Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu.

Euro, tasa-arvo ja Euroopan idea

Kaikki EU-maat ovat tasa-arvoisia, mutta toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. EU:n meno on kuin suoraan George Orwellin teoksesta Eläinten vallankumous. Siinähän myös kaikki olivat tasa-arvoisia, mutta toiset eläimet olivat tasa-arvoisempia kuin toiset.

Vallankumouksen johtohahmoina hääräävät tällä kertaa liittovaltiota kannattavat karjut. Heidän otteensa kovenevat päivä päivältä.

Euroopan alkuperäinen idea demokratiasta, rauhasta ja yhteistyöstä on kadonnut. Tilalle ovat tulleet pelottelu, kiristys ja omien etujen ajaminen.

Moni miettii, ajavatko EU ja euro enää suomalaisten etuja. Vai onko niistä meille jo enemmän haittaa.

Viime vuosina jäsenmaat ovat joutuneet antamaan merkittävästi lisää valtaa EU:lle ja komissiolle. EU-maita on painostettu vetoamalla välttämättömyyteen ja "yhteisen hyvään". On sanottu, että ilman komission lisävaltuuksia EU ei selviä talouskriisistä.

On virheellistä väittää, että Euroopan liittovaltio olisi ainoa ratkaisu EU:n talouskriisiin. Tämä on vallankumouksen johtohahmojen propagandaa, jota ei ole syytä uskoa ja seurata.

On ollut hämmästyttävää seurata EU:n johtajien kyvyttömyyttä, mutta ennen kaikkea haluttomuutta ratkaista talouskriisi. Todellisia lääkkeitä kriisiin ei ole haluttu käyttää, sillä ne eivät olisi palvelleet liittovaltion kannattajien ensisijaisia pyrkimyksiä.

Ratkaisun ydin piilee Italian entisen pääministerin Silvio Berlusconin lausahduksessa "vain tyhmä maksaa veroja".

On arvioitu, että pelkästään italialaisilla on noin 500 miljardia euroa verottamatonta pääomaa veroparatiiseihin piilotettuna. Jos verot olisi asianmukaisesti kerätty Italiassa ja muissa kriisimaissa, mitään talouskriisiä ei edes olisi.

Pari viikkoa sitten julkistetussa komission tiedonannossa EU-maiden harmaan talouden suuruudeksi arvioitiin käsittämättömät 1 000 000 miljoonaa euroa.

Suurinta veropakoilu on EU:n uusimmissa jäsenmaissa. Bulgariassa harmaan talouden osuudeksi arvioidaan peräti 32,3 prosenttia maan bruttokansantuotteesta, Romaniassa 29,6 prosenttia. Baltian maat tulevat heti perässä.

Vähiten veroja kierretään Itävallassa ja Luxemburgissa. Suomi sijoittuu tilastoissa puolenvälin paremmalle puolelle sijalle kahdeksan. Meillä ongelma koskee erityisesti rakennus- ja palvelualoja.

On valitettavaa, että EU-johtajilla ei ole ollut todellista halua puuttua veropakoiluun.

Äskeisen EU-huippukokouksen päätelmissä todetaan samaa kuin aina aikaisemminkin. Komissio selvittää mitä pitäisi tehdä.

Kriisin alkamisesta alkaa olla kulunut jo neljä vuotta ja komissio siis vielä miettii. Tämä kertoo paljon EU:n tahdon puutteesta ratkaista ongelma.

Orwellin Eläinten vallankumous päättyy surullisesti. Vallan väärinkäyttö korvataan hirmuvallalla. EU:lle ei saa käydä samoin.

Oikeus toimivaan demokratiaan ja kansalaisyhteiskuntaan kuuluu kaikille, kuten velvollisuus verojen maksuun.

Toiset eurooppalaiset eivät saa olla tasa-arvoisempia kuin toiset.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Anneli Jäätteenmäki,

veroja voitaisiin pienentää, jos Suomi eroaa eurosta ja

1) Säädetään laki, jonka mukaan vain valtio saa Suomessa laskea rahaa liikkeelle

2) Suomi siirtyy omaan valuuttaan, jonka valtio laskee liikkeelle.

3) Valtion omistama Suomen pankki luo rahaa Suomen velkojen verran ja siirtää sen valtiokonttoriin ulkomaan velasta huolehtivalle osastolle

4) Valtiokonttori maksaa Suomen velat pois täysin laillisesti

--
Nämä rahakeskustelut ovat sikäli harhateillä, että harvoin niissä puututaan syyhyn, miksi valtiot velkaantuvat.
Se johtuu siitä, että rahan luomisen oikeus on annettu yksityisille liikepankeille. Rahan hinta on korko. Valtiot lainaavat; ostavat rahan pankeilta.

Opettavainen elokuva aiheesta on The Secret of Oz, joka vuonna 2010 palkittiin vuoden parhaana dokumenttina
http://www.youtube.com/watch?v=swkq2E8mswI

Euro nimenomaan luo ongelmia euroalueelle, koska se on ulkomaan valuutta sitä käyttäville valtioille; euroa ei laske liikkeelle yksikään valtio vaan se lainataan, ostetaan pankeilta, hintana korko.

Korko on erihintainen eri maille, mikä lisää sisäistä epätasapainoa aiheuttaen myös kauppataseiden epätasapainoa.

ps. Kiitän siitä, että olette vaatinut EU-asiakirjoille parempaa saatavuutta, ja lisää läpinäkyvyyttä toimintaan.

Jari Jakonen

Laitan tähän kommentiksi Mikä Maailmaa Liikuttaa porukkamme Jukka Sjöstedtin 'Se on varjopankki, stupido!' kolumnin, jossa hän valottaa rahan luonteen muuttunutta sosiologiaa - karjujen sijasta Jukka puhuu tosin tuoreen rahan tekijäuroksista!

---

On se on kumma ja ihmetys etteivät valtioiden obligaatiot ole ihmisten lipastoissa tai heidän tallelokeroissaan. Ne ovat valtionlainarahastoissa, joiden osuuksien omistajia ihmiset ovat. Asiasta seuraa vaikutuksia jos mitä.

Eurokriisin kannalta silmille hyppäävä outous on se, etteivät korkorahastot tai eläkeyhtiöt useinkaan osta valtioiden lainapapereita suoraan valtionkonttoreista. Uutta on ollut parin viime vuosikymmenen ajalta pankeille vakiintunut ensiostoskäytäntö. Kun velkaantuminen tapahtuu ensivaiheessa pankin kautta se tarkoittaa uutta rahasysäystä finanssien piiriin, rahamäärän kasvua eikä sitä että valtio lainaisi olemassa olevasta rahasammiosta.

Jos pankkisysteemi sadettaa uutta rahaa valtion kuluttaa, niin miten minulle jäisi edes välillisesti osaa koko asiaan ts. osuuttani edes valtiolainarahaston osuuden merkitsijänä? Ja eikö olisi vain pikkuaskel jättää pankitkin väliin ja tehdä rahat suoraan jos ei painokoneella, niin keskuspankin tilisysteemin kautta kuitenkin -sota-aikojen malliin! Häh?

Olisipa hyvinkin, mutta kun meille onkin innovoitu pankkien oheen rinnakkaispankkiverkosto. Rahakielellä tätä uutta organisoitumista kutsutaan alternative bankingiksi tai shadow bankseiksi. Kyse on instituutioiden yhteenpelaamisesta, vuorovaikutuksellisesta toisiinsa kytkeytymisestä -ja miksikö ?

Kas juuri tästähän on kysymys, että miksi ja mitkä uutuudet lyövät läpi, ja miksi toiset lyödään pois ja laudalta. Että kuinka uusi sosiaalinen todellisuus kehkeytyy ja kietoo meidät itsestään selvyyteensä. Varjopankkitodellisuus on asian juuri ja tarkoitusperä. Se läpäisee kaiken rahapiirin.

Kuva: Suomen Valtion tielainasta Merrill Lynchin bondeihin (Jakonen), http://liikuttaa.ning.com/page/se-on-varjopankki

Tässä valtioiden obligaatioasiassa kysymys on siitä, että pankki ensin ostaa valtion velkapaperin ja panee sen taseeseensa omaisuutensa puolelle ja taseen toisella puolella kirjoittaa numerot valtionkonttorin tilille. OK. Mutta nyt astuu varjopankkipeli kuvaan ja siitä tuleekin todella kiinnostavaa. Pankki näet saa tietysti myydä omistamansa valtionobligaation kenelle tykkää. Näissä peleissä se myydään valtiolainarahastolle saman pankin piirissä tai etäämmälle. Tähän rahastoon minäkin säästän eli vihdoin pääsen valtio(ide)n obligaation omistajaksi. Toinen tavallinen siirtopaikka olisi eläkeyhtiö, johon siihenkin minulla kiltillä työläispuurtajalla on osuus ystävällisen työnantajan tilittäessä sinne rahaa eläkkeeni varalle aina palkkapäivänäni. Miten suloista!

Pankki saa tietysti maksun myymästään obligaatiosta ja ostajarahastoni saa korkopaperin säästöni katteeksi tai eläkkeeni turvaksi. Raha on minulta, säästöstäni. Mutta nyt raha on vapaana pankissa. Se sopii panna poikimaan.

Sillä voi merkitä osuuden yritysvaltaajayhtiöstä kuten Bridgepointista ja kohta omistaa Terveystaloa. Industri Kapitalin Fund IV sijoittamalla saisi MedOnea ja II sai Tradekaa. Tai voi ostaa fiktiivistä öljyä, tinaa tai hedgefundista vahingonkorvaussaamisen sen varalle, että Kreikka tai Irlanti lipsuu velkasitoumuksista…

Nyt jos nämä pankkiirien sijoitukset onnistuvat, niin pankki tekee voittoa. Pankin voitot jaetaan tulospalkkioina pankkiirihenkilöille. Loput maksetaan osinkoina. Parasta pankkitoiminnassa on, ettei voittojen ole tarvinnut realisoitua kassaanmaksuiksi kun niistä jo voidaan maksaan käteistä pankkiireille. Tässä(kin) kohtaa otetaan ilo irti pankin erityisyydestä (plus deregulaatiosta). Pankin vastattavaa puoli kokonaisuudessaan näet kelpaa syötettäväksi yhteiskunnan maksujärjestelmään mille hyvänsä tilille.

Varjopankkiekologia on runsas ja kiehtova. Pankki saa treidaamiseen ja diilamiseen rahaa ja vapautta. Se organisoi tuotot pankkiirien ikiomiksi. Päivähintaan kirjaaminen mark to market eli fair value, ja ellei kauppahintaa monimutkaisimmissa virityksissä ole, niin matemaattinen retoriikka eli laskennallinen arvo on sekin jaettavissa tuoreena rahana tekijäurosten kesken!

Ihan kiva saada rikkaita perheitä kaupungille, ne ovat tavallisimmin kauniimpia katsellakin. Heidän ostovoimansa tuo -takaisin- hienot ravintolat, kulttuurielämän ja kultivoitunutta menoa julkisille paikoille. Jo on aikakin. Kiitos New Labor!

Helsingissä 19.11.2010
Jukka Sjöstedt

Johan Von

Aivan huikea hahaluulo on, että veroja voisi pienentää suomessa. Eihän ne nytkään riitä kattamaan suomen budjettia. Kerrro miten suomalaisella valuutalla maksetaan pois suomen velat. Ei ihmeessä sa luullea että suomi voi valuuttansa arvoa määrätä miten vain. Kyllä pitäisi muistaa aikoja ennen kuin suomessa oma valuutta oli. Toki suomi silloin voi laskea oman valuutan liikkeele. sen arrvo on vaan valitettavasti se mitä muut sille antaa. Totta kait suomen pankki sitä rahaa pinaa mutta entä sitten. Ei niitä pelkillä papereilla makseta. Eli valtion pitää ottaa muut huomioon.Mutta onhuomioitava ettei pankkien tarvi olla yksityisiä. No ei mutta sitten alkaa huudot kommunismistä. Niinkuin sanoi raha ja korko on eri hintaista eri maille. miten ihmeessä tämä on niin vaikea käsittää. Pitäisköhän edes "eskareille" antaa tilaisus opettaa yksinkertaisa asioita miten talous toimii. Varmaan 6 vuotiaat käsittät paremmi. Ja toivotaan etteivä unohda opetuksia.

Johan Von

Aivan huikea hahaluulo on, että veroja voisi pienentää suomessa. Eihän ne nytkään riitä kattamaan suomen budjettia. Kerrro miten suomalaisella valuutalla maksetaan pois suomen velat. Ei ihmeessä sa luullea että suomi voi valuuttansa arvoa määrätä miten vain. Kyllä pitäisi muistaa aikoja ennen kuin suomessa oma valuutta oli. Toki suomi silloin voi laskea oman valuutan liikkeele. sen arrvo on vaan valitettavasti se mitä muut sille antaa. Totta kait suomen pankki sitä rahaa pinaa mutta entä sitten. Ei niitä pelkillä papereilla makseta. Eli valtion pitää ottaa muut huomioon.Mutta onhuomioitava ettei pankkien tarvi olla yksityisiä. No ei mutta sitten alkaa huudot kommunismistä. Niinkuin sanoi raha ja korko on eri hintaista eri maille. miten ihmeessä tämä on niin vaikea käsittää. Pitäisköhän edes "eskareille" antaa tilaisus opettaa yksinkertaisa asioita miten talous toimii. Varmaan 6 vuotiaat käsittät paremmi. Ja toivotaan etteivä unohda opetuksia.

Käyttäjän TonyKunnari kuva
Tony Kunnari

Kyllä miulle ainakin riittää, jos ei näytetä konkreettisesti, että mitä hyötyä tästä on ollut miulle ja miten yhteinen hyvä, sekä välttämättömyys määritellään.

"Show me how your system works and I will tell you why it does." —Fablean the Wise

ulf fallenius

Pitkää tekstiä ei tarvii kirjoittaa.Suomella ei ole enään koskaan mitään hyötyä eurosta,ainoastaan maksuvelvoitteita muitten maiden töppäyksistä.Ja vienti vetää Suomessa myös markkalla jos on tuotteita joka on se ongelma ja avainkysymys meidän vienti tulevaisuudelle.

Jari Jakonen

Omassa valuutassa on se etu, että se pakottaa ottamaan huomioon myös omat asiamme. On pakko pohtia pärjäämistä muiden kanssa omalta pohjalta. Miten me voimme rikastuttaa muita omalla erityislaadullamme ja siitä kumpuavilla taidoilla, tiedoilla ja tuotteilla.

Paradoksaalisesti omalta pohjalta ponnistava on kansain_välisessä kanssakäymisessään syvempi, ennakkoluulottomampi ja vahvempi - tämmöinen olemus herättää myös muiden kiinnostuksen.

Johan Von

Katso aikaa enen1990. ja puhu sitten

Sirpa Abdallah

Anneli,"On valitettavaa, että EU-johtajilla ei ole ollut todellista halua puuttua veropakoiluun."

Valitettavaa se on myös meidän hallituksen taholta. Eikös hallitusneuvotteluista julkitulleen tiedon mukaan Kokoomuksen ja RKP:n neuvottelukantana ollut se että veropakoiluun ei ole syytä puuttua. Harmaatalouskin on veropakoilua.

Samaa mantraa oikeistopuolueiden leireissä. Helpon rahan pyydykset likoon ja saalis oman maan ulkopuolelle verojen ulottumattomiin. Mitenkäs se rikkaus muutoin äkisti kasvaisi?

No, tietysti on tämä eurooppalaisten veronmaksajien "kuppaaminen" tällä pyramidihuijauksella yksi rikkauden lähde ja suuri sellainen. Tämä on se viimeisin pyydys. Ihmetellä vain pitää sitä, mikä on se voima jolla on saatu vasemmistoenemmistöiset maat ja vasemmistopuolueet yleensäkin mukaan tähän "aarteen kokoamiseen". Rikkaat sijoittajat espanjalaisissa pankeissakin hiovat partaansa. Rahaa tulee kuin manulle illallinen, joka muutoin pankin kaatuessa olisi menetetty.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tosi on! Hirmuista apurointia koko touhu.

Keskustan Kiviniemi laittoi alulle hallintarekisterilain muutoksen, jolla olisi voitu piilottaa (mm. poliitikkojen) omistukset.

Kokoomus samoilla linjoilla.

KD:n linjoista ei saa tolkkua, SD tekee retoriikkapolitiikkaa jossa teko on sanomiseen nähden päinvastainen.
Vasemmisto komppaa.

Vihreillä ei ole merkitystä.

Mitä jää? Perussuomalaiset ja vasenryhmä: Jyrki Yrttiaho ja Markus Mustajärvi, jotka ovat olleet kiitettävän johdonmukaisia.

Rahaa ei löydy harmaan talouden torjumiseen, lakivalmisteluissa ei kuulla talousrikospoliisia, ei verottajaa, ei palkansaajia...

ps. Olisipa kiva, jos komission omista tileistä (niistä joita ei ole hyväksytty 17 vuoteen) tilintarkastaja hyväksyisi enemmän kuin 5 prosenttia. Vakuuttavuus talousosaamisessa kasvaisi kummasti :D

Jari Jakonen

Hallitusneuvottelujen harmaan talouden työryhmän puheenjohtajana toimi Jukka Gustafsson. Työryhmään osallistui edustajia jokaisesta kuudesta hallitusneuvotteluihin osallistuneesta puolueesta.

Sosiaalidemokraattien laatimaan pohjapaperiin oli kirjattu lukuisia ehdotuksia harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjumiseksi sekä sijoitustoiminnan avoimuuden edistämiseksi. Muistion perusteella vasemmistoliitto, vihreät ja kristilliset tukivat demareiden esitystä.

RKP:n muistioon vaatimia muutoksia:

Muistio: Harmaan talouden torjunta on hallituksen kärkihanke
RKP: Harmaan talouden torjunta on hallituksen kärkihankkeita

Muistio: Selvitetään rikoshyödyn perinnässä sovellettavaa käännettyä todistustaakkaa
RKP: Poistetaan

Muistio: Viranomaisten väliset tiedonvaihdon esteet puretaan ja viranomaisrekisterit saatetaan kaikkien harmaan talouden torjuntaviranomaisten käyttöön
RKP: Poistetaan

Muistio: Tilaajavastuulain kolmikantaisessa uudistamistyössä keskeisiä kysymyksiä ovat tilaajan vastuun ulottaminen koko aliurakoitsijaketjuun, laiminlyöntimaksun korottaminen sekä toistuvien ja tahallisten laiminlyöntien kriminalisointi. Selvitetään edellytykset ketjuvastuujärjestelmän soveltuvuudesta.
RKP: Kappale poistetaan

Muistio: Rakennusalalla otetaan käyttöön työntekijä- ja urakkatietojen ilmoittamisvelvollisuus verohallinnolle
RKP: Varauma

Muistio: Suomalaispankkeja, jotka hallinnoivat hallintorekisteröityjä tilejä, velvoitetaan selvittämään sijoittajien todellinen henkilöllisyys
RKP: Poistetaan

Muistio: Suomessa toimivilta etävälittäjiltä vaaditaan vuosi-ilmoitukset sijoituksista
RKP: Poistetaan

Muistio: Suomalaisten sijoittajien omistukset säilytetään julkisessa arvo-osuusjärjestelmässä
RKP: Poistetaan

http://fifi.voima.fi/tiedostot/harmaa_talous250511...

Pentti Juhani Järvinen

Eikö "Kansallisen Kokomuusin" tuottama uusi presidenttikin ole jotenkin noiden verojuttujen, veroparatiisien spesialisti? Tai mitä muuta hän oppi Luxenburgin aikanaan? Kyllähän se nyt sekä näkyy että kuuluu, että ns. "poliittinen luokka" on Suomessa omaksunut ketterästi virkaveljien tapoja EU:sta. Ja tälläkin saralla näyttäisi siltä, että he ovat veljiään halvempia ostaa, eli myös tyhmempiä.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Vihdoinkin "kovan luokan täti" tuli puhumaan asioista omilla nimillään ja pistämään "koirankuonolaisia" kuonoon.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Blogi muistuttaa Timo Soinin pari vuotta vanhoja blogeja, vai ymmärsinkö väärin?
LISÄYS. Ohessa linkki v:lta 2010, jolloin Soini oli vielä MEP eli Jäätteenmäen kollega:
http://timosoini.fi/2010/10/kreikka-ja-kanada/

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Erinomaisen selkeää ja oikeaan osuvaa tekstiä, kiitos siitä. Mitä enemmän EU:n toiminnassa mukana olevat asiantuntijat julkistavat tietojaan ja näkemyksiään, sitä parempia mahdollisuuksia tarjoutuu asioiden parantamiseen. Hitaastihan se käy, koska eurosta on tullut niin monelle maalle sekä arvovaltakysymys että keino saada ilmaista rahaa kattamaan pankkien tekemiä huikeita mokia.
On hyvä, että Suomi (lue Urpilainen) on edes hieman herännyt vaatimaan vakuuksia lainarahalle. Toivottavasti hän uskaltaa pysyä tiukkana eikä taivu härskin uhkailun ja kiristyksen edessä, jota näyttää nyt kokoomuskin harjoittavan. Ei Suomen maine vakuuksien vaadinnasta huonone, se on juuri tuota "vallankumouksen karjujen propagandaa". Onhan järjetöntä ja vaarallista, että Suomi ei pitäisi kiinni omista eduistaan, kun kaikki muut euromaaat niin tekevät.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hyvä huomio Leila Mustanoja-Syysmereltä: "Hitaastihan se käy". - Myös Suomessa. Tässä vähän löylyä lisää Suomesta toukokuulta v. 2010:
http://timosoini.fi/2010/05/missa-eu-siella-ongelma/
Sisältö: €uron valuvika, Kreikan maksukyvyttömyys, perussopimusen uusittu pakkorakoäänestys Irlannissa, kansantalouksien erilaisuus ja tiedon manipulointi sekä Suomen tukipaketit. Nuo kaikki yhdessä blogissa.

Merja Heikka

Mahtava kannanotto! Kiitos!

Mie olen ollut jo ihan masentunut, että kaikkiko ovat menettäneet järkensä.

Nyt tuli hyvä mieli.

"Rapparit, ryöstäjät kaijotkaa", lauletaan Nälkämaan laulussakin.
http://www.youtube.com/watch?v=bs2Y99i1Su8

Reijo Tossavainen

Jäätteenmäki voisi lähettää blogitekstinsä Olli Rehnille.

On hyvä, että kepu on kääntämässä kelkkaansa. Eri asia kuinka uskottava se on.

Merja Heikka

Eihän Anneli Jäätteenmäki voi ainakaan Lipposen linjoilla olla. Joten minusta ihan uskottava kannanotto. :)

Käyttäjän kaakkuriniemi kuva
Tapani Kaakkuriniemi

Anneli:
"Jos verot olisi asianmukaisesti kerätty Italiassa ja muissa kriisimaissa, mitään talouskriisiä ei edes olisi."

Minä: Todennäköisesti talouskriisi olisi pienempi, mutta nämä globaalitalouden kytkennät ovat nykyisin sitä luokkaa, että Lehman Brothers ja muut amerikkalaiskuprut olisivat heilutelleet europankkeja joka tapauksessa.

Veronkannon puuttuminen tai sen räikeä puutteellisuus on tyypillinen ilmiö kehitysmaissa. Se vaivaa myös entisten sosialistimaiden talouksia edelleen. Näyttää siltä, että Välimeren pohjoisrannan valtioilla on tämä sama vaiva. Lainsäädäntö on puutteellinen, verotarkastajat ovat samassa kompuksessa tarkastettavien kanssa eivätkä viranomaiset nauti minkäänlaista legitimiteettiä, siis yleistä hyväksyntää. Siinäpä pulma!

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Euroopassa vallitsee Välimeren mafia. Maksa etelän laskut, taikka hukka vie. Voi meitä poloisia pohjoisen punahilkkoja.
Demokratiaa ei Suomessakaan ole, maassamme vallitsee puoluediktatuuri. Näin äänestät, taikka ryhmästämme ulos. Ikävä kyllä, perussuomalaisillakin on ryhmäkurinsa, uudehko puolue, vanhat tavat.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Lakihan ei ryhmäkuria tunne, vaan "omantunnon" mukaan pitäisi saada äänestää (huomattavasti useammissa tapauksissa) kuin nyt ryhmät ns. sallivat.

Käyttäjän jaatteenmaki kuva
Anneli Jäätteenmäki

Kiitos kommenteista. Pekka Siikala on tehnyt olennaisen, ja tärkeän kysymyksen.

On totta, että valta veroasioissa kuuluu jäsenmaille. Niiden verotoimilla (tai ehkä pikemminkin ennen kaikkea niiden puutteilla) on kuitenkin suora yhteys EU:n sisämarkkinoiden toimivuuteen. Ne voivat esimerkiksi vääristää kilpailua.

Harmaa talous vaikeuttaa myös jäsenmaita pitämään kiinni yhdessä sovituista säännöistä, kuten vakaus- ja kasvusopimuksesta. Tällä hetkellähän sitä ei noudata oikein mikään jäsenmaa.

Veropakoiluun on puututtava kaikilla tasoilla. Verojen keräämistä ja yhteistyötä eri viranomaisten välillä on parannettava ja tehostettava (1.) kansallisella tasolla, (2.) jäsenmaiden välillä, sekä (3.) EU:n ulkopuolisten maiden kanssa.

EU-yhteistyö on tarpeen jokaisella yllä mainitulla tasolla.
Veropolitiikan ja jäsenmaiden talouksien tasapainottamisen tärkeyttä painotetaan muun muassa talouden koordinaatiota koskevissa "Euro Plus Pact" ja "Eurooppalainen ohjausjakso" -sopimuksissa. Euromaat, kuten Suomi, ovat hyväksyneet nämä sopimukset.

Tutkimusten mukaan verojen puutteellinen kerääminen jäsenmaissa johtuu usein kansallisten veroviranomaisten puutteista. Tähän ongelmaan liittyen EU on esimerkiksi antanut kymmenelle jäsenmaalle maakohtaisia suosituksia tilanteen parantamiseksi. Nämä maat ovat Bulgaria, Kypros, Tshekki, Viro, Unkari, Italia, Liettua, Malta, Puola ja Slovakia.

Lisäksi (1.) EU tarjoaa jäsenmaille teknistä käytännön tukea verojen keräämiseksi ja (2.) jakaa tietoa parhaista käytännöistä jäsenmaiden välillä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hyvä MEP Anneli Jäätteenmäki,

Oiva pointti, siis mm. tuo verotus, johon viittasi myös uusi Kepun pj. Juha Sipilä.
ESPANJASTA:
"Jos kukin espanjalainen maksaisi VUODESSA lisää veroja n. 635€ (eli 55€/kk), siitä kertyisi jo 30mrd€ eli tuo Espanjalle luvattu ensimmäinen tukipaketti 30mrd€."

Kysymys on asenteesta, ei Espanjan varattomuudesta tai tilanteen mahdottomuudesta.

Olen aivan varma, että se ei kansan hyvinvointia kaataisi, mutta kertoisi kaikille,myös suomalaisille, että maa on tosissaan. Moni suomalainen on kokenut vastaavan veron/ maksunkorotuksen ja murissut - mutta maksanut:) Lama vei jopa koteja alta 1990-luvulla.

2012: Suomessa nostettiin perheen TV-(media)maksua yksipuolisesti, ja eduskunta jätti palauttamatta yrityksille niiltä vakuutusyhtiöille liikaa perittyjä sairasvakuutusmaksuja n. 1,5mrd€.

Käyttäjän TonyKunnari kuva
Tony Kunnari

"Kysymys on asenteesta..."
It is all about attitude. I rest my case.

Kari Ahlava

Minä lisään tähän vielä sen verran, että nehän voisivat alkaa siellä innovoimaan sellaista kriisiveroa, jota vastaan saisi noita mainostettuja pankkiosakkeita, jotka myisivät sitten kun ajat paranevat.

Miksi *meidän* pitäisi tälläiseen ryhtyä, kun onhan siellä rahaa ja rikkaita ihmisiä? Kuningashuone voisi näyttää mallia tästä ja ostaa noita osakkeita suoraan ja näin pääomittaa maansa pankkeja.

Tarvitaan lisää kansainvälistä mediasotaa, kun nyt suomalaiset poliitikot ovat ihan hiljaa, kun amerikkalaiset mediat yrittävät osoittaa, että on Suomen veronmaksajien vika, ettei heidän taloutensa kulje.

Viime yönä Suomen aikaa Washington Post julkaisi artikkelin, joka vaikuttaa suorastaan Urpilaisen painostukselta.

http://uutisvahti.blogspot.com/2012/07/breaking-ne...

Petri Kivikangas

Espanjassa on yli 20% työttömyys, joten koitapa siinä lähteä keräämään lisää veroja. Espanja(kin) tarvitsee heikomman valuutan kuin nykyinen euro.

Kari Ahlava

Onhan siellä hirveän rikkaita ihmisiä. Ja ainakin puolet väestöstä on vielä töissä käyvää. Väkeä on 47 miljoonaa.

Mistä tämä käsitys tulee meille, että siellä ollaan jotenkin köyhempiä kuin meillä?

Kaiken kukkuraksi nyt pelastettavat pankit ovat säästöpankkeja. Siellä oleville talletuksille voi antaa pankin osakkeita vakuuksiksi. Miksi meidän pitäisi riski ottaa?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Anneli Jäätteenmäki. Saat sydämmen siitä, että kävin lukemassa lähes kaikki aikaisemmat kirjoituksesi ja huomasin sinulla olevan melkoisesti maalaisjärkeä. Toki kirjoituksissasi oli paljon sellaista jota voisi käyttää sinua vastaan näin myöhemmin, mutta ne oli vuodelta 2009 ja harva meistä osasi kuvitella mitä eurooppa on vuonna 2012. Enivei vaikka osaatkin kirjoittaa ympäripyöreesti nuita vaalitextejä, niin rivien välistä voi lukea aitoa kansallismielisyyttä ja suomalaisten ihmisten puolesta puhumista. Tästä hyvästä hattu pois päästä ja kiitos. Seuraan jatkossakin, (enkä varmaan ole ainoa) miten sinä suhtaudut suomen ja suomalaisten puolesta. Peukku nyt kumminkin, vaikken kepuli olekkaan.
(Pidätän kuitenkin kaikki oikeudet muuttaa mielipidettäni kaikkien ed. kirjoittamistani mielipiteistä, koska kyseessä on politikko)

Tapio Ahti

Jäätteenmäki viitannee puhuessaan harmaan talouden koosta eri maissa erääseen Visalle tehtyyn selvitykseen (jonka osoitetta en nyt viitsi kaivaa esille). On ehkä syytä muistaa, että harmaan talouden kokoa on mahdoton mitata tarkasti, koska se pyrkii pysymään mahdollisimman tarkkaan piilossa.

Miksi meppi-blogisti sitten ei siteeraa kyseisen tutkimuksen kriisimaita koskevia lukuja, kun jutun idea on kuitenkin kertoa, että Italia ja muut eivät maksa verojaan ja ovat siitä ylpeitä? Sen sijaan hän puhuu Bulgariasta ja Baltian maista.

Oisko syy se, että Suomen harmaa talous ei sittenkään ole kovin paljon Italian ja Espanjan vastaavaa pienempi? No, täytyy nyt kai kuitenkin sitten katsoa ne luvut http://www.futuristspeaker.com/wp-content/uploads/... ja koko tutkimus: http://www.visaeurope.com/idoc.ashx?docid=4d53b726...

Suomessa harmaan talouden koko olisi siis tämän arvion mukaan 14%, Italiassa 22% ja Espanjassa 19%. Onhan tossa eroa, mutta ei Suomi mikään pulmunen ole.

Kreikassa osuus on 25%. Tai siis oli, kriisi ja veronkorotukset ovat varmaan vieneet yhä enemmän työtä harmaan talouden piiriin.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Verovaroja poliitikkojen helppo levitellä. Kuinka monta kertaa lainaavat omia rahojaan naapurille, vastikkeetta?
Ei Suomi oppinut omasta pankkikriisistään. Takaajat menettivät omaisuutensa. Nytkin Espanjalla huimat kultavarannot, kuinka niistä ei liikene käteisen ja lainojenkin vastikkeeksi??

Kari Ahlava

Minä olen sitä mieltä, että harmaatalous voi olla yksittäisten ihmisten pelastus suurelta byrokratian kouralta, joka estää ihmistä tekemästä oman itsensä ja perheensä eteen työtä. Vaihtoehtona on vain kurjistuminen ja syrjäytyminen. Ja kun ihmisellä on vain yksi elämä, niin ei ole viisasta jäädä odottelemaan EU-parlamentilta ja komissiolta lupia elämäänsä.

Suuri järjestelmä antaa enemmän mahdollisuuksia harmaaseen talouteen. Vahtiminen vie verotuloista suurimman osan EU:ssa, missä tuhlaaminen on suunnatonta.

Käyttäjän TonyKunnari kuva
Tony Kunnari

Kysymyksiä Annelille ja myös muille.

Miten verotusta voidaan päivittää:
≈ kestävämmäksi?
≈ kehittyvämmäksi?
≈ autonomisemmaksi?
≈ dynaamisemmaksi?
≈ avoimemmaksi?
≈ käytännöllisemmäksi?
≈ suoremmaksi?
≈ tarkemmaksi?
≈ hengittävämmäksi?
≈ kannattavammaksi? (kysymys 10)
≈ laajemmaksi?
≈ selkeämmäksi?
≈ tuloksellisemmaksi?
≈ oikeudenmukaisemmaksi?
≈ välittävämmäksi?
≈ yksinkertaisemmaksi?
≈ sisältörikkaammaksi?
≈ positiivisemmaksi?
≈ yksilölähtöisemmäksi?
≈ yhteisökeskeisemmäksi? (kysymys 20)
≈ kauaskantoisemmaksi?
≈ luonnonläheisemmäksi?
≈ ajattelevammaksi?
≈ kuljetettavammaksi?
≈ haluttavammaksi?
≈ monipuolisemmaksi?
≈ kattavammaksi?
≈ kartoittavammaksi?
≈ ohjaavammaksi?
≈ korjaavammaksi? (kysymys 30)
≈ vaihtoehtoisemmaksi?
≈ turvallisemmaksi?
≈ opettavaisemmaksi?
≈ siistimmäksi?
≈ viisaammaksi?
≈ suvaitsevammaksi?
≈ yhteistyökykyisemmäksi?
≈ omaksuvaisemmaksi?
≈ humaanimmaksi?
≈ huumorintajuisemmaksi? (kysymys 40)

Miettikää jokaista kohtaa uniikkina kokonaisuutena suhteessa valtioon, yrittäjään, sekä kuluttajaan. Mikäli jokin kysymys kuulostaa samalta niin etsikää toinen kohta näiden kolmen suhteesta ja toiminnasta, jonka komponentti tuottaa loogisemman/liekehtivän tunteen/vastauksen. Sijoitelkaa vastauksia toisiin kysymyksiin mikäli "palapeli" kuulostaa hyvältä. Mikäli tämä ns. palapeli kuulostaa hyvältä, se ei ole sama, kuin paras. Jatkakaa kunnes toimiva kaava löytyy.

Parasta Päivää!

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Missäs se "kannustavuus" luuraa?

Käyttäjän TonyKunnari kuva
Tony Kunnari
Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Paras päivitys verotukseen:
Kaikesta tulosta, kaikesta siis, maksetaan 27% veroa, ilman progressiivisuutta.
Omaisuuksista ei enää veroa peritä, koska olen mökkini veroina maksanut jo moneen kertaan.

Kari Ahlava

Käykää ihmiset kommentoimassa Washington Postiin Suomen tilanteesta.

http://uutisvahti.blogspot.com/2012/07/breaking-ne...

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Kiitos Kari vinkistä. Täytyykin kirjoittaa Washington Postiin vastine - artikkeli antaa yksipuolisuudessaan sille hyvät lähtökohdat.

Matti Vuorio

Onkohan yhteisvaluutta osa synagoogaväen maailmanvalloitusstratagiaa !?

Juha Korhonen

Kaikille ajatteleville ihmisille luulisi olevan itsestäänselvää sen, etteivät suuret EU-maat ole ajamassa Suomen etua, paitsi siinä harvinaisemmassa tapauksessa, että niiden etu sattuu osumaan yksiin Suomen edun kanssa.

Liittovaltio saattaisi olla järkevä mahdollisuus (ehkä), kunhan suomalaiset poliitikot ymmärtäisivät pitää reilusti kiinni Suomen itsemääräämisoikeudesta. Eivätkä juoksentelisi kieli ruskeana ympäri Brysseliä nuoleskelemassa isompien maitten edustajia. Eivätkä yrittäisi olla mallioppilaita joukossa missä mallioppilaille vaan naureskellaan näiden tyhmyyden takia. Ei kannata yrittää olla rehellinen, luottavainen ja avoin porukassa missä useat muut ovat huijareita, varkaita ja selkäänpuukottajia. Luulisi poliitikon nyt tämän tietävän, omasta kokemuksestaan.

Käyttäjän kalttarp19 kuva
Tarja Kaltiomaa

Arvoisa Anneli Jäätteenmäki. Yksityisenä Freelance-kirjoittajana ja kirjailijana arvostan vahvaa kannanottoanne ns. Euro-talouskriisissä. Olette tuonut ilmi kirjoituksessanne olennaisimman: on tärkeää kunkin Euroopan valtion alueella toimittaa verojen keruu ja verohallinto asianmukaisesti. Tässä asiassa on todennäköistä, että esimerkiksi eteläiset Euroopan maat tarvitsevat huolellista ja asiaanperehtynyttä konsultointia verotuksen järjestämisessä niin, että siihen voivat luottaa veronkerääjänä valtio sekä myös kansalaiset. Vanhastaan siihen puuttumatta valtioilla on valtionhoitaja kussakin valtiossa ja valtionhoitaja ei itse välttämättä ole poliittisena toimijana vaan usein taustavaikuttajana. Näin on ollut ja näin tulee olemaan.
Mielestäni liittovaltio kysymys on ennenaikainen, jopa satoja vuosia ennenaikainen. Euroopan maat ovat luonteeltaan yksilöllisiä ja niiden ihmiset omalla tavallaan enemmän elämän taiteilijoita kuin kovin talouskilpailuun oriennoituneita. Tämän vuoksi veronkeruun lisäksi tulee kyseisiä maita konsultoida sosiaalisen maksatuksen järjestämisestä sekä myös vakuutusyhtiöiden toimittamasta vanhuus- ja työeläkejärjestelmistä. Nämä on kehitetty Pohjoismaissa, eikä tätä samaa vakavaan asiointiin ja rehellisyyteen perustuvaa järjestelmää vielä ehkä ole osattu saada toimintaan eteläisimmissä maissa. Minulla on oma verkkosivusto osoitteessa www.kolumbus.fi/tyhjapaperi Copyright Tarja Kaltiomaa . Toivotan miellyttävää kesää työn tai loman parissa. Ystävällisin terveisin Tarja Kaltiomaa

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Anneli Jäätteenmäeltä tarkkanäköisiä havaintoja. Samaan ei moni pysty poliittisessa eliitissämme.

Toimituksen poiminnat