Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu.

USA:n tie ei ole meidän

Suomessa on virinnyt vilkas keskustelu huumepolitiikasta Yhdysvaltain esimerkin innoittamana. Meppikollegani Mitro Repo on jo ehdottanut kannabismyynnin monopolisointia valtiolle, jos kannabis Suomessa laillistetaan.

Ei pidä nostaa käsiä pystyyn. Huumeriippuvaisten tilanne ja hoito pysyvät hallinnassa, jos riippuvaiset ohjataan hoitoon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Yhdysvaltain esimerkistä ei kannata innostua liikaa, sillä Suomen ja Yhdysvaltain tilanne on aivan erilainen. Tutkimusten (EMCDDA 2011) mukaan 15-64 -vuotiaista Suomessa on kokeillut kannabista edellisen vuoden aikana 4,6%; USA:ssa luku on merkittävästi korkeampi, 24,1%. Suomessa ei myöskään ole käytetty miljardeja huumeidenkäyttäjien vankilaan sulkemiseksi.

Painetta Suomessa kannabiksen laillistamiseen ei missään nimessä ole. Laillistaminen johtaisi todennäköisesti kannabiksen käytön merkittävään lisääntymiseen.

Kaarlo Simojen tutkimusten mukaan (2013) pistohuumeiden käyttö aloitetaan Suomessa nuorempana kuin muissa Euroopan maissa. Suomessa noin 40 % käyttäjistä on aloittanut suonensisäisten huumeiden käytön alle 17-vuotiaina. Siksikin kannabiksen sallimista pitää harkita hyvin tarkkaan.

Kannabiksen laillistaminen johtaisi todennäköisesti surkeaan lopputulokseen, kun sen yhdistää suomalaisen alkoholikulttuurin huonoihin puoliin.

Päihde- ja mielenterveyspalveluihin kohdistuu koko ajan enemmän säästöjä, mikä rapauttaa varsin hyvän hoitojärjestelmämme kovaa vauhtia. Hoito ei voi olla pelkkää lääkkeiden jakelua.

Hoito ei ole laadukasta, kun se on typistetty vain lääkitykseksi tai harvoihin työntekijän tapaamisiin. Psykososiaalinen kuntoutus näyttää unohtuneen, mikä valitettavasti tarkoittaa, ettei hoito tuota tuloksia.

Potilaita myös kuolee hoidon aikana aiempaa enemmän, kun heidän tarvitsemaansa tukea ei ole tarjolla. Asenteet tuntuvat koventuneen: huumeriippuvaisilta evätään aiempaa useammin heille kuuluvia palveluita ja hoitoja.

Jos tätä suuntausta ei pystytä muuttamaan, voi olla, että Yhdysvaltain tie on meidän. Sille tielle en halua Suomen lähtevän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (97 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kohta voimme houkutella turisteja katsomaan maasta, joka ainoana maailmassa on kieltänyt kannabiksen.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

No jos näin korkealta taholta vastustetaan niin kohta on aivan oikea ilmaisu.
Kannattaisiko asiaa kuitenkin miettiä syvällisemmin? Miksi esim. koko maamme lääkärikunnassamme on vain 4-5 virallisen luvan saanutta lääkäriä, joilla on lupa kirjoittaa resepti lääkekannabikselle? Lyön vetoa, että potilaita jotka lääkkeestä saisivat apua sairauteensa on varmana tuhatkertainen määrä. Nyt en tarkoita narkomaaneja, tai viihdekäyttäjiä vaan todellakin ihmisiä joiden on lääketieteellisesti tutkittu saavan apua lääkekannabiksesta.

Koska kannabis ymmärretään helposti huumeeksi on siitä tullut tabu josta ei saa puhua.
Isoisä joka oli mukana sodassa, kertoi että eihän siellä korsussa ollut muuta lääkettä lääkekaapissa kuin Heroiinia. Se kuulemma kelpasi kaikkiin vaivoihin, ja vasta sodan jälkeen siitä tuli kielletty huume. Miten oli tuo vanhanajan "hotapulveri" jota sai vielä -80 luvulla apteekista ilman reseptiä tai nykyiset ADHD lääkkeet? Ai niin amfetamiiniahan ne ovat... tai Codesan yskänlääkkeen kodeiini jonka ihmiskeho muuttaa morfiiniksi.

Meillä ei tarjoilla olutta, ja varsinkaan nelosolutta ennen kello kymmentä, ja vain lounaan kanssa yhden pullon. Mutta tuolta nurkan takana myymme mieluusti muutaman pimeän pontikkapullon omakustannushintaan. ;-)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mikko Ahola. Mitenkän tuo asia on itärajan takana hoidettu?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Entä Ruotsissa, jossa vastaava ministeri luuli että Coloradossa oli kuollut ihmisiä kannabikseen! Siinä meni uskottavuus ja maine.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mikko Ahola. Ei mikään puolue lähde ajamaan Suomessa kannabiksen laillistamista. Ne eivät halua leimaantua huumemyönteisiksi puolueiksi... Vaalijipponakin huono asia. Ihmiset äänestävät jaloillaan kannattajia ja se...

Karkottaa äänestäjiä eri leiriin. MTV:n gallupissakin 71 prosenttiä vastusti kannabiksen laillistamista. Kannabismyönteisillä Don Quiote-maista taistelua tuulimyllyjä vastaan. Koukusa olevat ajavat asiaa "luonnollisesti" kuin käärmettä pyssyyn. Eikö vain?

Aloitteeseenkin tarvitaan 50 000 kannattajaa. Kuka haluaa leimaantua kannattajaksi? Pääsee vaikka poliisin arkistoihinkin?

Kimmo Wilska

Eikä mikään puolue lähde ajamaan YYA-sopimuksen peruuttamista, kun ei halua leimautua neuvostovastaiseksi.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #44

Päivitä poika historian tietojasi ajan tasalle.

Kimmo Wilska Vastaus kommenttiin #59
Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry Vastaus kommenttiin #59

Sinullakin Kilpiö olisi päivittämisen tarvetta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #63

Oekeessa oot Markku, meillä ite kullakkii on mahottomastikkii päevittelemise paekkoo ja tarvetta, ku ei oo mikskää rohvessyöriks syntynnä, vuan iha tavalliseks pullijjaeseks vuan. Oo se vuan outoo tuo elämä meininki , ku meitillä ite kulakkii o vuan yks elämä,ja joittenkii pittää tärvätä sekkii aenut vilunkiaeneilla, notta sais vaarttia ja viilinkiä elämäsä arkee. Joha tiä nykkyinekkii mualiman mänö pistääpi piän vähemmälläkkii pyörälle. Ee siihe tarvita ennee mittää kanttuveiaeneita pilloomuaan sittee vähhäistäkkeekää järkee. Selevin päen seleviytyy mualimassa paremmi. Vae mittee oot mielpuolta?

Oha niitä muitakkii asijoeta joeta pittäes päevitellä, mut jäekööt seuraavoo kertoo.Hölökynkölöky vuan tiältä Savonmuasta. Mut silti ilo pintaa vaekka syvän märkänis. Paestaa se päevä joskus sinne risukassaankii, vaekka se onkii kuulemma mualiman suurin huumeveikko, ku ompi suurimma osa vuuvesta pilivessä, ryökäle. Nää kannapiksekärryyttäjät harjoittavat kuulemma sitä ilamanpilluutakkii. Melekosia ympäristösä suastuttajjii ja toestennii terveyve vuarantajjii. Tuhmoo hommoo! Pitäs vähä kattoo, mitä tekköö!

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Piraattipuolueen yksilönvapausohjelmasta löytyy "vähintään henkilökohtaisen käytön laillistaminen", joten kyllä ainakin yksi puolue on joka lainsäädännön korjaamista avoimesti ajaa. Homman pointti on vähentää yhteiskunnan kuluja ja kieltolain aiheuttamaa inhimillistä kärsimystä. Vai eikö kieltolakienhistoria ole tuttu, Kari?

http://arkisto.piraattipuolue.fi/asiakirjat/puolue...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #49

Suopiha sittäe yrittöö, yrittänyttä ku ei laetata eli moetita.Kieltolak on tuttu juttu jo kooluajoilt. Senkö lillukanvarre vaarraa työ koko kännipissi-missijonne näätäätte rustoovan? Taetaapi jäihä pilit ja pallit pattaa, sillä kalastuskikkailulla ja kelevottomilla syöteillä ja täyillä. Elekee unta nähkö ja huaveilla moesesta suitsutusvappauvesta. Ei polliitikotkaa oo ny iha niin tyhmiä, vaekka sote- ja euro- ja Emu-asijoessa ovatkii. Ee ne nyt sentää oo kaekissa asijoissa nii heleposti höpläytettävissä. Vae mitteekä ootta mielpuolta?
Tapani ootta kaet jo tulleet tuntemmaa? En oo sammoo mieltä kanssanne.Ee sinne päenkää.Turha juaritella selevempee selevempöökin asijoo. Palaverj o piättynny.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Aloitteeseenkin tarvitaan 50 000 kannattajaa. Kuka haluaa leimaantua kannattajaksi? Pääsee vaikka poliisin arkistoihinkin?

Ikävä homma jos pelko ohjaa ihmistä. Ihmeellistä että jos aiheesta puhuu on heti narkkari.

Mä en ole nisti vaikka oon pössytellyt. Työni oon aina kiitettävästi hoitanut, osaan käyttäytyä, en ole väkivaltainen, olen omilla rahoillani päihdyttänyt sekä lääkinnyt itseäni. En ole tarvinnut lääkärin palveluksia kannabiksen takia ikinä, en alkoholinkaan takia.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #51

Oikein. Se on rehellistä puhetta. Jokaineen vastaa itsestään.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kannabiksen ja piikkihuumeiden sekoittaminen samaan kirjoitukseen, tekee kirjoituksesta asenteellisen, koska niillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa!

Kannabis alkoholiakin miedompana päihdyttävänä aineena tulisi ilman muuta sallia ja suomi voisi kerrankin olla etunenässä asian suhteen.

Kimmo Wilska

Lisäksi kannabiksen kriminalisointi itse asiassa edistää piikkihuumeiden käyttöä, koska molempia saa samoilta laittomilta markkinoilta. Ns. porttiteoria on itse asiassa argumentti kannabiksen laillistamisen puolesta!

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Toi porttihuume läppä on tullut Usasta, eikös niin. Siel kannabiksella usein aloitetaan ja sitten vasta siirrytään viinaan. Näin olen erijutuista ymmärtänyt. Voin toki olla väärässä.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

"Kaarlo Simojen tutkimusten mukaan (2013) pistohuumeiden käyttö aloitetaan Suomessa nuorempana kuin muissa Euroopan maissa. Suomessa noin 40 % käyttäjistä on aloittanut suonensisäisten huumeiden käytön alle 17-vuotiaina. Siksikin kannabiksen sallimista pitää harkita hyvin tarkkaan."

Mikäs ihmeen logiikkaa tässä nyt on?
Miten kannabis yleensäkkään liittyy "pistohuumeisiin". Mitä ihmeen merkitystä suonensisäisten huumeiden käytön aloitusiällä on kannabiksen laillistamisen kanssa?

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

"Kannabiksen laillistaminen johtaisi todennäköisesti surkeaan lopputulokseen, kun sen yhdistää suomalaisen alkoholikulttuurin huonoihin puoliin."

Mitähän tässä on ajettu takaa? Miten suomalainen alkoholikulttuuri liittyy kananbiksen laillistamiseen?
Muuttaisiko kannabiksen laillistaminen sitä alkoholikulttuuria entistä huonommaksi?
Oletat kannabiksen käytön lisääntyvät, eikö sesilloin syrjäyttäisi alkoholin käyttöä ja nimenomaan parantaisi "alkoholikultuurin" huonoja puolia?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Kansan viisaus: Tyhmän pään takia kärsii koko ruumis. Typerä ei opi: hän tietää!

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Tuollahan se on sanottu. Päihteiden saatavuuden ja jakelun lisääminen todennäköisesti lisää kokonaiskulutusta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Miten piikkihuume vaikuttaa kannabiksen käyttöön? Suomessa päihteiden käyttö alkaa tupakalla ja alkoholilla.

Miksi otat kantaa asiaan josta et näköjään tiedä yhtään mitään?

Lisäksi Suomessa on päihdehuolto erittäin huonoa, ja harva käyttäjä hakeutuu hoitoon koska käyttää laittomia aineita.

Voisi meppi ottaa myös selvää lääkekannabiksesta ja kertoa miksi sitä Suomessa on lähes mahdoton saada?

Miksi lääkeyhtiöt vastustavat lääkekannabista?

Miksi sitä ei käytetä Suomessa epilepsianhoidossa tai syövänhoidossa?

Miksi huume muuttuu lääkkeeksi jos lääkäri sitä määrää?

Kuinka moni suomalainen syö piripohjaisia lääkkeitä, miksi niistä tulee vieroitusoireita?

Kofi Annan kehotti maailman johtajia lopettamaan epäonnistuneen huumepolitiikan

http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/159348...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Lääkinnällisillä vaikutuksilla ei voi perustella viihdekäyttöä, eikä viihdekäytöllä voi perustella lääkinnällisen käytön kieltämistä.

Sama jttu morfiinin ja muiden opiaattikipulääkkeiden kohdalla.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Totta, mutta ei kannabiksen laittomuus voi olla esteen lääkekäytölle, jota se tällä hetkellä on valitettavasti.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola Vastaus kommenttiin #37

Ei pitäisi olla. Tätä mieltä oli THL:n asiantuntija tänään radiossa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #39

Joo, kuuntelin. Ja kannabista lääkekäyttöön on tutkittu 1970 luvulta lähtien Israelissa. Ihmettelen että muka tietoa ei ole. On jos jaksaa etsiä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mitenkäs Indonesia suhtautuu huumeasioihin?Tai Malesia, Iran, Vietnam, Kuuba ja Egypti. Puhutaanko siellä kannabiksen laillistamisesta ja millaisia tuomioita siellä saa huumerikoksesta?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Ainakin Iran,Malesia,Egypti taitaa suhtautua huumeisiin samoin tavoin kuin alkoholiin? Eikös noi muslimimaita ole? Miksi siel silti on valtaisa huumeongelma? Vai kannatatko Suomeen kuolemantuomioita pössyttejijöille?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Ei nyt ammuta norsupyssyllä hyttysiä. Jotkut ovat fiksoituneet huumeasioihin oikein elämän tehtävänään. Ei nähdä eikä kuulla eikä kirjoiteta muusta. Se on elämääkin isompi asia heille. Sääli, vaikka natsit pitivät sitäkin sairautena mottonaan.

Ville Pohjankoski Vastaus kommenttiin #18

Puhut varmaankin itsestäsi? Aika paljon otat kantaan asiaan joka sinua ei kosketa tai josta et tiedä mitään. Siinä sivussa haukut eriävän mielipiteen esittäjiä huumeongelmaisiksi tai heität pseudofilosofisia neronleimauksia, kuten "Miksi pitää päihtyä?". Vastausta en tiedä, mutta alle 10% suomalaisista ei päihdytä itseään lainkaan. Kysythän seuraavalla kerralla päihtymishalun problematiikasta myös terassilla istuvilta kaljanjuojilta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #35

Ville Pohjankoski. Kolmenkymmnen viiden vuoden kokemus kriminaalipolitiikassa on opettanut yhtä sun toista asiaa. En tarvitse neuvojasi ja viisastelujasi.

"Syö säästäen savea, sanoi sammakko pojilleen,sillä maailman sivu on pitkä."

Mutta kukin taplaa tyylillään elämänsä halki. Valinta kun on vapaaehtoista.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #55

On ollut ilmeisen vahva putkinäkö päällä vaiko silmälaput?

Elämä on hienoa kun oikein sen oivaltaa. Mun on helpompi elää kun mun ei tarvitse salaille kannabiksen nauttimista.

Salailu on yksi raskaimpia asioita se ei tee mielelle hyvää.:)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #60

Ei tarvitse salailla. En kannata kannabiksen laillistamista. Eikä ole mitään tarvetta sen käyttöönkään. Eikä puolustelupuheisiinkaan.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Indonesia, Egypti, Iran, Kuuba, ... Siinäpä vasta mainio viiteryhmä Suomelle.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Keskeistä: terve ihminen ei tarvitse huumeita.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Eikä lääkeitä, alkoholia,tupakkaa yms..Kuinka moni terve ihminen tarvitsee alkoholia? Miks nollalinjaa ei voi sen suhteen liikenteeseen ottaa? Miksi niin moni terve ihminen sitä vastustaa?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Johtuisiko tuo ihmisten heikosta itsetuntemuksesta ja välinpitämättömyydestä omaa terveyttään kohtaan? Kukaan ei pakota - itse kukin valitsee mitä "nauttii" tai on nauttimatta. Tarvitaan ns. rohkausryyppyjä tai mukavia fiiliksiä tai vahvistavia aineita kuten dopingia, jotta pärjäisi. On monta syytä ja selitysta miestä ja naista myöten. Ilo ilman viina tai päihteitä on mukamas teeskentelyä. Päihteisiin luetaan alkoholi, huumeet, pillerit ym. "mömmöt" ja kemikaalit tinneriä myöten. On fyysistä ja henkistä riippuvuuta ja pahimmillaan molempia yhdessä. Joku "matka" voi johtaa suoraan puupalttooseen.

Joni Virtanen Vastaus kommenttiin #24

Jos jokainen itse valitsee mitä nauttii tai on nauttimatta, niin miksi on niin suuri ongelma laillistaa kannabis? Kukaan ei pakota juuri teitä käyttämään kyseistä kasvia.

Käyttäjän BennyAlexanderTulirinta kuva
Benny Tulirinta

Eivätkö demokratian keksijät siis olleetkaan terveitä kun he tajuntaa laajentavien päihteiden siivittämänä pohtivat ja kehittivät demokratian olemusta?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Eli se, että Suomessa käytetään jotakin huumetta vähemmän kuin muualla (artikkelin kolmas kappale) on argumentti kannabiksen laittomuuden puolesta, ja toisaalta taas se, että Suomessa käytetään joitain huumeita enemmän kuin muualla (viides kappale), on myös argumentti kannabiksen laittomuuden puolesta. Niinpä tietysti...

Käyttäjän alttisalomaki kuva
Altti Salomäki

Jos kannabista saisi ostaa laillisesti kaupasta, josta ei saa kovia huumeita, sitä ei ostettaisi katukaupasta, josta saa myös kovia huumeita.

Kumpi malli altistaa suonensisäisille huumeille? Kummassa mallissa on alempi kynnys päätyä ostamaan kovia huumeita katukaupasta?

Älkääkä sanoko, että kannabiksen laittomuus pitäisi katukaupan kurissa. Jokainen yläastelainen tietää, keneltä aineita kaupungissa saa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Jossittelu ei auta huumeasioissa. Vai onko yhteiskunnan asiat jo niin huonosti, ettei tietyt henkilöt voi elää enää ilman huumautumista?

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Lyhyesti: On.

Mutta asia on monimutkaisempi. Ihmiset käyttävät jo valmiiksi päihteitä eikä käytön kieltäminen vähennä käyttöä vaan lisää ongelmia.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Kysymyshän ei ole huumeesta, jota tarvisi polttaa. Polttaminen ei koskaan ole terveellistä.

Mutta kasvihan on luonnon kasvi, jota ei haluttu kilpailuun.

Koska sen hyöty kaikessa on ylivoimainen. Suomessa poltettiin pellot, suurten energiayhtiöiden toivomuksesta, joskus kuusikymmen luvulla!

Käyttäjän AnteroHelasvuo kuva
Antero Helasvuo

Taas Jäätteenmäki puhuu niin totta kuin osaa: "Laillistaminen johtaisi todennäköisesti kannabiksen käytön merkittävään lisääntymiseen." Väite ei perustu mihinkään.

Kunnon poliitikko perehtyy parhaaseen mahdolliseen asiantuntemukseen ja esittää mielipiteensä sen mukaan. Hän saattaa myös katsoa parhaaksi valehdella, jos odottaa hyötyvänsä siitä. Huono poliitikko puhuu pehmoisia mutu-juttuja asioista, joita ei tiedä mitään. Kuten Jäätteenmäki tässä.

Ettäkö "USA:n tie ei ole meidän"? Tähän asti se on nimenomaan sitä ollut. Mielipuolinen huumausainepolitiikka ja erityisesti kannabiksen demonisointi järjettömän ankarine sanktioineen on lähtöisin Amerikasta ja Amerikan painostuksesta levinnyt kautta maailman.

Epädemokraattisille vallanpitäjille se sopiikin erinomaisesti. Yleensä pätee sääntö, että mitä raaempi diktatuuri, sitä kovemmat rangaistukset huumerikoksista. Monessa maassa on voimassa kuolemantuomio järjellä arvioiden pienistä rikoksista. Samalla näissä maissa rehottaa suuren luokan huumekauppa hallitusten tai niitä lähellä olevien piirien organisoimana ja suojeluksessa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Komppaan Antero Helasvuota.

Yhdysvalloissa ainakin rehottaa huumekauppa hallitusten suojeluksessa :D

Vastahan paljastui (ihan virallisesti: vaihtoehtopiireissä asiasta on puhuttu jo vuosia) että Yhdysvaltain huumausainevirasto DEA, oikeusministeriö ja Yhdysvaltain hallitus pyörittivät yhdessä meksikolaisen Sinaloa-jengin kanssa kokaiinikartellia.
Ja tottahan CIA:llakin oli näppinsä pelissä. Ainahan niillä, yksi heroiinijalostamokin omassa tukikohdassa Pohjois-Laosissa.

Eikä siitäkään kauan ole, kun Yhdysvaltain hallitus, oikeusministeriö ja asevalvontavirasto ATF/BATFE edesauttoivat asekauppaa Meksikon huumekartelleille.

Ja se on ollut jo kauan tiedossa, että oopiumintuotanto kukoistaa parhaimmin NATOlaisten valvomilla alueilla.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Yhdysvallat on tuottaa myös kannabis. On siis tuottanut 1960 luvulta lähtien. Monet saavat kuukausittain sätkät kuriiripostilla kotiovelleen.:)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Käyttäjät ja huumepisneksentekijäthän ne on parhaita asiantuntijoita huumeasioissa mielestään. "Kokenut kun kaiken tietää"; varsinkin jos on taloudellisesti, henkisesti ja fyysisesti riippuvainen niistä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Lisäksi viel kaikki kulut tulevat nyt veronmaksajien piikkiin. Asia olisi eri jos kannabista verotettaisiin. Nytkin holistit maksavat omat hoitonsa alkoholiverona.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tämä lienee niitä ainoita asioita jossa USA:n "tie" voisi olla meidänkin tiemme.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

MA. Olisiko se pikemminkin Pohjois-Koreaan verrattava tie tässä tapauksessa? "Ooppiumia kansalle" Takapajulan kurjuudessa, että järjestelmä säilyisi siedettävänä.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Tämä kirjoitus ei sisällä yhtään argumenttia kieltolain puolesta. Kirjoitin asiasta nopsasti pienen tekstin:

http://juhanikhr.puheenvuoro.uusisuomi.fi/159871-u...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Hyvä.:) Jokseenkin hyvä että edes Mepit osallistuvat keskusteluun. Koska siten huomaa heidän tietotasonsa näissä asioissa. Tunne ohjaa vahvasti, tieto sivutaan tai johdetaan harhapuoluille.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

(lähinnä oikeistolaisen) CATO-instituutin mukaan Portugalin huumeohjelma on ollut menestys http://object.cato.org/sites/cato.org/files/pubs/p...
Siellähän huumeet dekriminalisoitiin ja lisättiin sosiaalisia ohjelmia.
Tosin EU:n talouskuripolitiikan jälkeen homma saattaa livetä käsistä.
Mutta siitä taas ei voi Portugalin huumepolitiikkaa moittia.

Sitten on tämä EU:n oma raportti http://www.emcdda.europa.eu/publications/monograph...
jonka sisällöstä kertoo http://www.dw.de/report-clears-the-air-on-european...

Mutta jos Anneli Jäätteenmäki ei ehdi perehtyä pitkiin teksteihin niin tässä Reutersin uutinen siitä, kuinka Hollannissa käytetään vähimmin kannabista, vaikka siellä on hyvin liberaali suhtautuminen asiaan
http://www.reuters.com/article/2009/11/05/idUSL573...

Ville Pohjankoski

Öö, ei kai sitä kukaan ole vapauttamassa tai laillistamassa ollutkaan. Esimerkiksi paljon puhuttu lakiajoite ajaa dekriminalisointia, joka taas on aivan eri asia eikä tuo alan kahviloita katukuvaan.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Mepit ei ehkä ehdi näperrellä terminologian parissa? Dekriminalisointi ja laillistaminen, molemmat kelpaa termeinä kun äänestäjistä kamppaillaan. Miksi takertua sanojen merkityksiin - tai edes itse asiaan :D (sarkasmia)

Tietysti o n mahdollista, että Anneli Jäätteenmäki ei y m m ä r r ä mikä ero on dekriminalisoinnilla ja laillistamisella.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

HHän oli takertunut Mitron blogikirjoitukseen. Sen takia varmaan laillistamisesta puhuu. On silti uskomatonta mitä soopaa Jäätteenmäki kirjoittaa. Populistista nuolentaa. Keskustakaan ei saa vaaleissa ääntäni.;)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Jäätteenmäkihän edustaa keskustaa eli maalaisia. En tiedä mikä nykyisin on tilanne maaseudeulla, mutta muistan nuoruudesta hyvin sen, että maalta kotoisin oleva nuorie kuvasi maalaisyhteisön silmätikuksi joutunutta yksilöä näin: "Se on kuulemma käyttänyt huumeitakin". Tuolloin se, että joku oli käyttänyt huumeita oli maalaisyhteisölle merkki siitä, että ihminen oli lähes paholaisesta seuraava, ja hänen elämänsä oli täysin pilalla ja kaikkien muiden nuorten oli parasta pitää vähintään kilometrin etäisyys kyseiseen nuoreen.

En tiedä onko tilanne vielä samanlainen, ja että maaseudulla pössyttely on niin tuntematonta, että se herättää moraalisen paniikin, jos kuullaan jonkun paikkakunnan nuoren kokeilleen kannabista?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"maalta kotoisin oleva nuorie kuvasi maalaisyhteisön silmätikuksi joutunutta yksilöä näin: "Se on kuulemma käyttänyt huumeitakin"... En tiedä onko tilanne vielä samanlainen..."

Ainakin silloin toistakymmentä vuotta sitten tilanne oli samantapainen, kun tulin rengaskiinnityksellä Helsingistä Heinävedelle.

Satuin kaupassa kuulemaan leipähyllyn takaa kun minusta keskusteltiin. Keskustelijat päättelivät, että minun t ä y t y y käyttää huumeita, koska olen Helsingistä, minulla on nenärengas ja "ne nahkahousuttii".

Tilanne oli herkullinen, kun tulin esiin hyllyjen välistä :D

Kuulin myös eräästä pariskunnasta, jonka perään lähetettiin nahkahousujen takia poliisi, koska nahkahousujen takia oli selvää, että "naikkonen on venäläinen huora".
Ei ollut. Oli Hyvinkäältä ja naimisissa sen miehen kanssa :D

Nykyään asenteet ovat järkevämpiä, ainakin nuorten keskuudessa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Vai johtuisiko se siitä, että maalaisnuoriso on henkisesti vahvempaa ja itsekriittisempää kuin kaikkien viettelysten alttiina olevat ja syrjäytyneet tai tietyissä ylemmissäkin piireissä liikkuvat kaupunkilaisnuoret ,joiden vanhemmat ovat syyllistyneet vapaaseen kasvatukseen uraputkessa ollessaan ja heidänkin lapsensa ovat olleet heitteillä ja saaneet etsiä korviketta muualta. Puhun 35 vuoden ammattinäkökulmasta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Etlari: Rajoituksista pidetään kiinni.(3.2.2014,s.6). Kannabis: Harva kansanedustaja kertoo kokeilleensa. Valtaosa STT:n kyselyyn vastanneista kansanedustajista pitää nykyisiä kannabisrajoituksia perusteltuina.

Kyselyyn vastasi 200 edustajasta 88. Heistä yli kaksi kolmasosaa on tyytyväinen nykyisiin linjauksiin. Lainsäädäntöä haluaisi kiristää viidesosa, kun taas lievennysten kannalla on harvempi kuin joka kymmenes.

Suomessa kiellettyä on niin kannabiksen ostoyritys, käyttö muuna kuin lääkeaineena, hallussapito, kasvattaminen ja myynti. Huummausainerikoksista voidaan tuomita sakkoihin tai kovimmista huumerikoksista jopa yli kymmenen vuoden tuomioihinkin. Käytännössä pienistä määristä kannabista selviää sakoilla tai nuhtelulla. Törkeät huumerikokset katsotaan kohdistuva ihmisen henkeen ja terveyteen. Siksi kovat tuomiot. Epämääräinen pyttytuomiokin on mahdollista toistuvistä, törkeistä huumerikoksista.

Kansanedustajat vastasivat kyselyyn nimettöminä tammikuun lopulla. Viisi vastaajaa ilmoitti joskus kokeilleensa kannabista: yksi Suomessa muut ulkomailla. - Muusta väestöstä vuoden 2010 kyselyssä kannabiksen kokeilijoiden osuus oli 17 prosenttia 15-69-vuotiaista. - MTV:n äskeisessä kyselyssä vastustajia oli siis 71 ja kannattajia 17 prosenttia.

Kun kansanedustajilta (88) kysyttiin, pitäisikö kannabiksen käytön sääntelyä Suomessa a) kiristää? vastaus = 18; b)säilyttää ennallaan? vastaus =62; c)muuttaa hieman sallivammaksi? vastaus = 5 ja d)muuttaa tuntuvasti sallivammaksi? vastaus = 3.

Lopputoteamus: kannabis on poliitikoille herkkä aihe, eivätkä kaikki 200:sta uskaltaneet imagosyistä vastata asiaan ollenkaan. Vain 88 vastasi kyselyyn. Mainetta pitää selvästi varjella tulevia vaaleja silmällä pitäen.
,

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kari Kilpiö: - "Huummausainerikoksista voidaan tuomita..."

Tuota kirjoitusvirhettä voisi vähän vielä jalostaa. Kannabista voisi hyvin kutsua pikemminkin hummausaineeksi kuin huumausaineeksi. ;-)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kari kerro miksi lääkekannabis on ylikallista. Vaikka olisi oikeus sitä käyttää, ihmiset ajautuvat pimeillemarkkinoille tai sitten kasvattavat itse kasvinsa, joka muuten on järkevin vaihtoehto jos rahan kannalta asiaa ajattelee.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Johtuneeko se siitä, että kovalla hinnalla rajoitetaan huvikäyttöä? Erikoislääkkeet ovat aina kalliita. Samoin pimeästä ostetut epämääräiset tuotteet.
Kauppaaminen kun on pisneksen tekoa ja hädänalaisten hyväksi käyttöäkin. Kysyntä/tarjontakin määräävät hintaa kuten muussakin kaupanteossa.

Esimerkiksi juopolle viinan hinta ei ole koskaan liian kallista ja sama koskee ilmeisesti huumeidenkin käyttäjiä. Ikävä kyllä ryöstöillä ja varkauksilla rahoitetaan myös huumeostoksia. Ja huumeveloista on tapettu monta oharin tehnyttä.Huumerikollisuuteen liittyy monta lieveilmiötä. Iso raha liittyy huumerikollisuuteen. Pomot pitäisi ensisijassa saada kiinni. Heitä näyttää olevan uskomattomissakin piireissä. Kuten on julkisuudessa nähty.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kela ei korvaa, siitä se johtuu. Kovin monella ei ole 15000euroa vuodessa lääkeisiin.

Kieltolakihan pitää yllä juuri kovaa rikollisuutta. Huumepomoja on jo vuosikymmenet jahdattu eikä edelleenkään sota olla voitettu!

”Huumesota on epäonnistunut täydellisesti aiheuttaen suunnattomasti haittoja”, Annan aloitti.

”Uskon siihen, että huumausaineet ovat tuhonneet paljon ihmisiä mutta hallitusten harjoittama väärä politiikka on tuhonnut vielä enemmän. Havaitessamme alkoholin kieltolain epäonnistuneen oli meillä rohkeutta muuttaa sitä”, Annan jatkoi kritiikkiään.

Annanin kieltolain kritiikin kärki kohdistuu sen vaikutuksiin nuoriin, joille langetetaan vankeusrangaistuksia ja jotka saavat rikosrekisterimerkinnän. Annanin mukaan kannabiksen laillistaminen Coloradossa ja Washingtonissa edustavat ”pieniä askelia”, mutta hän toivoi vastaavien aloitteiden tulevan hyväksytyiksi ”tarpeeksi monessa valtiossa ja että tämän kieltolain lopettamiseksi saadaan tarpeeksi painostusta”.

”Missä johtajien johtamiskyky on pettänyt, siellä kansalaisten pitää ottaa johto. Mikä on estänyt meitä tarttumasta tähän asiaan ja aiheuttamasta meteliä niin, etteivät poliitikot enää pysty sitä sivuuttamaan?”

Kokaiinikaupasta tunnetun Kolumbian presidentti Juan Santos luonnehti maansa tilannetta, että ”Neljänkymmenen vuoden jälkeen tuntuu kuin polkisi kuntopyörällä paikallaan, vuodesta toiseen edessään samat ongelmat”.

Santos täsmensi tarkoittavansa huumausainereformilla kaikkia laittomia huumeita.

”Jos ongelmaa lähdetään ratkaisemaan siitä näkökulmasta, että huumejengeiltä pitää ottaa rahat pois, niin se pitää tehdä kaikkien huumeiden kanssa. Mutta terveydenhoidon näkökulmasta lähestymistapojen pitää olla erilaisia, kannabis on eri asia kuin kokaiini”, Santos selitti.

Santos kertoi useimpien kolumbialaisten olevan eri mieltä hänen kanssaan ja useimmat poliitikot kieltäytyvät keskustelemasta asiasta.

”Jos kysyt ihmisiltä, että haluavatko he laillistaa huumeet niin yleensä he vastaavat ei, koska he pitävät huumeita haitallisina, ne myrkyttävät nuorison”, Santos jatkoi.

http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/159348...

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Rahat menee ulkomaille, koska lainsäädäntömme ei salli tuotantoketjua lääkekannabiksen tuottamiseen. Kaiken lisäksi reseptit joita allekirjoitetaan on 2, 4 tai 8 grammaa per vuorokausi, joten kyllä siitä myytävää riittäisi. Suomen lääkekannabiksen käyttäjät kuitenkin on niin kuuliaisia, etten ole kenenkään nähnyt settejään kaupittelevan.

Hiukan olet harhainen, kun kotikomerossaan kasvia kasvattavan rastatukan vedät mukaan järjestäytyneen rikollisuuden velkojenselvittelyyn. Kyllä, henki on lähtenyt varmasti usealta, mutta kyse ei ole mistään satasen kasvivelasta kaverille, vaan vähintään kymmenien tuhansien eurojen arvoisesta katoamisesta ja kovan linjan organisaatiosta.

Kun sua huumerikollisuus pelottaa, niin auta lopettamaan se rikollisuus ja allekirjoita http://dekriminalisointi.fi -kansalaisaloite jo tänään. Se on ensimmäinen askel oikeaan suuntaan.

Ensimmäinen askel kohti valtion hyväksymiä markkinoita, jossa ainetta ei päädy alaikäisille yhtä suurissa määrin kuin nykyään ja josta valtio kerää parin sadan miljoonan haittaveron joka vuosi. Samalla avataan kokonaan uusi tuottava toimiala jokaiseen keskisuureen tai suurempaan kuntaan ilman valtion insentiivejä ja saadaan työpaikkoja niille joilla on jo asiantuntemusta aiheesta. Kovin usea heistä on sossuasiakas H-merkinnän vuoksi, jatkossa sekin voisi olla positiivinen merkintä ansioluettelossa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Totta on, että järjestäytyneen rikollisuuden kannalta kannabiksen laillistaminen tai dekriminalisointi tekisi ikävän loven tienesteihin, kun kannabista saisi laillisesti.
Poliisillekin jäisi enemmän aikaa jahdata isoja rosvoja kun kotikäyttäjien kovistelu jäisi agendalta.

Ja tietenkin myös CIA:n ja vastaavien organisaatioiden varainhankinta+toiminta vaikeutuisi, kun pimeitä operaatioita ei voisi enää rahoittaa kannabiskaupalla. Toki ovat kyllä keskittyneet enemmän kovien huumeiden kaupitteluun, koska niissä tuotto on parempi.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Mitä helvetin huvikäyttöä? Lääkekannabista on niin vaikea saada, että sillä ei varmasti huvia harrasteta!

Käyttäjän MikaPenna kuva
Mika Penna

Hyvä Anneli,

Toteat, että huumeriippuvaisten hoito pysyy hallinnassa jos heidät voidaan ohjata hoitoon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Samaan hengenvetoon toteat, että päihde- ja mielenterveyspalveluihin kohdistuu koko ajan enemmän säästöjä. Näyttää tosiaankin siltä, että suuntaus ei ole parempaan päin. Harmillisesti et esittänyt mitään konkreettisia ehdotuksia miten tämä suuntaus mahdollisesti muutetaan.

Sekoitat myös huonolla tavalla ns. kovat huumeet (piikittämisen) ja kannabiksen keskenään. Jos kannabista johonkin pitäisi vertailla, mikä sekään ei ole tietysti mielekästä, niin ehkä siihen meidän suurimpaan syntiin, eli alkoholiin. Kuten todettua, ei mielellään siihenkään koska kyseessä on kaksi vaikutuksiltaan täysin erilaista päihdettä joista alkoholi myös paljon myrkyllisempi.

Olemme varmasti samaa mieltä siitä, että ongelmakäyttäjät ovat ongelmakäyttäjiä lainsäädännöllisistä seikoista huolimatta ja tarvitsevat hoitoa. Mutta oletko sitä mieltä, että kannabis on syy heidän ongelmiinsa?

Mitä mieltä olet tavallisten ihmisten asemasta lainsäädännön suhteen? Onko oikein, että kuka tahansa voidaan syrjäyttää yhteiskunnasta kannabiksen käytön vuoksi? Epäilen ja uskon, että suurin osa kannabiksen käyttäjistä on täysin ongelmattomia käyttäjiä. Tätä ainakin prosenttiluvut kertovat vahvasti.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"Olemme varmasti samaa mieltä siitä, että ongelmakäyttäjät ovat ongelmakäyttäjiä lainsäädännöllisistä seikoista huolimatta ja tarvitsevat hoitoa. Mutta oletko sitä mieltä, että kannabis on syy heidän ongelmiinsa?"

Itse sanoisin, että addiktio-taipuvainen ihminen kehittää aina addiktion jostakin: pelit, viina, seksi, huumeet jne

Muistutan myös, että Suomen suurin ongelmakäyttäjäryhmä - samoin kuin useimmissa länsimaissa - ovat reseptilääkeriippuvaiset.
Poliisi varmaan osaisi kertoa, mikä määrä aamuruuhkaratsioissa autoilee reseptilääkepöllyssä olevia kunnon kansalaisia matkalla töihin.

Osa reseptilääkeriippuvaisista on ajautunut käyttäjiksi työelämän paineiden takia. Jokin aika sitten luin, että jotkut käyttävät mm. dementialääkkeitä parantaakseen aivotoimintaansa työaikana, ja iltasella sitten nukahtamis- ja masennuslääkkeitä sekä relaksantteja.

Tästä näkökulmasta kun katselee, voi päätellä, että myös lääketeollisuus vastustaa kannabiksen laillistamista/dekriminalisointia.

Luonnontuotteena kannabista ei voi patentoida. Mutta takuulla yritetään! Ainakin kannabiksen ominaisuudet tullaan yrittämään patentoida.
Kaiketi yritetään myös ajaa läpi gmo-kannabista, joihin on istutettu itsemurhaominaisuus eli seuraavan sukupolven siemenet eivät idä > siemenet joutuisi aina ostamaan siementeollisuusyrityksiltä kuten Monsanto.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Kannabiskeskustelu käy vilkkaana.

Pitää myöntää että jotenkin kiehtoo. Minulla on henkilökohtaiset syyni.

Myös rattijuoppoudesta on noussut keskustelupiikki. Rangaistuksia vaaditaan kovennettaviksi.

Jos kannabis, jota käyttökokemuksen omaavat sanovat haitattomaksi "päihteeksi," sallitaisiin, voisiko kompromissina olla kovaan huumerikollisuuteen liittyvää rangaistusasteikkoa koventaa?... Oikein siis helvetisti.

Kaksia markkinoita ei sallittaisi, vaan jo kovan huumeen käytöstä automaattisesti ehdotonta. Levityksestä elinkautiseen jne. Levittäjäthän ovat murhaajia, sen kuolintilastot osoittavat.

No, meillä on hyvä rattijuopumus-lainsäädäntö, vaikka yksittäistapaukset ikäviä ovatkin.

Toisaalta on kai osoitettu, ettei rangaistavuus poista ilmiötä, mutta pitäisi se haitallisen aineksen kiven sisässä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Kriminaalipolitiikassa pohditaan asioita myös kustannus-hyötytietoisestikin yhteiskunnan kannalta. Kaiken kaikkiaan monitahoinen ongelma kuten viinakin myynti Alkossa: tulee tuloja ja haittoja samassa paketissa. Mitkä painavat vaa'assa enemmän? Ynnä muut taloudelliset, sosiaaliset ja yksilölliset ongelmat niiden päälle. Eläppä niiden kanssa kristillisesti ja kestävän kehityksen pyrkimyksin. Voisiko sanoa, että jokainen yksilö on kaikesta huolimatta oman onnensa seppä? Mitä kylvät, sitä niität! Koskee myös makrotasoa - valtiotasollakin.

Jarkko Korhonen

Ehdottomasti pitäisi laillistaa. Silloin Suomessakin voitaisiin rauhallisin mielin ruveta tutkimaan kannabisöljyn terveysvaikutuksia ja niitähän piisaa! Dekriminalisointi olisi tietysti aivan ehdoton, jotta ihmisten ei tarvitsis pelätä tulevaisuutensa puolesta jos jäävät kiinni hallussapidosta. Itselläni ollut vuosikausia viihdekäytössä. Ei kärsi työelämäkään koska ei tarvitse potea mitään seuraavan aamun krapuloita.
Mielestäni myöskin paras lääke stressiin on kannabis :)

Käyttäjän JaniMiettinen11 kuva
Jani Miettinen

Blogitekstistä kaksi lainausta:

"Yhdysvaltain esimerkistä ei kannata innostua liikaa, sillä Suomen ja Yhdysvaltain tilanne on aivan erilainen. Tutkimusten (EMCDDA 2011) mukaan 15-64 -vuotiaista Suomessa on kokeillut kannabista edellisen vuoden aikana 4,6%; USA:ssa luku on merkittävästi korkeampi, 24,1%. Suomessa ei myöskään ole käytetty miljardeja huumeidenkäyttäjien vankilaan sulkemiseksi."

"Kaarlo Simojen tutkimusten mukaan (2013) pistohuumeiden käyttö aloitetaan Suomessa nuorempana kuin muissa Euroopan maissa. Suomessa noin 40 % käyttäjistä on aloittanut suonensisäisten huumeiden käytön alle 17-vuotiaina. Siksikin kannabiksen sallimista pitää harkita hyvin tarkkaan."

Toivoisin, että blogin kirjoittaja miettisi noita kohtia tarkemmin ja oikein ajan kanssa. 15-64 -vuotiaiden joukossa prosenttiluku voi olla 4,6. Se näyttää mukavan pieneltä niin, että ongelma näyttää marginaaliselta, mutta mitä se oikein kertoo koko asiasta.

Luku nimittäin on nuoren kohdalla _paljon_ suurempi. Esim. pääkaupunkiseudun nuorista jo lähes joka kolmas on kokeillut kannabista, ja lähes koko maassakin kokeiluprosentti on samaa tasoa kuin USA:ssa. Sehän kertoo suoraan siitä, että juuri siinä ryhmässä, jota kielloilla olisi nimenomaan tarkoitus suojella, kielto tehoaa aivan onnettoman kehnosti.

Ja sama ilmiö näkyy piikkihuumeiden kohdalla: kielto vaan ei tehoa. Tehottoman kiellon seuraukset eivät voi olla kelvollista dataa kiellon puolesta.

Jani Kaski

Siirrettäskö se kannabiskauppa rikollisilta pois laillisii kauppoihi ni helpottais moni asia. Sitä kun ei vaan tää propaganda maa ymmärrä.

Ilkka Luoma

Cannabis sativa eli hamppu 1] on luonnossa kasvava bioaines, josta saa käsiteltynä kicksejä 2]. USA:n Coloradon osavaltio muuttuu amerikkalaiseksi lääketieteen koekentäksi, sillä osavaltio vapautti ”ruohon” 3] eli marihuanan myynnin ja käytön. Näin mahdollistuu laillinen mielikuvien boosterointi eli vahvistaminen.

Bolivian presidentti Evo Morales 4] piti sykähdyttävän puheen Helsingin yliopiston juhlasalissa – eräänä pienaiheena oli kokapensaiden 5] lehdet. Evo kertoi, ettei ole bolivialaisten syy, että Yhdysvalloissa käytetään vakavin seurauksin kokaiinia 6].

Morales kertoi kansansa pureksineen kokan lehtiä vuosituhannet –

siitä sai energiaa ja jaksamista muun muassa epäinhimillisissä oloissa; espanjalaisten hopeakaivoksissa työskenteleville alkuperäintiaaniorjille – kun Espanjan kuningas halusi tilkitä vuotavaa valtiontaloutta ryöstämällään hopealla ja inkojen kullalla.

Läntisen miehen laboratoriot hoksasivat tuhatkertaistaa kokalehtien voiman –

oli saatava enemmän kicksejä, olihan kasvunhokema tälläkin saralla pop – lisää hallusinaatioita, lisää voiman ja autuuden tunnetta, syntyi kokaiini – niin kutsuttu kova huume. Oli siis saatava enemmän ja nopeammin (niin sanottu - ”lisää hevosvoimia autoon” -efekti).

Hollannin Amsterdamissa on ollut jo pidempään laillisia kannabisbaareja, jonne suomalaisetkin hallusinaatiomatkailijat ovat mielenkohotustrippejään suunnanneet. Kicksit maistuvat myös suomalaisille. Kevytkicksit pelkästä tupakasta tai alkoholista eivät enää riittäneet 7].

Miksi ihminen haluaa boosteroida mielikuvia – psykedeellisten harhojen maailmaa?

Eikö kotoinen huikka eli alkoholihuume riitä? Miksi ei puhdas onnen tunne 8] aikaansaa riittävää tyydykettä – miksi pitää saada enemmän ja useammin?

Moni kuolee tupakasta johtuvaan keuhkosyöpään, moni heittää viimeisen kicksin nurkkaan, kun kuolema korjaa maksakirroosipotilaan autuaammille onnenmaille kokemaan oletettuja paratiisin kicksejä. Liikakäyttö on se jokin, liika ruoka 9], liika makean himo (sokerihumala), liika alkoholi ja liika kannabis johtaa aina kuolemaan – ennemmin tai myöhemmin. Tämä jokin on se kiistakapula – mikä on liikaa ja kenelle!

Kiistakapulana on itseaiheutettujen, tietoisesti aikaansaatujen –

varoituksista huolimatta nautittu liikakicks – siis liikaa ruokaa (sairaalloinen liikalihavuus), liika alkoli (sairaalloinen alkoholismi) ja liika huumematkailu (sairaalloinen narkomania) johtaa valtaviin yhteiskuntakuluihin – joku ja jotkut maksavat nämä hoitoon ja tervehdyttämiseen liittyvät kustannukset.

Tahallaan itsensä sairaaksi saattamisen aiheuttumia ”korjauskuluja” ei makseta, eikä korvata yhteiskunnan varoista – näinkö? 0]. Muilla veronmaksajilla ei ole maksuvelvollisuutta jatkuvasti ja tietoisesti itseään sairastuttavien lääkitsemisestä eikä hoitamisesta. Tunne rajasi, tunne vastuusi – hallitse kicksiesi taso, käyttö ja lisäksi ymmärrä, ettei yhteiskuntaa voi huutaa apuun, kun jatkuvasti uhmaat omaa elämääsi.

Inhimillisyys on osa yhteiskuntamalliamme –

nyt koetamme korjata kicksaajien omaehtoiset ja tarkoitushakuiset hallusinaatiomatkailun elimistö- ja mielenterveysvirheet. Kannabistuotteiden vapautus tuo vastapainoksi täyden vastuun itsestä ja aiheuttamistaan vahingoista.

Onkin sitten aivan eri asia, mitä lähiomaiset maksavat ja huolehtivat – tämä asia ei kuulu yhteiskunnalle – vaan on lähiomaisten, perheen ja suvun oma sisäinen asia. Olen varma, ettei yksikään isä ja äiti hylkää lastaan hädän hetkellä! *] Riippuvuuksien hoidossa on yhteiskunnassamme paljon tuloksia aikaansaavia vapaaehtoisjärjestöjä.

Osaako kicksailija rajoittaa huumausmielialamatkailun tasolle,

josta ei ole kierrettä kovempiin aineisiin. Tutkimusten mukaan altistus suonensisäisiin on konkreettisesti olemassa, haluammehan enemmän ja nopeammin. Niin - haluamme myös lisää, enemmän ja nopeammin ruokaa, alkoholia – tupakointikin lisääntyy himojen herkistyessä – siirrytään vahvempiin ja suurempiin annoksiin.


VIITTEET
1] Hamppu ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Hamppu – [wiki]
2] Kick [s] – kiksi[t] ~ http://www.napsu.fi/vastaukset/kysymys/1278 – [wiki]
2] Saada kiksit ~ http://urbaanisanakirja.com/word/saada-kiksit-saad... -
3] Cannabis ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Kannabis - [wiki]
4] Evo Morales ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Evo_Morales – [wiki]
4] Aymara Evo Morales ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/01/valkoinen-mi... – [BLOG/il]
5] Kokapensaat ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Kokapensaat - [wiki]
6] Kokaiini ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Kokaiini – [wiki]
7] Kadotettu sukupolvi – palautus Elämään! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/kadotetun-su... -
8] Onnea ja tyytyväisyyttä Elämäänsä voi hakea myös rakkaudesta, perheyhteydestä, välittämisestä, huomioiduksi tulemisesta ja esimerkiksi joukkoon kuulumisesta – hyväksyttynä sekä tietenkin saavutuksista, mitä itse voi päämäärinä saavuttaa.
9] Ylensyönti – ja makean himo! ~ http://areena.yle.fi/tv/2111279 – [YLE_Areena ”Lihavuusepidemian syntypukit”]
0] Terveyden – ja sairaanhoidon priorisointi säännöt ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.p... – [IL/il]
*] Vanhempien vastuu, kasvatus ja esimerkin anto ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/05/whiskya-4-vu... – [BLOG/il]

...
EXTRA
Huumekierteinen harhamaailma!
~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/132324-... – [US_P/il]
Sallitaanko huumeet? - Prof. emerita Sirpa Asko-Seljavaara
~ http://sirpaaskoseljavaara.puheenvuoro.uusisuomi.f... – [US_P/sa-s]

...
JK
Tänään myös Suomessa on lääkkeiden, erityisesti mieliala- ja kolmiolääkkeiden käyttö revennyt käsiin – kaduille tulee jälkimyyntiin kymmeniä tuhansia reseptejä myös voimakkaista kipulääkkeistä. Nyt on jo totuttu hakemaan oletettua mielenparannusta ja -helpotusta reseptilääkkeistä. Näitä koukkuja on kaikialla kuin myös koukussaolijoita. Lisäksi on 'kemikaali-aleja', Suomessakin, jotka suunnittelevat ja valmistavat muuntohuumeita markkinoille – on menossa kova kilpajuoksu lainsäädännön ja sen kiertämisen välillä. Missä mennään suomalaiset – kun mikään ei riitä tälläkään hyvin surullisella elämänvarjoalueella?!

...
Ilkka Luoma
http://jontikka.blogspot.fi
https://www.facebook.com/first.ilkka

AL US Vf [392] IL - BLOG 29873
---23012014---

doc.: cannabis_sativa_23012014.doc – Open Office Writer
669 | 6345

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

D3 vitamiinia pitäisi ainakin syödä maassamme pimeänä talviaikana.

Muuten ymmärrän kyllä Obaman halua korjata sosiaalisia epäoikeudenmukaisuuksia, kuten:

"Obama kommentoi Coloradon ja Washingtonin osavaltioiden ajamaa marihuanan laillistamista tervetulleena. Obaman mukaan ei ole oikeudenmukaista, että tilanteessa, jossa hyvin suuri osa väestöstä on joskus rikkonut lakia, vain pieni osa joutuu kärsimään suhteettomia rangaistuksia."

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Haluatko säästää 40 miljoonaa euroa poliisin esitutkintakuluja huumausaineRIKKEITÄ parempaan tarkoitukseen, kuten uuteen lastensairaalaan joka neljäs vuosi?

Allekirjoita kansalaisaloite jo tänään: http://dekriminalisointi.fi

Jos kaipaat lisätietoa, tutustu vaikka näihin:
http://emperor.wikidot.com
http://tusky.fi

Terveisin,
http://k4rv1n3n.net

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Olisipa hauskaa saada Jäätteenmäen kommenttia keskusteluun. Ja vähän lisä perusteita väittämiin.

Eipä taida itse lukea näitä blogejaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Asuttuani 1970-luvulla Alankomaissa, toivoin, etteivät Hollannin tiet olisi Suomen tulevia teitä:
1) huumausaineongelmat, 2) kovan rikollisuuden ongelmat, 3) prostituution ongelmat ja 4) huonosti hoidetun maahanmuuttopolitiikan ongelmat.

Mutta niinpä vain olemme tallustaneet samoilla teillä samoine ongelmineen, koska emme ymmärtäneet oppia ajoissa muiden kokemuksista silloin, kun aikaa vielä oli. Nyt ei ole enää aikaa, sillä "Raid on jo täällä": se tappaa kadulla, pihoilla ja puutarhoissa...

P.S. Tupakansavusta kärsineet joutuivat köhien raahautumaan 2000-luvulle saakka, ennen kuin ongelma tajuttiin ja kielto astui voimaan mm. rafloissa, pubeissa, busseissa, julkisissa rakennuksissa jne.

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

"Asuttuani 1970-luvulla Alankomaissa, toivoin, etteivät Hollannin tiet olisi Suomen tulevia teitä:
1) huumausaineongelmat, 2) kovan rikollisuuden ongelmat, 3) prostituution ongelmat ja 4) huonosti hoidetun maahanmuuttopolitiikan ongelmat."

Lehtitietojen mukaan meillä on nuo kaikki, ja nykyiset politiikat eivät niihin tarjoa ratkaisua.

Mitä siis tilalle?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

No myöhässä ollaan, kuten tietoturvallisuudessakin.
1980-luvulla muuan suomalaistutkija ahersi Stanfordissa tutkien tietoturvaongelmia. Palattuaan Suomeen, häneen ei suhtauduttu ihan vakavasti, mutta jokunen luentosarja kauppiksessa sentään tarjoutui.
Myös tällä alalla Suomi halusi itse tehdä ensin omat virheet, ennenkuin jo muualla havaituille tietoturvaongelmien torjunnalle löytyi kysyntää. Myöhässä tietenkin. :-)

Kimmo Wilska

Tuo otsikko on sikäli ironinen, että koko huumesota on amerikkalaista tuontitavaraa.

Rahul Somani

Jäätteenmäki unohtaa että kyse ei ole USA:n liittovaltion kokeilu ohjelmasta vaan yhden keskilännen osavaltion, Coloradon, kokeilusta toimiiko se vai ei ja tulevaisuus on ratkaisee oliko päätös fiksu. Nevadassa on laillistettu seksin osto mutta se ei tarkoita että koko USA:ssa saa ostaa seksiä.

Nämä ovat kokeiluja joiden tulos nähdään 10-20 vuoden päästä jos kokeilu ei toimi niin putiikki kiinni.

Hollannissa tälläinen kokeilu on jo ollut voimassa monta vuotta.

Otsikko on väärin kirjoitettu. Oikea otsikko olisi "Uruguayn tie ei ole meidän" tai "Coloradon tie ei ole meidän".

Jos Pohjois-Pohjanmaan kunnan kaupat eivät myy alkoholia maksavalle asiakkaalle niin se heidän asia ei koske koko Suomea vaikka Keskusta haluaakin tehdä koko maasta ison keskustalais-pellervolais-alkiolaisen reservaatin.

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

"Kannabiksen laillistaminen johtaisi todennäköisesti surkeaan lopputulokseen, kun sen yhdistää suomalaisen alkoholikulttuurin huonoihin puoliin"

Alkoholiasioissa kuulemma sanotaan että 10% väestöstä juo 50% viinasta. Siksi siis poliitikot haluavat kormuuttaa koko väestöä.

Jos armeijassa tehtäisiin samoin, sitä sanottaisiin simputukseksi: jos ryhmästä yksi tai joukkueesta 2 tai 3 ryssivät ja sen seurauksena kaikki kärsivät, on se simputusta. Sitäkin mep Jäätteenmäki vastustaa.

Mutta alkoholi- ja muu päihdepolitiikkahan ei ole simputtamista, vai onko?

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Onhan tämäkin blogi herkullinen osoitus kuinka kansakuntia voidaan uskotella kaikkeen uskoon, eli hypnoosissa ollaan.

Hamppu on ikivanha luonnon kasvi, jota on aina kerätty, ja joskus viljelty. Se on kaikin puolin hyödyllinen.

Sen polttaminen ei lie niin hyvä asia, mutta salaattinahan se on aina toiminut, historia kertoo. Ja kaiken vaivan se on parantanut. Ei päässyt solun epämuodostumat käsistä, kun luonto korjaa omaansa.

Kasveista aina hyviä alettiin kutsumaan rikkaruohoiksi. Olemme aina kääntäneet kaikki asiat ylösalaisin, joten tämäkään ei ole poikkeus.

Olisi jo aika lopettaa ihmisten holhous.Ennen sitä teki keisarit, miksi kanustamme nykyajan elitismiä. Rikkaat sitä kyllä käyttävät.

Jokainen päättäköön itse, mitä nauttii! Mutta hypnoosissa kyllä olemme monen asian suhteen. Moni ei arvaakaan, kuinka monen asian suhteen.
http://www.youtube.com/watch?v=qgEP9FdIzT8

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Savossa viljeltiin 1950-luvulle asti niin runsaasti hamppua, että sitä alettiin kutsua Savon palmuksi :D

Toki se oli pääasiassa kuitu- ja öljyhamppua. Kasvaa erinomaisesti, ei tarvitse torjunta-aineita ja toimii maanparannuskasvina. Sopii moneen käyttöön kuten huonekalulevymateriaaliksi.

Nykyään sekin on kiellettyä. Tarvitsee erikoisluvan voidakseen viljellä öljy- ja kuituhamppua, joita pitäisi polttaa vähintään paali piipussa saadakseen pöllyt: niiden thc-pitoisuus on olematon.

Jäätteenmäki voisi alkaa ajamaan lakia myös laakerienlehtien myynnin, hallussapidon ja levittämisen kieltämiseksi. Ne ovat VAARALLISIA :D

Laakerinlehtitee avaa näkyjen portin, ja sen vuoksi esim. runoilijat kruunattiin laakeriseppeleillä. Delfoin oraakkelikin käytti laakeria.

On todella huolestuttavaa, että laakerinlehtiä myydään päivittäistavarakaupoissa maustehyllyillä ilman mitään varoituslappuja ja K-12 -merkintöjä. LOL

markku palonen

Suomen alkoholi politiikka/syövät ym lisääntyvät, sairaalat täyttyvät.
Kannabiksen kriminalisointi/vankilat täyttyvät.

Mitä sitten,me maksamme.

Ihmisten aivot ovat tuottaneet huumetta jo miljoonia vuosia.Miksi? Jotta henkemme säästyisi kriisitilanteissa.Onko aivomme laittomia ?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"Onko aivomme laittomia ?"

Ei hallussapito mutta käyttö kyllä.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

USA:n tie ei ole meidän tiemme, kun ei (valitettavasti) olla edes Natossa. Sen sijaan Saksan tie on meidän tiemme, sikäli kun halutaan olla EU:ssa ja eurossa. Lukekaa Saksan liittohallituksen vastausta liittopäivillä vuonna 2001 esitettyyn kysymykseen - pienen määrän, „geringe Menge“ osavaltiokohtainen luettelo alla on Gerhard Schröderillä osittain väärin taikka sittemmin vanhentunut:

„Deutscher Bundestag Drucksache 14/5897
14. Wahlperiode 19. 04. 2001

Antwort der Bundesregierung auf die Kleine Anfrage der Abgeordneten Ulla Jelpke und der Fraktion der PDS – Drucksache 14/5770 – Unterschiedliche Festlegungen in den Bundesländern über die nicht der Strafverfolgung unterliegende „geringe Menge“ von Drogen zum Eigenkonsum

Das Bundesverfassungsgericht hat in seinem Beschluss vom 9. März 1994
(Aktenzeichen 2 BvL 43/92 u. a.) entschieden, dass bei der Strafverfolgung des Konsums illegaler Drogen „geringe Mengen“ von Drogen zum Eigenkonsum nicht der strafrechtlichen Verfolgung unterliegen müssen. Allerdings sei die unterschiedliche Einstellungspraxis der Staatsanwaltschaften in den Bundesländern
bedenklich. Die Länder treffe die Pflicht, für eine im Wesentlichen
einheitliche Einstellungspraxis der Staatsanwaltschaften zu sorgen.
Dieser Verpflichtung sind die Länder bis heute nicht nachgekommen. Eine gemeinsame bzw. einheitliche Verwaltungsvorschrift der Länder, die dafür sorgt, dass das Urteil des Bundesverfassungsgerichts umgesetzt und eine einheitliche Einstellungspraxis der Staatsanwaltschaften gewährleistet ist, besteht bis heute nicht.

Der Deutsche Bundestag hat das Betäubungsmittelgesetz (BTMG) im letzten
Jahr in mehreren Punkten geändert. In Artikel 31a Abs. 1 BTMG wurde ein
Satz eingefügt, der für den Konsum in Drogenkonsumräumen festlegt, dass
von einer Strafverfolgung abgesehen werden soll, wenn bei einer Person Betäubungsmittel „lediglich zum Eigenverbrauch“ und „in geringer Menge“ gefunden werden. Wörtlich heißt es in § 31a BTMG nun, dass die Staatsanwaltschaft von einer Strafverfolgung absehen „kann“, wenn „die Schuld des Täters als gering anzusehen wäre, kein öffentliches Interesse an der Strafverfolgung besteht und der Täter die Betäubungsmittel lediglich zum Eigenverbrauch in geringer Menge anbaut, herstellt, einführt, ausführt, durchführt, erwirbt, sich in sonstiger Weise verschafft oder besitzt“ (Betäubungsmittelgesetz in der
Fassung vom 1. April 2000). Was genau eine „geringe Menge“ ist, ist damit weiterhin nicht bestimmt.

In der Praxis ist aufgrund dieser Situation die Strafverfolgung oder Nichtverfolgung in den Bundesländern weiterhin sehr unterschiedlich.
Nach Auskunft von Betroffenen können derzeit in den Bundesländern straffrei bleiben:

– Berlin: 5 Gramm Cannabis (väärin)
– Brandenburg: 6 Gramm Cannabis
– Bremen: 10 Gramm Cannabis, 0,5 Gramm Heroin
– Hamburg: 10 Gramm Cannabis, 1 Gramm Heroin oder Kokain
– Hessen: 30 Gramm Cannabis, 1 Gramm Heroin
– Nordrhein-Westfalen: 10 Gramm Cannabis, 0,5 Gramm Heroin
– Rheinland-Pfalz: 20 Gramm Haschisch, 100 Gramm Marihuana
– Saarland: 10 Gramm Haschisch
– Schleswig-Holstein: 30 Gramm Cannabis, 1 Gramm Heroin
– Baden-Württemberg, Bayern, Mecklenburg-Vorpommern, Niedersachsen,
Sachsen, Sachsen-Anhalt, Thüringen: Einzelfallprüfung.

1. Kann die Bundesregierung die beschriebene unterschiedliche Handhabung
der Strafbefreiung bzw. Nichtverfolgung von „geringen Mengen“ von
lediglich zum Eigenverbrauch bestimmten Betäubungsmitteln bestätigen?
Wenn nein, wie wird nach Kenntnis der Bundesregierung das Urteil des
Bundesverfassungsgerichts vom 9. März 1994 derzeit in den verschiedenen
Bundesländern umgesetzt (bitte Angaben je Bundesland)?

2. Welche Schritte will die Bundesregierung ergreifen, um im Benehmen mit den Bundesländern die im Urteil des Bundesverfassungsgericht seit sieben Jahren geforderte einheitliche Praxis in den Bundesländern herzustellen?

Die Bundesregierung verweist auf ihre Antworten vom 9. November 1999 und
vom 30. März 2001 zu den schriftlichen Fragen Nr. 35 und 36 (Bundestagsdrucksache 14/2099) sowie Nr. 26 und 27 (Bundestagsdrucksache 14/5731). Im Übrigen wird darauf hingewiesen, dass durch das Dritte BtMG-Änderungsgesetz vom 28. März 2000 (BGBl. I S. 302) der in der Fragestellung zitierte § 31a Abs. 1 Satz 1 BtMG nicht geändert wurde.“

http://dip21.bundestag.de/dip21/btd/14/058/1405897...

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Mukaasi "huumeriippuvaisten tilanne ja hoito pysyvät hallinnassa, jos riippuvaiset ohjataan hoitoon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa".

Tästä olen samaa mieltä, mutta todellisuudessahan kieltolaki on yksi merkittävimmistä syistä, jotka estävät ihmisiä hakeutumasta hoitoon. Koska kannabiksen käyttö on laitonta, hoitoon hakeutumisessa on aina se riski, että avun sijasta tai sen lisäksi saa virkavallalta pamppua ja sakkoa. Tämä nostaa hoitoon hakeutumisen kynnyksen huomattavan korkealle, minkä seurauksena hoitoa ei saada joko hyvissä ajoin tai sitten ollenkaan.

Mikäli kieltolaki kumottaisiin, kannabiksen käyttäjät eivät olisi enää rikollisia. Kun käyttäjät eivät ole rikollisia, voivat ongelmakäyttäjät hakea apua turvallisin mielin, toisin kuin kieltolain ja huumesodan aikana.

Tämä ei ole mielipide, josta voi olla eri mieltä, vaan asiasta on empiiristä todistusaineistoa kaikkialta, jossa kannabista tai muita huumeita on ryhdytty joko ottamaan laillisen kontrollin alle tai dekriminalisoimaan.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Hamppu olisi mahdollistanut puhtaan teollisuuden.Ei tarvisi puhua ilmastonmuutoksesta, ja muusta vastaavasta.

Ei olisi jäätiköiden sulamista öljyn palamisesta aavikoilla, ei olisi pohjavedet turmeltuja kaasukaivantojen avulla.

Olisi ollut helpompaa kaikille, jos LEVI housut olisivat kehittyneet muun hampuntuotannon keskellä. Hampusta nekin tehtiin, ja vahvaa on hamppunarukin!

Jussi Koikkalainen

Eihän tätä kirjoitusta voi ottaa edes vakavasti, joten voiko ottaa kirjoittajaakaan? Ilmeisesti ei, kun ei viitsi edes kommenteja seurata ja niihin vastailla... Asiasta aika mielenkiintoinen keskustelu, vaikka naurattaakin osan kommentoijien putkinäköisyys ja ennakkoluulot, joiden takia ei sitten pystytä todistettua faktatietoa hyväksymään vaan ruvetaan heittelemään muinaisia sananlaskuja tai savvoo huastelemmaa... Enkä myöskään ymmärrä ihmisiä jotka ei _selvästikään_ tiedä asiasta mitään, vaan siltikin pitää yrittää jotain propagandapuppua tulla paasaamaan... Tällä en halua ketään suututtaa enkä väitä olevani ketään viisaampi vaan haluan kehottaa osaa teistä laittamaan ennakkoluulot sivuun ja oikeasti tarkastelemaan jo todistettua faktatietoa kannabiksen D E K R I M I N A L I S O I N N I S T A.( ei laillistamisesta) Tämä ei siis tarkoita sitä että pilvikahviloita tulee jokaiseen kadunkulmaan kalliosta ruoholahteen, vaan sitä että kannabiksenkäyttäjiä ei leimattaisi rikollisiksi, pahimmassa tapauksessa koko loppuelämäksi niinkin harmittomasta ja hyödyllisestä kasvista! Miettikää jokainen päänne sisällä, mitä merkitystä sillä on teille onko naapurin pilviveikko rikollinen vai ei? Eikös se olisi parempi ettei olis sillä sen takia suuremmalla todennäköisyydellä ei se naapuri joutuis pyörimään rikollisissa porukoissakaan ! Tutkikaa faktoja ja pohtikaa niitä monesta perspektiivistä, mutta älkää tuomitko samoin tein, se harvemmin auttaa...

Käyttäjän anttialien kuva
Antti Laine

Vanha kirjoitus, mutta sen verran luokaton, että on pakko kommentoida. Muutamaan kappaleeseen on onnistuttu keräämään kunnioitusta herättävä kokoelma pelottelua, asioiden sotkemista toisiinsa ja suoranaista valehtelua.

Lähdetään nyt ensinnäkin siitä, että 15-64-vuotiaissa ei ole 4,6 % kannabista kokeilleita, vaan oikea EMCDDA:n julkaisema prosenttiluku on 18,3 %. Toinen tilastollinen kummallisuus on väite suonensisäisten huumausaineiden käytön aloittamisiästä, joka perustuu ilmeisesti iltäpäivälehdissä huudeltuihin kokemusperäisiin väitteisiin. Sen sijaan ESPAD-tutkimus kertoo: "Suonensisäisesti huumeita käyttäviä ei juuri löydy 15–16 -vuotiaiden peruskoululaisten keskuudesta". Alle 17-vuotiaana ei siis aloita juuri kukaan.

Suonensisäisten huumausaineiden käyttö ei toisaalta liity asiaan millään tavalla, vaan on pelkkää pelottelua. Laittomuus toki yhdistää ja saattaa jopa ajaa käyttäjät myös riskihuumeiden käyttöön.

Siirrytään sitten hoitoonohjaukseen. Hoitoon ei ohjata, eikä hoitoon voi hakeutua. Laittomien päihteiden käytön vuoksi hoitoonhakeutuminen johtaa välittömästi erilaisiin rangaistuksiin, kuten ajo-oikeuden, opiskelu- ja työpaikan menettämiseen. Viisas eduskuntamme on näin perin tuoreissa lakimuutoksissa säätänyt.

Sitten väitteeseen siitä, että "Laillistaminen johtaisi todennäköisesti kannabiksen käytön merkittävään lisääntymiseen." Näin ei ole käynyt missään maassa, jossa kannabiksen käytöstä ei rangaista. Väite ei perustu mihinkään. Esimerkiksi Hollannissa käytetään sitä ympäröiviä maita vähemmän kannabista.

Toisaalta käytön yleisyys ei ole järkevä mittari. Ainoa perusteltu mittari on päihteiden käytöstä aiheutuvien ongelmien määrä. Kannabiksen käytöstä itsessään aiheutuvien ongelmien määrä on häviävän pieni, käyttäjäkunnasta riippumatta. Sen sijaan viranomaisten sekä käyttäjälle että yhteiskunnalle aiheuttamien ongelmien määrä on moninkertainen käytöstä aiheutuvien ongelmien määrään nähden.

Päättäjät tuntuvat luulevan, tai ainakin uskottelevat meille muille luulevansa, että huumausainepolitiikassa olisi kyse siitä, aiheutetaanko kansalle jotain mainitsemattomia ongelmia sallimalla, vai poistetaanko nämä ongelmat kieltämällä joidenkin satunnaisten päihteenäkin toimivien aineiden käyttö. Jos tämä luulo on todellista, se on suorastaan pelottavan naiivia ja osoittaa täydellistä tiedottomuutta ympäröivästä maailmasta.

Tosiasiassa päätökset vaikuttavat tasan yhteen asiaan: rikotaanko jonkin kemiallisen yhdisteen käytön perusteella lähes kaikkia perustuslaissa ja erilaisissa kansainvälisissä perusoikeussopimuksissa taattuja oikeuksia vai ei. Uskon, että tämä asia on jokaisen päättäjän tiedossa.

Kiellot eivät siis ole mitään muuta kuin tarkoituksellista päättäjien henkilökohtaisten sadististen taipumusten toteuttamista.

Toimituksen poiminnat