Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu.

EU puun ja kuoren välissä

Juuri nyt ei liene helppoa olla kreikkalainen. Todellisuus ei ole EU-päättäjien puolella, mutta seuraukset tästä taipumattomuudesta todellisuuteen kantaa erityisesti Kreikan kansa.

Kukaan Kreikan velkojista, Kansainvälistä valuuttarahastoa lukuun ottamatta, ei ole suoraan tunnustanut Kreikan totaalista maksukyvyttömyyttä. Käsittääkseni Kreikan tilanne voi kehittyä kahteen suuntaan.

Jos Kreikka hylkää troikan ohjelman, niin kuin kansanäänestys antaa ymmärtää, sen rahoitus loppuu ja lainoja ei makseta takaisin. Kreikka eroaa eurosta ja käy läpi talouden shokkiterapian. Velkojat kuittaavat mittavat tappiot.

Yksikään eurooppalainen valtionjohtaja ei ole valmis tunnustamaan tosiasioita maksukyvyttömyydestä kansalaisilleen. Sehän tarkoittaisi rahojen menettämistä ja syyllisen päästämistä pälkähästä.

Seurauksena ylläpidetään Kreikan velkojille mieluista vaihtoehtoa, eli näytelmää, jonka huipennus on Kreikan mukautuminen uudistuksiin ja toimenpiteisiin. Sopuleina kipitetään yhdessä minne vain, vaikka rotkoon, kunhan euron yhtenäisyys ei tule uhatuksi.

Presidentti Niinistö sanoi Kreikasta aivan oikein: ”Kreikan kohdalla pääasia on se, että Kreikan rahat ovat loppu ja velkaa on paljon. Se, onko Kreikka EU:ssa tai EU:n ulkopuolella, ei paljon lopulta vaikuta. Kun rahat on loppu, rahat on loppu.”

Ongelman ratkaisemista siirretään myöhemmäksi. Jos Kreikka hyväksyisikin troikan ehdot ja pysyisi eurossa, maa käytännössä jatkaisi mätien rakenteidensa ylläpitämistä ja eurooppalaiset veronmaksajat syytäisivät lisää rahaa pohjattomaan kaivoon.

EU:n johtajat ovat siis puun ja kuoren välissä omien kansalaistensa edessä. Vaihtoehdot ovat velkojen anteeksianto tai uuden tukipaketin myöntäminen, joka kasvattaisi kestämätöntä velkataakkaa entisestään.

Mikä on ratkaisu? No tietysti se, että kaikki syy heitetään Kreikan, tuon epäkelvon tuhlaajapojan, niskoille. "Kyllähän me olemme halukkaita auttamaan, mutta kun nuo kreikkalaiset..." Tekopyhyyttä! Totuutta ei haluta kohdata.

Kreikalla ei ole teollisuutta nimeksikään, se tuo suuren osan ruuasta ja on EU:n korruptoitunein valtio. Turismi ei yksin ruoki 11-miljoonaista kansaa, ja laivanvarustus on verotuksen ulottumattomissa. Troikan ohjelma on kuin uppoavan laivan paikkaaminen ilmastointiteipillä.

Kreikka ei pysty ikipäivänä maksamaan takaisin satojen miljardien velkaa, hyväksyi se troikan ohjelman tai ei. Olisi parempi hyväksyä tämä tosiasia mahdollisimman nopeasti ja toimia sen mukaan. Eurooppalaiset veronmaksajat eivät ole millään lailla velvoitettuja antamaan Kreikalle uutta tukipakettia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jos rahat on loppu tehdään uutta rahaa tai sitten eletään ilman rahaa.

Käyttäjän JonnePosti kuva
Jonne Posti

Molemmat vaihtoehdot ovat hyviä, mutta käänteisessä järjestyksessä. Rahan tekemisellä et tarkoittane seteleiden painamista vaan tuotannon rakentamista?

Mielestäni ongelman ydin on siinä, että kreikalle on annettu lainaa holtittomasti. Lainan antajien, Suomi mukaan lukien, tulisi nyt tunnustaa hölmöytensä, lopettaa Kreikan pyörittäminen mediassa ja antaa kreikalle anteeksi oma osuutensa sen veloista (lienee 6 miljardin Euron luokkaa?). Vanha sanonta "ei se ole hullu joka pyytää, vaan se joka antaa", sopii Suomen lainanantoon kuin nenä päähän. Mitä tätä kiertelemään?

Miten tästä tulisi ottaa opiksi? Ei mitenkään. Kuulostaako jälleen hullulta? Sitä se onkin. Nykyisenkaltaiseen Euroopan unioniin kuuluminen johtaa jatkossakin typeriin ratkaisuihin. Tähän tautiin auttaisi ainoastaan Euroopan unionin integraation purkaminen, mutta siihen ei taida nykyisillä poliitikoilla valmiutta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Nykyisenkaltainen talousjärjestelmä johtaa katastroofiin. Maailman yhteenlasketut velat on noin kymmenkertaiset suhteessa varoihin.
Rahan pyörittäminen ja pyörittäjien elättäminen on tullut aivan liian kalliiksi.
Mitähän maksaa veronmaksajille pelkästään lukemattomat hätäkokoukset rahan pelastamiseksi?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

" Yksikään eurooppalainen valtionjohtaja ei ole valmis tunnustamaan tosiasioita maksukyvyttömyydestä kansalaisilleen. Sehän tarkoittaisi rahojen menettämistä ja syyllisen päästämistä pälkähästä. "

" Seurauksena ylläpidetään Kreikan velkojille mieluista vaihtoehtoa, eli näytelmää, jonka huipennus on Kreikan mukautuminen uudistuksiin ja toimenpiteisiin. Sopuleina kipitetään yhdessä minne vain, vaikka rotkoon, kunhan euron yhtenäisyys ei tule uhatuksi. "

Anneli Jäättenmäeltä todella rehellistä tekstiä euron tilasta, nyt sitten Kreikan tukipakettien myöntäjät vastuuseen, ensinmäisestä tukipaketista alkaen.

Käyttäjän TeoPelho kuva
Teo Pelho

Sotilasvallankaappaus olisi taas kreikassa paikallaan,lusmuilijat kuriin.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Odotellaan Odotellaan sekin on vielä valikoimissa, tosin minä en siihen usko, meidän uskosta se ei ole kiinni.

Kreikkalaiset kulkevat omaa tietään, saa nähdä mitä tulee tapahtumaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suomessa vain yksi puoluejohtaja (nykyinen ulkoministeri) oli valmis tunnustamaan po. tosiasian (ettei Kreikka kykene koskaan maksamaan velkojaan ja niitä annetaan anteeksi) jo yli viisi vuotta sitten.
Sääli, ettei heitä ollut Suomen tai EU-päättäjien (itse)petoksellisissa sisäpiireissä riittävästi.
http://timosoini.fi/2010/05/missa-eu-siella-ongelma/

"Mikä siis avuksi; ensin Kreikka ulos euroalueesta ja tulevan drakman devalvaatio 30-40 prosentilla ja EU:n hajauttaminen talous- ja vapaakauppaliitoksi."
---
Suomen ja EU:n poliittinen eliitti - samoin Kreikan - saisi hävetä. Ja toki Kreikkaa lainoittaneiden pankkien johto.

Heli Hämäläinen

Sillä rahalla olisi saanut kiinteän yhteyden Ruotsiin ja teitä päällystettyä satoja kilometrejä.

Nyt se menee Välimereen.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tässä näkyy, mistä EU on tehty: tarkoitus on pyyhkiä demokratialla ahteri ja pakottaa jäsenvaltiot oikeistolaiseen hallintoon, ellei muuten niin pakottamalla ja kiristämällä. Nyt kun demokratian kotimaassa on tehty demokratiaa, se ei kelpaa muulle EU:lle.

Pääpäsmäri Saksan olisi myös hyvä katsella omaa historiaansa. Saksalaiset sössivät ja lopulta tuhosivat käytännössä koko Euroopan ja suurelta osin tämä annettiin sittemmin anteeksi, sillä myöhempien sukupolvien ei katsottu olevan vastuullisia edeltäjiensä rikoksista. Ihan oikein, ja Saksa on siitedes voinut pääosin hyvin. Eikä sille solidaarisetkaan ole asiasta kärsineet, vaan päin vastoin.

Nyt samainen Saksa on sitten vaatimassa Kreikan edellisten hallitsijoiden ja talouseliitin paljon lievemmistä edesottamuksista kostoa – ja täyttä korvausta Kreikan kansalaisilta, joita nimenomaisesti on tässä huijattu. Huijaajina ovat toimineet Kreikan omat "koirat" yhteistyössä EU:n ja etunenässä saksalaispankkien kanssa.

Historiattomuus ja itsekkyys (=solidaarisuuden puute) ovat nyky-EU:n ja eurounelmahötön katastrofin siemen, ja järjetön niistä kiinnipitäminen tulee viemään koko Euroopan aivan uudella tavalla tuhoon, ellei suuntaa muuteta 180 astetta.

Ja kun suuntaa tuskin muutetaan, Suomen tulisi jättää uppoava laiva ajoissa, kun pelastusveneissä on vielä tilaa.

Tuskin sitäkään tapahtuu, koska nykyhallitus. Ja sitä talutusnuorassaan raahaava talouseliitti, joka kansojen kurimuksesta aina hyötyy niin Suomessa, Kreikassa, Saksassa, EU:ssa kuin USAssa ja lähes kaikkialla muuallakin.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kreikkalaiset sanovat olevansa demokratian synnyinmaa. Jos demokratia on sitä, että yksi saa vuodesta toiseen elää naapurinensa keräämin verovaroin, olen silloin ymmärtänyt demokratian väärin.
Jos demokratia on sitä, että lainaaja sanelee ehdot lainan antajille, menen huomenna Sampo-pankkiin ja sanon haluavani 50-vuoden jatkon lainalleni.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

EU sääntöjä vääristelee koska demokratia on sille vihollinen nro I. Mikäli EU:ta haluttaisiin kehittää vaatisi tämä kansanäänestyksiä joka EU-maassa ja sehän hajoittaisi koko EU:n heti kun kysyttäisin yhteisestä verotuksesta ja tulonsiirroista.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Hyvä blogi Anneli Jäätteenmäeltä. Minä odotan kuitenkin kieli pitkällä blogia, joissa käsitellään hyvin syvällisesti kotomaan eli Suomen eri vaihtoehtoja.

Anna Anneli palaa. Olethan tunnetusti hyvin harvinainen poliitikko, joka on sanonut, että minä puhun niin totta kuin osaan.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

"Minä odotan kuitenkin kieli pitkällä blogia, joissa käsitellään hyvin syvällisesti kotomaan eli Suomen eri vaihtoehtoja."

Hyvä Erland, niin minäkin.

Hannu Töyri

Hyvin kirjoitettu. Tällaista rehellisyyttä tarvitaisiin enemmänkin. Urpilainen huijasi suomalaisia.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

EU:n oltava solidaarinen kreikkalaisille ja autettava heitä, vaikka Kreikka onkin vastuussa oman talouspolitiikkansa seurauksista. Kreikan kansan äänesti niinkuin äänesti vaalissa ja kansanäänestyksessä. Sitä on EU:n kunnioitettava loppuun asti.

Tsipraksen veivatessa kansalaisiaan mankelin lävitse tavoitellessaan EU:lta mahdotonta, Venäjä katselee sivusta omien kauppapoliittisten etujensa murskautumista mankelin rullien väliin.

Tyhmyydellä ei liene Kremlissäkään mitään rajaa. Vaikutusvaltaa luulevat saavuttavansa sotilaallisesti, mutta kun olisi tilaisuus uskaltautua neuvottelupöytään tekemään myönnytyksiä saadakseen sen mitä alunperin lähti tavoittelemaan, ei kantti kestä.

Ikävää katseltavaa kaiken kaikkiaan. Tilanne on se, että velkojamaille Kreikan eurosta eroaminen ei olisi nykytilanteen valossa niinkään menetys, vaan mahdollisuus siirtyä eteenpäin integraatiossa. Sekin on hyvä muistaa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Jos Kreikka on EU:n korruptoitunein valtio, kuinka korruptoitunut itse EU on? Se tuli mieleen EU-komission ehdottaessa tukien myöntämistä virallisten suomalaisselvitysten taloudelliseksi kankkulan kaivoksi osoittaman ja paikalliseksi hankkeeksi kutistaman Pisara-radan suunnitteluun. Komissio oikein vielä kehuu:
”Launched in September 2014, the CEF calls for proposals generated an unprecedented interest. The Commission received 700 applications totalling €36 billion of requested funding, three times more than the available envelope. This allowed the Commission to select the projects with the highest European added value, while guaranteeing a balanced distribution geographically and between the transport modes.”
http://ec.europa.eu/transport/themes/infrastructur...
http://ec.europa.eu/transport/themes/infrastructur... (s. 5)

Se on tiedossa, että Kreikka ”sovelsi” tilastojaan päästäkseen euroon. Alan olla sitä mieltä, että myös EU:ssa on tiedetty asioiden oikea laita, mutta siitä huolimatta Kreikka kelpuutettiin ”kerhoon”. Mutta mikä oli syy?
http://www.investopedia.com/articles/investing/070...
http://www.socialeurope.eu/2010/02/a-greek-tragedy...

EU:ssa vallinnee suomalaisen ”maan tavan” kaltainen järjestelmä, jossa EU-tasolla jokainen hyötyy, jos tarvittaessa sääntöjä vähän venytellään ja itse kukin saa jotakin (sulle-mulle). Se vain jää epäselväksi, kuka tarkalleen hyötyy niin kotimaan kuin EU-tason suhmuroinneissa. Tavallinen kansalainen se ei ainakaan ole.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Syytä olisi siis omankin tunkion pöyhimiseen Brysselissä.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kreikan kultavarannot ovat kasvaneet tänäkin vuonna. Suomella puolet pienemmät kultavarannot, mutta Euroopan suurin kultakaivos. Miten Suomea ryöstetään?

Huijaako Kreikka meitä kaikkia. Pysytisikö se sittenkin maksavaan hyödyntäen kultavarantoja ja ottaen käyttöönsä kaasuvarannot, joita sillä myös on.

http://www.tradingeconomics.com/greece/gold-reserves

Toimituksen poiminnat