Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu.

Eurooppa yhdeksäs toukokuuta

  • Eurooppa yhdeksäs toukokuuta
  • Eurooppa yhdeksäs toukokuuta
  • Eurooppa yhdeksäs toukokuuta

Nyt lauantaina 9. toukokuuta vietetään Eurooppa-päivää. Päivä valittiin EU:n yhteiseksi juhlapäiväksi, koska Ranskan silloinen ulkoministeri Robert Schuman antoi 9. toukokuuta 1950 julistuksen, jota pidetään unionin alkuna.

Vierailin viikko sitten Schumanin kotitalossa Metzin lähellä. Se toimii nyt museona, ympärillä on laaja puutarha ja myös Schumanin hauta. Euroopan isän muistoa vaalitaan arvokkaasti ja häntä kunnioitetaan yli rajojen.

Robert Schuman oli viisas mies. Toisen maailmansodan päättymisestä oli kulunut vuonna 1950 vain viisi vuotta. Sodan kauheudet olivat itse koettuja ja toisten kanssa jaettuja. Yhdestä asiasta oltiin samaa mieltä: sota ei saa toistua.

Rauhanmies Schuman laati suunnitelman Euroopalle. Schuman tiesi, että Eurooppaa ei rakenneta hetkessä. Hän ymmärsi, että rauha Euroopassa taataan parhaiten, kun valtioiden välille luodaan aito  yhteisvastuullisuus käytännön yhteistyön avulla. Vastakkainasettelun tieltä oli päästävä yhteistyön polulle.

Schumanin puhe oli suunnattu ensisijaisesti Saksalle ja Ranskalle, vanhoille kiistakumppaneille, joiden välillä oli käyty lukuisia sotia.

Schumanin logiikka pätee yhä. EU ja Venäjä ovat luisuneet vastakkainasettelun tielle. Luottamuksen rakentaminen on laiminlyöty puolin ja toisin. Vastakkainasettelusta hyötyy ainakin Kiina. Ukrainassa kunniallisen ulospääsytien löytäminen on yhä vaikeampaa, jos kriisi laajenee.

Nyt tarvittaisiin Robert Schumanin kaltaista valtiomiesviisautta. Katseet kääntyvät Venäjälle. Sen tiedämme, että elämää on Putinin jälkeenkin.

Samaan aikaan Eurooppa-päivän kanssa Venäjällä juhlistetaan voitonpäivää, jota pidetään toisessa maailmansodassa saadun voiton merkkipäivänä. Länsi-Euroopassa päivää vietetään yleensä jo edellisenä päivänä.

Myös suomalaiset ovat saaneet tutustua Venäjän mahtipontiseen voitonpäivän paraatiin televisiolähetysten ja internetin välityksellä. Suomalaisetkin ovat isänmaallisia, mutta venäläinen juhlinta ohjusrekkoineen tuntuu vieraalta ja kaukaiselta.

Venäjällä on ollut tapana kutsua länsivaltojen johtajia Moskovan Punaiselle torille seuraamaan paraatia. Sekä Bill Clinton että George W. Bush osallistuivat juhlaan omilla presidenttikausillaan. Nyt ei läntisiä johtajia paikalla näy.

Mutta yksi merkittävä mies Moskovaan saapuu. Kiinan presidentti Xi Jinping on ilmoittanut osallistuvansa voitonpäivän paraatiin.

Vastakkainasettelu lännen kanssa on saanut presidentti Putinin kääntämään kompassin itään. Kumppani on löytymässä Aasian talousveturista Kiinasta, joskaan kumppanuuden päätepistettä tai hintaa emme vielä tiedä.

Suomessa juhlistettiin äskettäin kansallista veteraanipäivää. Sotiemme veteraaneille kuuluu kiitos siitä, että saamme nyt lauantaina viettää Eurooppa-päivää eurooppalaisten kumppaniemme kanssa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala
Käyttäjän jaatteenmaki kuva
Anneli Jäätteenmäki

Sama allakka, eikös lauantaina eli huomenna ole 9. toukokuuta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kirjoitit itse kuitenkin jo joku aika sitten: Nyt lauantaina.... Tänään on vielä perjantai.

Käyttäjän PetriKRundelin kuva
Petri K Rundelin

"This saturday"-syndrooma ;)

-PR

Antti Jokela

Venäjällä juhlitaan suuren isänmaallisen sodan (1941-45) päättymistä - ei koko maailmansodan (1939-45) päättymistä Euroopassa. Neuvostoliittohan aloitti toisen maailmansodan Saksan rinnalla 1939, ja suuri isänmaallinen sota alkoi ja liitto purkautui Saksan hyökättyä maahan kesällä 1941.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Neuvostoliittohan aloitti toisen maailmansodan Saksan rinnalla"

Oletko tosissasi?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kesällä 1939 länsivallat neuvottelivat Neuvostoliiton kanssa liitosta Saksaa vastaan. Kesken näiden neuvottelujen Neuvostoliitto solmi hyökkäämättömyyssopimuksen Saksan kanssa.

Hitler tunnusti Baltian valtiot ja Suomen Neuvostoliiton etupiireiksi ja sai vastineeksi neutraliteetin Saksan-Puolan sodan suhteen. Siten Hitler katsoi saaneensa vapaat kädet Puolaa vastaan ja 1.9. 1939 saksalaiset ryhtyivät hyökkäykseen. Puolalle apunsa luvanneet Iso-Britannia ja Ranska vastasivat tähän julistamalla sodan Saksalle.

27.9.1939 Puola antautuessa maan itäosat olivat puolestaan Neuvostoliiton hyökkäyksen seurauksena puna-armeijan miehittämät.

Toinen maailmansota alkoi Puolan kahtiajaolla, jossa hyökkääjinä olivat Saksa lännestä ja Neuvostoliitto idästä keskinäisen sopimuksensa mukaisesti.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #7

Lisäyksenä vielä että Natsi-Saksa ja Neuvostoliitto päättivät yhteisen Puolan operaation yhteiseen voitonparaatiin jota voitaneen pitää esikuvana Venäjän voitonpäivän paraatille.

Antti Jokela Vastaus kommenttiin #7

Pekka Toivoselle kiitos tiivistelmästä. Näinhän se tosiaan meni. Neuvostoliitto oli ensin liitossa Saksan kanssa - ja Japaninkin. Vasta Saksan hyökättyä Neuvostoliittoon se vaihtoi liittoutuneiden puolelle ja sai näiltä merkittävää materiaalista apua.

Jarmo Makkoselle: tosissani olen. Vai löydätkö jonkin virheen?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #7

Ison-Britannian ja Ranskan antamien turvatakuiden merkityskestä kannattaa muistaa, että ensimmäinen veti laivastonsa pois Itämereltä (ihan vain auttaakseen Puolan sotaponnistuksia) ja poisti näin Saksan laivastoon kohdistuneen uhan, ja Ranska "valloitti" Reinin itäpuolisia alueita ja, tukeakseen Puolan sotaponnisteluja, ampumatta laukaustakaan vetäytyi urheasti takaisin rajan taakse.

Vastaavaa tukea on tulevaisuudessakin odotettavissa erilaisista "turvatakuista" ja "vieraasta avusta".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

En käyttäisi sanontaa "rinnalla" koska molemmilla oli omat intressit ja lähinnä viha toisiaan kohtaan oli yhteistä.

Antti Jokela

Meinaatko, että Saksa ja Neuvostoliitto valtasivat kumpikin puolikkaan Puolasta aivan toisistaan riippumatta?

Vihanpitoako? Mietipä myös näitä:
- Saksan hyökättyä Puolaan NL auttoi operaatiossa sallimalla sen käyttää NL:n radioasemaa Minskissä
- Kun koko Puola oli vallattu, NL ja Saksa allekirjoittivat 21.9.1939 sopimuksen joukkojen liikkumisesta Puolassa, mukaan lukien puhdistaminen Puola "sabotööreistä"
- NL ja Saksa järjestivät yhteiset voitonjuhlat Lvovissa ja Brest-Litovskissa
- NL ja Saksa allekirjoittivat sopimuksen (German–Soviet Treaty of Friendship, Cooperation and Demarcation), jossa tarkennettiin rajalinjat Puolassa ja Liettuassa
- 28.9.1939 NL ja Saksa julkistivat Puolan valtion "romahduksen" vuoksi yhteisen julistuksen, jossa ne uhkaavat Ranskaa ja Iso-Britanniaa yhteisillä vastatoimilla, jolleivat nämä luovu sodanjulistuksesta Saksalle

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

VÄhemmän tunnettua on, että Schuman esitti samaa ideaa jo sodan aikana saksalaisille, jotka adoptoivat sen nimenllä "Neues Europa" tai "Neuropa", "Uusi Eurooppa", Saksan johtama liittovaltio, jossa talous oli allokoitu "kansallisten erityispiirteiden mukaisesti". Suomalaisten osalle oli suunniteltu keskittyminen metsäteollisuuden raaka-ainetuotantoon.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Dans le calme de cette demeure ... a jeté les bases de l'Europe unie. Gage de prospérité et de paix dans le monde."

Venäjällä on kautta aikain ollut pilvin pimein hienoja ajattelijoita, mutta monenko käytäntöönpanijan, poliitikon, tsaarin, vallankumousjohtajan, pääsihteerin tai patriarkan viimeisen leposijaan voitaisiin vakavissaan ja vilpittömästi kaivertaa tuollaiset sanat yhdistyneen vauraan maanosan ja maailmanrauhan perusteiden luomisesta tai edes idean lanseeramisesta?

Voi olla, että nyt jo nähdyn perusteella jälkipolvet eivät suo tuota kunniaa Vladimir Putinille, eikä tuo yhdistävä rauhanaate myöskään liity nyky-Venäjän voitonpäivänjuhliinkaan. Melkeinpä voisi kuvitella, että meidän Martti Ahtisaaremmekin on lähempänä pitkän historian rauhanpalkinnon saamista sitten aikanaan. Perusteluja:
- voitonpäivä 8. vai 9. toukokuuta: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/194831-v...
- Ahtisaari tuntee Putinit kuin Milosevicit: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/187082-a...
- Putinin-jälkeinen Venäjä nyt: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/185890-p...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Täytyy vähän korjata tuota turhan vapaata käännöstäni. 'Demeure' viittaa tässä selvästikin asuntoon ja työhuoneeseen pikemmin kuin viimeiseen leposijaan, joka sekään ei Jäätteenmäen mukaan kyllä ole kaukana.

Martti Ahtisaarellekin muuten tietävästi oli jossain vaiheessa suunnitteilla jonkinlainen kunnialaatta hänen synnyintalonsa seinään Viipurissa kertomaan, että rauhannobelistimme asui siellä ensimmäiset vuotensa. Hanke ei kuitenkaan miellyttänyt kaupungin venäläishallintoa, joka ei arvosta rauhanmiehiä samalla tavalla kuin esimerkiksi Länsi-Eurooppa ja Afrikka ja Aceh ja vaikkapa Kosovo. - Mitenhän pitäisi suhtautua vstavuoroisuusperiaatteeseen sen suhteen että Suomessa on vielä erinäisiä muistokylttejä Leninin ja Stalinin lymypaikoissa ja tuhodesanttien haudoillakin?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

EU:lla ja USA:n johtamalla lännellä on täysi työ keksiessään Neuvostoliiton ja Puna-armeijan 9.5. suurelle voitolle kilpailijoita.

On 8.5. voitonjuhlia, 9.5. Eurooppa-päiviä ja muuta sälää. Mutta ei auta. Hitlerin Saksa antautui lopullisesti 9.5. Berliinissä.

Anneli Jäätteenmäki kirjoittaa kauniisti ranskalaisesta Robert Schumanista. Mutta mitä Schuman ajoi ehdotuksillaan takaa?

Kyllä ranskalaisilla ja länsi-Euroopan teräs- ja hiilikapitalisteilla oli tavoitteena jakaa sopuisasti sodan jälkeisen jälleenrakennuksen ja teollistamisen voitot.

Ja tavoite onnistua. Tosin vasta kartellien muodostamisen jälkeen.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Voisiko muuten, asiasta toiseen, ökyvauras Venäjä pikku hiljaa jo opetella tulemaan toimeen omillaan, ilman kolonialismisampoaan? Siis kun sinne on niitä EU-aluetukia ja ihan silkkaa kehitysapuakin syydetty 90-luvun alusta viime vuosiin monenlaisilla nimikkeillä ja momenteilla, mitkä miljoonat ovat tainneet mennäkin yllättäen ihan arvattaviin epäeettisiin kohteisiin. Siis kun se talousrakenne on vielä vähän vaiheissa, siis paikallaan edelleen polkee eikä vientiteollisuutta ole paitsi raaka-aineiden myyntiä ja eräiden luomutuotteiden laatu myös kelpaa lännen ihmiskauppapiireille tosin ;)

Kun siis ne öljy- ja kaasuvarat ovat pitkälti myös suomalaiskansojen alueilta riistettyjä (+karjalanmännyt ym.), joiden varassa herrakansa siellä ökyimperiumiaan yhä pyörittää ja välillä pienet punaruskeat maanmiesdesantit vie rajojen ulkopuolellekin...

Kalevi Wahrman

https://www.facebook.com/events/1440418592935515/

Fasismista saadun voiton ja toisen maailmansodan päättymisen 70-vuotistapahtuma

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Nykyiselle EU:lla tässä olisi vakavaa pohdittavaa 9.5.2015 Eurooppapäivänä, jolloin EU itse on luisumassa myös sisäisesti vastakkainasetteluun: "Euroideologit vs. Eurooppa-aatteen kannattajat".
Schuman'in perintö, johon blogi viittaa, on ollut tärvelyn kohteena tavalla, jota Erkki Toivanen kuvaa oivallisesti jo 8 vuotta sitten:
http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4178...

"Ei tarvitse lukea eurobarometrin mielipidemittauksia aistiakseen sen voimistuvan vastenmielisyyden, jota enemmistöt monissa jäsenmaissa tuntevat yhdentymistä kohtaan. Siihen ei luulisi olevan varaa edes Brysselissä. Mutta siitähän tuli maalaustaiteessa surrealismin kotikaupunki, missä mikään ei ole sitä miltä se näyttää, ja runoudessa symbolismin kehto, missä sanojen sointu on ollut aina niiden merkitystä tärkeämpi."

Vuonna 2015 on pidetty kolmet parlamenttivaalit: Kreikassa, Suomessa ja Iso-Britanniassa. Kunkin tulokset kertovat - kuten Toivanen kirjoittaa - "voimistuvasta vastenmielisyydestä ... yhdentymistä kohtaan". - Tulossa ovat vielä Espanjan ja Portugalin vaalit...
Osataankohan näiden tuloksia lukea ja ymmärtää EU:n ytimessä?

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Voimistuvaa vastenmielisyyttä EU:ta kohtaan on myös Suomessa ja varsinkin Jäätteenmäen oman puolueen Keskustan kenttäväen keskuudessa. Brysselin lihapatojen ja simpukkakasarien laitostama Anneli kuten myös Ollli Rehn tuntuvat pahoin vieraantuneen kotimaansa ja puolueensa peruskannattajien nykyoloista.

Toimituksen poiminnat