Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu.

Eurojohtajien niskalenkki epäonnistui

Jos joku luulee, että Kreikan ongelmat ratkaistiin vaaleilla, erehtyy pahan kerran. Edessä on pitkä tie. Kreikka maksaa harharetkiensä kustannuksia vielä vuosikausia. Eikä lopputulosta tiedä kukaan.

Kannattaa katsoa myös historian opetuksia. Niin kauan kuin valtioilla on ollut ulkomaanvelkaa, on ollut myös velkakriisejä ja valtioiden konkursseja.

Kreikassakaan ei ole nyt mikään aivan uusi ja outo tilanne. Kreikka on ennen nykyistä kriisiä ajautunut jo kuusi kertaa velkojen uudelleen järjestelyyn eli vuosina 1826, 1829, 1843, 1860, 1893, 1932.

Kalliiksi olisi käynyt suomalaisille veronmaksajille, jos Suomi olisi joka kerta ottanut siivun Kreikan ja muiden eurooppalaisten maiden kriisiveloista itselleen.

A-studion selvityksen mukaan suuria velkakriisiaaltoja on ollut noin 50 vuoden välein 1800-luvulta lähtien. Ranska on tehnyt jopa kahdeksan konkurssia parin sadan vuoden aikana, Espanja kuusi kertaa.

Suomi on harvoja poikkeuksia. Suomen valtio ei ole koskaan joutunut velkojen maksukyvyttömyystilaan.

Velkakriisit on aina ratkaistu samalla kaavalla. Velat on joko jätetty kokonaan maksamatta tai niistä on maksettu vain osa. Niin tälläkin kertaa.

Euroopan velkakriisi kuitenkin eroaa aikaisemmista kriiseistä merkittävästi. Ennen velkoja ei ole jaettu muiden maiden kesken. Niin ei pitäisi tehdä tälläkään kertaa.

Miljardien jatkuville tukipaketeille täytyy tulla loppu. Ylen kyselyssä osa suomalaisista talousviisaista arvioi, että Suomen veronmaksajien tuki Euroopan kriisimaille ja -pankeille ei välttämättä pääty koskaan.

EU-johtajat ovat kokoontuneet 28 kertaa kriisikokouksiin. Ulos on tultu toiveikkaina ja kansalaisille on vakuutettu, että markkinavoimista on saatu niskalenkki. Todellisuudessa kriisi on laajentunut ja syventynyt. On jääty omasta niskalenkistä siltaan.

Stressitestit tehtiin kaksi kertaa. Ne osoittivat, että eurooppalaiset pankit olivat kunnossa. Jälkeenpäin on helppo todeta, että testit olivat pelkkää ajanpeluuta.

EU-johtajat ovat epäonnistuneet. Ja nyt Euroopan liittovaltion kannattajat näkevät tilaisuutensa tulleen. Osalle finanssikriisi on mahdollisuus keskittää valtaa ja kehittää Euroopan liittovaltio. Mitä syvempi kriisi, sitä enemmän valtaa EU:lle, kulkee ajatus.

Euroopan suuri kehityslinja nyt on jakaa velat ja keskittää valta. Tätä linjaa on käännettävä 180 astetta ympäri: vastuu veloista pitää jakaa velallismaille ja valta pitää hajauttaa.

Kriisin vaikutukset Suomeen ovat merkittäviä. Mikäli Suomen valtiolle tulee tappioita, joutuvat veronmaksajat siitä vastuuseen. Suomeksi tämä tarkoittaa tuntuvia veronkiristyksiä.

Hallitus ei ole valmis kiristämään verotusta parantaakseen kansalaisten terveyspalveluita, mutta se takaa Espanjan pankit.

Alussa sanottiin, että pieniä maita voidaan tukea, mutta EU:n rahkeet eivät riitä Espanjan ja Italian pelastamiseen. Nyt on piikki avattu. Ja pääministeri Katainen levittelee käsiään.

Jokaisen jäsenmaan on vastattava omista veloistaan. Eurobondit antaisivat kriisimaille mahdollisuuden jatkaa velanottoaan.

Uusia sääntöjä ei tarvita, jos nykyisiäkään ei noudateta. Uusia valvojainstituutioita ei tarvita, jos nykyisetkään eivät hoida hommiansa.

Liittovaltio ei ole ratkaisu Euroopan talouskriisiin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

ulf fallenius

Kaikki muu oli totta mutta ei se että Kreikka maksaa virheistään.Kreikka ei tule maksamaan koskaan centtiäkään tuki paketteista vaan päinvastoin lisäävät niitä niin kauan kuin joku hölmö niitä antaa.Sitten kuin piikki on on täynnä ilmoittavat kylmästi että eivät pysty maksamaan sen on heidän histooria kertonut jo moneen ottesseen.Se on heidän elämän tapaansa ja ovat maailman parhaita kauppamiehiä missä paras hujari on arvostettu kuningas.Olisi muuten Suomalaisten kanattanut lukea Kreikkan histooriaa ennenkuin lahjoittivat rahansa heille.

Käyttäjän jaatteenmaki kuva
Anneli Jäätteenmäki

Jan Rossi, Seppo Leskinen, kiitos vaan kysymästä, mutta en ole täällä puolueen äänitorvena. Kirjoitan omia mielipiteitäni. Saa kai poliitikolla niitäkin olla.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Toki, mutta hassua, kun noihin asioihin vaikuttaneen puolueen näkyvimmällä kaartilla ilmenee omia mielipiteitä - jälkijunassa! Tässä sopinee kysyä, että onko Soini ja perussuomalaiset olleet koko ajan oikeassa? Tähän arvostaisin rehellistä omaa mielipidettäsi.

Hyvää Juhannusta!

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Ja täytyykin:). Ihan vain mielenkiinnosta. Kuinka tukalaksi muut kuin euromaat tuntevat tilanteensa €:n kriisin vuoksi? Käsittääkseni nyt on käynnissä, jonkinlainen kyttäystilanne. Miten käytäväkeskusteluissa?

Käyttäjän suomineitonen kuva
Natalya Nieminen

Olisi kiva jostain tietää, että missä kohtaan poliitikko lausuu halpaa populismia, missä vaiheessa hän ilmaisee omia mielipiteitään ja missään vaiheessa hän heijastaa puolueensa politiikka. Itse olen aivan liian blondi tietämään, mikä Anneli Jäätteenmäki milloinkin puhuu.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kyllä hyvälle ystävälle voi myydä vähän halvemmallakin...

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Anneli J

Olen lukenut Kanavasta ja kuullut Brysselissä, että globaali talousturbulenssi liittyy 130 triljoonan dollarin uhkapeliin, jonka jokainen on tiennyt jossain vaiheessa päättyvän.

Tappioita ei jaeta Euroopassa vaan koko globaalissa taloudessa.

Jos tase on 130 000 000 000 000 $ ja sen arvo vain 8%, ei se voi olla kaatumatta (so kupla puhkeamatta).

Siitä ei edes Bilderbergissä voida sopia.

Kanava 4/2012, ss 9-13.

Hyvää juhannusta, vihtalla siitä vasta oikea tulee!

Käyttäjän vesakauhajarvi kuva
Vesa Kauhajärvi

Olen ehdottomasti Jäätteenmäen kanssa samaa mieltä. Kuitenkin on huomautettava että uskottavuus olisi paljon suurempaa jos samalla linjalla olisi oltu pääministerikaudella, yleisesti EU-kritiikin suhteen. 2003 harva aavisti tällaista kriisiä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tuli mieleen kysymys.
Jos EU:ssa on +- 30.000 hengen byrokratia, niin tiesikö siellä vielä v. 2003 kukaan siitä, että Kreikka kaunisteli tilastojaan €-hakupapereissaan? Oliko paikalla "syväkurkkuja", jotka tiesivät?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ekathimerini haastattelee euroryhmän puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria:

"When did you start becoming seriously concerned about the Greek deficit and debt?

In 2006 or 2007 we used to discuss, month after month, the situation in Greece."

http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsit...

Matias Härkönen

Ja teki tuon jälkeen mitä? Ei mittään...

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Ohessa erinomainen artikkeli Erkki Toivaselta vuodelta 2007 EU:n varainhoidon väärinkäytöksistä. EU:n virkamiehet toimivat juuri samalla tavoin kuin Kreikan virkamiehet.

http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4191...

Pekka Roivanen

Yhteisvastuu veloista on se suuri ongelma.

Se tiedettiin jo entuudestaan, että siitä tulee ongelmia ja sen vuoksi se on kiellettyä euromaiden kesken.

Kieltoa kuitenkin ruvettiin rikkomaan.

USA:ssa oli 1800-luvulla osavaltioiden kesken yhteisvastuu, joka johti osavaltioiden ylivelkaantumiseen ja konkursseihin.

Nykyään kukaan amerikkalainen ei halua, että New Yorkin osavaltio pelastaisi Kalifornian. Kalifornian on pärjättävä omillaan vaikka valuutta on dollari koko liittovaltiossa.

Euron hajoamisesta tulee kustannuksia sitä kautta, että Euroopan talous häiriintyy lyhyeksi ajaksi.

Euron väkivaltainen jatkaminen johtaa vuosikausien ahdinkoon. Olemme vasta eurokriisin alussa. Kaksi vuotta se on kestänyt vasta, mutta lainat ja vastuut juoksevat 30 vuotta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Kysykää itseltänne, miksi dollarialue - joka tunnetaan myös Amerikan Yhdysvaltoina - jotakuinkin toimii, ilman sellaisia vakavia alueellisia kriisejä, jotka nyt koettelevat Eurooppaa? Vastaus on, että meillä on vahva keskushallitus, ja tämän hallituksen toimet järjestävät käytännössä automaattipelastuksia pulaan joutuneille osavaltioille...
...valtavan asuntokuplansa seurauksena... Florida saa käytännössä pelastuspaketin, jonka suuruisesta yksikään Euroopan valtio ei voi uneksiakaan."

Paul Krugman New York Timesissa toissapäivänä.

Pekka Roivanen

Aivan niin. USA ei toimi niin, että osavaltiot ovat yhteisvastuullisia vaan siksi, että sillä on keskushallinto.

Keskushallinnolla on asevoimat, rajavalvonta, poliisi, verotus, vaaleilla valittu presidentti, kongressi ja senaatti ja monia muita liittovaltion keskushallinnon organisaatioita.

Ja yhteinen valuutta ja talouspolitiikka.

USA on sen kansalaisten "isänmaa".

Voivatko euromaat muodostaa samanlaisen liiton joskus?

Käytännössä se merkitsee EU:n hajoamista kahdeksi: euromaiden liittovaltioksi ja muihin EU-maihin.

Epäilen etteivät euromaiden kansalaiset suostu siihen, että heidän maastaan tulee osavaltio.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Keskustan kurssin muutos on käynnissä.
Harkittua saada äänestäjiä takaisin.
Puolueen johto vaihtuu, jottei mene vanhoilta täysin kasvot.
Konkarienkin on täytynyt "alistua" suunnanmuutokseen.

Äänestäjille rakennetaan asetelmaa valita keskustan ja perussuomalaisten välille.

Mitä tähän "kriisiin" tulee, pitäisi jotain oppia historiastakin, mutta kun ei.

Ainut asia mihin Suomen pitäisi nyt panostaa on kaupankäyntiin Venäjän kanssa ja aktiivisesti pyrkiä hankkimaan oma rajainen maa yhteys jäämerelle.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

En haluaisi sanoa tätä, mutta blogin antama lääke kuulostaa Timo Soinin reseptiltä:
1) Kukin vastaa veloistaan ja talouskuristaan; 2) Ei vallan keskitykselle:)
Soini vain ehti sanoa saman pari vuotta aikaisemmin...
KORJAUS: Unohtui se kolmas: 3) Piikki kiinni!

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Yhteistyöhän voi siis olla ihan mahdollista ainakin tietyissä asioissa.

Eemu Bertling

Eikös Kreikka ole ensimmäinen valtio ihmsikunnan historiassa joka on mennyt konkurssiin? Muistan jostain lukeneeni että Kreikka lainas Roomalaisilta niin paljon että meni nurin jo tuhanisa vuosia sitten.

Kalle Lehtonen

Enpä olisi uskonut että joudun vielä kommentoimaan kepu-poliitikon kirjoitusta näin: TÄYTTÄ ASIAA! Kaikkea sitä saakin tehdä...

Jari Jakonen

Tykkäsin Anneli Jäätteenmäen 'Eurojohtajien niskalenkki epäonnistui' Puheenvuorosta, Facebook-tiivistelmäni:

EU-johtajat ovat kokoontuneet 28 kertaa kriisikokouksiin. Ulos on tultu toiveikkaina ja kansalaisille on vakuutettu, että markkinavoimista on saatu niskalenkki. Todellisuudessa kriisi on laajentunut ja syventynyt. On jääty omasta niskalenkistä siltaan.

EU-johtajat ovat epäonnistuneet. Ja nyt Euroopan liittovaltion kannattajat näkevät tilaisuutensa tulleen. Osalle finanssikriisi on mahdollisuus keskittää valtaa ja kehittää Euroopan liittovaltio. Mitä syvempi kriisi, sitä enemmän valtaa EU:lle, kulkee ajatus.

Euroopan suuri kehityslinja nyt on jakaa velat ja keskittää valta. Tätä linjaa on käännettävä 180 astetta ympäri: vastuu veloista pitää jakaa velallismaille ja valta pitää hajauttaa.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Tuleepa mieleeni kevään 2011 hallitusneuvottelut ja poliittisten vastustajien elämää suurempi huoli siitä että perussuomalaiset pitää saada hallitukseen. Mitä enemmän vastustusta, sitä suurempi "huoli".

Silloin saatujen tietojen mukaan hallitusta muodostamassa ollut J. Katainen olisi tarjonnut perussuomalaisille kahta (2) mahdollisuutta äänestää hallituksen (jo päätettyä) eurolinjaa vastaan.

Nyt kuitenkin kriisikokouksia jos on pidetty 28, olisikohan tuo ihan riittänyt? Etenkin kun kaikki tiedämme, että jatkossakin mennään kriisikokouksesta toiseen. Se on tämän kolhoosin perusluonne.

Voidaan siis melko turvallisesti sanoa, että koko veivaus PS:n saamisesta mukaan hallitukseen oli vain suunnitelmallinen yritys saada puolue nalkkiin ja tuhota sen kannatus totaalisen takinkäännön kautta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Samanlaista taktiikkaa yritti Pasokin Venizelos "vaatiessaan", että hallitus ilman Syrizaa ei ole mahdollinen. :D

Kun Syriza kuitenkin tiesi, että heidätkin yritetään vetää mukaan samaan mutaan kuin nämä kaksi huijaripuoluetta (vilkaise 2004 parlamenttivaalien tulokset, tuolloinhan tätä kuprua punnerrettiin) ja kieltäytyi nopeasti kunniasta.

Jostain aivan yllättävästä syystä hallitus sitten Venizeloksen mielestä kuitenkin muodostuu. ;)

Arhi Kuittinen

Tässä on Kataisen niskalenkki ja Kataisen maailmankuvan moraaliton mekanismi:

" Analyytikot arvioivat Espanjan pankkien
jakavan mahtiosingot - siihenkö tukirahamme menevät?"
- Talouselämä

Eivätkö kansanedustajat ymmärrä, että Katainen on vastuussa valheista ja virheistä?

Poliitikko pitää vaihtaa, jos hän aiheutta katastrofin kansalaisille. Suomessa ei demokratia toimi, vastuuseen eivät joudu väärän politiikan ajajat.

http://www.talouselama.fi/uutiset/analyytikot+arvi...

Kari Ahlava

Tätä faktaa on tarjolla vaikka kuinka paljon, mutta hallituksen nulikat vaikuttavat olevan tavoittamattomissa.

Hyvä kommentti, Arhi!

Käyttäjän jaatteenmaki kuva
Anneli Jäätteenmäki

Kiitos mielenkiintoisesta keskustelusta kommentoijille. Vastaan niille, jotka syyttävät minua takinkäännöstä. Äänestin aikoinaan Suomen euroon liittymistä vastaan, joten mikään takinkääntäjä en asiassa ole. Siinä äänestyksessä olin häviäjien puolella. Elämää on ollut jo ennen viime eduskuntavaaleja ja perussuomalaisten vaalivoittoa, vaikka eräät perussuomalaisten kannattajat yrittävät omia eurokriittiset puheenvuorot itselleen.

Käyttäjän TonyKunnari kuva
Tony Kunnari

Anneli emme me olleet häviäjien puolella. Häviäjiä ei ole olemassa, vaikka kuinka väitetään. Olemassa on vain onnistujia ja epäonnistujia. Onnistujat ovat niitä epäonnistujia, jotka yrittävät aina vielä kerran. Me ihmiset, jotka tiedämme miten tehdä asioita oikein, olemme onnistujia, vaikka satummekin välillä epäonnistumaan. Positiivinen muutos on varmaa, kun niin päätämme. Sateen jälkeen paistaa aina aurinko, vaikka oikeasti aurinko paistaa aina pilvien takanakin. Puolipilvisellä säälläkin on puoliaurinkoista. ^_^

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Hyvä kirjoitus Anneli. Se on terveen merkki, kun voi muuttaa mielipidettään huomatessaan olleensa väärässä. Voisit printata tuon kirjoituksen ja jos se Olli sattuu joskus pyörimään siellä sinun nurkissa, niin tökkää paperi Rehnin perstaskuun sillä povariin se ei enää mahdu.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Allekirjoittanut perussuomalainen ei niin välitä siitä, mikä toisten samanmielisten puoluejäsenkirja on. Asiahan tässä kaikkein tärkein on.

Eikä sekään mikään yllätys ole, ettei poliitikko yksinkertaisesti voi myöntää tehneensä virheitä väärien johtopäätösten vuoksi. Tästä syystä ymmärrän kyllä, että poliitikkoja piikitellään jatkuvasti jos kannat ovat tarkentuneet.

Väitän aivan suoraan, ettei silloin Kreikan kriisin iskiessä monikaan suomalainen kansanedustaja ollut ihan kartalla siitä, minkä kokoisesta ongelmasta tässä on Euroopan laajuisesti kyse. Nyt kyllä pitäisi olla. Tärkeämpää onkin se, mikä kanta on nyt - eikä se, mikä se oli vuonna papu ja palsternakka.

Käyttäjän suomineitonen kuva
Natalya Nieminen

Kreikan velkakriisillä ja Euroon liittymisellä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Euroon liittymistä vastustettiin aikanaan (muistaakseni) puoluekurin puitteissa Keskustassa. Samalla puoluekurilla oltiin päättämässä Kreikan rahoittamisesta. Nyt lennettiin hallituksesta ja hetkessä muuttui mielipiteet. Jotenkin uskottavampaa tämä Yhdysvaltojen asetelma, joko uskotaan tai sitten ei. Mielipiteet ei vaihdu sen mukaan istuuko hallituksessa vai oppositiossa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Käyttäjän esittely

"Rakastaa kauneutta, vihaa idiotismia, elää koko sielullaan sen ainoan kerran."

Huomaa kuvasta.

Käyttäjän TonyKunnari kuva
Tony Kunnari

Kiitos Anneli. Mahtavaa kuulla, että olet ajan hengessä mukana. Sen sijaan, että todellakin luomme ajan rauniot vastuuttomilla teoillamme, tulisi meidän keskittyä tulevaisuuteen ja fokusoitua luomaan nykyiselle talous-, vuorovaikutus-, käytös-, tapa- ja taitomallillemme mallikumppaneita, joita tarjota ihmisille. Sanotaan, että seppä pysyköön lestissään, mutta kukaan ei määrittele sitä millainen sepän työnkuva oikeasti on. Sen tietää kuitenkin jokainen, että niitä on monta ja varsin suosittu on oman onnensa seppä. :)

"What goes around comes around."

Vastuu sisältyy karmaan. Vastuu on, kuin säkki täynnä hiekkaa. Säkissä on reikä, josta hiekka omaan tahtiinsa valuu pois. Kun säkki kevenee, siun vastuu kevenee ellet sitten tee lisää mitä tyhmempiä valintoja, joiden vastuuta pääset kantamaan säkissäsi.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Anneli!

A-studion toista Kreikka-jaksoa ei päästetä millään ulos nettiin:
http://yle.fi/ohjelmat/1501146
ei myöskään YLE Areenalle.

Areenan telkkarilistasta ohjelma jopa poistettiin!!! Katso itse => maanantai klo 21.00 TV1 (Urheiluurudun, 5 min. jälkeen ja ennen sitäs sos-mediaojhelmaa (21.30).
http://areena.yle.fi/tv [TV-ohjelmalaatikko, hieman alas ja oikealla]
Kreikkaohjelma oli siinä mainittuna ihan normaalisti vielä maanantai-iltana.

Henry

Kalle Lehtonen

Voi hyvinkin indikoida että YLEn tj Lauri Kivinen (kok) on repäissyt pelihousunsa ohjelmasta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ei hyväksy sitä ennen EVM-äänestystä..

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juu, ensimmäinen osa.
Toinen osa on edelleen sensuurissa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Olet oikeassa.
Katsoin täältä - ole hyvä ja avaa:
http://yle.fi/ohjelmat/1501146

Niinkuin näet on otsikkona:
Kreikan vaalit - euro vai ero? 2/5
Eli luulin katsovani ensimmäistä osaa ja etsin toista osaa. Nyt minun pitääkin löytää ensimmäinen osa.

Henry

Pentti Juhani Järvinen

Annelin teksti muistuttelee hänen menneestä osittaisesta realismistaan. Mutta häneltä, kuten läheltä kriisiä seuranneilta yleensä, puuttuu ns. "yleinen näkemys," jo tapahtuneen kritiikin oleellisimmat osat. Ja mihin on taas unohdettu Kepun Olli Rehn, joka ensi laajensi EU:n, sitten sen valtioiden rahoitukset, molemmat tosi tietoa ja sopimuksia vastaan? Kuten jossakin kasinopelissä.

Rehniä voi osin puolustaa ns. näkemyksellä "Euroopan" tulevaisuudesta. Se on yksinkertainen. EU joko oppii toimimaan yhtenä, kun sitä tarvitaan. Tai se balkkanisoituu muiden pelikentäksi, jota sen velkariisit jo osin ovat - esimerkkinä globaaleista pankkifinansseista.

Ja missä ovat vaateet ns. tosi kontrolloivasta, tutkivasta ja - jos tarpeen - rankaisevasta finanssiviranomaisesta. Miksei sitä vaadita? Eivät EU:n vanhat poliitiset valehtelijat mihinkään totuuteen pääse kuin rangaistusten seurauksena tai niiden pelosta. Mutta uusissa sopimuksissa vastuita näytettäisiin heikennetyn, salaisuuksia vahvistetun. Ei se käy! Miksei EU:n parlamentti tee mitään?

Ja kun kriisi on globaali, EUROn kohdalla on myös osattava laskea sen suhteet Dollariin, Puntaan, muihin valuuttoihin. EKP on tähän mennessä vahtinut EUROa paremmin kuin muut, siis inflaatiota vastaan. Tällä hetkellä pääkeskustelua - globaalisti - käydään jo siitä, mikä inflaatio, eli Eurobondit tai rahan paino, olisi välttämätön, mikä vältettävissä. Eli nyt Suomen tulee tietää, miten ottaa osansa pakasta uusia seteleitä, ennen niiden jakoa konkursimaille ja hallituksille - ja huijareille.

Yksinkertaisesti sanoen tästä on siis kyse. Miksei sitä sanota?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Talouden osalta kyllä.
Sitten on vielä isona periaatteellisena peikkona se, kuinka moni enää pitää EU:ta demokraattisesti hallittuna, tehokkaana, läpinäkyvänä ja kansalaisiaan kunnioittavana organisaationa eli onko tähän vielä luottamusta?

Eikö ole oikeutettua kysyä, millä mandaatilla komissio toimii vaikkapa liittovaltion, tulonjakounionin ja yhteisvastuun suuntaan pyrkivänä, kun asia on sen omissa säännöissä kielletty ja kansalaisilta hiukan piilotettu?

Europarlamentin rooli vaikuttaa kaukaa katsottuna "sivustakatsojan" roolilta. Onko näin?

Kari Ahlava

"A-studion selvityksen mukaan suuria velkakriisiaaltoja on ollut noin 50 vuoden välein 1800-luvulta lähtien. Ranska on tehnyt jopa kahdeksan konkurssia parin sadan vuoden aikana, Espanja kuusi kertaa."

... ja näiden konkurssimaiden vekseleihin Kataisen hallitus haluaa nimensä alle kirjoittaa.

Eivät ihmiset muutu, kyllä historia kertoo kulttuureista kaiken.

Käyttäjän IlkkaTArvola kuva
Ilkka T Arvola

"Euroopan suuri kehityslinja nyt on jakaa velat ja keskittää valta. Tätä linjaa on käännettävä 180 astetta ympäri: vastuu veloista pitää jakaa velallismaille ja valta pitää hajauttaa."

MP Jäätteenmäki polemisoi tässä jokseenkin avoimesti, jopa härskisti.

Euroopan suuri kehityslinja ei ole jakaa velat ja keskittää valta. Kaikkien osapuolien tavoite on sen sijaan saada aikaan, nyt ensin euromaiden kesken ja sitten koko EU:n (pl Iso-Britannia?) piiriin, sellainen sitoutuminen talouskuriin, että ylivoimaista velkaantumista ei pääse enää syntymään.

Kun on todettu raskaamman jälkeen, että pyhät lupaukset eivät riitä, tarvitaan yhteinen etu- ja jälkikäteisvalvonta, jota hoidetaan yhteisesti komission ja yhteisten valvontamekanismien avulla.

Tämä on jokaisen maan etu. Kaikkienhan on aina tultava toimeen ensisijaisesti omin voimin, niin kuntien, läänien/tms kuin kokonaisten valtioidenkin.

Kuten MP Jäätteenmäki hyvin tietää, EU:n tukijärjestelmät päätetään yhteisesti kokonaan muilla kriteereillä. Lisäksi vaikkapa kunkin maan sisäiset kuntien/alueitten väliset tulontasaukset ovat sen valtion oma asia, mutta vain niin pitkälle kuin omat rahkeet riittävät.

Valtioliiton jäsenten toimintavapaus ja päätösvalta omiin asioihinsa ei katoa mihinkään, kun hoitaa oman pesänsä kunnolla. Haastetta riittää Suomellekin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Sitoutuminen talouskuriin, "ettei enää pääse syntymään mitään vastaavaa" on kuin taloa rakennettaessa ruvetaan ensimmäiseksi kattopaanuja naulaamaan kiinni. Sekin on toki tehtävä hyvän talon aikaansaamiseksi, mutta akuutti tilanne on nyt selvittää ensin, mitä nykyisille jättitappioille tehdään.

Piirustukset olivat olemassa kun projektiin lähdettiin, taloa ei vain rakennettu niitä noudattaen tai välittäen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ihmettelen sitä, ettei EU:n peruskirjan rikkomisesta ole EU-parlamentissa huudettu suoraa huutoa vuosia sitten ja kerrottu asioista suomalaislle äänestäjille EU-tiedotuksen ja MEP:ien kautta avoimesti ja aktiivisesti?
Tähän voitaisiin nyt tehdä korjaus vastaisen varalle, sillä itsereflektointia edellytetään jo yläasteen oppilailtakin:)

Eero Tillanen

Ilkka T Arvola: "Euroopan suuri kehityslinja ei ole jakaa velat ja keskittää valta. Kaikkien osapuolien tavoite on sen sijaan saada aikaan, nyt ensin euromaiden kesken ja sitten koko EU:n (pl Iso-Britannia?) piiriin, sellainen sitoutuminen talouskuriin, että ylivoimaista velkaantumista ei pääse enää syntymään."

Huuhaa piipaa! EVM ei nimenomaan tätä edes pyri tekemään, sillä sen sääntöjen mukaan muut EVM-jäsenmaat ottavat kontolleen maksukyvyttömien maiden osuudet.

Ilkka T Arvola: "Valtioliiton jäsenten toimintavapaus ja päätösvalta omiin asioihinsa ei katoa mihinkään, kun hoitaa oman pesänsä kunnolla. Haastetta riittää Suomellekin."

Valtioliiton jäsenmaiden toimintavapaus ja päätösvalta ovat EVM-sopimuksen voimaan tullessa enää pelkkä vitsi, sillä EVM:a kontrolloivat käytännössä sionistirikolliset:

http://aotearoaawiderperspective.wordpress.com/201...

Ja, kuten Kreikan tapauksesta voimme todeta, päätösvalta on valtion ylivelkaantuessa täysin sionistihuijareilla, poliitikot ovat enää pelkkiä marionetteja. Tosin on Islannissa, missä pankit pistettiin nurin ja huijareille sanottiin kylmästi: Emme maksa! Siellä talous on elpynyt ennätysvauhtia.

Niin pitäisi koko Euroopan tehdä, lisäksi purkaa niin rahaliitto kuin koko EU:kin. Tämä EU ei ole se, mihin Suomikin liittyi. Tämä rikollisten pesä rikkoo täysin surutta omia sopimuksiaan. Tästä syystä Suomikin voisi yksipuolisesti sanoa irti kaikki sen kanssa tehdyt laittomat sopimukset. Irti EVM:stä ja Eurosta ja Markka takaisin käyttöön, noin aluksi.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Anneli Jääteenmäen kirjoitus on todella hyvä. Ikävä kyllä Keskustapuolue on nyt oppositiossa. Siitä puolueesta tulee totiset ja Suomen edun mukaiset ehdotukset, mutta oppositiossa niitä ei voi toteuttaa.

Toivottavasti kunnallisvaalit suosivat Keskustaa niin, että hallituksen housut tutisevat ja siellä vihdoin ja viimein kuunnnellaan Keskustan järjen ääntä.

Käyttäjän nestorimahno kuva
Nestori Mahno

Näin se on, nyt on nostettu agendalle asia, joka on ollut alusta asti koko EU:n päätarkoitus, Eurooppalaisen liittovaltion muodostaminen.
"Äänestin aikoinaan Suomen euroon liittymistä vastaan, joten mikään takinkääntäjä en asiassa ole. Siinä äänestyksessä olin häviäjien puolella."
Niin minäkin tein. Siksi tämä nykyinen vauhkoaminen niin EVM:stä kuin kaikesta muustakin EU:n liittyvästä paskamaisuudesta tuntuu myöhäisheränneeltä, sitä saa mitä tilaa, anteeksi vain. Jos 56,9% suomalaisista halusi myydä maansa itsenäisyyden, niin minkäs sille voi. Nuorempien vouhkaamisen ymmärrän paremmin, koska he eivät olleet vaikuttamassa asiaan vuonna 1994, mutta nuorempienkin olisi hyvä tietää EU päätökseen liittynyt historia, ettei heitä huijattaisi. Historiaa on muutenkin hyvä tuntea, koronkiskontakin on joskus ollut ihmiskunnan historiassa kuolemalla rangaistava rikos, nykyisin se on kilpailukykyä edistävä hyve.
Anneli Jäätteenmäki on yksi harvoista suoraselkäisistä suomalaispoliitikoista, hän on säilyttänyt rehellisen pohjalaisen luonteensa, sitä samaa ei voi sanoa bildenbergiläisistä Ahosta, Ollilasta ja Urpilaisesta, valitettavasti.

Hyvää juhannusta kuitenkin kaikille, älkääkä juoko älyänne ämpäriin, ei se kannata. Sanon tämän 16 raittiin vuoden jälkeen, loppukevennys:

http://www.youtube.com/watch?v=2Yoy_62MFJk

Eero Tillanen

Miksi kepu ei ajanut tätä hallituksessa ollessaan? Nyt kyseessä on pelkkä oppositiopolitikointi, olkoonkin että oikean suuntainen. Perussuomalaiset ovat olleet tuota mieltä aina, joten heitä ei voi syyttää politikoinnista. Hallitukseenkaan he eivät menneet siksi, että he ymmärsivät Kataisen tulevan hallituken syyllistyvän maanpetoksellisiin ja rikollisiin toimiin. Näinhän sitten kävikin, sillä Kataisen hallitus on rikkonut niin Maastrichtin sopimuksen artiklaa 125, Suomen perustuslakia kuin julkisuuslakiakin.

Eikä ketään saada mistään vastuuseen. Eräs kansalainen teki kantelun Eduskunnan oikeusasiamiehelle Kataisen ja Kiviniemen laittomasta menettelystä eli valtuuksien ylittämisestä, mutta korppi ei toisen silmää nokkinut taaskaan.

Kataisen hallituksen tekemät sopimukset ovat siis laittomia. Toivottavasti Suomen kansa huomaa jossain vaiheessa nämä rikokset ja äänestää suurimmaksi puolueeksi sen ainoan puolueen, jolla on ollut suoraselkäisyyttä ja isänmaallisuutta: Perussuomalaiset.

Kaikki vanhat puolueet ovat läpimätiä. Myös Keskusta.

Toimituksen poiminnat