Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu.

Huonoja uutisia paratiisista

On käynyt jälleen ilmi, että kaikki eivät osallistu hyvinvointiyhteiskunnan rakentamistalkoisiin samoilla säännöillä.

Vuodetut tiedot ovat paljastaneet suuren joukon yhtiöitä ja yksityishenkilöitä, jotka mahdollisesti välttelevät veroja veroparatiiseihin perustettujen pöytälaatikkoyritysten avulla.

Yksi räikeimmistä on Islannin pääministerin Gunnlaugsonin tapaus. Hänellä itsellään on ollut veroparatiisiyritys samaan aikaan, kun hän on kerännyt kansan suosiota veroparatiiseja vastustamalla.

Suomessa suurin myrsky lienee edessäpäin. Maanantaina (11.4.2016) Ylen MOT julkaisee listan tietovuodon suomalaisnimistä.

Nyt luupin alla on Nordea. Se on junaillut 400 veroparatiisiyhtiötä asiakkailleen. Usko pankkiyhtiöön horjuu.

Pankkiiri Björn Wahlroosin suuhun on aika ajoin sovitettu lentävää lausahdusta siitä, kuinka riviasiakkaat eivät tuo pankkiin muuta kuin hiekkaa. Taannoin sitaatin todenperäisyyttä selvittänyt Helsingin Sanomien kolumnisti ei saanut tiedolle vedenpitävää vahvistusta, mutta nyt jos koskaan yhtiön viesti tuntuu olevan selvä. Rikkaiden asiat hoidetaan, mutta muilla ei ole niin väliä.

Euroopan komissio arvioi, että EU:n alueella menetetään vuosittain 1000 miljardia euroa verotuloja. Summa ylittää suuruudellaan inhimillisen käsityskyvyn rajat.

Veronkierto on yhteiskunnan syöpä, joka syö valtioiden edellytyksiä kansalaistensa hyvinvoinnin turvaamiseen. Epäoikeudenmukaisuuden tunteelta ei voi välttyä.

EU:n tukikäytännötkin on käytävä läpi. Veronmaksajien varoin tuetaan Ukrainaa, jonka korruptoitunut presidentti Poroshenko seikkailee niin ikään veroparatiiseissa. EU-varojen valuminen veroparatiiseihin on estettävä.

Joko vihdoin herää EU:n todellinen tahto verovälttelyn estämiseksi. Nyt on korkea aika lopettaa Euroopan omien veroparatiisivaltioiden, kuten Hollannin, Belgian, Luxemburgin, Irlannin epäeettinen toiminta.

Vai paljastuiko nyt keskeisin syy veroparatiisien toiminnan jatkuvuudelle? Monilla vaikuttajilla on liian läheiset suhteet veroparatiiseihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Tässähän se olisi EU:lla - euromaat kärkenä; mahdollisuus kirkastaa ryvettynyttä kuvaansa. Erityisesti kun mm. Kiina ja Venäjä ovat laittaneet omassa viestinnässään informaatiosulun. Jos tähän asiaan, joka on hyvin konkreettinen löytyy yhteinen tahtotila, uskottavuus muittenkin asioiden hoitoon kohenee oleellisesti.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Verohelveteissä menee huonommin kuin veroparatiiseissa. Tämä on se iso kuva, jota on vaikea muuttaa.

Jukka Laine

Entäs Yhdysvallat. Ylen tietojen mukaan Yhdysvaltoihin voi perustaa jopa nimettömänä veroparatiisitiyhtiön. Muu maailma maksoi subprime kriisistä kovan hinnan. Voiko Yhdysvallat johtavana finanssimarkkinana sanella säännöt edelleen vaikka BRICS maat lyövät kiilaa väliin. Mitä tekee Eurooppa veronkierrolle. Pääomat virtaavat Yhdysvaltoihin. Onko joukossa suomalaisia.

Yhdessä talossa 285 000 peiteyhtiötä. Suuri joukko foreign company. Jopa ilman nimeä voi rekisteröidä sitten veroparatiisiyhtiön itselleen laillisesti. laitonta siitä tulee vasta jos ei ilmoita omistavansa nimetöntä veroparatiisiyhtiötä verottajalle. Veroparatiisien aika on ohitse? Googlettelin huvikseni "THE CORPORATION TRUST COMPANY OF NEVADA". 1 - 50 of 46994 companies. Tälläinen järjestelmä pitäisi saada Suomeenkin. Varmasti alkaisi pääomat virrata tänne.

http://yle.fi/uutiset/yhdysvalloista_tulossa_suuri...

Jussi Jäntti

Jäätteenmäki rinnastaa tässä veroparatiisit, veron välttelyn, veronkierron ja laittoman toiminnan. Eli vetää aika lailla sumeilematta mutkat suoriksi.

Mutta: voisiko joku kertoa esimerkeillä, miten veroparatiisissa toimivaan rahastoon sijoittaminen on esimerkiksi suomalaisten etujen vastaista. Tai miten se on laitonta.

Rahastosijoituksistahan yleisesti maksetaan veroja vasta realisoiduista tuotoista. Jos rahasto on rekisteröity veroparatiisiin, merkittävät pääomat eivät sijoituksina jää veroparatiisimaahan, esimerkiksi Panamaan, koska kaikki merkittävät pääomamarkkinat ovat muissa maissa kuin veroparatiisimaissa. Eli raha palaa markkinoille. Kun sijoituksia realisoidaan sijoittajan kotimaassa, niistä maksetaan vero niin kuin mistä tahansa sijoitusrahasto-osuuden realisoinnista.

Jos veroparatiisimaa ei väliverota, niin sehän vain lisää sijoittajan kotimaahan palautuvia pääomaia, tuottoja ja sitä kautta verotuloja ja hyvinvointia.

Kun tämä ei ole laitonta, niin missä on ongelma?

Kunnioittaisin myös pienten maiden itsemääräysoikeutta valita oma verostrategiansa. Jos jossain ei haluta korkeita veroja, niin eihän se ole suomalaisten asia. Esimerkiksi Viro on Suomesta katsoen veroparatiisi, mutta heidän veroparatiisijärjestelmänsä toimii ihailtavan hyvin Suomesta katsottuna. Onnittelen virolaisia.

Voisiko joku vääntää rautalankaa ja perusteita näistä uskomattomista väitteistä koskien "menetettyjä verotuloja". En ole asiasta nähnyt yhtään uskottavaa tutkimusta enkä edes vittausta mihinkään tutkimukseen. Euroopan komission "arviot" ovat yhtä lailla arvauksia perustuen luuloihin ilman tutkimusperustaa.

Kovia väitteitään ei perustele myöskään Jäätteenmäki. Populisti?

Antti Jokela

Gabriel Zucman on kirjassaan The Hidden Wealth of Nations - The Scourge of Tax Havens arvioinut koko Euroopan (veroparatiiseista aiheutuvien) veromenetysten olevan 75 miljardia dollaria. Verokikkailujen tiedetään olevan yleisimpiä Itä- ja Etelä-Euroopassa.

http://gabriel-zucman.eu/files/Zucman2015SlidesSho...

Faktabaari on haarukoinut IMF:n ja OECD:n arvioiden pohjalta Suomen menetysten olevan suuruusluokassa pari sataa miljoonaa euroa.

http://faktabaari.fi/katri-kosonen-mita-veroparati...

Jussi Jäntti

Kiitos, Antti Jokela, hyvistä linkeistä.

Kommenttisi luvut (75 mrd.euroa/200 milj.euroa) kertovat jo veroparatiisien olevan marginaalinen asia verrattuna moneen muuhun talouden ongelmaan niin EU:ssa kuin Suomessakin. Esimerkiksi Suomen julkisen sektorin tehottomuus näyttäisi olevan jo kertaluokkaa suurempi ongelma kuin veroparatiisit näitä lukuja käyttämällä.

Kävin molemmat linkkisi lävitse ja keskeinen havainto on, että mitään luotettavaa käsitystä asiasta ei ole. Kaikki laskelmat ovat hyvin yksinkertaisia ja unohtavat että "verottamatonkin" pääoma on jatkuvasti kierrossa ja tuottaa hyvinvointia - ja lisää verotuloja.

Olisi mielenkiintoista tehdä malli ja estimoida sen perusteella, kuinka paljon esimerkiksi BKT pienenisi Suomessa ilman veroparatiisi-mahdollisuuksia. Aika moni investointi jäisi käytännössä tekemättä.

Asia ei ole yksinkertainen eikä yksiulotteinen.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Vielä ei ole mitään todisteita esimerkiksi Nordean asiakkaiden verojen kiertämisestä, mutta se ei estä Jäätteenmäkeä siteeraamasta Wahlroosia tietoisesti väärin?

Euroopassa ei yksinkertaisesti kierretä 1000 miljardin euron edestä veroja vuosittain. Paljonko pääomia liikkuisi verottajalta piilossa, jotta eurooppalaisella verokannalla menetykset verottajalle olisivat tuollaisia?

Islannin pääministeri ja Poroshenkoko ne ovat kestämättömän eurooppalaisen taloudenhoidon pääsyyllisiä? Toki veronkierto pitää saada kuriin, mutta on ihan turha kuvitella, että veroparatiiseista löytyisi ratkaisu talousongelmiin, kuten Jäätteenmäkikin populistisesti vaikuttaisi esittävän.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Paljon kiinnostavampi keskustelunaihe olisi, miksi Suomi ei ota vastaan presidentti Poroshenkoa ensi tiistaina.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#7. Kauppalehti ja maineasiantuntija Nordeasta: "On sitä isompiakin kaatunut"- USA:ssa. Ja liian isot voidaan aina pilkkoa pienemmiksi ja helpommin valvottaviksi! ("Too-big-to-fall"):

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/maineasiantuntij...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jos veroparatiisimaa ei väliverota, niin sehän vain lisää sijoittajan kotimaahan palautuvia pääomaia, tuottoja ja sitä kautta verotuloja ja hyvinvointia."

Eivät rahat välttämättä kotimaahan palaa vaan ehkä johonkin kolmanteen maahan, esim Portugaliin jossa on mukavampi viettää eläkepäiviä.

Jussi Jäntti

Jos viittaat esimerkiksi tähän Portugalin lanseeraamaan eläkeläisten verovapauteen, niin tällaista etua hyödyntävän sijoittajan kotimaa on nimenomaan Portugali - eli varat palautuvat sijoittajan kotimaahan.

Yleisesti totesin, että varat palautuvat veroparatiisimaista normaaleille pääomamarkkinoille - jotka eivät ole veroparatiisimaissa - ja ovat käytettävissä mm. investointeihin, jotka lisäävät talouskasvua, työllisyyttä verotuloja ja hyvinvointia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"niin tällaista etua hyödyntävän sijoittajan kotimaa on nimenomaan Portugali - eli varat palautuvat sijoittajan kotimaahan"

Et tainnut ymmärtää, nykyinen kotimaa voisi olla Suomi ja eläkepäivillä Portugali.

Jussi Jäntti Vastaus kommenttiin #25

Ymmärsin ilmeisesti erittäin hyvin ja täsmälleen oikein.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #34

Ymmärsit siis että on oikein ja kohtuullista jos suomalaisten tulot verotetaan esim. Portugalissa? Mikä tässä on mielestäsi Suomen yhteiskunnan kannalta oikeudenmukaista? Pitäisikö jokaisen suomalaisen saada päättää minkämaan verotaulukon mukaan häntä verotettaisiin vai kuuluuko oikeus vain pääomatuloille?

Jussi Jäntti Vastaus kommenttiin #36

Kansainvälisten yleisesti käytössä olevien veroperiaatteiden mukaan ihminen on pääsääntöisesti verovelvollinen asuinmaassaan (tax residence).

Jos eläkeläisen vakituinen asuinmaa on Portugali, on hän pääsääntöisesti verovelvollinen Portugalissa kaikista tuloistaan.

Jos suomalainen eläkeläinen hyödyntää Portugalin eläkeveroalea tarkoittaa se, että tämän eläkeläisen asuinmaan on oltava Portugali eli hän on yleisesti verovelvollinen pääsääntöisesti Portugalissa - ei Suomessa.

Toistaiseksi ihmiset saavat (lähes) vapaasti valita asuinmaansa, esimerkiksi EU:n alueella. Tällöin he voivat myös valita sen, missä maassa he ovat yleisesti verovelvollisia.

Tämä on perustuslaillinen oikeus. Samaa tasoa kuin sananvapaus.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #38

"Jos eläkeläisen vakituinen asuinmaa on Portugali, on hän pääsääntöisesti verovelvollinen Portugalissa kaikista tuloistaan."

Eli et ymmärtänyt yhtään mitään. Jos vaikkapa pääministeri pitää Suomessa asuessaan pääomatulonsa ja voittonsa vakuutuskuoressa, josta siis ei makseta Suomeen veroa ja muuttaa eläkepäiviksi Portugaliin jossa avaa tilin verotettavaksi niin onko tämä oikeudenmukaista Suomalaiselle yhteiskunnalle.

Juhani Kahela Vastaus kommenttiin #39

Vastaus Jarmolle. On sataprosenttisesti hyväksyttävää siihen asti, kun veroasteemme on 40 prosenttia ja veroilla hoidetaan vain koulutusta, lapsia, sairaita, vanhuksia esimerkiksi. Nykyverotua on laillistettua ryöstöä. Kun ihminen ei voi ryöstää minulta vuokrarahojaan, niin hän lähettää verottajan ryöstöretkelle.

Nykyverojärjestelmä johtaa katastrofiin. Muutamasta eläkeläisestä nousee haloo, kun joku maa on toiminut järkevästi. Jokainen vuorineuvos Portugalissa maksaa veroja. Alvia, polttoaineveroja, kiintestöveroja jne. Eläkeläisvuotoa käytetään todellisen ongelman piilottamiselta. Suomesta muutta kiihtyvällä vaudilla pois paras koulutettu nuoriso maihin, joissa voi nauttia omasta työstään saamistaan rahoista ilman pelkoa ryöstäjästä nimeltä verottaja. Ennuste muuttajista on 100.000 henkilöä seuraavan kymmenen vuoden aikana. Ei hätää. Poliitikot ovat päättäneett korvata syntyvän vajeen täysin kouluttammattomilla maahan muuttajilla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #40

"Nykyverotua on laillistettua ryöstöä."

Olen samaa mieltä mutta pidän törkeänä että verosuunnittelijat eli poliitikot tekivät itselleen porsaanreiän jolla välttävät veronmaksua. Sdp, keskusta ja kokoomus näihin veroihin ovat pääsyyllisiä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #38

Voi kumpa tuo olisikin totta esim. eläkkeiden verotusten suhteen (Espanja ja Portugali). Kas kun valtion eläkkeet ovat aina olleet Suomen verotuksessa veronalaista tuloa riippumatta siitä missä maassa eläkkeensaaja vakituisesti asuu. Nyt myös yksityisten työnantajien eläkekassojen maksamat eläkkeet tulevat uusittujen verosopimusten mukaan Suomessa veronalaisiksi. Verotuskäytäntö siis yhtenäistetään. Tämä lainmukainen verotuskäytäntö ei taas suinkaan tarkoita sitä etteikö eläkkeensaaja saa valita maan jossa asuu.

http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publish...

Portugalin kohdalla verosopimuksen muutos lienee edelleen neuvotteluiden alla. Mikäli ei johda Suomen haluamaan tulokseen, tulee Suomi sanomaan irti voimassa olevan verosopimuksen. Portugalissa on nykyisin esim. Suomesta muuttaneille eläkeläisille 10 vuoden verovapaus eläketuloista.

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/stubb-vei-portug...

Jukka Laine

Liian korkea veroaste on Suomen ongelma. Siksi me köyhdymme. Nyt käydään aivan turhaa veropopulistista keskustelua. Yhdysvallat ajaa omaa etuaan emmekä voi heille mitään. Suomi on verohelvetti, eikä se muuksi muutu.

Joko köyhdymme tai alamme kilpailemaan. Suomi eläköityy ja tarvitsee lisää investointeja ja nuoria työntekijöitä. Nyt pitäisi keskustella miten niitä saadaan.

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden

Monasti saattaa osasyynä verotuksen välttelyyn olla se miten ja mihin korkean veroasteen avulla haalitut varat menevät käytetyiksi. Korkean veroasteen, säännösten ja byrokratian kanssa sinnittelevän yrittäjänkin saattaa olla vikea hyväksyä esimerkiksi erilaisten kultuuri- ja liikuntasetelien kaltaisten etuuksien jakamisen perusteita ja jakamisessa sovellettavia käytäntöjä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Eduskunnassa on jatkuvasti hyviä aloitteita hyvinvoinnin lisäämiseksi jotka lisäävät yhteiskunnan kustannuksia.
Vaikka vaatimattomasti kerran viikossa nuijittaisiin päätös "välttämättömästä" kustannusten lisäyksestä olisi se 520 lisäystä 10 vuodessa.
Kustannusten poistamisesta ei tule uudelleen valituksi.
Tulevaisuus näyttää lupaavalta?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Nyt kun JÄLLEEN,kirjoituksia väsätään.Kannattaa suomen päässä olevan avustajan miettiä,että mitä laitat viikonvaihteeksi suomen" kansalle"tulemaan.Jos palkka on yli 7000kk.ja verottomat yli 4000 donaa ns.konttoritarvikkeisiin,miettiä pitää.Kantsii ajatella sehän on se VERONMAKSAJIEN PIIKKI AVOINNA,josta kulungit maksetaan.On se varmasti hyvä että yli 750 pikku-virkailijaa,ja komissaarit 40 000 kk.palkalla tekevät nettomaksajan suomen suhteen ,paljonkin asioita.Kuten katainen joka ihmettelee nyt missä "jamassa"suomi on,ikäänkuin..
Kukin lehti on tietty omanlaisensa,ja nyt taitaa olla hyvä,ettei ole "isäntää"

Käyttäjän JormaPekonen kuva
Jorma Pekonen

Mihinkähän asiaan edellä oleva käsittämätön kommentti mahtaa liittyä ?

Jukka Laine

Katainen suuttui kuin Hitler youtube pätkässä kun kuuli Panamasta. USA mielisellä Kataisella ei taida olla Panaman kavereita. Islannin pääministeri sai koston kun ajoi maan velkaohjelmien ulkopuolelle. Poroshenkolla suhteet edelleen Venäjälle. Yritti erottaa pääministerinkin.

Eliitti ympäri maailmaa pelkää Trumpia. Hänestä kun ei tiedä mitä hän tekee. Siksi suomalaisetkin isorikkaat kantavat rahansa Clintonin vaalikassaan, että USA pysyy demokratian ja vapauden kehtona.

Niko Sillanpää

EU:n sisällä merkittävin veroparatiisi on Iso-Britannia saarineen. Hyvänä kakkosena Luxemburg.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Voiko laittaa ns."KANSALAINEN makseleee,tyylin,koska es.mes.miesten syövät /eturauhas seulonnat,kadotetaan.Kun se on .Mittarein mukaan yleistä.Alet sos-ja tewrveydenhoidossa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

On se hyvä olla huolissaan. Siellä Brysselissä, vai Strasburissako lienee nyt olet. Tätä huolehtimista vois levitellä myös Suomen päättäjien tietoisuuteen. Eipä sillä, laillista sijoitustoimintaa mm ssa Pääministeri harjoittaa ilman vatulointia t. jappastelua. Kerrankin. Pääministerin varallisuuskin taisi muuten aikanaan tulla kaikille selväksi, vai mites se meni ?

Muttamutta. Se moraali ja oma esimerkki ? Onko siis näin, että kun on tarpeeksi korkealla ja voi hyödyntää talouspuolen juristeja kätevästi, niin sitten voi tehdä ihan mitä vaan ja tosiaan ihan lain mukaan. Mitenkähän lienee siellä Brysselissä t. Strasburissa on asiat. Eihän vaan EU n nohevia ja ahkeria poliitikkoja löydy miltään venkulointilistoilta ?

Juha Muurinen

Mistä tämä onneton Anneli päättelee että "rikkaiden asiat hoidetaan ja muilla ei ole väliä"?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Juha Muurinen

Nyt ne on olleet kohta kaikki mepit tälläkin palstalla moralisoimassa suurta vääryyttä joka on ollut mahdollista vain siksi, että 700 meppiä antavat sen tapahtua.

Sajassa kyllähän minä, mutta kun muut........ Näyttää siltä, että hallintarekisterikin mene Suomessa läpi, että heilahtaa. EU:n vaatimuksesta.

No. Muutaman kuukauden päästä kaikki on ennellaan, mutta meppien omatunto on puhdas. On taas helppo vedota, että minähän sanoin vuonna 2016......

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

Ööööh... nyt kun "tilanne" on päällä, kauhistelette. Olette kuitenkin lähes koko aikuisikänne ollut tekemässä päätöksiä, joka on järjestelmää luonut.

Mikäli edes nyt, ei visiota paremmasta löydy, valmistautuisitte sitten vaikkapa ennen näkemättömään romahdukseen, joka saa katastrofin luonteen.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Nykyinen järjestelmä mahdollistaa moisen menettelyn EU:ssa vai mahdollistaako? Sen aika näyttää, mutta korkea aika olisi ryhtyä sanoista tekoihin. Tilanne on suorastaan surkuhupaisa EU:n kannalta jo pelkästään puhuttaessa Luxemburgista veroparatiiseihin liittyen. Voiko juuri enempää EU:n ytimessä olla toimivaa perinteikästä veroparatiisia, jolla on näinkin näkyvä puolestapuhujansa keskeisimmällä mahdollisella paikalla kuin mitä Claude Juncker on? Ristiriita kuin myöskin eturistiriita on enemmän kuin ilmeinen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#20. Onkohan siksi EU/EMU/EKP:lläkään tarkoin syynättäessä puhtaita jauhoja pussissaan - kurittaessaan samalla jäsenmaita milloin milläkin maksulapulla? Mihin nekin "elvytys"miljardit menevät? Suomelta ainakin Kankkulan Kaivoon.

Mutta saa nähdä, miten pitkään svenssonit jaksavat sulattaa enää ex-taistolaisen Wahlroosin meriselityksiä. Tuleeko kohta Ruotsin lehtien otsikoihin takavuosina tutut: "En finne igen?"

Professori Kuisma Kauppalehdessä Nordea-kohusta: "Jää nähtäväksi, selviääkö Wahlroos?" (Video):

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/professori-kuism...

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo

Hidastahan tämä touhu on. Tässä mainittu Aarresaaret kirja on edelleen kovaa kamaa.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen/sd. haastattelusta Voima-lehdessä 31.5.2013:

HARMAAN TALOUDEN TOR(J)UJA
Urpilainen puhuu rauhallisesti, mutta tiukkaan sävyyn. Hänen mukaansa veronkierto on noussut ympäri maailmaa agendalle yllättäen ja nopeasti. Nyt olisi hyvä aika toimia.

”Koen, että ollaan todistamassa historiallista ajanjaksoa. Veronkierron ja veroparatiisien vastustaminen on noussut teemaksi, josta puhuvat kaikki. Myös konservatiivit”, Urpilainen kiteyttää.

Samalla kun keskustelen harmaasta taloudesta Urpilaisen kanssa, maailmalla uutisoidaan Britannian konservatiivipääministeri David Cameronin myllykirjeestä, jolla hän patistaa Britannian alaisia veroparatiiseja allekirjoittamaan kansainväliset verosopimukset.

Cameronin vaatimus sääntöjen tiukentamisesta ei kuitenkaan kohdistu finanssikeskus Lontoon Cityyn, joka on maailman suurimpia veroparatiiseja.

***

Suomessa veroparatiisiasioihin keskittyi aikaisemmin 12 tarkastajan ryhmä. Heidän tehtävänään on selvittää epäillyttäviä rahavirtoja hyödyntämällä pankkien vertailutietoja.

Kehysriihessä hallitus päätti antaa Verohallinnolle lisäresursseja 40 henkilön verran. Urpilainen aikoo keskustella resurssien käytöstä Verohallinnon kanssa.

”Mun on tarkoitus nyt tavata Verohallinnon johtoa ja käydä keskustelua näistä painopisteistä ja minkälaisia asioita siellä priorisoitaisiin”, Urpilainen sanoo.

Ministerin työhuoneen kaapin päällä nököttävä kello käy kymmenen minuuttia etuajassa. Kello kilahtaa ja haastattelu päättyy. Kuvaajamme nappaa vielä viimeiset kuvat. Keskustelen sillä välin Urpilaisen avustajan kanssa veroparatiiseista kertovan Aarresaaret-kirjan kirjoittajasta Nicholas Shaxsonista. Yht’äkkiä Urpilainen havahtuu.

”Aarresaaret on mahtava kirja”, Urpilainen huudahtaa.

”Mä olen antanut sitä kirjaa lahjaksi esimerkiksi mun saksalaisille kollegoille. Se kirja muutti mun maailmankuvaa. Se oli räjäyttävä kokemus ja teki mulle sen, että nyt tähän on pakko paneutua.”

***

Eli tapahtuuko edelleenkään mitään? Vai pitäiskö vain todeta, että tämä on sitä nyky-maailman tapaa ja siihen on kaikkien tyytyminen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Veroparatiisilurjustelun vastustaminen ei tunnu lupaavalta eikä tulokselliselta, kun EU:n komissiotakin vetää veroparatiisimaan johtava poliitikko.

Euroopan talousyhteisö syntyi aikoinaan eri valtioiden bisnesetujen yhdistämiseksi. EU on kovin hitaasti kehitellyt toimia, jotka edistäisivät muuta kuin finanssialan pyrkimyksiä.

Brysselin päättäjien nurkissa majailee valtava banksterien lobbariarmeija. Tavallisella - saati vähävaraisella - veronmaksajakansalaisella ei ole juuri mahdollisuutta saada ääntään kuuluviin saati vaikuttaa päätöksiin.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Olet oikeassa. Mikään tekeminen ei ole tuloksellista, jollei se tekeminen
ole uskottavaa. Ja uskottavaa se on vasta kun todellisia tuloksia syntyy, niin, että
niillä on vaikutusta näiden maiden lainsäädännössä, joka tekee mahdottomaksi tämän kaltaisen toiminnan. Kysymys onkin, kuinka paljon EU maiden verolainsäädäntöä voidaan yhtenäistää, jotta se estäisi tämän kaltaisen toiminnan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#23. Johtavatko globaalia talousmaailmaa vapaamuurarit, jättipankit kuten Goldman Sachs ja suursijoittajat kuten sorokset jne veroparatiisien kautta omien intressiensä mukaisesti kameleonttimaisesti pyyntipaikkaansa, värejään ja bulvaanejaan alituisesti vaihtaen ja talousverkkojaan viritellen?

Mutta Nordean isoin riski on jättisakkouhka Yhdysvalloissa:

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215108-...

Voisiko pahoinvointi-Suomi matkia kilpailukyky-/vienti ja vakautus-ongelmissaan sekä rahoitusvaikeuksissaan ja ylivelkaantuneena Yhdysvaltojen omaperäistä ja taloutta eriomaiseti kohentavaa veroparatiisipolitiikkaa?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman
Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden

Suurin syy siihen, että joidenkin maiden toimia syytetään epäeettisiksi on kansalaisten kokema oman verotusjärestelmän ja sen avulla kerättyjen varojen käytön epäeettsyys. Tämän epäeettisyyden vähentäminen on poliittisten päätösten varassa. Se on luultavasti huomattavsti helpommin tehtävissä, kuin kaikkien maailman valtioden verotusjärjestelmien ja -käytäntöjen saattaminen sellaiseen tilaan, ettei sitä jonkun valtion osalta joku voi syyttää epäeettiseksi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Pankkipiireistä kerrotaan, että kansainvälisten yritysten rahaliikenne ja hallinto on järkevintä keskittää yhden verolainsäädännön alle. EU-maiden kesken käydään verokilpailua, jonka voittajia ovat Luxemburg ja Irlanti. Kitinä tämän tosiasian ympärillä on pelkkää tyhmimpien äänestäjien kosiskelua.

Irlanti on se paikka, jossa talous on kunnon kasvussa. Sitä sopisi hieman miettiä. Verojen maksaminen kotimaahan ei ole kunnia-asia vaan pakko.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jokseenkin huvittavaa on tuo puhe "verohelvetinmaista",johon Suomikin kuuluu. Kun tutustuu mitkä maat ovat EU:n "verohelvettiä" niin Tanska se siellä kärjessä, myös Suomi ja Ruotsi siellä kärkipäässä. Häntäpäässä verotuksen keveydessä keikkuu sellaiset "hyvinvointivaltiot" kuten Bulkaria, Romania ja Balttian maat. Joten, eiköhän pudoteta kokonaisveroastetta Suomessa oikein kunnolla jotta päästään nauttimaan samasta elämän ihanuudesta kuten esim. Romanian ja Bulkarian kansalaiset.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#29. SDP ja Vasemmistoliitto ovat verottaja-muttei tuottajapuolueita Suomessa, mutta mitkä puolueet ovat tuottajapuolueita Suomessa? Ei pelkillä veroilla ja saavutetuilla ay-eduilla nosteta Suomen kilpailukykyä, vakautta,vientiä, tulonjakoa ja investointeja. Jonkun on myös uskallettava ottaa riski yrittämiseenkin, työllistämiseen ja tuottamiseenkin.

Milloinka SDP ja Vssemmistoliitto uskaltavat ryhtyä yrittäjiksi, tuottajiksi , työllistäjiksi ja maan taloutta kohottamaan muutenkin kuin "elvyttämään" ylivelkaannuttamalla Suomea? Kun vaan näkis! . Vaatimuksia, veroja ja kohtuuttomia lisätuloja voi kuka tahansa vaatia , mutta vastuunkantaminen ja maan kokonaisedun katsominen onkin jo monelle tervan juontia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mikael Jungner on tänä päivänä viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja. En tiedä, onko hän siinä osakkaana tai onko hänelle muuta osuutta yhtiön voittoon. Paavo Lipposen yritystoiminnasta on liikkunut huhuja.

Käyttäjän AskoGabrielTuurna kuva
Asko Tuurna

Yleisen nyrkkisäännön mukaan maan veroaste viittaa sosialismin interventioon yhteiskunnassa. Mitä korkeampi verotus, niin sitä sosialistisempaa. Koska Suomen veroaste on pervessisti korkea julkisen sektorin johdosta, niin Suomea voidaan pitää verraten sosialistisena yhteiskuntana. Tämä on tosin ymmärrettävää, sillä Annelin sukupolvi on varttunut Neuvostoliiton etupiirissä ja nähnyt reaalisosialismin hyvät puolet ja kopioineet näitä ideoita Suomeenkin.

Itse pidän veroparatiiseihin sijoittamista yhtä moraalittomana, kuin yrityksen haarakonttorin avaamista Ruotsiin, Viroon tai mihin tahansa muuhun maahan, sillä valtioilla on käynnisssä kansainvälinen verokilpailu, jossa menestyvät hyvin ne maat, jotka pystyvät houkuttelemaan verolakien avulla ulkomaisia investointeja. Periaatteessa jokaisella suvereenilla maalla on kansainvälisten lakien mukaan oikeus päättää verolaeistaan alueellaan. Näin veroparatiisi käsite voi koskea jokaista maata, joka manipuloi omaa verolainsäädöntöä ulkomaista pääomaa houkuttelevaksi. Kilpailu on hyvää luova asia, ja niin olkoon.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Tämä on tosin ymmärrettävää, sillä Annelin sukupolvi on varttunut Neuvostoliiton etupiirissä ja nähnyt reaalisosialismin hyvät puolet ja kopioineet näitä ideoita Suomeenkin."

Vanha päättäjäsukupolvi ravasi Neuvostoliitossa ryyppäämässä etuoikeutettujen puoluepamppujen vieraana. Tavallisen ihmisen elämästä Neuvostoliitossa he eivät tienneet mitään.

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden

Voihan se houkuttelevuus perustua asialliseempaankin toimintaan kuin manipulointiin. Lisäksi houkuttavuuteen myös vaikuttaa omassa massa vähemmän houtkutteleviksi koettavat tekijät. Niihin voidaan vaikuttaa helpommin kuin muiden maniden toimiin ja olosuhteisiin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Varmaan rauhan sanalla on sijansa,herra antaa ja herra ottaa..Laki on kuitenkin kaikille sama ,niihhää.

Juhani Kahela

Voi Anneli voi. Nollaverolla keräämäni rahat olen laittanut talouden kiertoon ihmisille työpaikkija luoden. Viiden vuoden aikana yrityksestäni maksetut verot ylittävät ”verokeinottelulla” saamani rahat. Sen jälkeen Suomen kansa saa jatkuvia verotuloja kymmeniä vuosia. Montako pysyvää yksityistä työpaikkaa luodaan, jos maksan veroja esimerkiksi 200.000 euroa. Itse sanon nolla.

Anneli hyvä. Syyllistyn myös hyvin agressiiviseen ja täydellisesti suunniteltuun veronkiertoon. Kepun ollessa hallituksessa korottamassa alkoholiveroja päätimme kavereitten kanssa, että sitähän emme maksa. Pakulla Viroon ja auto täyteen juomia. Todella täydellistä veron välttelyä. Oma tarinansa veronkierrosta on autojen roudaaminen Saksata ja myyminen Suomessa.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Jäätteemäkeläinen tapa lähestyä asijaa ei yhtään lukua ei yhtään nimeä eikä pätkäkään factaa. Uskon että ay-liikkeen veronkierrossa on kyse paljon suuremmista rahoista ja VVO kautta saaduissa vuokrattukien rahastuksissa:Tämänlaisiin asioihin ei tämä kommunisti / kepuli ei puutu.

Toimituksen poiminnat