Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu.

Tunteet kuumenivat parlamentissa

  • Tunteet kuumenivat parlamentissa

Euroopan Parlamentti järjesti tänään ylimääräisen täysistunnon Britannian EU:sta eroamisen vuoksi. Istunto oli tunteikas.

Jäsenmaita edustavan neuvoston edustaja, Hollannin puolustusministeri Jeanine Hennis-Plasschaert, peräänkuulutti yhteistyöhenkeä ja kehotti laittamaan jäitä hattuun, jos tunteet kuumenevat liikaa.

Ministerin viisaasta ohjeesta huolimatta komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker pillastui heti oman puheensa aluksi ja tivasi miksi EU-skeptiset brittimepit ovat paikalla täysistunnossa, vaikka äänestivät brexitin puolesta. Myöhemmin Britannian itsenäisyyspuolueen Nigel Farage uhosi tyylilleen uskollisena koko EU:n tuhoa.

Keskustelussa väläyteltiin myös Pohjois-Irlannin ja Irlannin yhdistymistä sekä Skotlannin itsenäistymistä, jotta ne pysyisivät osana EU:ta.

EU:n kannattajat harmittelivat Britannian eroa, mutta olivat yksimielisiä siitä, että kansanäänestyksen tulosta ja kansan tahtoa on kunnioitettava. He toivoivat pikaista ja siistiä eroa yhteiskunnan ja talouden vakauden turvaamiseksi.

Silmiin pistävää oli, ettei EU-eron kannattajilla ollut suunnitelmaa eikä tiekarttaa tulevaisuuden varalle. Puheet olivat hyvin ympäripyöreitä.

Se on kuitenkin varmaa, että maantieteelle emme tässäkään tapauksessa mitään voi. Britannia on osa Eurooppaa, vaikkei olekaan tulevaisuudessa enää EU:n jäsen. Yhteistyön on jatkuttava tiiviin kumppanuuden hengessä.

Vahva EU on tärkeä tekijä Britannian vakauden ja turvallisuuden kannalta. Sen tietävät Brexitin kannattajatkin. Historia osoittaa, että epävakaudet manner-Euroopassa heijastuvat myös Britanniaan.

Samasta syystä EU:ta tarvitaan manner-Euroopassa. Kansalaisten luottamuksen palauttaminen unioniin edellyttää vakautta ja turvallisuutta. Rauhan ja unionin jatkuvuuden vuoksi meidän on keskityttävä talouskasvun edellytysten parantamiseen, työpaikkojen luomiseen sekä maahanmuuton ja yhteisten rajojen hallintaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Saksan 200 miljardin euron vuosittaiset ylijäämät ovat omiaan hermostuttamaan varsinkin EU:n EMU-jäsenten omia talouksia. Mikäli EU:sta puhutaan, tulisi tällöin myös huomioida globaalin talouden kehitys ja järjettömän rahaliiton aiheuttamat ongelmat ytimen ulkokehällä.

Britit ovat kaukonäköisiä tässä suhteessa.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

"Silmiin pistävää oli, ettei EU-eron kannattajilla ollut suunnitelmaa eikä tiekarttaa tulevaisuuden varalle. Puheet olivat hyvin ympäripyöreitä."

Anneli, brittijohtajat päätti ettei he manipuloi ihmisiä ennen äänestystä, siks eivät alannet tekemään etukäteen mitään ohjelmaa tulevaisuuteen..
Ja nythän niillä on aikaa maailman tappiin saakka tehä mitä haluavat ja milloin haluavat..

Törkeää oli käytös EU-uskovilta parlamentissa.
Paljon keroo missä käsissä ollaan..

Harri Immonen

Anneli hyvä. Kuinka sinä voit puhua vakaudesta ja turvallisuudesta, kun samalla olette ajaneet Suomea yhä syvemmälle osaksi eurooppalaista liittovaltiota, missä Suomesta tehdään kuohittu eunukki ilman minkäänlaisia itsemääräämisoikeuksia maatamme koskevissa tärkeissä päätöksissä?

Erityisesti sen jälkeen kun mitään näin kattavaa ei teidän poliitikkojen mukaan koskaan pitänyt tapahtua. Te olette puhuneet niin valhetta kuin osaatte, ilman minkäänlaista vastuuta.

Suomen tulee irtautua tästä alistavasta, pyhäkouluksi naamioidusta lahkosta mahdollisimman pian.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Kertoisitko tarkemmin tuosta vaihtoehdostasi mihin Suomen haluat viedä?

Mitä siihen sisältyy? mitä se tulee maksamaan Suomelle?
Ja tarkoittaako tuo haluamasi malli sitä että tulevaisuudessa voimme Norjan tapaan laittaa muitten tekemät lait käytäntöön ja nostaa veroja sekä kalliimmat elintarvikkeet? Sekä tietenkin maksaa tuosta oikeudesta?

Millainen tilanne Suomella on EU eron jälkeen koskien sopimuksia, veroja, elintarvikeita. Sinulla on varmasti tästä selvä tieto sillä miten muuten voisit pitää ero vaihtoehtoa nykyistä tilaa parempana.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Komission puheenjohtaja Juncker käytti surutta " valehdella"-verbiä ja ei kuulunut kokouksen puheenjohtajan nuijankopautuksia tai moitteita puhetyylistä.

Alkaa Brysselin sivistynyt " eurooppalainen " kielenkäyttökin jo paljastua pelkäksi taitavaksi pintapuoliseksi näyttelemiseksi heti ensimmäisessä tiukassa paikassa.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Tämä Britannian eroaminen on oikiasti hyvä juttu,, nyt nähän mikä EU todellisuudessa on.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jäi epäselväksi oliko tällä kertaa Juncker selvinpäin vai rähisikö prosenttien takia?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vaikka Juncker on tunnetusti alkoholisti niin silti hänenkin kohdallaan puhutaan vielä promilleista.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Enpä tiedä, mitä englantilaisille jää koko hommasta käteen jos oikeasti eroavat. Maahanmuutto ja maksut pysynevät entisissä luvuissa, jos haluavat entiset edut eli vapaan pääsyn EU:n sisämarkkinoille ja sen englantilaisfirmat varmasti haluavat. EU:lla ei ole mitään syytä niistä tinkiä eikä pidäkkään. Eikä siinä ole mistään rangaistusmenttaliseetista kysymys. Eli lopputulemana on että eivät enää osallistu päätöksentekoon, mutta muuten sujuu kuin ennenkin. Tosin Skotlanti voi lähetä kävelemään, mutta se on sitten skottien asia.

Ainoat, jotka jotain tästä hyötyvät taloudellisesti, ovat tuhannet lakimiehet suolasella tuntilaskutuksella ja virkamiehet reippailla ylityökorvauksilla.

Aika hölmöläisen hommaltahan tuo vaikuttaa. Ei ihme, että Junckerilta paloi käämi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eihän briteille juuri muutoksia tule koska ovat pitäytyneet integraation ulkopuolella ja neuvotelleeet jo valmiiksi että ulkopuolella tulevat pysymäänkin. Ongelma on siis lähinnä EU:lla tai oikeastaan EU-mailla. Suomen suurin ongelma on kuitenkin euro.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Jokainen kuitenkin tarkastelee asioita omista lähtökohdistaan. Vientiä ja tuontia harjoittavana yrittäjänä euron siirtyminen oli iso asia. Yhtäkkiä ei tarvinnutkaan sorvata hinnastoja ja tarjouksia erilaisilla valuutan arvon muuttumisesta johtuvilla pykälillä. Myös vienti EU-alueen ulkopuolelle oli helppoa, koska asiakkaat hyväksyvät euroon perustuvat hinnastot. Efta aikaan piti täytellä myös erilaisia lomakkeita, jotka veivat turhaa aikaa. Kyllä se merkittävästi on madaltanut kaupan käynnin kynnystä nimenomaan PK-sektorilla. Luulenpa, että tämä on yksi syy, miksi yritysmaailma on sille suopea. Itse intergaatiolla on myös muita merkittäviä etuja. Esim. europatentit ovat iso askel, joskin siinä on vielä paljon tekemistä. Standardeista sopiminen (direktiivit) helpottaa yritystoiminnan skaalautumismahdollisuuksia jne.

Myönnän toki, ettei euro ongelmaton ole. Pitäisin kuitenkin parempana ettemme liian köykäisin perustein sitä tuomitse. Kauppa on se joka kannattaa ja sen vaikeuttamista on syytä välttää.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Britit on suoriutunut useita EU-maita paremmin houkuttelemaan sijoittajia, ottaen € 26 miljardia viime vuonna - noin puolet kaikista Euroopan tuulivoima investoinneista ja nyt brexit, kun ei saatu rahoilla apuja sähkön tuotantoon.

Merkel sanoi maanantaina, että muiden maiden lähteminen Euroopan unionista täytyy estää Britannian kansanäänestyksen jälkeen? - kuinka hän sen estäisi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ehkä saksalaisen Merkelin mielessä käväisivät jo aseet.

Ilmeisesti rauhanliitto EU on valmis äärimmäisiin toimiin estääkseen hajoamisensa.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Eikös aseisiin tarttunut brexit kun kansanedustaja ammuttiin kuoliaaksi. Taisi olla liian hyvä sanomassaan. Kaksi pientä lasta maksoi kovan hinnan kiihoituksesta.
Meno oli muutenkin kuin 60-luvun Amerikasta. Farage on kuin George Wallace tai Barry Goldwater jotka mm esittivät Vietnamin pommittamista kivikauteen. Faragen kommentit ovat samaa henkistä tasoa. Johnson Boris on ulkonäöltäänkin kuin Trump . Jutun taso on samanlaista tosin Trumpilla pienellä jenkkilisällä. Boris sanoi että Turkki on kohta Eu Jäsen ja Trump väittää Obamaa afrikkalaiseksi muslimiksi. Nämäkö meitä johtaa? Boris ja Trump olisivatkin näyttävä pariskunta lännen johtoon. Sitä ootellessa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tuohan on erittäin hyvä homma. Nyt kauniiden ja älykkäiden on äärettömän helppo tarvittaessa sivuuttaa heidät kun vastus on noin mitätön.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

On melko sama sanotaanko ylikansallista päätöksentekotasoa unioniksi tai liittovaltioksi. EU, kansallisvaltioiden neukkula, ei ole demokraattinen. Miksi? Koska neuvoston päättäjät eivät saa mandaattia eu-kansalaisilta, eikä myöskään ole sille tilivelvollinen noudattamastaan politiikasta. Tuosta syystä, onko ihme ettei EU nauti eu-kansalaisten luottamusta, vaikka tietääkin unionia tarvittavan.

Puhutaanko tuosta valuviasta? Ei, vaan kansaa sumutetaan härsikisti väittämällä kansallisten parlamenttien toimivan EU-tason alahuoneena, mikä edustaa jäsenmaiden kansalaisia. Tosiasia on, ettei kansallisella parlamentilla ole mahdollisuutta äänestää EU:ssa tehtyjä päätöksiä nurin.

EU-demokratia on verrannollinen sille, että ensin kuntalaiset valitsisivat itselleen kunnanvaltuuston ja sen jälkeen kaupunginjohtaja kävisi Helsingissä tekemässä valtakunnan tason päätökset jotka koskevat koko Suomea.

Vaikea uskoa elettävän salaliitossa, joten pakko median edustajien on oltava melko tyhmiä. Muutoinhan tästä uutisoisivat. Poliitikoiden ei tästä edes kannata kitistä, sillä hehän vain siirtävät päätöksentekovaltaa kansalliselta tasolta EU-tasolle itselleen, missä tehdyistä päätöksistä eivät ole tilivelvollisia kenellekään.

Europarlamentaarikot voivat aivan rauhassa viihdyttää itseään kertomalla toisilleen vitsejä ja lähinnä kilpailla keskenään siitä kuka on enemmän pelle. Hehän eivät oikeastaan ole vastuussa tekemisistään päätöksistä meille, vaikka direktiivien sisällöistä tekevätkin päätöksiä. Heillähän ei niin kovin paljon valtaa ole, kun eivät voi äänestää viralta jäsenmaiden hallituksia, joidenka jäsenet muodostavat EU-tason hallituksen.

Jos liittovaltio tai unioni perustettaisiin vasta nyt, ei kenenkään päähän mahtuisi hyväksyä tätä. Missään vaiheessa jäsenmaiden päättäjät eivät ole halunneet luovuttaa aidosti kansallistasolta itseltään päätösvaltaa EU-tasolle, vaan pitää valtaoikeudet itsellään. Pullataikinan paisuessakaan, paikallistason poliitikot eivät ole tähän muutosta halunneet. Demokratian perustaminen ei ole ollut se ykkösasia tässä liittovaltion/unionin rakentamisessa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Vahvasti romahtaneen Junckerin äksyilyt on sitä "eliittiä".

Pistin muuten pääministerinä toimineen kirjoituksen avauksessa merkille yhden asian: "Silmiin pistävää oli, ettei EU-eron kannattajilla ollut suunnitelmaa eikä tiekarttaa tulevaisuuden varalle. Puheet olivat hyvin ympäripyöreitä."

Ehkä kyse oli siitä, ettei David Cameronilla ollut pokkaa avata artikla viittäkymmentä. Hänhän erosi kolme tuntia äänestystuloksen jälkeen.

Jahka artikla 50 "aktivoidaan", niin se suunnitelma tulee siinä samalla.

Niko Sillanpää

En oikein ymmärrä arvostelua, että miksi Cameronilla ei ollut kontingenssisuunnitelmaa brexit-voiton varalta. En minäkään vaaleilla valittuna pääministerinä toteuttaisi hetkeäkään vastustajieni politiikkaa pakotettuna, vaan eroaisin, kuten Cameronkin teki. On brexit-suunnittelijoiden asia lusikoida soppansa. Jos heillä ei ole siihen tarvittavia poliittisia positioita, niin oi voi. Neuvoa antavat kansanäänestys ei ole mikään supermandaatti ottaa maan asiat haltuunsa. Itse asiassa todennäköisesti Cameronina tekisin brexiteeraajien poliittisen elämän mahdollisimman hankalaksi sillä vallallani, jota on jäljellä.

Käyttäjän jaatteenmaki kuva
Anneli Jäätteenmäki

En ole Cameronista puhunutkaan vaan EU-eron kannattajista, joiden puheet myös täällä parlamentissa olivat ympäripyöreitä. Kunnon suunnitelmaa ei ole.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #21

Koskahan pääministeri kertoo liittovaltiosuunnitelmistaan, nythän hän on kiirehtimässä pankkiunionin loppuunsaattamista, seuraavana yhteisverotus Brysselistä ja EU-osavaltioiden parlamenttien alasajo? Näistä suunnitelmistä kyllä löytyy mustaa valkoisella EU:n tiekartassa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Taivun vahvasti sille kannalle ettei meillä tavillisilla pulliaisilla ole aavistustakaan mitä siellä kokoustetaan ja taistellaan ja veikkaan onko rivimep paljon paremmassa asemassa. Ilmeisesti kauhea valtakamppailu jo siitä kuka pääsee eu puolelta ko artiklan 50. availemaan jonka kädenväännön jälkeen ehkä edistytään.

http://www.politico.eu/article/brussels-power-stru...

Toimituksen poiminnat