääristävää valtiontukea.

Komissio saa usein osakseen parjausta, mutta tässä asiassa sille kuuluu kiitos. Veronkierron ja porsaanreikiä hyödyntävän vero­suun­nit­telun torjumiseen tarvitaan euroop­pa­lainen ratkaisu. On tarpeellista luoda euroop­pa­lainen yritys­ve­ro­pohja. Komissio tekee asiasta aloitteen loppusyksystä.

Voittojen siirto kevyemmän yritys­ve­ro­tuksen maihin on haaste, joka uhkaa toisten jäsenmaiden verotuloja ja siten kaikkea julkisin varoin rahoitettavaa toimintaa.

Euroopassa aggres­sii­vi­sesta vero­suun­nit­te­lusta aiheutuvien verotulojen menetysten arvioidaan olevan 50–70 miljardia euroa vuosittain. Kysymys ei ole pienestä kikkailusta vaan kyseessä on valtava ongelma.

Vertailun vuoksi: Suomen valtion budjetti on 55 miljardia euroa vuodelle 2017.

Komission tulevan ehdotuksen tarkoituksena on poistaa kansallisten vero­lain­sää­dän­töjen välisiä eroa­vai­suuksia, joita käytetään hyväksi aggres­sii­vi­sessa vero­suun­nit­te­lussa. Yritys­ve­ro­aste olisi edelleen jäsenvaltion itsensä määri­tet­tä­vissä.

Ehdotukseen kaavaillaan sääntöä yhden ainoan veroil­moi­tuksen jättämiseksi kaikesta EU:ssa tapahtuvasta liike­toi­min­nasta. Tämä lisäisi läpi­nä­ky­vyyttä yritysten verotettavien tulojen suhteen.

Paine julkisten palvelujen leik­kaa­mi­seksi on suuri, ja epäreilut verokäytännöt nostavat painetta entisestään. Ei ole oikein, jos vain pienet ja keskisuuret yritykset osallistuvat täysi­mää­räi­sesti yhteiskunnan perus­toi­min­tojen rahoit­ta­mi­seen.

EU:n neuvosto hyväksyi heinäkuussa direktiivin veronkierron torjuntaa koskevista toimista. Direktiivillä puututaan muun muassa yhti­ö­kon­sernin koko tuloksen ohjaamiseen sivu­liik­kei­siin tai tytä­ryh­ti­öille, jotka sijaitsevat suotuisamman verotuksen maissa. Tarkoituksena on, että verot maksetaan siellä, missä tulos on tehty.

Irlanti vastustaa komission Apple-päätöstä, koska se ei halua riskeerata suuryhtiöiden lähtöä maasta ja tuhansien työpaikkojen menettämistä. Ongelma euroop­pa­lai­sesta näkökulmasta on, että yhden maan hyvinvointia ylläpidetään muiden kustan­nuk­sella. Se ei ole soli­daa­ri­suutta, vaan vastuut­to­muutta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän OSAKARIK kuva
Olli Kankaanpää

Kerrankin EU on oikealla asialla. Yhteismarkkina-alueella kohtuutonta kilpailuetua ei pidä antaa Ranskalle tai edes Yhdysvalloille. Anneli Jäätteenmäelle täydet pisteet kirjoituksesta.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Saksan jättipankki liukuu kohti kuilua
http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1475122089736

"Yhdysvaltain oikeusministeriö ilmoitti vaativansa Deutsche Bankilta korvauksia kaksilla korteilla pelaamisesta. Asiakkaiden harhauttamisen hinnaksi määriteltiin 14 miljardia dollaria.

Summa on huikea jopa suurpankin mittakaavassa. Deutsche Bank oli varautunut korvauksiin, mutta murto-osalla tästä summasta. Pankki teki viime vuonna jättimäiset tappiot, joten kassa ei ole suuren suuri. Vaikeuksien vuoksi pankin markkina-arvo on romahtanut: arvo alkaa olla sama kuin vaadittu korvaus.

Deutsche Bankin erityisongelma on, että pankin harteilla on valtava pino johdannaisia. Niiden nimellisarvoksi laskettiin viime vuoden lopulla yli 40 000 miljardia euroa. Johdannaisilla on aina vastapuolensa. Jos Deutsche Bank horjahtaa, johdannaiset siirtelevät järistystä kaikkialle."

- EVR:n säännön mukaan euromaat tukevat pankkeja yhteisestä rahastosta ja maksumiehinä ovat kaikki. Siis myös Suomi.

- Entä riittääkö Saksalla intoa enää jatkaa tukiaisilla energiamuutosta, vaikka päästöt kasvavat ja mitä Suomessa tuulen tukemiselle tehdään. Jaetaanko miljardit tuulen vietäväksi, pääasiassa pois Suomesta, vai joko lopetetaan hölmöily. Pohjaton kuilu on edessä ja seinä takana, mitä sanoo syöttötariffin isä Pekkarinen?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Puheita EU:ssa riittää, teot ovat eri asia. Tällä yritetään nyt pönkittää EU:n arvovaltaa ilman aikomustakaan tehdä mitään.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Itsenäinen valtio verottaa vähemmän kuin muut valtiot ja se on ongelma, koska muut valtiot verottavat omat yrityksensä kuihduksiin? Eihän noissa vaatimuksissa ole mitään järkeä.

Toimituksen poiminnat