Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu.

Ukraina, pakotteet ja EU

EU on päättänyt pakotteista Ukrainaa vastaan. Ne ovat täsmäpakotteita, joiden tarkoitus on kohdistua väkivallan käyttäjiin ja ne astuvat voimaan heti. Tavoitteena on väkivallan lopettaminen.

Matkustusrajoitukset, varojen jäädyttäminen ja mellakkavarusteiden vientikielto ovat sinänsä oikeita toimia, mutta selvää on, että EU:n pakotteilla ajankohtaista kriisiä ei ratkaista. Tärkeintä olisi saada osapuolet neuvottelupöytään.

EU voi pyrkiä rauhoittamaan tilannetta ja toimimaan välittäjätehtävissä, jos pyydetään. Liian innokkaat neuvojat voivat kuitenkin aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin hyötyä.

Ukrainan presidentti ja hallinto ovat päävastuussa maansa tilanteesta. He ovat avainasemassa myös kriisin ratkaisussa. Väkivaltaa ei voi hyväksyä, harjoitti sitä kuka tahansa. Eniten kärsivät aina tavalliset ihmiset.

Ukraina on suuri ja strategisesti tärkeä maa. Kriisin kärjistymisellä olisi arvaamattomia seurauksia koko Euroopalle.

Siksi Suomessakin on syytä seurata tarkasti, mitä Ukrainassa tapahtuu ja tarjota hyviä palveluksia, jos sellaisia halutaan.

Ukraina on ollut levoton useita vuosia, mutta tämänkertainen kriisi alkoi marraskuussa, kun presidentti Viktor Janukovitšin hallitus ilmoitti luopuvansa yhteistyösopimuksesta EU:n kanssa ja vahvistavansa sen sijaan siteitä Venäjään.

Euroopan unionilla on siis oma roolinsa Ukrainan kriisin kärjistymisessä. EU:lla onkin itsekritiikin paikka. Kun tavoitteena oli lisätä vakautta ja yhteistyötä, tuloksena on ollut levottomuuksia ja verenvuodatusta.

EU ei toimi aina kovin viisaasti kansainvälisillä areenoilla. Se jakelee mielellään ohjeita, mutta unohtaa usein historian ja realismin. Ukraina ajautui tilanteeseen, jossa se joutui valitsemaan EU:n ja Venäjän välillä.

EU:n ja Venäjän suhteissa kaikki ei ole kohdallaan. Se on avainkysymys myös nykyisessä Ukrainan kriisissä. Jos Ukraina aiotaan nostaa myös taloudellisesti jaloilleen, EU:n, Venäjän ja Ukrainan on toimittava hyvässä yhteistyössä.

Etupiirit ja valtapolitiikka olisi työnnettävä sivuun. Nyt on kyse siitä, halutaanko ja pystytäänkö estämään Ukrainan sisällissota. EU ja Venäjä eivät voi välttää vastuutaan.

Tavalliset kansalaiset pelkäävät oman turvallisuutensa puolesta. Jos poliittisia johtajia myrkytetään ja teljetään vankilaan, kuinka pahasti voidaan vainota tavallisia ihmisiä.

Ukraina ei ole päässyt riitojensa keskellä nauttimaan perusasioista eli taloudellisesta kasvusta, yleisestä turvallisuudesta, korruption vähentymisestä, oikeusvaltiosta, demokraattisesta vaikuttamisesta ja yleisestä hyvinvoinnista.

Ukrainalla on edessään pitkä tie nykyisestä kriisistä kohti parempaa tulevaisuutta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Suomen eurooppa-jäsenyys on nyt osoittautumassa myös geopoliittiseksi virheeksi. Itsenäisyyden ja puolueettomuuspolitiikan säilyttäminen olisi mahdollistanut skandinaavisen yhteistyön puitteissa tarpeellisen liennytysmahdollisuuden, eikä tällaiseen tilanteeseen oltaisi välttämättä edes ajauduttu.

Nyt me olemme konfliktin osapuoli ja pakotteissa mukana. Ei lainkaan hyvä. Venäjäsuhteetkin ovat jokseenkin retuperällä.

Tuuli on kääntynyt puhaltamaan idästä. Sen ei tarvitse tarkoittaa riitaista eroa EUsta, mutta kyllä Suomen on arvioitava asemaansa nyt vakavasti uudelleen. Meidän asemamme itsenäisenä puskurina olisi etu sekä Venäjälle että EUlle.

Ei rähmällään mihinkään, vaan pystyssä päin omalla tontillaan ja yhteistyöhalukkaana kaikkiin suuntiin.

Kalevi Wahrman

Uutisoinnin mukaan pakotteet kohdistuvat vaaleilla valittuihin päättäjiin.
Entä ne muut väkivallan käyttäjät joista myös usarin blogissa löytyy tietoa ja kuvia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tarkoittanet Putinia ja Medvedeviä?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kirjoitte, että "Viktor Janukovitšin hallitus ilmoitti luopuvansa yhteistyösopimuksesta EU:n kanssa ja vahvistavansa sen sijaan siteitä Venäjään."

Ukrainan hallitus ei luopunut yhteistyösopimuksesta, koska mitään sopimusta ei ole koskaan allekirjoitettu. Ukrainan hallitus päätti kääntyä Kiinan ja Venäjän hallitusten puoleen pelastaakseen maan uhkaavalta talouskaaokselta. jonka juuret ovat Yhdysvaltain ja EU:n keinottelutalouksien lamassa.

Presidentti Janukovitshin Kiinan ja Venäjän matkojen tuomisena oli yhteensä 22,5 miljardin dollarin hätälainoitus (Kiina 7,5 mrd, Venäjä 15 mrd) ja Venäjältä tulevan kaasun hinnan roima alennus. Lisäksi Kiina ja Venäjä lupautuivat tukemaan Ukrainan raskaan teollisuuden uudistamista ja ulkomaan viennin edistämistä.

EU:n itälaajentuminen on kokenut vakavan takaiskun, josta se ei tule lähivuosina toipumaan.

Petri Kaivanto

Juuri näin. Hyvä alku olisi, että USA lähtisi pois Euroopasta ja vähän muualtakin... On aivan törkeää, että ukrainalaiset joutuvat keskenään tappelemaan tätä paljon suurempaa sotaa. Venäjä voisi myös palauttaa miehittämänsä Suomen alueet.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Eu on taas paljastanut rumia kasvojaan naamion takaa. Epämieluisan Sveitsin kansanäänestystuloksen tiimoilta ruvettiin uhkailemaan ja painostamaan.

Sama kuvio toistuu Ukrainassa. Suomen ei pidä kuulua tällaiseen syndikaattiin.

Toimituksen poiminnat