Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu.

EU:n tulevaisuus brittien käsissä

Torstaina me suomalaiset valmistaudumme juhannuksen viettoon. EU-pöydissä pitkästä viikonlopusta ei haaveilla, kun britit äänestävät maan EU-jäsenyydestä. Äänestyksen tulos saadaan perjantaina.

Bryssel jatkaa normaalia elämäänsä perjantaihin asti. Parlamentti kokoontuu keskiviikkona ja torstaina täysistuntoon kuin alleviivatakseen kuluvan viikon olevan vain viikko muiden joukossa.

EU yrittää lakaista kiusallisen ongelmansa maton alle vaikenemalla. EU:n virkamiehiä on kielletty käyttämästä Brexit -sanaa. Komissio on pantannut lainsäädäntöesityksiä ja jopa EU:n budjetin käsittelyä on siirretty.  Eroa kannattaville briteille ei haluta antaa yhtään lisäsyytä kritisoida EU:ta.

Viime viikolla eroa EU:sta ajava ei-kampanja johti mielipidemittauksia. Uudet mittaukset ovat tasaväkisiä. Ääniä ei ole vielä annettu. Mielipidemittaukset antavat suuntaa, mutta lopputulosta on vaikea ennustaa.

Pääministeri David Cameronin tilanne on tukala. Hän taistelee paitsi Britannian EU-jäsenyyden puolesta, myös paikastaan konservatiivipuolueen johdossa ja maan pääministerinä. Hänen arvovaltansa on sidottu kansaäänestyksen tulokseen.

Brittien suhde Eurooppaan on ollut aina ristiriitojen sävyttämä. Parlamentarismi juurtui Britanniaan, kun muualla Euroopassa myllersivät sodat, vallankumoukset ja ääri-ideologiat. Vielä tänäkin päivänä britit syyttävät EU:ta epädemokraattisuudesta. Aika usein kritiikki myös osuu kohteeseensa.

EU:lla on peiliin katsomisen paikka. EU koetaan eliitin ja talouselämän etujen ajajaksi. Tavallisen kadunmiehen on vaikea kokea unionia omakseen.

Suvereniteetti eli valtion päätösvalta omiin asioihinsa on herkkä asia kaikissa jäsenmaissa, mutta erityisesti Britanniassa. Siirtomaavaltana ja brittiläisen kansainyhteisön johtajana Britannia oli se joka määräsi. Nyt tahtipuikkoa heiluttaa Saksa.

Suomen kannalta Britannian lähtö olisi huono asia. Maksuosuutemme EU:n budjettiin kasvaisi, kun merkittävä nettomaksajamaa Britannia ei enää maksaisi omaa osuuttaan. Ilman Britanniaa EU olisi taloudellisesti sekä geopoliittisesti heikompi. Lisäksi pohjoisen ja lännen painoarvo unionissa vähenisi, kun taas vastaavasti etelän ja idän kasvaisi.

Viime viikolla kampanjointi sai ylleen synkän pilven, kun brittikansanedustaja Jo Cox murhattiin. Cox kampanjoi EU:ssa pysymisen puolesta. Britit jakolinjojen molemmin puolin ovat osoittaneet sivistyksensä tuomitsemalla järkyttävän rikoksen ja rajaamalla sen kampanjoinnin ulkopuolelle.

Coxin murha on käynnistänyt keskustelun brittipoliitikkojen turvallisuudesta. Poliittinen väkivalta ei istu eurooppalaiseen demokratiaan. Sitä vastaan halutaan taistella yhteisessä rintamassa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

EU:ssa on valtavasti ongelmia, niiden ratkaisu kestää sukupolvia. Yksi pahimmista on ollut britit. Tulevaisuuden kannalta voi olla hyväkin asia että tällaisesta änkyrästä päästään eroon.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jostakin syystä monet haluavat EU:sta keskusteltaessa kokonaan unohtaa sen mikä on EU:n päämäärä eli liittovaltio yhteisvastuineen ja yhteisine verotuksineen ja etuuksineen. Tämä ajatus on jo esimerkiksi brittien taholta menneen talven lumia ja aivan sama Tanskassa ja monessa muussakin maassa joissa vastustus on vain lisääntymässä. Mikäli EU:n suunnasta ja päämäärästä ei ole mitään sovittua on keskustelu EU:sta täysin hyödytöntä.

Anne Lindell

Juuri näin ... tämäkin salataan. Kommentoin tuolla yllä Annelin kirjoitusta ja siellä on linkki omaan toisaapäiväiseen kirjoitukseeni. Kirjoitin juuri tästä samasta asiasta ... siis siitä, mistä systemaattisesti vaietaan sekä Suomessa, EU:ssa ja myös USA:ssa (siis läntisen rahamaailman valtaeliitin määräyksestä). Venäjällä ja muualla maailmassa tästä puhutaan jo aivan avoimesti.. .... Annelikaan ei uskalla puhua tästä suursta ja äärimmäisen tärkästä ja uhkaavasta asiasta suoraan ja avoimesti. Uskon, että hänkin on kuullut asiasta, mutta kuuliaisena "meppinä" pitää suunsa visusti kiinni.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Ilmeisesti Brexitillä ei olisi EU kannatajien maalaamaa taloudellista katastrofia kun katsoo pörssi- ja valuutakursseja eli kaikki menee jne. Oli suorastaan huvittavaa huomata, kun eilinen pörssinousu oli uutisoitu MTVssä siksi, että tulkittiin Brexitin mahdollisuuden pienentyneen.

Oma ajatukseni tältä viikolta pitäisi olla talouden epävarmuustekijöistä johtuva lasku (siis epävarmuus markkinoilla kun lopputulosta ei tiedetä varmuudella), ja ensi viikoksi jonninmoinen lyhyt relief-rally kun epävarmuus poistuu oli tulos kumpi hyvänsä (shorttien sulkuja jne). Mutta kun oikeasti markkinoiden mukaan näyttää tilanne olevan aivan sama (valuuttakurssit ja indeksit).

Mutta jos nyt sitten Brexittiä ei tulekaan ja osakekurssit kyykkää ja GBDn arvo laskee, tarkoittaa se suoraan, että finanssipiireissä nähdään ettei EU pysty uusiutumaan vaan sama vanha vatulointi jatkuu vuodesta toiseen syöden kaikkien resursseja eikä uusille tuulille ole mahdollisuutta. Eli tilanne kannattaa katsoa vaikka kahden viikon päästä näistä tasoista...

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Rafael, olen täysin samaa mieltä. Huvitti se maikkarin uutinen minuakin. Oikea malliesimerkki yksipuolisen tiedonvälityksen mielipiteenohjauksesta.

Muuten olen kanssasi noista pörssikurssien tasaisuudesta samaa mieltä mutta oletan sen johtuvan siitä, että "finanssipiireissäkin" tiedetään, ettei Brexitiä tule.

Äänestystuloksesta riippumatta.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Haluaisin kuulla hallituksen kannan liittovaltioistumiseen. Mitä politiikkaa Suomi ajaa. Vastauksen haluan kuulla myös kaikilta puolueilta. En kuitenkaan populistista ohi puhumista ja vastauksena mahdotonta vaihtoehtoa.

Kultarannan keskustelujen perusteella syntyi vaikutelma innokkuudesta ratkaista EU-aluetta vaivaavat ongelmat yhteisten uusien toimielinten perustamisella ja lisävaltuuksien antamisella EU-tasolla päätettäväksi.

Toivoisi tunnustettavan EU:n ongelmien johtuvan toimimattomista instituutioista ja päätöksenteosta. Todellisuudessa ei ole keskitettyä päätöksentekomallia, vaan kuvaisin sitä hajautetuksi malliksi. Kannat syntyvät jäsenmaiden omista tarpeista. Ei komissiossa järkiperäisen ratkaisuehdotusten perusteella. Komissio lähinnä pyrkii kasvattamaan byrokratiaa, kun valtaa ei juuri ole suurissa merkityksellisissä ratkaisuissa.

Päätökset ovat kompromisseja, vesittyneitä ratkaisuja kerta kerran perään, ja kyseisten päätösten toimeenpanon lopputulos lopulta suurempi ongelma kuin se ongelma mitä yritettiin korjata. Parempi prosessi ehkä olisi, ettei jäsenmailla olisi vaihtoehtona kuin hyväksyä tai hylätä komission ehdotus. Vaikka tuskin sekään riittäisi tarpeellisten päätösten syntymiseksi.

En usko tähän unioniin, vaan liittovaltioon. Sen uskon toimivan paremmin kuin nykyisen. On valintakysymys haluaako olla mukana vai ei. Minulle kelpaa molemmat enemmän kuin nykyinen EU. Nykyisillä päätöksenteon rakenteilla EU:sta ei tule koskaan toimivaa.

Anne Lindell

Tajuatko lainkaan Heikki mitä kirjoitat? Tiedätkö lainkaan mitä Euroopan Liittovaltio, "Eurostoliitto" merkitsisi todellisuudessa? Missä olit historian tunnneilla? Oletko koskaan kuullut puhuttavan "Aatun" unelmasta III Valtakunnasta? Oletko kuunnellut Angela Merkelin, Kataisen ja Stubbin puheita .... kuuntele ja järkyty!

Brittien ”meppi” Nigel Farage sanoi BBC:n haastatteleussa eilen (20.6- 16), että EU-projekti on tuhoon tuomittu, vaikka britit äänestäisivätkin ”stay” ... eli ”pysytään EU:ssa” puolesta. Tämä artikkeli kannattaa lukea. Nigel puhuu (taas ja jälleen kerran) järkeä.
http://www.bbc.com/news/uk-politics-36574254.

EU ja euro ovat joka tapauksessa tuhoon tuomittuja, mutta valveutuneita kansalaisia hirvittää se, mitä sen jälkeen. Britit eivät aio jäädä katsomaan EU:n ja euron romahdusta. He haluavat vapautensa ja itsemääräämisoikeutensa takaisin ... He haluavat maansa takaisin. Mielenkiintoista on seurata, milloin suomalaisten päättäjien silmistä kariseen bilderbergiläisten ja NWO:n suomut.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Asiat ovat juuri siten kuin Anne Lindel kirjoitti. Meidän tulee lukea ja kuunnella enemmän ystäväämme Nigeliä. Keskustapuoluetta ja Paavo Väyrystä voimme seurata hyvillä mielin. Eurosta eroon heti ja EU:sta ensi vuonna.

Tietenkin tämä kirpaisee Anneli Jäätteenmäkeä, kun joutuu luopumaan kauhean suurista palkoista ja päivärahoista, mutta entäpä sitten. Onhan tämä kansan syöttiläs ja verenimijä jo riittävän kauan tuotakin tehnyt.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Suomelle ja EU:lle voi olla hyväkin että yksi änkyrä lähtee. Nyt EU voi jatkaa uudelta pohjalta parempaan suuntaan. Tietysti se vaatii paljon itsetutkiskelua ja uusia ajatuksia. Ongelmia ja haasteita tulee varmasti jatkossa olemaan riittävästi. Tuskinpa Venäjä enää jatkaa sotimista ja agressioita meitä kohtaan. Eihän Putin ole paha mies.

Ei muuta kuin reippaasti kohti tulevaisuutta ja liittovaltiota!

Reijo Jokela

"Viime viikolla kampanjointi sai ylleen synkän pilven, kun brittikansanedustaja Jo Cox murhattiin. Cox kampanjoi EU:ssa pysymisen puolesta. Britit jakolinjojen molemmin puolin ovat osoittaneet sivistyksensä tuomitsemalla järkyttävän rikoksen ja rajaamalla sen kampanjoinnin ulkopuolelle".

Suomalaiselle EU:n puolesta liputtavalle ei näköjään kuitenkaan tuota ongelmaa samassa kappaleessa ottaa tuo Cox:n murha avuksi omassa kampanjoinnissa Brittien Eurostoliitossa pysymisen puolesta, kun kertoo kuinka Britit ovat niin sivistyneitä, että eivät tätä murhaa keppihevosena käytä.

Jukka Lampinen

Me näemme miten Saksa ja Merkel päättää EU asioista, me näemme miten suuret EU maat ohittaa parlamentin ja päättää meidän asioistamme.
Mutta mitä me emme näe, me emme näe parlamenttia, onko sitä edes olemasssa.
Tässä on EU:uun suurin ongelma, demokratia ja parlamentalismi ei toimi, sillä ei ole valtaa.
EU on samanlainen harha kuin YK:kin, myös YK on kadonnut, enenvanhaan YK:lla oli merkittävä asema. Lehtien etusivut oli täynnä uutisia yleiskokouksen päätöksistä,
kovaa taistelua käytiin Suomessa siitä, kuka nimitetään meidän edustajaksi.
Entä nyt, ketään ei kiinnosta vähääkään, minä en tiedä kuka Suomea YK:ssa edustaa.
Usan natiolanismi, on tallanut YK:oon jalkoihinsa ja vienyt siltä arvovallan.
Samoin on käynyt EU:uun parlamettaalisuuden, sitäkään ei enää näy ja syy on siinä että sitä ei ole.
Saksa yksin tai suurten maiden tuella on EU, demokratiaa ei ole ja EU on jo kuollut.
EU on mahdoton järjestelmä se ei voi toimia.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

YK:n ongelma on että siinä on jäseninä liian paljon valtioita joiden oma lainsäädäntö, johto ja yhteiskuntamalli ei ole sopusoinnussa YK:n ylevien periaatteiden kanssa. Ruotsi muuten panostaa isoja summia päästäkseen vaihtuvaksi jäseneksi turvaneuvostoon kun rotaatio tulee seuraavan kerran.

Toimituksen poiminnat