Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu.

Kadonneen olympiahuuman metsästys

Olympialaiset ovat kestäneet jo viikon verran, mutta olympiahuumasta ei ole tietoakaan. Ehkä tunnelma nousee nyt, kun yleisurheilu alkaa.

Suomessa kadonnutta olympiahuumaa voi metsästää lähinnä museoista ja historiasta. Vierailin äsken Kortesjärvellä Jääkärimuseossa. Sen yhteydessä oli pieni osasto myös olympiavoittaja Toivo Loukolan kunniaksi.

Loukola voitti 3000 metrin estejuoksun Amsterdamin olympialaisissa 1928. Loukola oli syntynyt Kortesjärvellä, mutta elämäntyönsä hän teki Helsingissä ja edusti urheilu-uransa tähtihetkinä Helsingin Poliisi-Voimailijoita.

Museokäynnillä opin senkin, että naiset osallistuivat ensi kerran olympialaisten yleisurheilukilpailuihin (viisi lajia) vasta vuonna 1928 Amsterdamissa. Suomesta naisyleisurheilijoita oli mukana ensi kertaa vasta Berliinissä 1936.

On mielenkiintoista ja opettavaista havaita, miten ja millaisin perustein aikanaan vastustettiin naisten kilpaurheilua. Ei kannata naureskella niille maille, joista naisia on mukana vasta nyt olympialaisissa.

Muinaisissa antiikin olympialaisissa naisilta ei kielletty ainoastaan osallistuminen kilpailuihin. Naisilla ei ollut asiaa edes katsomoon. Kuolemanrangaistus uhkasi niitä naisia, jotka pyrkivät antiikin olympiakisojen kilpailupaikoille.

Kun naisten viisi yleisurheilulajia hyväksyttiin Amsterdamin kisojen ohjelmaan, päätös herätti Suomessa laajaa kritiikkiä. Yleinen mielipide oli vahvasti naisurheilua vastaan.

Päävastustajana hääri Tahko Pihkala, jonka mielestä naisten viisi lajia olivat viisi naulaa olympialiikkeen arkkuun. Hän piti naisten yleisurheilua epäesteettisenä ilveilynä. Kauneushan on tunnetusti katsojan silmässä.

Pihkala saattoi kyllä katsella naisten urheilua, sillä ”voisihan sitä naisten urheilusuorituksia seuratessaan tuntea ylpeyttä siitä, että on sentään mies”.

Naisetkin vastustivat yleisesti naisten kilpailemista. Suomen naisten liikuntakasvatusliitto päätti hyväksyä vasta vuonna 1949 kilpailemisen niin voimistelussa kuin yleisurheilussa.

Nykypäivänä Tahko Pihkalan puheet ja yleiset asenteet tuntuvat kaukaiselta asialta, mutta eihän niistä kovin pitkä aika ole. Naisten kilpaurheilu alettiin hyväksyä sitä laajemmin mitä enemmän menestystä tuli.

Nyt kun olympiamitalit ovat suomalaisille harvinaista herkkua, kaikki mitalit, niin naisten kuin miesten, kelpaavat. Turha meidän on kuitenkin haikailla 1920- ja 1930 -lukujen huippumenestysten perään. Ne ajat eivät enää palaa.

Meidän on vain hyväksyttävä se, että ei näin pienestä kansasta maailman parhaita urheilijoita joka lajiin synny. Kun huippu-urheilua harrastetaan ammattimaisesti maailman joka kolkassa, menestys on entistä harvinaisempaa.

Huippu-urheilun organisaation ja valmennuksen pitää olla kunnossa, jos aikoo menestyä. Mutta ei auta vaikka organisaatio olisi huippuiskussa, jos lahjakkaita nuoria ei yksinkertaisesti ole riittävästi maailman kärkikahinoihin.

Olkaamme iloisia jokaisesta menestyksestä, tulipa se miesten tai naisten kilpakentiltä. Menestyksen päiviä odotellessa voi käydä aistimassa todellista urheilun huumaa esimerkiksi Lapualla, Sotkamossa tai Vimpelin Saarikentällä pesäpallo-ottelun katsomossa.

Pesäpallo on siitä hyvä laji, että suomalainen voittaa aina!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Höh?

Mainitsette, että "Pesäpallo on siitä hyvä laji, että suomalainen voittaa aina"

Eikö suomalaista pesistä voi siis veikata ulkomailta käsin?

Ovatko ottelut sovittu siten että vain suomalaiset vain voittavat :)

Toki on sanomattakin selvää, että ainoastaan suomalaiset osaavat pelata pesäpalloa.

Käyttäjän jaatteenmaki kuva
Anneli Jäätteenmäki

Arvoisa Jaakko Koskinen, kirjoituksessani ei puhuta mitään veikkauksesta eikä sen laajuudesta.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Olen nolo. En ole arvoisa, vaikka niin mainitsette.

Pyrin lähestymään asiaa huomoristisesta näkökulmasta ja kommelluin itseeni kun muistin Veikkauksen mainoslauseen että "Suomalainen voittaa aina. Lähes jokainen suomalainen, pelaa tai ei, nauttii Veikkauksen tuotolla tuetuista asioista. Veikkauksen koko tuotto palautuu suomalaisille - tieteelle, taiteelle, liikunnalle ja nuorisotyölle."

Toki kanssanne toki toivon toki hartaasti, että suomalainen voittaa aina - ainakin pitkässä juoksussa.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Toki toivon, että suomalaiset tuovat Lontoosta kaikki mahdolliset mitalit ja pisteet kotiin.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kuten Isokallion Kalle taas nasevasti totesi: Suomessa ei taida olla huippu-urheilijoita. On vain kansallisen tason huippuja. Ja voisi kannattaa tehdä tämä urheilijoille itselleen selväksi, että menisi asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Blogistikin taidettiin mainita tuossa keskustelutilaisuudessa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mieluummin vähemmän mitaleita kuin näillä metodeilla, joita todennäköisesti sovelletaan pikkulapsiin lajissa kuin lajissa:

Näinkö Kiinan olympiamenestys on luotu? Katso järkyttävät kuvat

http://www.iltasanomat.fi/muutlajit/art-1288488576...

Paavo Saarijärvi

Hoohoo. Länsi propagandaa. Mitäs luulet että lapsivoimistelijan kuvat ovat Suomesta? Hampaat irvessä spakaattiin.

Väinö Hiltunen

Hehe, länsimainen media tarttuu Kiinan nuorten harjoitusmetodeihin nyt kun kiinalaisilla on mitalit taskussa. Olisi asian voinut tuoda ilmi muulloin kuin nyt kisojen aikaan. Kuvat uutismateriaalina ovat vanhaa.
Katkeraa, katkeraa...

Eiköhän diskata kiinalaisurheilijat, ja anneta mitalit niille keille ne oikeasti kuuluvat (USA, Englanti,...).

Paavo Saarijärvi

Lontoon Olympialaiset ovat monikultturelli Olympialaiset. Lontoon keskustassa asuu mamuja suurin enemmistö ja englantilaiset ovat vähemmistö. Lontoon Olympialaisten logossa lukee : ZION 2012.

Kesäolympialaiset 2008 pidettiin Pekingissä Kiinassa ja Kiinassa asuu kiinalaisia ja avajaisissa esiintyi kiinalaisia ja Kiinan joukkueessa urheilee kiinalaisia.

Kannatan Kiinaa, en kannata mamu Lontoota joka on konkurssissa.

Nouriel Roubini ‏:" It indeed feels like a recession-empty city @MKTWgoldstein: Awaiting Olympics-related recession metaphor in 5,4,3. @Nouriel: I am in London! " - in twitter

Ukrainian feminists stage topless protest near Tower Bridge over Olympic body’s ‘support for bloody Islamist regimes’

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2182630/Lo...

The Hip Hop Horsey Olympics
http://www.youtube.com/watch?v=vxfOo25PMrA

Jos joku ei vielä tajua että Eurooppa ja Usa tuhottiin maahanmuutolla, niin ajatteleppa uudelleen.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

"Meidän on vain hyväksyttävä se, että ei näin pienestä kansasta maailman parhaita urheilijoita joka lajiin synny. Kun huippu-urheilua harrastetaan ammattimaisesti maailman joka kolkassa, menestys on entistä harvinaisempaa."

Ei nyt noinkaan. Kyllä meidän olisi pärjättävä Ruotsin, Norjan ja Tanskan kanssa, jotka nyt ovat jo napsineet mitaleita, mutta Suomi ei. Jotain on siis vinossa.

Suomalaiset keskittyvät vain kaljakelluntaan, nuoriso on rappiolla.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Ennen kaikkea pitää napsia mitalit ainakin ruotsalaisten nenän edestä, etteivät pääse meitä irvimään. Mehän emme kai sentään ihan nollia olemme.

Jos ruotsalaiset sittenkin saisivat mitalin, niin pitäisi kyllä koko kansakunnan voimin rynniä kakkukahveille isoin lusikoin.

Mitä tulee mainitsemaasi kaljakelluntaan, se on kyllä iso paha pöhö. Siitä ei ole varmaankaan tällä vuosituhannella olympialajiksi.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Josko se tästä vielä olympiahuumaksi muuttuisi? Hyvä Jukka!

http://www.uusisuomi.fi/urheilu/52460-hurja-juoksu...

Paavo Saarijärvi

Joku purjehtija saisi tuoda mitallin ja keihäänheitosta kanssa.

Pekka Manner

Suomella on huono dopingtietämys tällä hetkellä, Briteillä ja jenkeillä paras tietämys siitä miten ei jäädä kiinni.

Lisäki tuomaristo on suosinut räikeästi Brittejä pyöräilyssä ja nyrkkeilyssä joten se siitä ja oympialaisten reilusta hengestä.

Peri Ferio

Kilpaurheilu on ooppiumia kansalle.

Katso vaikka tuolta:
Dokumenttiprojekti, Talouden madonluvut.
YLE TV1, la 4.8. klo 12.00 - 13.40.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Pinnistellään, tokaisi kameli kun neulansilmän läpi punnersi.

Mirjami Parant

"Turha meidän on kuitenkin haikailla 1920- ja 1930 -lukujen huippumenestysten perään. Ne ajat eivät enää palaa."

Miksi ihmeessä eivät palaisi?

Kysehän ei ole pelkästään siitä, että urheilijamme eivät pärjäisi, kuten kaikki muut. Kye on enemmänkin siitä, että valtavista rahavirroista, joita suomalaiset pelaamisillaan esim. Veikkaukselle tuottavat, käytetään kaikenlaisten kissanristiäisten hyväksi. Olisi jo korkea aika tunnustaa, että yksikään suomalainen ei vapaa-aika -harjoittelusta saa sitä valmiutta kansainvälisiin mittelöihin, joka on ehdoton edellytys pärjäämiselle.

Miksi ihmeessä tosiasioita ei voida tunnustaa?

Me, kansakuntana, olemme pettyneitä jatkuvaan selittelyyn urheilijoiden epäonnesta. Kyse ei ole epäonnesta. Kyse ei ole urheilijan omasta mielen-, vahvuuden-, sairauden-, tai jostain muusta epäonnentilasta.

Kyse ei ole yksittäisistä urheilijoista kansalleen pettymyksen tuojina, vaan kyse on taloudellisten resurssien riittämättömyydestä,lahjakkaita urheilijanuoria valmennettaessa kansainvälisiin mittelöihin.

"Maalla on aina viisaita kun merellä vahinko sattuu"!

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Jos sallitte, varsin paljon tietoja Lontoon ja Britannian ”kadonneesta” historiasta löytyy Puheenvuorosta.

Lontoo ja Britannia (3.8.2012 19:52 Pentti Mattila)
http://penttijuhani.puheenvuoro.uusisuomi.fi/11303...

Mainitussa puheenvuorossa on myös joukko minun kommentteja, mutta muutakin mielenkiintoista voisi asiasta sanoa

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Tämän kirjoituksen mielipiteet käyvät paljolta yksiin minun käsitysteni kanssa. Urheilussa menestyminen tekee hyvää kansalliselle omanarvontunnolle. Mutta huippu-urheilu on kuitenkin vain viihdettä. Se on myös raakaa bisnestä ja kovaa ulkopolitiikkaa.

Kirjoitin Puheenvuoron samasta aihepiiristä, tuumailuja Lontoon olympialaisista, klikkaa:
http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/113072-...

Toimituksen poiminnat