Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu.

Stubbin keppihevonen

Viime päivinä  on käyty erikoista ulkopoliittista keskustelua. Pääministeri, jonka pitäisi olla suurissa asioissa kansakuntaa kokoava voima, on ryhtynyt haastamaan riitaa ja jakamaan kansaa kahtia.

Suomessa on yleensä vallinnut laaja konsensus ulkopolitiikan linjasta. Presidentti Sauli Niinistö on tätä linjaa ansiokkaasti vaalinut. Nyt Stubb on ottanut keppihevosekseen ulkopolitiikan. Haluaako Stubb konsensuksen Suomesta riitelyn Suomeen?

Kovin johdonmukainenkaan pääministeri ei ole. Kun hän ensin arvostelee yleistä konsensuspolitiikkaa, hän heti perään leimaa ne, jotka varovaisesti keskustelevat ja vähänkin uskaltavat olla eri mieltä hänen kanssaan ulkopolitiikan yksityiskohdista.

Mistä on kysymys? Kyse on siitä, että kokoomuksen johto on säikähtänyt galluplukuja. Pääministeri turvautuu vaikeassa tilanteessa siihen minkä kokee parhaiten osaavansa, ulkopoliittiseen retoriikkaan.

Minulle on kerrottu, että kokoomuksen johto päätti itsenäisyyspäivän alla taktiikkaseminaarissaan aloittaa eduskuntavaaleihin saakka kestävän kampanjan, jolla yritetään horjuttaa keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän uskottavuutta, erityisesti ulkopolitiikassa.

Kokoomus yrittää syöttää suomalaisille mielikuvaa itsestään modernina eurooppalaisena puolueena, kun taas keskusta yritetään leimata väkisin vanhakantaiseksi taantumuksen puolueeksi. Stubbin ulkopoliittisen leimakirveen alle kelpaavat Väyrynen, Kääriäinen ja Lehtomäki.

Ei tule onnistumaan, herra pääministeri! Tämä on niin läpinäkyvää poliittista teatteria, ettei siihen usko edes kokoomuksen oma väki.

Kokoomusjohto yrittää peitellä epäonnistuneen hallituspolitiikan rähjäämällä ulkopolitiikasta. Venäjällä ja suomettuneisuudella pelottelu ovat vanhakantaista taktiikkaa, joka tehoaa suomalaisiin huonosti.

Venäjän kanssa pitää osata toimia viisaasti. EU:n jo vuosia jatkunut vastakkainasettelu ei ole ollut viisasta - se on johtanut rauhan järkkymiseen Euroopassa.

Suomi on sitoutunut EU:n jäsenenä Venäjäpakotteisiin. Se ei tarkoita sitä, ettei pakotteista voisi keskustella, jopa kriittisesti. Pakotteiden asettaminen oli alun alkaenkin vaikea asia monille jäsenmaille.

Pakotteet ovat vaikuttaneet kielteisesti suomalaisiin tuottajiin ja elintarviketeollisuuteen, suomalaisiin työpaikkoihin. Komissio lupaa suomalaisille maidontuottajille 10 miljoonan euron tukipaketin.

Summa on pieni ja vastaa vain kuukauden tulomenetystä. Sen sijaan pakotepolitiikalle ei näy loppua. Kuinka suuri tuottajien pakotelaskusta tulee?

Komissio on luvannut, että Suomen hallitus saa myöntää tukea tuottajille Venäjän vastapakotteiden vuoksi. Mikä on hallituksen linja nyt? Korvaako hallitus tulomenetykset?

Päätöksiä odotetaan, mutta työkykynsä menettänyt hallitus seisoo tumput suorina eikä ratkaisuja tarjoa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Pääministeri Stubbin holtittomien selitysten takana on tyypillinen psykologinen projisoiva minän puolustus- ja selitysmalli; ei vika ole hallituksessa, vaan milloin missäkin muussa kuten ay-liikkeessä tai huonosti hoidetussa ulkopolitiikassa. Mutta ei Kataisen että Stubbin hallituksessa. Kukahan tuotakin vielä uskoisi?

Rikollinen selittäisi puolestaan, ettei vika ole minussa, vaan yhteiskunnassa jne. Lyhyesti sanoen syyt löytyvät aina muista ei itsestä eikä tässä tapausessa Stubbin tai Kataisen hallituksesta.

Kotimaiset auktoriteetit Valtion Tarkastusvirasto (VTV) ja Suomen Pankki lukivat juuri painavat madonlukunsa/tuomionsa sekä Kataisen sateenkaarihallitukselle että Stubbin nelinkontin menevälle tynkähallitukselle.

- Talouden viat ovat kotikutoisia ja isot rakenneuudistukset tekemistä vaille valmiita. Pelastusta on turha odottaa ulkoapäin eikä elvytyksen eli velkaa velan päälle -politiikkaa kannata enää haikailla. Hallitukset epäonnistuivat keskeisessä tavoitteessaan: julkisen talouden vakauttamisessa. Suomi on ennätysvelkaantunut ja työttömyys on satoja tuhansia ja maa on pitkäaikaisessa taantumassa. Kenen syytä?

Lyhyesti sanoen VTV:n ja SP:n mielestä nämä saamattomat hallitukset ovat epäonnistuneet. Hallitusohjelmien noudattaminen on mennyt pieleeen, eikä puhtaita jauhoja löydy kummankaan pussista. Turha syyttää muita raukkamaisesti epäonnistumisestaan. Talouden viat ovat omaa syytä.

Mister Kalluppikin todistaa vääjäämättömästi missä mennään. Hallituspuolue-kokoomuksen alamäki jatkaa syöksykierrettään. SDP:kin ajoi jo ohitse kannatuksessa. Ja sekös nyt kyrsii ja jurppii pahasti ylimielistä Stubbia.

Lisäystä:
http://anttikoskela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18249... (= #47.)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Se, että Kokoomuksen koko kirjo oli edustettuna tässä "Johdamme edestä - ilman kansanenemmistöä NATOon" oli aivan selvää teatteria.
Yritettiin saada jengi uskomaan, että puolue (kokonaisuudessan, laidasta laitaan), on valmis "näyttämään tien". Kokoomus on jo paniikissa - sitä se on, vaikkakaan ei pidä aliarvioida heidän hulluuttaan ja demokratiahalveksuntaa.

Jopa kommaritkin ovat isänmaallisempia kuin nämä mammonanpalvojat. Toisaalta, ei se isänmaallisuus ole näkynyt eduskunnan - tai sanotaan nyt näin; ei ole näkynyt viimesten hallitusten toimissa.
Kaikki esivanhempiemme ponnistelut, valtionyhtiöt, metsät ja kaivokset - "Myyntiin vaan, Hei - me rällätään"-mentaliteetti on kyllä ollut päällimmäisenä.

Kilpailu siitä, kuka on mediaseksikkäin vaalien alla alkaa jo pikkuhiljaa kyllästyttämään. Epäisänmaalliset elementit höpöttelevät samoja mantroja vuodesta toiseen, eikä kansaa edes yritetä saada mukaan mihinkään. Ja syy on se, että jos kansa saadaan mukaan johonkin, se pian huomaa kuinka tyhjän päällä tynnyrit kumisevat.

Henry

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Muuten aivan osuva analyysi, mutta Kokoomus joutui jo kohta hätäkokouksensa jälkeen (kun viimeisimmät gallupit tulivat; puolueet saivat omansa ennen HS:n eilisiä) muuttamaan vaalitaktiikkaansa sikäli, että eduskuntavaalien ykköspaikan havittelusta jouduttiin painopiste siirtämään kakkospaikan tavoitteluun.

Keskustan 8-10 %-yksikön kaula on jo nyt nähtävä liian vaikeaksi tavoittaa, ja kun punamulta-väreet voimistuvat ilmassa muutenkin kuin HS-gallupin vauhdittamina, Kokoomuksen housuihin valahti pelko oppositiotaipaleesta. Tai omaa edes jonkinlaiset reaaliset mahdollisuudet välttyä.

Siksi päävastustajaksi tempaistiin äkkiä demarit, joiden kimppuun jatkossa käydään. Tämä on selvä ja väistämätön taktinen siirto, vain siinä onnistumalla Stubb ja hänen ryhmänsä välttyy nöyryyttävältä korpitaipaleelta.

Olemme varmaan kaikki (melkein) tietoisia Kokoomuksen käynnistämästä todellisestä hätäohjelmasta, viikkokäskyineen, soitto- ja jalkatyöohjelmineen.. Vaikuttaa niin perikadontorjumistoimilta, että melkein sääliksi käy. Tuo ei nimittäin pure ihmisiin. Toista se oli markkinointinero-Tujusen aikaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Stubb on sen verran nuori, ettei ymmärrä suomalaisen sielun kepulaisuutta. Vuoden 1978 "presidentinvaaleissa" Kekkosen valitsijamiehiä äänesti 82,4 prosenttia suomalaisista! Venäjän pelko voi nytkin saada ihmeitä aikaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Ei ole EU/NATO-lobbaaja Stubbista valtioviisaaksi. Tusinapoliitikot ajattelevat vain seuraavia vaaleja ja omaa etuaan, mutta valtiomiehet tuleviakin sukupolvia.

Valtioviisas politiikko on kansaa kokoava eikä kansaa eri leireihin jakava voima. Mitä parempi kansallinen integraatioaste, sitä paremmin kansakunta menestyy. Vrt. urheilu/jääkiekkokullat ja kurinalainen yhteispelitaito.

Matteus 12:25. "Jokainen valtakunta, joka riitautuu itsensä kanssa, joutuu autioksi, eikä mikään kaupunki tai talo, joka riitautuu itsensä kanssa, pysy pystyssä."

Markus 3:24-25. "Ja jos jokin valtakunta riitautuu itsensä kanssa, ei se valtakunta voi pysyä pystyssä. Ja jos jokin talo riitautuu itsensä kanssa, ei se talo voi pysyä pystyssä."

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Suomalaisten etuna on ollut Venäjän kehittyvä talous ja ostovoima. Suomalaisia firmoja siirtyi Venäjälle, nyt nekin ovat huonossa hapessa, niin Stubb sanoi Venäjän talouden tilasta. Ei Suomi voi iloita Venäjän tilan heikkenemistä, kun samalla omat bisnekset kärsii ostovoiman heikentyessä.

Meidän rahat kuluu nyt tyhjän teettämiseen ja tekemiseen tuulivoiman viitoittamalla tiellä, se tie on tasoitettu Pekkarisen lobbaamalla syöttötariffi lailla.
Tuulivoimayhtiöiden ja päättäjien kytkökset pitää asettaa suurennuslasin alle päivänvaloon.

Jouko Silvennoinen

Viestiä tyrkkää ihan pyytämättä, onneksi ei oo faksia tukehtusin paperin määrään.Mitä tilee tuohon ulkopoliitakan hoitoon niin eihän meillä ole ollu senjälkeen kun se ulkoistettiin eu:hun mitään selkeää linjaa ukrainan kriisin alettua porukka oli kuin varsat kevätlaitumella kuka missäkin selfikuvia ottamassa todellisia sankareita.Ja kukahan niitä valtion omaisuuksia on enemmän ollu pistämässä lihoiksi kuin Sipilä ns. kasvurahastoiksinsa, ja tuossa edellisessä kirjoituksessa tuli tuulituet nyt sama taho jonailee taalerintehtaalle metsäbio tuet et näin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Kaikkea sitä kuuleekin. Kokoomus: Suomi NATOon ilman aiemmin luvattua kansanäänestystä! Ei NATOon meno ole suinkaan mikään ilmoitusasia.

"EU/NATO- kiimainen diktaaattorijuntta" Stubb,Sasi, Salolainen, Kanerva ja Zyskowicz ovat epädemokraattisesti viemässä EMU-mallin mukaisesti Suomea NATOon ilman aiemmin luvattua kansanäänestystä. Keneltähän he tällä tempulla kuvittelevat keräävänsä irtopisteitä ja ääniä tulevissa, huhtikuun 19.päivän eduskuntavaaleissa?
"

Näyttää "sekoomus" sotkeutuneen pahasti housuihinsa kuin Summasen akan poika aikoinaan .... gallup/vaali-täkyjä miettiessään.

Presidentti Niinistö pani kokoomuksen sooloilijatkin ruotuun: (OIKEIN)

http://yle.fi/uutiset/presidentti_niinisto_tapasi_...

http://yle.fi/uutiset/nakokulma_niiniston_jalki-is...

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Sanompa tässäkin seuraavassa samaa mitä eräässä toisen uutisen kommentissa:

Poliittisen teatterin ammattitaidottomat, lähinnä Stubb ja kokoomuksen nuoret komeljanttarit esiintyvät säälittävällä antaumuksella, eivätkä huomaa olevansa jo suorassa lähetyksessä kun on air-valo jo palaa. Ei kannattaisi puhua ohi käsikirjoituksen, varsinkaan läpiä päähänsä..

Säälittävintä tässä hallituksen kiemuroinnissa on sekin, että kaikki eivät sentään ole nuoria pyrkyreitä vaan sekaan on sotkeutunut vanhempaakin kaartia, kuten mm. mr Salolainen ja muutama muukin, joilta jo odottaisi aikuismaista kokemusta ja ymmärrystä.
Mahtaa Vapaavuorta ja Kanervaa ottaa nupista, kun ei voi kuin jupista.

http://www.uusisuomi.fi/comment/624682#comment-624682

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Anneli hyvä.

Toivomme, että sinä tulet sieltä Brysselistä eduskuntavaaleihin ja sitten tulevaan hallitukseen, jota johtaa pääministeri Sipilä. Suomi tarvitsee sinun kaltaista kokenutta ja jo merkittävissä asemissa ollutta poliitikkoa. Me tavalliset kansalaiset eli äänestäjät pyydämme sinua tulemaan ja antamaan oman osasi isänmaamme pääsyyn pois tästä vakavasta tilanteesta.

"Minulle on kerrottu, että kokoomuksen johto päätti itsenäisyyspäivän alla taktiikkaseminaarissaan aloittaa eduskuntavaaleihin saakka kestävän kampanjan, jolla yritetään horjuttaa keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän uskottavuutta, erityisesti ulkopolitiikassa."

Tuo on totista totta. Onhan sinulla korvat, joilla kuulla.

Tule Anneli Suomeen. Älä jää sinne simpukkapatojen ääreen turhanpäiväisiä seikkoja pohtimaan. Isänmaa tarvitsee sinua ja nyt.

Toimituksen poiminnat