Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu.

Brexit ja vapaa liikkuvuus

Britanniassa asuu 30 000 suomalaista. Nyt selvitetään, mitä Brexit tarkoittaa heidän kannaltaan. Vastaavasti selvitetään, mitkä oikeudet briteillä on EU-alueella. Brittejä on tähän mennessä muuttanut EU-maihin kaksi miljoonaa.

EU:n tuoman vapaan liikkuvuuden turvin moni suomalainen on asettautunut asumaan Britanniaan ja moni brittiläinen on asettautunut asumaan muualle Eurooppaan. Britannian EU-eron myötä joudutaan pohtimaan, mitä vapaa liikkuvuus käytännössä tarkoittaa.

Juuri kansalaisten vapaa liikkuvuus on ollut yksi EU:n tärkeimmistä saavutuksista. Nyt Britannia haluaisi poimia EU:n sisämarkkinoilta vain vapaan myynnin, mutta rajoittaa ihmisten vapaata työskentelyä ja opiskelua.

EU:n pitää olla ihmisten unioni. Ihmisten on voitava liikkua vapaasti unionin alueella. Sisämarkkinat eivät ole vapaat, jos vain tavarat liikkuvat, mutta ihmiset eivät. Tätä periaatetta soisi EU:n sisämarkkinoille pyrkivien kumppaneiden kunnioittavan.

Maahanmuuttovastaisuus on kasvussa Britanniassa ja yksi syy Britannian EU-eroon. Toinen keskeinen syy on talous. Ihmiset pelkäävät työpaikkojensa puolesta. He pelkäävät, että halpatyövoima polkeee heidän palkkojaan. Maahanmuuton pelätään lisäävän harmaata taloutta.

Briteissä maahanmuuttajia on syytetty muun muassa sosiaalitukien hyödyntämisestä. Tosiasiallisesti EU-maista saapuneet maahanmuuttajat ovat hyödyntäneet vähemmän sosiaalitukia kuin britit itse. Lisäksi maahanmuutto on kasvattanut Britannian valtiontaloutta ja verokertymää.

Britanniaan tuleva maahanmuuttaja on tyypillisesti nuori, yliopistosta valmistunut ihminen, joka työskentelee esimerkiksi tekniikan tai talouden alalla. Pelot eivät pidä aina paikkaansa ja ennakkoluulot kohtaavat harvoin tosimaailman kanssa.

Brexit ravistelee unionin perusrakenteita. Tässä vaiheessa voimme kuitenkin vain arvailla, miten vapaan liikkuvuuden kanssa käy. Vasta pitkien eroneuvotteluiden jälkeen selviää, millaiset oikeudet EU-kansalaisilla on asua Britanniassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Työperäisessä maahanmuutossa ei tule koskaan olemaan minkään maan kanssa ongelmaa. Hyödyt kun voittavat haitat, aivan eri asia kuin sosiaaliturvashoppailussa.
Brexit itsessään on mukavasti antanut puhtia briteille ja nostetta heidän pörssilleen (=talouden tuleva indikaatio) paremmin kuin EU-mailla ao. eron jälkeen. Oliko yllätys...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Jos britit kerran ovat maahanmuuttovastaisia, miksi ihmeessä he lähettävät minulle viikoittain 10-15 työtarjousta, joista kaikki vaatisivat muuttoa Britanniaan?
Vai onko vastustus sen luonteista, ettei se onnistu etätyönä, eli pitäisi ensin saada houkuteltua potentiaaliset uhrit paikan päälle?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Brittejä on tähän mennessä muuttanut EU-maihin kaksi miljoonaa."

Suurin osa taitaa lekoilla eläkeläisenä Espanjassa, eli tuovat vain rahaa Espanjan talouteen. Espanja heitä tuskin heittää pihalle.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Turha olla 'muka' huolissaan Brittien tulevaisuudesta. Uhkailusta ja pelottelusta huolimatta Britit löytävät varmasti nopeasti paikkansa ja ovat muuten haluttu kumppani kaikille EU maille, niin liikkuvuuden, kuin kaupankin suhteen. Blogistinkin kannattaisi olla enemmänkin huolissaan pienen Suomen asioista ja käyttää ne vähät työtunnit Suomen asioiden eteenpäin viemiseksi. Semminkin kun raskaan ja vaativan matkustelun välillä töitä ehtii tekemään.

Pakko muuten sanoa, että Briteillä on munaa.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

On sinne Britteihin muutettu ja briteistä pois ennen Eu;in. Mutta europarlamentissa olevan ja eu myönteisen ihmisen kuuluukin jo oman itsetunnon vuoksi yrittää asiaa vääntää Eu myönteiseksi. Uppoaahan tuo ei omilla aivoilla ajtteleviin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jäätteenmäki esittää tässä monia väitteitä, joiden tueksi voisi olla uskottavaa lähdetietoakin. Uskoisin, että juuri britit tuntevat vapaan liikkuvuuden mukanaan tuomat maahanmuuttoon liittyvät ongelmat aitiopaikalta kaikkein parhaiten ja omin kokemuksin.

Jäätteenmäeltä kysyisin, kuinka hyvin ja menestyksellä EU ja EMU ovat toimineet käytännön tasolla ihanteista huolimatta viime vuodet, jotta saivat britit viheltämään pelin poikki ?

Menestystarinasta on tuskin turha puhua liittovaltiokehityksen edetessä epäyhtenäisessä EU:ssa monien yksittäisten valtioiden osin, vaan ongelmakohtia on löytynyt tavan takaa mm. viimeksi hallitsematon pakolaistulva ulkorajojen yli EU:n alueelle.

Ranskan seuraavat presidentinvaalit voivat olla EU:n kannalta huolestuttavammat, kuin Britannian päätös vetäytyä keskusjohdon päätännästä aiemmin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Menestystarinasta on tuskin turha puhua liittovaltiokehityksen edetessä"

Liittovaltio on menneen talven lumia, tämä pitäisi nyt vain kaikkien tiedostaa, myös komission. Visegrád-ryhmän neljä EU-maata myös juuri miettii miten EU hajotetaan, Tanska on jo tehnyt päätöksen ettei yhtään lisää integraatiota ja Ranskassa Marine Le Penin EU vastaiset ovat vahvoilla.

Käyttäjän ErkkiSaarinen kuva
Erkki Saarinen

Kommentti otsikkoon: kyllä suomalaiset saa vapaasti matkustaa, ihan kuin ennenkin - passi taskussa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Suomalaisia töissä ja opiskelemassa Britanniassa jo ennen kuin suomalaiset EUn jäseniä.
Ihmiselle on aina ollut tilaa maailmalla jos häntä on tarvittu. Kutsumattomat, tarpeettomat pysyköön kotonaan.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Lähes kaikki Euroopan maat on Erasmus-opiskelijanvaihdon ohjelmassa, mukaanlukien Norja ja Islanti, kyllä Annelin pitäisi tämä tietää. -Ja maahanmuuttoa koskien, on maahanmuuttoa ja maahanmuuttoa, varmasti tiedät tämänkin. Elät menneessä, Anneli! Tällaisesta kirjoittelu ei myöskään tuo kannattajia vaaleihin puolueellesi, mutta mitäpä siitä. Perussuomalaiset kiittää.

Jukka Mäkinen

"Britanniaan tuleva maahanmuuttaja on tyypillisesti nuori, yliopistosta valmistunut ihminen, joka työskentelee esimerkiksi tekniikan tai talouden alalla."

Just juu, siellä Calaisissa odotellessaan suunittelevat jatko-opiskeluja ja väitöskirjoja. Taitaa meidän Anneli-tyttö taas puhua totta niin hyvin kuin pystyy.

Toimituksen poiminnat