Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu.

Urpilainen, oikeuskansleri ja brittikonsultti

Katselin Ylen ykkösaamussa valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen haastattelun. Korviini särähti pahasti, kun Urpilainen sanoi, että Kreikan vakuusjärjestelyyn liittyvien asiakirjojen salaamispäätös perustui brittiläisen asianajotoimiston lausuntoon.

Asiantuntijana käytettiin myös suomalaista asianajotoimistoa, mutta oikeuskanslerin mielipidettä ei kysytty. Tämä on hämmästyttävää. Eikö Urpilainen luota oikeuskansleriin vai miksi häneltä ei ole kysytty?

Oikeuskansleri on hallituksen korkein juridinen neuvonantaja ja samalla myös ylin laillisuusvalvoja. Hänen tärkein tehtävänsä on valtioneuvoston päätösten laillisuusvalvonta.

Tulee mieleen, että hallitus on etsimällä etsinyt perusteita salaamiselle. Muuten ei ole ymmärrettävää, että valtionhallinnon omat julkisuuslainsäädännön asiantuntijat on sivuutettu. Heiltä olisi saattanut tulla vääränlaisia ohjeita.

Miksi hallitus hakee neuvoja Suomen julkisuuslain soveltamisesta ulkomaiselta asianajotoimistolta ja maksaakin siitä vielä huomattavan summan? Julkisuuslain soveltamisen pitäisi ministeriöissä olla normaalia, arkipäiväistä toimintaa.

Hallitus syytää rahaa konsulteille asioiden valmistelussa ja ulkoistaa jopa ajattelun. Pekka Himanen ajattelee hallituksen puolesta ja laatii isolla rahalla hallitukselle visioita. Konsulttidemokratia kukoistaa.

Miksi Kreikan ja Suomen sopimus alun perin julistettiin salaiseksi? Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun jälkeen vasta pakon edessä sopimus julkistettiin.

Päätöksenteon avoimuus on demokratian edellytys. Kansalaisilla on oikeus tietoon. Päättäjiltä ja viranomaisilta vaaditaan oma-aloitteisuutta avoimuuden edistämiseksi. Kovin oma-aloitteisena ei valtiovarainministeriötä voi pitää.

Suomalaiset ylpeilevät usein julkisuusperiaatteellaan ja avoimuudellaan. Avoimuus on joskus nostettu jopa Suomi-brändin keskeiseksi tekijäksi.

Yhä useammin avoimuus jää juhlapuheiden tasolle. Tiukan paikan tullen salailu voittaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

27Suosittele

27 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Harri Räsänen

Kreikan ensimmäisessä tukipaketissa ei tarvinnut salata kun vakuuksia ei edes ymmärretty vaatia. Muistutettakoon, että pääministeri oli Kepun Kiviniemi ja valtiovarainministeri Kokoomuksen Katainen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Anneli, taitaa olla niin ettei vieläkään ole hallituksen ja valtionvarain ministerin taholta kerrottu sitä lopullista totuutta 'vakuuksista'. Etenkään siitä kuka tosiasiassa maksoi sen määrän Suomelle joka nyt 'makaa' infon mukaan ulkomaisella tilillä, kerrotun mukaan 870 milj.euroa. Tuo määrä on kerrotun mukaan hajautettu neljän eri maan velkakirjoihin eli Suomen, Ranskan,Itävallan ja Hollannnin. Pienen määrän ollessa käteisvaroja.

Anneli minkälainen oli kuvio toisen tukipakettineuvottelujen yhteydessä? Ensin kerrottiin julkisuuteen Suomen osuuden tukipaketin takausmääräksi n. 1,4 mrd ja lopulta määrä nousikin 2,2 mrd.iin. Näyttää pahasti siltä että Suomi maksoi itse 'vakuusrahoista' ja että ne kierrätettiin jollain tavoin kreikkalaisten pankkien kautta Kreikan velkakirjoina. Mikä mahtaa olla totuus?

Ihmetellä sopii todellakin koko asiakirjan salausta, sillä kyllä ministerien pitää tietää mitä oman maan julkisuuslaki edellyttää. Edelleen painotan sitä kuinka Urpilainen vielä ennen vaaleja julisti avoimmuutta, mutta hallitukseen mennessään lähes kaikki on ollut salailua.

http://www.hs.fi/politiikka/VTVn+P%C3%B6ysti+Minis...

Arto Pesonen

Vaihda Tossavaisen nimen tilalle Jäätteenmäki (lainattu toiselta blogilta)

"MISSÄ PERUSSUOMALAISTEN AIVOT?

Kansanedustaja Reijo Tossavainen (PS) on nostanut hirveän melun paperista, jonka hän on lukenut heti tuoreeltaan yli vuosi sitten. Tai ainakin hänen olisi pitänyt lukea.

http://reijotossavainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Hämmästyttävän moni muukin kansanedustaja näyttää jättäneen lukematta ja ymmärtämättä paperin, joka olisi pitänyt lukea ja ymmärtää. Sen perusteella kuitenkin on äänestetty.

Erityisesti perussuomalaiset, Tossavaisen johdolla, vaativat nyt päitä vadille. Ilmeisesti heillä eivät aivosolujen viestit kulje normaalilla tavalla, tai sitten he ovat laiminlyöneet tehtävänsä kokonaan. Laiska mediakin yrittää mennä mukaan kauhisteluun. Median ymmärtää; uutisista on pulaa ja monille persut ovat liki ainoa lukijakunta.

Tietyllä tavalla populismi on tullut vihdoinkin tiensä päähän. Kansa valitsi - koska kansa tietää - edustajat, jotka eivät tee sitä mitä heidän pitäisi tehdä. He evät lue sopimuksia, vaan mellastavat sosiaalisesa mediassa.

Vain yksi perussuomalainen hoiti hommansa. Hän luki sen mitä lukea piti ja ymmärsi heti mistä oli kysymys, ja myös sanoi sen.

Hän on tietysti Timo Soini.

Pirkko Ruohonen-Lerner on saanut julkiseksi sopimuksen, jonka jokainen kansanedustaja on saanut lukea jo ennen kuin asiasta äänestettiin. Tossavainen on nyt sitten lehdistä lukenut mitä sopimuksessa sanotaan, vaikka hänen olisi pitänyt sopimus lukea yli vuosi sitten. Työpaikallaan eduskunnassa.

Ei liene blogismiltaan ehtinyt. Tai sitten ei ole ymmärtänyt.

Populismilla saa saman tuloksen kuin arvontakoneella. Valituksi tulee nippu edustajia, jotka eivät ymmärrä mistään mitään, mutta huutavat sitäkin enemmän. Voidaan sanoa että he ovat pissineet äänestäjiään silmiin.

Herkullista tavaraa persut toki ovat yhdelle taholle, ja se taho on media. Erityisesti se verkomedia, joka elää blogipalstansa varassa. Siinä mediassa kansanedustaja Reijo Tossavainenkin (PS) on vakuuttava asiantuntija."

...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Nimimerkki *Arto Pesonen*. Voit ihan itse leikkiä omia fantasia/laatikko leikkejäsi. Itse yritän keskittyä aitoihin tapahtumiin. En leikkeihin. Olen sen leikki iän jo sivuuttanut ajat sitten.

Mikäli tuo profiilissa oleva kuva edustaa ikääsi edellyttävää, niin samoin pitäisi olla myös kohdallasi.

Arto Pesonen Vastaus kommenttiin #6

Oliks sulla Sirpa itse substanssiin jotain älyllistä argumenttia...?

Käyttäjän jaatteenmaki kuva
Anneli Jäätteenmäki Vastaus kommenttiin #7

Olisiko "Arto Pesosella" itse blogin aiheeseen, substanssiin, jotain älyllistä sanottavaa?

Arto Pesonen Vastaus kommenttiin #8

Kiitos kysymästä, Anneli, vastaan paremmalla ajalla sitten kun päästään karuselliin.

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #13

Pesonen. Tämä kirjoitus on nyt karusellissä.

Olisiko herran aika lunastaa lupauksensa ja esittää omat älylliset argumentit Jäätteenmäen aloitukseen.

Arto Pesonen Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Suomen hallitus on kirjannut ohjelmaansa oikeudenmukaisen, avoimuuden ja läpinäkyvän Suomen. Nämä kaikki ovat olleet pelkkää huulien heilumista eikä tekoja ole ollut näkyvissä muuten kuin pakolla. Sitten on vielä vajaakuntoisten työllisyys haluttu parantaa ja samaan aikaan Itella ulkoistaa vajaakuntoisten töitä sinne Filippiineille. Sote-sotku, osinkoverotus-sotku, halutaan lisää maahanmuuttajia vaikka meidän on huolehdittava omista kansalaisistamme, yms.

Minä en luota yhtään eduskuntaan ja toivon, että äänestäjät tajuaisivat äänestää muita kuin niitä eduskunnassa olevia puolueita. Olen oikeasti väsynyt tähän saamattomaan eduskuntaan ja haluan oikeasti muutoksia politiikkaan, yhteiskunnan asioihin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Salailuun on yleensä vain yksi syy: homma haisee. Nyt on menty niin kauas poliitikkojen asiantuntemuksesta, että hirvittää tähän soppaan osallistuneiden puolesta. Pelissä on kuitenkin miljardeja euroja.

Huvittavinta on, että jotkut toimittajat ja muut ulkopuoliset ovat lukaisseet läpi paperikasan ja ilmoittautuneet asiassa asiantuntijoiksi

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Mukavaa pelirahaa, kun ei tarvitse omistaan laittaa.

Voihan sitä uhkapelimuotoisesti pelailla, vaikka ei itse pelin säännöistä ymmärtäisi tuon taivaallista.

Siunattu kansa.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

"" Miksi hallitus hakee neuvoja Suomen julkisuuslain soveltamisesta ulkomaiselta asianajotoimistolta ja maksaakin siitä vielä huomattavan summan? Sen pitäisi ministeriöissä olla normaalia, arkipäiväistä toimintaa. ""

Nuo huonosti muotoillut lauseet tekisi mieli lukea niitä kyynisesti tulkiten. Eikö muka huomattavien summien jakeleminen ministeriöistä ole arkipäiväistä toimintaa?

Vaan vakavasti ottaen: siinäpä sitä onkin hieman ihmettelemistä miksi raha-asiat ovat demokratioissakin salaisia. Eivätkö rahat olekaan yhteiskuntien virallisia asiapapereita? Mikä rooli ylipäänsä yhteiskunnalla on, kun suurimmista summista ja ratkaisevimmista asioista tehdään päätökset jossain ihan muualla kuin demokratian saleissa.

Se on pohjimmiltaan uskonnollinen piirre talousajattelussa, tuo maagisten taikasanojen salailu ja päätösten piilottaminen herrojen perimmäisiin salattuihin kabinetteihin. Eikä EU ole muuta kuin kulissi jollekin tällaiselle maagiselle vallankäytölle. Kansalaisten rooli on olla hiljaa ja noudattaa lakeja.

Ja lait ovat niinkuin ne luetaan. Samoin on raha niikuin se lasketaan.

Käyttäjän jaatteenmaki kuva
Anneli Jäätteenmäki

Seppo Oikkonen, kiitos huomiosta. Muotoilua on nyt yritetty parantaa: "Miksi hallitus hakee neuvoja Suomen julkisuuslain soveltamisesta ulkomaiselta asianajotoimistolta ja maksaakin siitä vielä huomattavan summan? Julkisuuslain soveltamisen pitäisi ministeriöissä olla normaalia, arkipäiväistä toimintaa."

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kysyn vaan, pitääkö todellakin paikkansa, että tämä brittiläinen konsulttifirma laskutti 640000 euroa Suomelta laatiessaan Kreikan vakuussopimuksen ?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Eikö jo Sana neuvo salaamaan hyvät tekonsa? Niin kepukin on aina tehnyt.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Oletteko muuten huomanneet, miten nyt valtioneuvostossa esitetään olevan huojentuneita, kun salauspäätöstä ei tarvitsekaan enää noudattaa, vaikka ovat itse sen salauspäätöksen tehneet?

Kansalaisia viedään kuin kuutiodesimetrin todentamiseen tehtyä astiaa.

Käyttäjän SamiVarsell kuva
Sami Varsell

Se on tiedossa, että kyseistä sopimusta ei olisi syntynyt ilman salausta. Oikeuskanslerin näkemystä ei ole ilmeisesti kysytty, koska se olisi saattanut olla kansallisen edun näkökulmasta väärä. Salauspäätöksestä oikeuteen valittaneiden voidaan katsoa toimineen periaatteen näkökulmasta oikein, mutta kovin isänmaallisena heidän tekoaan ei voida pitää. Toivoa vaan sopii, ettei valittajien takia Suomen maine luotettavana sopimuskumppanina kärsinyt kovin suurta kolausta.

Itse vakuussopimuksestahan ei löytynyt muuta kuprua kun se, ettei Suomen ja Kreikan välisessä sopimuskirjelmässä mainittu sanaa "vakuus". Eli asiasta valittaminen oli muilta osin kuin periaatteen ja poliittisten irtopisteiten keruun kannalta turha. Ja kun kaikkeen nyt halutaan hintalappua laittaa, niin ei suinkaan kyseinen sinäänsä turha oikeusprosessikaan ilmainen ollut.

Julkisuusperiaate on erittäin tärkeä etenkin kunnallishallinnossa ja myös valtiollisessa toiminnassa, mutta joissakin tilanteissa kansallinen etu tai muu etu saattaa mennä periaatteiden edelle ja tällöin lakia täytyy vähän venyttää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Se on tiedossa, että kyseistä sopimusta ei olisi syntynyt ilman salausta."

Jaha, sitten ne perustelut?

Heli Hämäläinen

Itse sanoit että vakuussopimuksesta ei löytynyt mitään. Toisaalta sanot tämän julkaisemisen vaarantaneen Suomen aseman luotettavana sopimuskumppanina.

Kumpi vaarantaa oikeasti kansainvälisen asemamme: Se, ettei Suomi ole demokratia vai se, että valtaapitävien sopimukset paljastuvat.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Nyt pitää kysyä, että oletteko aivan vakavissanne siitä, että nimenomaan Suomen maine luottettavana sopimuskumppanina on vaarassa?

Miltei osapuilleen koko muu euroalue on viitannut kintaalla Maastrichtin sopimuksille. Saksakin jo vuodesta 2003 aina tähän päivään asti, ja ilmeisesti näin myös jatkossa.

Monet euromaat ovat lipsuneet sopimastaan talouskurista tämän tästä.

En kiellä, etteikö talouskurisopimus olisi haitallinen. Itsehän nämä maat ovat hölmöyttään sellaiseen suostuneet.

Mutta Suomen maine on kaikesta em. johtuen vaarassa?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tuo Sami on jo kauheaa jauhamista.
vai kyseenalastajatko eivät ole isänmaallisia!!!!???

Kuules nyt:
Suomi on siis auttamassa - antamassa rahaa, vakuuksia jne.
Milloin antajalle on pistetty ehtoja?

Piirrän vielä Sinulle tämän kuvion:
- Olet p-aukinen mutta tarvitset kodin.
- Menet pankkiin ja pummat rahaa ilman vakuuksia.
- pankinjohtaja sanoo, että vakuudet pitää olla - ainakin 20%:ia.
- Pummaat lainaa 20% ilman vakuuksia.
- Saat rahat ja nyt kerrot pankinjohtajalle, että sinulla on vakuudet.
- Pankinjohtaja lainaa sinulle summan jolla ostat talosi.

Nyt sinua rupeaa kuitenkin kaivelemaan se, että voitko ottaa lainaa pankinjohtajalta, jonka moraali saattaa olla heikko?
Päätät et et ota lainaa, koska pankinjohtajan moraalista ei ole tietoa...

Selvisikö?

Henry

Joachim Seetaucher

Sami on aivan oikeassa ja sanoi saman, minkä oli aikeissa itsekin kirjoittaa. Niin Jutta kuin Jyrkikin ovat selkeästi tuoneet esiin, että Kreikka vaati sopimuksen sisällön salassapitämistä. Suomi oli neuvotellut viikkotolkulla vakuuksista ja vihdoin oli saatu ratkaisu aikaiseksi, jossa varsinainen sopimuksen substanssi tehtiin kreikkalaisten pankkien kanssa. Ehtoihin kuului, että olennaiselta osaltaan se pidetään liikesalaisuutena.

Anneli Jäätteenmäen tökitys on tarkoitushakuista oppositiopolitiikkaa tyyliin "perussuomalaiset". Puoluekolleegat kuten Olli Rehn ja puheenjohtaja Sipilä ovat paljon rehdimmällä linjalla. Ja he puhuvat niin totta kuin osaavat.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

M.O.T.

Oikeasti jos kreikkalaispankit haluavat liikesalaisuuksia niin miksi? Eiväthän ne vakuusmassana olevat paperit ole enää heidän ohjailtavissa?

Ja vaikka olisivat ihan uppiniskaisuuttaan vaatineet salassapitoa Suomen siihen suostumatta, niin eiköhän edunsaaja (Kreikan valtio) olisi pistänyt sellaiset henkilöt pankkien johtoryhmään, että sellaisesta luovutaan.

Toni Selkälä

Itse pidän erikoisena kannanmuutosta. Vielä korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen, kannan kerrottiin tulleen virkamiehiltä, mutta tänään tiedämmekin taustalla olleen ulkomaisten asiantuntijoiden mielipiteen.

Muutoinkin uumoilisin, että kysymys asiakirjojen salaisuudesta tai niiden julkisuudesta on valtioneuvostossa melko arkipäiväinen. Siinä mielessä vastauksen olettaisi olevan valmiina ministerin mielessä jo ihan ilman kysymistäkin. Vai järjestetäänkö aina konsulttitapaaminen kun ministeriön toimet liittyvät toisiin valtioihin tai yksityisiin toimijoihin?

Raimo Luukkanen

Hienoa Anneli. Olen samaa mieltä kanssasi, että oikeuskansleri sivuutettiin siksi, koska urpilaisen älytön sopimus saataisiin salattavaksi. Oikeissa länsimaisissa demokratioissa tenavatähdet(urpilainen -katainen) olisivat saaneet potkut eduskunnan työn sabotoinnista(= salattu sopimus). Eipä tuo laittomuus demarien "kuutosketjun" Arto Pesosta näytä häiritsevän.
Hyvä Anneli! Olet Sari Essayahin kanssa ainoa, joka et ole Brysselissä pelkästään shoppailumatkalla, vaan ajat Suomen asioita. Jatka samaan malliin!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Toivoisin Keskustalta sitovaa kannanottoa siitä, miten he nykyään näkevät tämän EU-tilanteen
+ mitä Keskusta sitoutuu tekemään
+ mitä Keskusta ei tule missään olosuhteissa hyväksymään.

Sitten vain kansanedustjien nimet paperiin ja voidaan unohtaa menneet ja aloittaa uusi yhteistyö; kansa ja Keskusta.
Tuliko diili?
___________________________

Ja muille lukijoille:
Voiko PS tai Vasenryhmä tehdä sellaisen paperin?

Markku Kymäläinen

Koska Espanjan tukipaketin asiakirjat tulevat julkaisuun? Katainen lupasi ne samalla kun myönsi Kreikan papereiden salaamisen olevan vastoin julkisuuslakia.

Kari Kuuva

Eipä taida onnistua julkaisu ensin on opposition haettava oikeudenpäätös ennekö totuus tippuu julkisuuteen ja kansan tietoisuuteen. Se olisikin sitten myös Kataisen uppoaminen lopullisesti.

Pentti Juhani Järvinen

Täysin laitonta se on, että Suomen valtion sopimuksesta vieraan valtion kanssa pyydetään "laillinen lausunto" kolmannessa vieraassa valtiossa toimivalta "asianajotoimistolta." Vai mikä tuo Suomen puolesta asioita päättävä elin oikein on? Juttu on verrattavissa maanpetokseen.

Puuministeri Orpoluinen olisi tullut vaihtaa itse - verkkosukkineen. Koko juttu on uskomaton. Selvähän se on, että NL:n ispiraatioiden ja rahan kadottua joksikin ajaksi britit ja rootsiluiset täyttivät tyhjiötä - alkuun Ahtisuurella. Hän oli tosi esimerkki glorifioidusta aivovauriosta, eli tosi demari.

Käytänössä Kepu ja Kekkonen hallinnoivat takapajulaa nejännesvuosisadan piittaamatta mistään laillisuuksista, mutta taskujaan täyttäen. Nuo demarien "laillisuudet" ovat samaa luokkaa. Orpoluinen - vai kuka tuo verkkosukkamannekiini on - tulisi panna Valtakunnaoikeuteen. Heti!

Joachim Seetaucher

"Orpoluinen - vai kuka tuo verkkosukkamannekiini on - tulisi panna Valtakunnaoikeuteen. Heti!"

Tyyliin: Ukraina ja Timoshenko?

Pentti Juhani Järvinen

Suomea voi ehkä verrata Ukrainaan. En tiedä voisiko Urpiaista tai Halosta verrata Timoshenkoon. Minulla on henkilökohtainen syy olla ärtynyt noiden demareiden - heitä ennen Kepun - hössötyksistä. Niiden vuoksi oli jo häivyttävä Suomesta, mikä ei touhua lopettanut Ruotsissa, eikä sitten Tanskassakaan, missä mm. tuota "verkkosukkapilaa" jatkettiin - julkisesti. Jatkajien joukossa oli mm. brittien tiedustelu.

Hastattelin vuoden 1974 lopulla Aleniusta HeSaan; hän julkaisi kirjan. Paikalla tstossa oli ystävätär Anna. Siis paikalla toimistossa; hänellä taisi olla verkkosukat. Tuohon aikaan SS-mies Pentin Supo ja UM laukkasivat perässäni - diskreditoidakseen. Tiesin liikaa porukan juopoteluista. Alenius halusi tähän aiheeseen, minä en. Hän mainitsi Pariisin lähettilään Enckelin. Lähetystön neuvos Pajari osallistui Ranskassa Supon agenttien kanssa tosityhmään diskreditointiin

UM, sitten demarit tarttuivat tähän haastatteluun, Annaan ja hänen verkkosukkiinsa. Aihe oli hyvä; se oli täysin "aiheeton." Yhdessä vaiheessa mukana oli mm. brittien "erikoisagentit," jotka päätyivät Tanskan televisioon - kuvattuina "harjoitusleirissään." Mukana oli pimuli "verkkohameessa," jne. Urpiainen Kokkolasta poseerasi mukaan.

Kaikilla oli niin hauskaa aina siihen saakka kun Lindh puukotettiin hengiltä - jotenkin saman "pilan" yhteydessä. Tässä vaiheessa verkkosukat muuttuivat kopioiksi jugoslavipuukottajasta, joita aloin tavata. Viimeinen oli mahallaan kadulla tanskalaisen poliismiehen alla.

Uskomatonta, eikö olekin? Mutta Suomen valtion ns. "brändien" teossa on sitä ollut Kekkosen ajoista. Eli jotakin on siellä pielessä, minkä olisi tullut selvitä viimeistään demarien pressan vaalin tuloksesta.

Jaakko Anttila Vastaus kommenttiin #35

"SS-mies Pentti" on stalinistien propagandaa.

SS-järjestö oli vastuussa keskitysleireistä ja tuhoamisleireistä sekä miehitettyjen maiden vastarintaliikkeiden vainoamisesta. Syksyllä 1944 SS-miehet hirttivät siviilejä lyhtypylväisiin Hollannissa ja Belgiassa, kun amerikkalaiset ja brittiläiset joukot olivat lähestymässä.

Waffen-SS-joukot sen sijaan olivat Saksan armeijan eliittijoukkoja: 38 Waffen SS -divisioonaa, jotka taistelivat Saksan itärintamalla, Italiassa ja Normandiassa. Waffen-SS -panssaridivisioonien vuoksi USA:n ja Britannian joukot jäivät toiseksi "kilpajuoksussa Berliiniin".

Saksan liittolaiset Unkari ja Romania lähettivät kymmeniä divisioonia Saksan itärintamalle. Suomi yhden Waffen SS -pataljoonan, joka kotiutettiin vuonna 1943.

Pentti Juhani Järvinen Vastaus kommenttiin #42

Olen erikoisten olosuhteiden pakosta tavannut koko joukon SS-miehiä ja arvioin asianomaisia yksilöinä, kuten ketä tahansa. Mutta se oli omituista, että poliitisen poliisin pomoksi pannaan SS-mies, kun DDR:n tunnustuksesta ja osallisuudesta NL:n viime taistoon on päätetty. Siitä tässä oli kyse. DDR:ssä myös vastaavat täyttivät sen "turvallisuuden."

Itse touhusin tuolloin PE/Tiedustelussa Pariisissa - läntisten agenttien kanssa opiskelijana - hyvin tuloksin. Supo vain jätti tutkimatta käytännössä kaikki ns. turvallisuusongelmat ja tarjosi juomista ja huorausta - selityksenä. Kun en ollut kiiinnnostunut, piti ryhtyä diskreditoimaan. Eli valtaa käytetiin väärin maanpetosten salaamiseksi.

Koomisinta oli, että tuo SS-mies yritti olla "pelottava." Se päättyi siihen, että hän häipyi omasta toimistostaan, kun menin kysymään, miksi hänen juopporenttunsa laukkaavat perässä jopa Ranskassa. Käytössäni oli touhussa vapaasti sekä pistooli että konepistooli. Mutta sen jätön jälkeen olinkin "uhka" Kekkosta vastaan. Hänet olisin voinut päästää päiviltä lähetystössä kolme kertaa - pulmitta.

Eli uhkaksi muuttui Suomessa, jos teki työtään selvin päin, lisäksi muuttui kaikeksi mahdolliseksi muuksi, jos ei osallistunut kännäämisiin. Onko tilanne ratkaisevasti muuttunut? Toheloidaanko nyt selvin päin?

Aulis Mäkitalo Vastaus kommenttiin #45

"Poliittisen poliisin pomoksi pantu mies", suojelupoliisin päällikkö Arvo Pentti, johon Järvinen tässä viittaa, ei ollut koskaan Saksan suomalaisessa ss-joukossa. Pentti palveli koko jatkosodan ajan Suomessa Suomen armeijassa.

Ainoa korkeaan poliittiseen asemaan tai virkaan Suomessa noussut entinen Saksassa palvellut ss-mies oli puolustusministerinä toiminut keskustapoliitikko Sulo Suorttanen. Norjaan peräytyvään Saksan armeijaan Lapin sodan aikana Lapissa värväytyi nuori alaikäinen Mikko Laaksonen, joka myöhemmin toimi sosialidemokraattien ministerinä, ammattiyhdistysjohtajana ja korkeana verohallinnon virkamiehenä.

Pentti Juhani Järvinen Vastaus kommenttiin #46

Jos Arvo Penti ei ollut SS-mies, niin miksi mm. Ranskassa lähetystö puolusti nimitystä sillä, että hän oli kuulunut Waffen-SS:ään; se siis eri asia kuin poliittinen SS. Mikä touhu oli Ranskassa uskomattoman tyhmää. Kun agentit laukkasivat siellä perässä, tultiin kysymään minulta, "mitä kummaaa he haluavat?" SS-mies tai ei, Kekkosen "Arvo" ei vastannut, häipyi vain toimistostaan, väärensi turvalllisuusjuttujen paperit. Sen kunniaksi olisi pitänyt ryypätä ja huorata. Siinä ne Urkin ajan "arvot" olivat. Eikä Koivisto tilanteeseen muutosta tuonut.

Tietosi Suorttasesta ainoana SS-miehenä PlM:ssä ei ole oikea. Mm. liberaalien Malinen kertoi olleensä SS-mies, konsulina Kyproksella. Siellä jouduin Nikosia poliisipäällikön kuulusteluun pommista joka räjähti oven takana, jonka yleensä itse aukaisin samaan aikaan. Siitä epäiltiin jotakuta "sinisilmäistä." Eli sekin oli tosi sopiva paikka manifestoida SS-menneisyyttä, joka ei ehkä sopinut bisneksiin Israelin palvelujen kanssa: huumeita ja varastettuja autoja.

Vastaavissa mentaalisissa asenteissa eletään yhä, vaikka maan suuret johtajat ilmeisesti pysyvät jo jaloillaan EU:n parketeilla. Edistyksenä se on huima, mutta kansalaisten perustuslaillisten oikeuksien kunnioitus on yhä olematon. Salaamisia järjestetään vain entistä paremmin; salattavaa - ja rahaa - kun on entistä enemmän.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eipä ole vieläkään julkistettu Espanjan sopimusta suuruudeltaan 100 mrd. € x 1,9248 % (Suomen ERVV-osuus) eli 1,9248 mrd euroa. Tiedonannon ja annettujen selvitysten mukaan näyttää siltä että 'vakuus' menettely noudattaa samaa kaaviota/kuviota kuin Kreikan kanssa. Taitaa olla niin että Espanjakin on ensin saanut valtion pankkisektorin järjestelyrahastolle ERVV:ltä EKP:n myöntämän tukipakettilainan johon sisältyy myös Suomen 'vakuustalletus' määrä. ES talletussuojarahasto maksaa lainaerää vastaavan vakuuden 769,92 milj. euroa
Suomen vakuustilijärjestelyyn joka taas on vaihdettu eri maiden velkakirjoihin. Minkä maiden? Noudattaako velkakirjojen osaltakin samaa Kreikan kaavaa?

http://www.vm.fi/vm/fi/01_etusivu/eurotilanne.jsp

http://www.vm.fi/vm/fi/03_tiedotteet_ja_puheet/01_...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Karta lapsi valhetta..."

Jos joku sattumalta erehtyy epäilemään, että Suomessa esiintyisi korruptiota politiikan liepeillä, haluan heti rauhoittaa häntä: kyllä sitä esiintyy ja paljon. Siitä kertovat mm. seuraava blogi sekä kommentit 1 ja 7.
http://timoekman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/140522-t...

EU:n liepeillä numerot ovat tuhatkertaiset.
Jos emme pääse tästä eroon, millainen vaikutus sillä onkaan tuleville polville?
Muinoin opetettiin lapsille: "Karta lapsi valhetta, puhu aina totta. Valhe kerran vangitaan yöhön auringottomaan..." Meniköhän se hukkaan?

Jaakko Anttila

"EU:n liepeillä numerot ovat tuhatkertaiset."

Änkyröiden propagandaa.

EU:n talousarvio on vain noin 2 kertaa Suomen valtion talousarviota suurempi. Suomessa on 5 miljoonaa asukasta, EU:ssa on 550 miljoonaa asukasta.

Itävallassa on runsaat 8 miljoonaa asukasta. Itävallan talousarvio on suurempi kuin EU:n talousarvio.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Olisiko Urpilaisen maininnassa britti-lakitoimistosta kuitenkin kyse vain epätoivoisesta yrityksestä vierittää vastuu sinne, minne se ei kuulu.

Kyseistä lakifirmaa käytettiin vakuusneuvotteluissa, joissa sillä varmaan onkin ekspertiisiä.

Että samaisella britti-lakitoimistolla olisi minkäänlaista asiantuntemusta Suomen julkisuuslainsäädännöstä - epäilen, että siltä edes kysyttiin! - on tuhoon tuomittu yritys Urpilaiselta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jossain vaiheessa Urpilainen kertoi ministeriön toimesta käännetyn osittain julkisuuslakiamme tuon britti-lakitoimiston käyttöön. Joten tuossa valossa jollain lailla voisi ymmärtää saadun jotain ohjeistusta. Mutta sittenkin vastuu julkisuuslain noudattamisesta on kyllä ministeriön virkamiehillä ja viime kädessä ministerillä, joka yhdessä hallituksen ministerien kanssa on päättänyt salata sopimuksen suurelta osin. Siis sellaistakin tekstiä sopimuksesta jonka ei missään nimessä pidä olla salaista silloin kun vedotaan liikesalaisuuteen. Liikesalaisuuden paljastaminen olisi jo alunperin estetty julkistamatta sopimuskummpaneiden tietoja.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Hyvä, että edes oppsitioon sidoksissa olevan politiikkon korvissa särähtää mitä lobbareiden "asiantuntijaa" milloinkin toilailijoiden salaseuraa käyttävät!

Käyttäjän AnnikaKumlin kuva
Annika Kumlin

Sopimus päätettiin salata, se vaan oli poliittisesti aivan liian arka aihe vuonna 2011. Koko karuselliahan kritisoitiin monelta taholta ja olisi ollut poliittisesti hankala paikka kuuspuoluehallitukselle jos vakuussopimusta ei olisi saatu aikaiseksi. Kreikan rahoilla oli kiire. Ehkä kiire oli se ratkaiseva. Kaikin puolin hankala vaalilupaus.

Vakuuksista puhutaan Suomen rahoina? Ovatko ne vieläkin Suomen rahoja jos Kreikka maksaa velkansa? Jos Kreikka romahtaa eikä maksa velkojaan, muun muassa korot nousevat myös Suomessa eli tässä on monta muutakin tekijää kun vakuudet. Inflaatiokin voi vaikuttaa asioihin. Ei se niin yksikertaista ole, että Suomi saa rahansa takaisin ja muut eivät.

Lisäksi Suomi joutui vakuusneuvotteluissa taipumaan siihen, että maksoimme koko lainasumman kertasummana, kun muut euromaat maksoivat maksunsa osasuorituksina. Poliittinen hinta vakuuksista. Vakuuksien mahdollisuutta tarjottiin käsittääkseni loppujen lopuksi kaikille euromaille. Suomi oli ainoa joka niitä halusi. Nyt meille kerrotaan että olemme ainoa maa joka niitä saa. Niilläkin on hintansa.

Niin että salaamiselle on voinut olla monta syytä, muillakin kuin kreikkalaisilla pankeilla. Juuri silloin, vaalien jälkeisessä hurmoksessa hallitukselle saatiin ostettua hetken työrauha. Toisaalta, demareille vakuudet ovat mahdollisesti ollet yhtä kalliit kuin arvokkaat.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Urpilaisella oli salaamiseen ainakin tuhat syytä.

Ensinnäkin ja tärkeimpänä - Suomen valtiolla ei ole takauksia Kreikan valtiolta.

On turha väittää, että Venizeloksen allekirjoittama (poliittinen) kirje olisi paperi, jolla on mitään juridista merkitystä siinä tapauksessa, ettei Kreikka maksa lainojaan.

Tuossa tilanteessa - kaikki nämä paperit ja sopimukset on laadittu pelkästään tälläistä tilannetta varten - tulee olemaan kyse pelkästään juridiikasta.

Mikään oikeusistuin ei edes ota käsiteltäväksi Suomen kannetta, joka perustuisi kyseiseen - poliittisesti, mutta ei juridisesti sitovaan - kirjeeseen. Huom. kirjeeseen, ei edes sopimukseen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tuosta paperista muuten puuttuu Jutta Urpilaisen nimikirjoituksen nimenselvennys.

Juridisesti allekirjoitus on näin täysin mitätön ja samalla tuo " poliittinen" kirje täysin yhtä tyhjän kanssa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Toki, mutta ei sekään tuon paperin juridista asemaa muuta miksikään.

markku palonen

Tässä Kalle Isokallion selitys Urpilaisen lainapaperille 17.5-13 Areenalla jälkiviisaissa.http://areena.yle.fi/tv/1918369 kohdassa 9.30

Sillälailla Suomea johdetaan niskalenkillä fantastisesti kaikkia kiittäen.

ulf fallenius

Onko Martta kerhon johtaja Urpilainen koskaan puhunut totta,tuskin vaan aina hienostelevia puheita vailla realismia tai totuutta.Ei kansa moista kauan niele.

Toimituksen poiminnat