Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu.

Sillanrakentajana Euroopassa

On hieman koomista, että pienen Suomen eurovaaleissa kahden puolueen, kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien, pääteema on ollut jopa ylimieliseksi äitynyt suuruuden ihannointi.

Pääviesti on kuulunut, että suomalaisten kannattaa äänestää vain kokoomusta tai demareita, koska niiden edustajat kuuluvat europarlamentin kahteen suurimpaan ryhmään.

Samojen puolueiden edustajat valittavat kuitenkin yleisesti, että suuret jäsenmaat sanelevat EU:ssa ja pienet jäävät jalkoihin. Näköjään joskus pieni on kaunista, joskus taas suuri.

Kaikkein pisimmälle taisi mennä ehdokas Liisa Jaakonsaari, joka kirjoitti, että jos ei äänestä demareita tai kokoomusta, äänet menevät hukkaan. Voi tätä kansanvallan halveksuntaa! Voi tätä ylimielisyyden määrää!

Ja mikä on totuus? Asiantuntijat ja euroedustajat itsekin todistavat, että yksittäinen meppi puoluekannasta riippumatta voi olla vaikutusvallaltaan vahvempi kuin suomalainen ministeri. Edellytyksenä on, että hän saa omassa ryhmässään hyvän sekä arvostetun aseman ja sitä kautta merkittäviä tehtäviä.

Jos katsotaan nykyistä europarlamenttia, parhaat asemat ovat saaneet keskustaliberaalien (ALDE) ryhmään kuuluvat suomalaiset. Ryhmän viidestä suomalaisesta jopa kolme toimii europarlamentissa valiokuntansa varapuheenjohtajana (Jäätteenmäki, Takkula, Virrankoski).

Kilpailijat voivat tietenkin vähätellä varapuheenjohtajien merkitystä, mutta kyllä paikat kelpaisivat hyvin kokoomuksen ja sosiaalidemokraattienkin edustajille.

Suomen kokoomuksen neljä ja SDP:n kolme edustajaa hukkuvat tähän ihannoituun suuruuden unelmaan.  Heidän äänensä on kuin hyttysen ininää eli vaivaiset alle puolitoista prosenttia omissa ryhmissään, kun keskustalaisten osuus ryhmässään on viisi prosenttia. Tämä on puhdasta matematiikkaa.

Myös nykyisessä komissiossa keskustaliberaaleilla on vahva edustus. Komissiossa on nyt 27 jäsentä, joista kahdeksalla on keskustaliberaalitausta. Tämäkin murentaa ikävästi kokoomuksen ja SDP:n väitteitä keskustan vähäisestä vaikutusvallasta EU:ssa.

Politiikan asiantuntijoiden eturiviin kuuluva päätoimittaja Timo Laaninen havainnollistaa puolueiden eroja yritysvertauksella. Keskusta on kuin kansainvälistynyt perheyritys. Se vaikuttaa aktiivisesti Euroopassa keskustaliberaalien verkoston kautta, mutta pääkonttori ja päätösvalta pidetään Suomessa.

Kokoomus ja SDP ovat Laanisen mielestä europuolueidensa tytäryhtiöitä, jotka noudattavat pääkonttorin ohjeita. Sinne se hukkuu suomalaisten ääni.

Euroopan parlamentin suuri idea on yhteistyö yli puolue- ja maarajojen. Tässä yhteistyössä itse haluan olla sillanrakentaja. Ei kannata halveksia kenenkään ääntä, ei edes konservatiivien tai sosialistien ääniä.  Kansanvallassa kaikki äänet ovat tasa-arvoisia.

Suuria emme ole, annetaan arvo pienillekin, olkaamme siis demokraatteja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Ei tuo Laanisen Timppa mikään puolueeton arvostelija ole, eikä ole koskaan ollutkaan. Umppikepulainen jo finninaamaisesta alkaen, mutta eihän se ole synti. Kyllä kepulaiset saavat kunnioittaa, me muut pidämme hauskana skribenttinä.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Mutta Annelilta löytyi totuuden siemen. Todellista demokratiaa on äänestää muitakin kuin suuria puolueita. Itseäni ärsyttää suunnattomasti tuo sama eli väitetään potaskaa äänten hukkaan menemisellä. Ei ne hukkaan mene, jokainen ääni toimii signaalina siitä miten yhteiskunnassa ajatellaan.

Ääni keskustalle tai toiselle alkiolaiselle rintamalle PS+KD ei mene hukkaan.

Mutta onhan keskusta hyötynytkin vastaavasta tilanteesta kun Anneli ja Paavo kamppailivat pääministerin paikasta.

Anneli on edelleen mulle suuri poliittinen sankari lyödessään paavon kanveesiin.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Yllättävä loppukiri- ja kalkkiviivapurkaus Jäätteenmäeltä.
Ainakin minä osaltani olen huomannut, että ryhmästä riippumatta henkilön kyvyt sosiaaliseen verkottumiseen ja lingua eurofrankan puhumiseen ovat mitä ratkaisevimmat.
Olipa ryhmä mikä tahansa.
Tässä mielessä uskon, että Stubb-tyyppi on paras - tähän mennessä.
Mutta on siellä muitakin tähtiä ollut...
(Paasilinna kärjessä, Myller heti siinä perässä jne).

Mutta, mutta: tavataan Brysselissä ja vertuutetaan, Anneli!
Rauhaa, finansseja ja ilmastoa!

mrA (nimimerkki)

Asiallinen kirjoitus Jäätteenmäeltä. On se aika kummallista, että demarit ja kokoomus ovat valinneet tuollaisen taktiikan. Antaa erikoisen kuvan demokratiasta.
Tietääkseni millään ryhmällä ei ole ehdotonta enemmistöä Euroopan parlamentissa.

Guest (nimimerkki)

Jos kaikkien suomalaisten meppi-ihanteesta valittaisiin joku keskiarvo, tuloksena taitaisi olla Jäätteenmäki. Älkää kysykö miksi, mutta on se ihan hyvä rouva varmaan - mun mutsi maalta äänesti sitä jo. Näin prekaarina äänestin itse Lapintietä, toivotaan kummallekin mepille iloisia ja työntäyteisiä aikoja Brysselissä.

luuserius (nimimerkki)

Itse olen päättänyt tänään äänestää Suomen keskustaa.Ehdokkaasta päätän myöhemmin.Keskustaa on lyöty kovasti,koska puolue ajaa vanhoja perinteistä arvoja kuten yhteistyötä joka suuntaan ja sotilaallista liittoutumattomuutta.
Anneli on mainio valinta jos Suomelle haetaan suoraselkäistä edustajaa Eurooppaan,suomalaisia arvoja edustamaan.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Kunhan Anneli joskus kertoo totuuden fakseista, mutta ei hän sitä tee ennen kuin eläkkeellä, niin parempi on kohdata tarmo parempiin ehdokkaisiin, paitsi jos tykkää yhtä korruptoituneesta menosta kuin saman puolueen Kauko.

luuserius (nimimerkki)

Eiköhän paljastukset Lipposen lupauksista valkoisessa talossa kerro tarmokkuudesta.Kansa palkitsi vaalivoitolla,puoluepoliittinen peli kuitenkin johti tappioon.Annelilla ei taida tässä olla hävettävää.

Kaukon kaltaisia ihmisiä on Suomessa edelleen kymmeniätuhansia.Lama aika ja yrittäjyys ja velkojen takaukset tekivät monista ihmisistä lainsuojattomia.
Eduskunnassa Juhantaloa arvostettiin tapauksen jälkeen.Ehkä ne lähimmät työtoverit ja heidän käytös kertoo enemmän kuin me muut tulemme koskaan tietämään Juhantalon todellisesta luonteesta.Itse tiedän lähipiiristä ainakin sen että Juhantalo on saanut yhden äänen varmuudella.Ja Satakunnasta tulee lisää ja paljon.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Ensimmäinen kappale sentään jotain kertoo, toinen ei ainakaan moraalin omistajalle.

Guest (nimimerkki)

En tiedä Haapavaaran puoluetta, mutta varokaatte vaan faksikohuja, jos teidän riveistänne joskus valitaan naispääministeri.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Olen vapaa filosofi. Saa tulla juottamaan myrkkymaljaa, varmaan juon sen ihan tyylikkäästi.

Guest (nimimerkki)

Joo turha flirttailla millään katkopirtelöllä, kun sentään on kyse Euroopan tulevaisuudesta.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Yllä olevaa puhetta voi vain kuulla pohjanmaan lakimiehiltä, paikasta jossa kylän valot on sammutettu, että ei eliitti näe kenen tyttö/poika siellä vonkaa tavaraa.

Ei ole yhtään tulevaisuutta saavaa kirjoitusta tullut tämän osoitteen alustalla tällä nimimerkillä taikka nimellä. Vieraat tulee ajallaan, talo elää tavallaan.

Guest (nimimerkki)

Kelvannee katkomalja eli ei, suuruuden logiikassa on tietysti oma viehätyksensä. Tosiasia kumminkin lienee, että sisäiset erot kaikissa parlamenttiryhmissä ovat aika merkittävät: berlusconilaiset vs. suomalainen kokoomus, kreikkalaiset kommunistit vs. suomalainen vasemmistoliitto, ALDE koko rönsyineen. Anneli lienee oikeassa ainakin siinä, että suomalaisen mepin on hyvä saada vaikutusvaltainen paikka voidakseen edes vähän määritellä sitä miten ryhmä äänestää.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Hmm, vaikea kuules uskoa tuota sinun kaaviota, mutta pohdin huvikseni, ja silti suuresti epäillen, vaikka hyvän xapatistan haistaen.-

Erkki K. Laakso (nimimerkki)

Annelin poliittinen sankaruus on valheellinen myytti!

Anneli Jäättenmäki ryhtyi pelaamaan 2003 eduskuntavaalien alla ns. "Irak- kortilla" ja julkisessa keskusteluissa viittasi epämääräisesti joihinkin "muistioihin" ja väitti pääministeri Paavo Lipposen luvanneen "tukensa Irakin vastaiselle sodalle"? Näinhän ei asianlaita ollut!

Paavo Lipponen oli USA:ssa Whashingtonissa vierailulla 9.12.2002 ja paikkoomassa presidentti Tarja Halosen epävirallista käyntiä valkoisessa talossa 16.4.2002, jolloin oli Bushin ripitettävänä Suomen nuivasta suhtautumisesta *terrorismin vastaiseen*. Siis selvittämässä Suomen linjaa, kun sitä ei ollut! Toisin kuin muut pohjoismaat ja Ruotsi etunenässä, jonka pääministeri miltei heti lensikin Whashingtoniin 11.9 tapatumien jälkeen antamaan tukensa Bushille. Suomi tyytyi vain olemaan hiljaa?

Anneli Jäätteenmäki käytti tuota ns. "Irak- korttia" täysin väärin perustein ja harhautti äänestäjiä luulemaan, että kysymyksessä olisi "Lipposen lupautuminen sotakoalitioon". Näin ei todellisuudessa ollut!

Kun Paavo Lipponen palasi 9.12.2002 USA:n matkaltaan, niin hän omalle puolueväelleen ylpeänä tokaisi, että "sanoin Bushille, että Suomi on numeber one"? Jos Lipponen olisi tehnyt mukamas sopimuksen liittymisestä johonkin "koalitioon", niin tuo ilmaisu ei siihen istu lainkaan.

Presidentti oli informoitu ja tiesi (itsekin) mistä oli kyse, joten hänen oli erittäin helppo priiffata Jäätteenmäkeä ja toimia taustalla "syväkurkkuna". Virkamiesrenki Mannisen faksin syyksi oli kaikki helppo laittaa, kun tiedossa oli että paljastuttu on! Oikeuskäsittelyssä Helsingin käräjäoikeudessa tuo keskustarenki Martti Manninen antoi todistajanlausunnossaan "ymmärtää, mutta ei ymmärtänyt antaa tietojaan"!

Ikimuistoiset lausahdukset ovat paljastavia ja siten jääneet elämään mm. "puhun niin totta kuin voin. Sain faksit pyytämättä ja yllätyksenä.. Presidentti Halonen oli niin peloissaan ja sekaisin, että juhannuksena 2003 Jäätteenmäen kultarantaan jättäessään eroilmoituksensa, niin Halonen joutui pari sanaa lukemaan *muistilapulta*!!

Onko meillä ollut sellaisia "terroristeja" mihin USA:n ulkopolitiikan kynsi on yltänyt? Tähänhän voisi spesiaalisesti vastata euroehdokas Anneli Jäätteenmäki, sillä hän kyllä tietää..

En jaksa uskoa Annelin kykyyn toimia ja olla "sillanrakentaja euroopassa", sillä näin äkkinäisesti ajateltuna ja kokemuksiin pohjautuen ja vielä Urhoudet mukaanluettuna, niistä "silloista saattaa tulla äkkivääriä" ja onko sitä insinööritaitoakaan nyt sitten riittävästi?

Tuolloin, kun tuo Irak case kävi kuumimmillaan, niin soitin Jäätteenmäen kampanjapäällikölle ja kerroin, että "nyt kun olette tämän Irak- korttinne kaivaneet, niin nyt pitää mennä pohjiaan myöden, muute se kostautuu ja tulee kääntymään Jäätteenmäkeä vastaan".. Näinhän kävi!

EKL
Alavus

elakegubbe (nimimerkki)

Asiat muuttuvat muistelijoiden mukaisiksi.
Anneli Jäättenmäki käy oikeaa taistelua rahakkaasta meppipaikastaan väärin perustein.
Onko kiva Kepun edustaja olla ryhmässä, joka haluaa poistaa maataloustuen EU:ssa?
Annelin luonne sopii erittäin hyvin Kepun edustajaksi: siis Musta Kostaja, Golgatan Olga, mutta lämmin ihminen sano Korhonen.
Jäättenmäki päästettiin irti Eduskunnassa, kun tarvittiin todella kovaa ja suorastaan törkeää kepulaista vastustajien parjaamista. Siinä sitä tuli suoraan Pohjanmaalta.
Lipposen parjaaminen ja jopa valehteliminen kuuluu puhuin niin totta kuin osasin ryhmään.

Urpo Sikala (nimimerkki)

Sinänsä en epäile etteikö kolmioleivän ja croisantin välillä valitseva suomalaismeppi europarlamentissa olisi vaikutusvaltaisampi kuin maakunta- ja sukupuolikiintöministeri Suomessa. Eihän tätä pikkumaata ole johtaamaan koskaan tarvittu kuin 2-4 poliitikkoa ja virkamieseliitti. Muusta asiasta: Jalasmökeistä siltoihin, kepu puhuu aina niin totta kuin voi. Aina :)

luuserius (nimimerkki)

Irakista piti tulla rahasampo amerikkalaisille ja heidän liittolaisilleen.Oli se onni että Jäätteenmäki(ja Halonen?)informoivat Suomen kansaa ja alkoi Lipposen puolueen alamäki.
Missä me olisimmekaan jos Lipposen Irak visiot ja lupaukset valkoisessa talossa olisivat toteutuneet.
USA ja sen liittolaiset ainakin ovat syvällä taloussuossa.

Vanha demari (nimimerkki)

" 6 Itse olen päättänyt tänään äänestää Suomen keskustaa.Ehdokkaasta päätän myöhemmin."

Kepun ryhmä EU-parlamentissa hakuaa lakkauttaa maataloustukesi.

Toimituksen poiminnat